Vuonna 2006 tuore äiti Rosa Meriläinen päätti hypätä pois oravanpyörästä eikä lähtenyt toiselle vaalikaudelle.

Ei ”roiskeläppää”, ei räväkkää rintanappia, ei ainoatakaan kirosanaa. Politiikan kauhukakaraksi nimetty kansanedustaja
Rosa Meriläinen, 30, ei vaikuta kovinkaan provosoivalta
nauttiessaan Kiasman kahvilassa myöhäistä lounasta.

Hän on pukeutunut pikemminkin tyylikkäästi kuin huomiota
herättävästi. Hän ei kiihdy kertaakaan puhuessaan itselleen tärkeistä asioista. Ja kun hän pian suuntaa työpaikalleen eduskuntaan, hän ei mene sinne tapansa mukaan ruoskimaan itseään siksi, että maailma on tällä viikolla parantunut liian vähän hänen yrityksistään huolimatta. Hän menee pilateskurssille.

– Olen harrastanut pilatesta keväästä lähtien, sillä se tekee hyvää kropalle raskauden ja synnytyksen jälkeen, tuore äiti selittää.

Yksi ennakkomielikuva ei silti petä: Rosan kuuluisa nauru, jota pidetään hänen tavaramerkkinään. Se kaikuu kahvilasalin korkeuksissa välillä niin äänekkäänä ja pitkään, että on pakko katsoa vaivihkaa ympärilleen: mitähän muut ajattelevat? Mutta kansainvälinen asiakaskunta ei kiinnitä häneen mitään huomiota.

Rosaa naurattaa ajatus siitä, miltä hänen puolisonsa Simo Frangenin naama näyttäisi, jos vaimo vielä kymmenen vuoden
kuluttua eläisi miehensä rahoilla.

Pari viikkoa sitten Rosa ilmoitti julkisesti, ettei ole ehdolla
ensi kevään vaaleissa. Hän teki päätöksen yksin, eikä edes puoliso osannut olettaa mitään. Ratkaisu otti koville, mutta nyt Rosa tunnustaa olevansa pitkästä aikaa todella tasapainoinen, vapautunut ja onnellinen. Nuori nainen, joka on aina puhunut luovan laiskuuden, vapauden ja rentouden puolesta, aikoo vihdoin elää niin kuin opettaa. Vähemmän töitä ja enemmän köllöttelyä, se on nyt Rosan motto.

– Hyppään pois oravanpyörästä. Näin minusta tulee onnellisempi. En koe olevani jeesus, jonka kärsimyksestä kukaan hyötyy. Suomi on pullollaan arjen uuvuttamia naisia, Rosa sanoo.

Palaute, jota hän on saanut, on ollut pääosin kannustavaa.
Osa yhteydenottajista on pitänyt rohkeana oman ja perheen hyvinvoinnin asettamista työkiireiden edelle. Toisaalta, jotkut ovat pitäneet häntä huonona esimerkkinä: näinkö naisille aina käy? He luovuttavat liian helposti, jättävät leikin kesken, eivätkä tosissaan haluakaan menestyä.

Kieltämättä juuri Rosan kaltaisen feministin, kunnianhimoisen ja työkeskeisen naisen suusta kuulostaa kovin sovinnaiselta, kun hän toteaa:

– Päätöksen taustalla on halu viettää enemmän aikaa rakkaitteni kanssa. Tuntuu hyvältä, että yhdeksänkuukauden ikäinen Frans tarvitsee minua.

Se on harvinaista uranaisen puhetta aikana, jolloin tuoreet äidit pikemminkin vakuuttavat, ettei lapsi lainkaan häiritse heidän uraansa tai elämäntapaansa.

Tuli tarve hellittää

Vastikään äitiyslomalta palannut Rosa on jo muutamassa viikossa nähnyt, mitä hänen elämänsä tamperelaisena pienen lapsen äitinä ja kansanedustajana tulee käytännössä olemaan.

– Minulla on hyvä lastenhoitaja ja myös Simo on vähentänyt töitään voidakseen olla pojan kanssa. Mutta itse pääsen työpäivinä osallistumaan Fransin elämään lähinnä hoitamalla aamurutiinit ennen kuin hyppään Helsingin junaan. Ja sitten iltarutiinit, kun illalla kahdeksan jälkeen palaan taas kotiin.

Ikävä omaa lasta kohtaan on kova; ensimmäisenä työpäivänään Rosa purskahti sen vuoksi julkisesti itkuun.

Tosiasiassa kansanedustajan tehtävien täysipainoinen hoitaminen edellyttäisi osa-aikaista helsinkiläisyyttä. Rosa ei kuitenkaan ole valmis siihen. Sekään ei ole mahdollista, että koko perhe muuttaisi Helsinkiin. Rosasta paljastuu hyvin konservatiivinen puoli, kun hän kertoo, miten paljon juuret hänelle merkitsevät.

– Näen kotini ikkunasta koulun ja lastentarhan, joita olen käynyt. Äiti asuu lähellä, olen äidin tyttö. Nautin siitä, kun kävelen Tampereen ainoata pääkatua ja saan tervehtiä monia tuttuja. On ihanan turvallista elää syntymäseudullaan, osana tuttua sosiaalista verkostoa. Jos perhe vaihtaa työn perässä paikkakuntaa, joku siinä aina kärsii. Useimmiten muutetaan miehen työn perässä ja naisista tulee niitä yksinäisiä lähiöäitejä.

Ensimmäisten työviikkojen ajan Rosa odotti, että hänessä syttyisi halu ja palo jatkaa työtään vielä ensi vaalikaudellakin. Mutta kävikin päinvastoin – tuli tarve hellittää.

– Ei lapsen syntymä ole arvomaailmaani miksikään muuttanut. Arvoni ovat aina olleet pehmeät, ja uskon, että oman lapsen tuoma näkökulman muutos on paljon suurempi niille, jotka edustavat alun pitäen kovia arvoja.

En mahdu muottiin

Rosa ei ole punninnut päätöstään pelkästään perhe-elämän näkökulmasta. Ratkaisun taustalla on myös kriittinen suhtautuminen omaan työhön ja aikaansaannoksiin sekä parin vuoden takainen vakava työuupumus.

– En ole ollut poliitikkona tarpeeksi hyvä tähänkään mennessä,
ja tunnen, että kiire tyhmistää minua. Stressaantuessa näköala kaventuu. Tarvitsen hengähdystauon, jotta voisin tulla viisaammaksi. Tarvitsen aikaa ajatteluun ja lukemiseen. Ihminen ei millään kykene kokemaan kaikkea, mitä pitäisi. Mutta kirjoja lukemalla voi laajentaa maailmankuvaansa. Luin juuri Aila Meriluodon runoja ikääntyvän naisen seksielämästä. Se antoi mahdollisuuden eläytyä siihen, mikä minuakin tulevaisuudessa odottaa.

– Poliitikkona olisin halunnut olla parempi. Ratkaisuni antaa mahdollisuuden tarkastella politiikkaa uudesta näkökulmasta. Ajattelen, että meitä on kahdenlaisia, käsityöläisiä ja taiteilijoita.
Käsityöläinen on hyvä lobbaamaan jotakin tienpätkää. Itse haluaisin olla näkemyksellinen taiteilija, joka luo filosofian koko
liikennejärjestelmästä. Mutta nyt olen niin päivänpolitiikan uuvuttama, ettei sellaiselle kehittelylle ole tilaa.

Kiasman ikkunoista aukeaa suora näkymä eduskuntatalolle, ja Rosa katselee sitä hieman haikein mielin.

– Kun eduskuntakauteni alussa astelin noita portaita, tunsin itseni kauniiksi ja älykkääksi. Aika pian kuitenkin ymmärsin, että
olenkin ruma ja tyhmä.

Kaikki eduskuntavuotensa Rosa on kokenut olevansa vääränlainen poliitikko.

– En mahdu muottiin. Oikeanlainen poliitikko osaa puhua uskottavasti ja iloitsee pelkästä oikeassa olemisen tunteesta.

Rosa kuitenkin nimettiin pian eduskunnan häiriköksi värikkään
kielenkäyttönsä ja käyttäytymisensä vuoksi. Silti hänet valittiin Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi. Puolueen varapuheenjohtaja hän oli jo ennen eduskuntaan nousuaan. Hän kertoo saaneensa omiltaan riittävästi tukea silloinkin, kun hänen kannabis-lausuntonsa ja siitä seurannut oikeudenkäynti puhuttivat kuumimmillaan.

Riittämättömyys vaivaa

Pari vuotta sitten Rosa jäi sairauslomalle työuupumuksen ja masennuksen vuoksi. Hän ei ollut pitkiin aikoihin tuntenut tyytyväisyyttä mistään aikaansaannoksestaan, ja krooninen riittämättömyyden tunne vaivasi.

– Tuo tunne oli vanhoja peruja. Muistan, kuinka jo vuonna 1998 ollessani Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksessa tirautin joka kerta töihin mennessäni hississä pienet itkut. Uupumus liittyy huonoon paineensietokykyyn, itsetuntoon ja suorittamisen paineeseen. En ole ainoa ihminen, joka kokee, että häntä mitataan suoritusten kautta. Se kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja koulujärjestelmään.

Rosa sai äskettäin käsiinsä alaasteelta säilyneen kouluvihkonsa. Siinä piti kertoa asioista, joissa on hyvä. Pieni koululainen päätyi kuitenkin siihen, että on huono kaikessa. Laudaturin ylioppilaanakaan hän ei ollut tyytyväinen itseensä. Poliitikkona hän mittaa itseään viikoittain: mitä hyvää olen saanut aikaiseksi?

– En ajattele, että minun pitäisi edelleenkään olla itselleni yhtään armollisempi. Päinvastoin; ihmisen pitäisi vaatia itseltään entistä enemmän. Eduskunta ei ainakaan ole paikka, jonne mennään ottamaan rennosti. Ja koska tunnen, että haluan tehdä vähemmän töitä, en ole kelvollinen kansanedustajan arvokkaaseen työhön.

Masennuksesta Rosa selvisi levon ja terapeutin avulla. Myös
läheisten tuki oli tärkeää.

– Vaikeudet heijastuvat koko perheeseen. Vaikeinta sairastumisessa on myöntää se edes itselleen tai sanoa ääneen läheisilleen. Oli tärkeää hakea ammattiapua, vaikka siinä vaadittiin rohkeutta myöntää, että nyt tarvitsen apua. Ammattilainen osaa kysyä oikeita kysymyksiä. Jouduin käymään läpi syvällisesti omaa henkilöhistoriaani.

Kokemuksensa jälkeen Rosa päätti, ettei niin käy toiste.

– Sairastuminen vaikuttaa vahvasti lopettamispäätökseen. Minun täytyy elää elämääni toisella tavalla. On vaikea olla valoisa ja onnellinen, jos on kauhean väsynyt. Haluan olla onnellinen, en masentunut.

Vallasta luopuminen rohkeaa

Päätös hypätä oravanpyörästä tuntuu Rosasta itsestäänkin rohkealta.

– Vallasta ja päämäärätietoisesta elämästä luopuminen ei ole yksiselitteistä. Mutta hyvältä se nyt tuntuu.

Oravanpyörästä hyppäämistä hän suosittelee muillekin, vaikka tietää, että suurin este on raha.

– Itse olen elänyt viime vuodet kansanedustajan leveällä palkalla.

Olen maksanut opintolainat ja asuntoni on velaton. Uskon, että ihminen pärjää vähemmälläkin kulutuksella. Identiteettini ei romahda, vaikka joutuisin jatkossa itse keittämään kahvini. Ei minulla opiskeluaikoinakaan ollut varaa käydä kahviloissa, toteaa Rosa, jolle kahvilat ovat viime vuosina olleet lähes olohuoneen jatke.

Rosalla ei ole selkeitä suunnitelmia, mitä hän ryhtyy ensi maaliskuun jälkeen tekemään työkseen. Tilanne on outo naiselle, joka on jo kymmenen vuotta ollut hyvin päämäärätietoisesti mukana puoluepolitiikassa.

– Minulla ei ole nyt mitään hienoa työhön liittyvää tavoitetta. Ministerihaaveet on haudattu. Mutta ihminen voi olla hyödyksi yhteiskunnalle muutenkin kuin uhraamalla kaiken aikansa työnantajalle. Voi vaikka kirjoittaa, puhua tai hoitaa omaa äitiään. Ei ainoa tapa luoda uraa ole tehdä jatkuvasti kokopäivätyötä.

Rosa nosti aikoinaan puheeksi prekariaatit, työttömien ja työntekijöiden väliin nousseen uuden luokan, jota leimaavat pätkätyösuhteet ja taloudellinen epävarmuus. Näiden ongelmien nostamista poliittiselle agendalle Rosa pitää yhtenä tärkeimmistä keskustelunavauksistaan kansanedustajana. Ja tuon luokan elämäntyylin hän arvelee tulevan itselleenkin tutuksi.

– Voin tehdä hyviä ja hyödyllisiä asioita. Teen vähemmän, mutta mietitympiä juttuja. En ole luovuttamassa, teen vain asioita toisin. Työskentely toisen palveluksessa ei ole ainoa tapa menestyä.

Ei Rosa silti yhteiskunnallista vaikuttamista jätä. Hän on useiden kansalaisjärjestöjen jäsen, mukana Tampereen kunnallispolitiikassa ja aikoo osallistua tuleviin vaaleihinkin tukemalla hyviksi arvioimiaan ehdokkaita.

– Vaikka moni näkyvä poliitikko Vihreistä jättääkin tehtävänsä,
hyviä tulijoita riittää. On tärkeää, että eri tavoin ajattelevia ihmisiä on politiikassa myös jatkossa. Niitäkin, jotka uskaltavat uhmata normeja. Pitää kulkea pystypäin vaikka pilkattaisiin.

Rosa sanoo olevansa perusluonteeltaan optimisti.

– Poliitikko ei voi muuta ollakaan. Pitää uskoa siihen, että hyviä asioita tapahtuu kaikesta huolimatta.

Rosa on myös hauskan naisen maineessa. Joku on joskus kutsunut häntä naispuoliseksi Simo Frangeniksi. Kahden simon perheessä eivät vitsit olekaan vähissä.

– Yksityiselämäni on nykyään iloista. Kun nauru on herkässä, tilaisuuksia hauskanpitoon riittää.

Ja sitten Rosa nauraa, kovaa ja kauan.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.