Sara ottaa rennosti muiden puheet itsestään, mutta kisaamista tosi-tv:ssä hän miettisi kaksi kertaa. ”Ja jääkiekkovitsiin ehdin jo kyllästyä.”

Sara Sieppi oli ajatellut pysyvänsä sinkkuna pitkään, mutta Roope Salmiselta tullut viesti muutti kaiken. Nyt rakastunut pari asuu yhteisessä kodissa. – Meillä on tosi hauskaa yhdessä.

Kymmenen viikon dieetti on alkanut edellisenä päivänä, ja Sara Sieppi, 24, nauraa olleensa jo hajoamassa.

Uusi, terveellinen ruokavalio vaatii harjoittelua, sillä pr-keikkojen ja juontotöiden tekijänä Sara on tottunut epäsäännölliseen elämään. Nyt pitäisi opetella pois isoista annoksista ja syödä viidesti päivässä.

Kärsivältä Sara ei kuulosta, vaan puhkionnelliselta. Iso syy siihen on seurustelusuhde ja avoliitto Roope Salmisen kanssa. Pitkin talvea jatkunut kuurupiilo päättyi huhtikuussa, kun Roope kirjoitti Facebookiin: ”Sara Sieppi on mun avovaimo ja rakastan häntä tosi paljon.”

– Kyllästyimme, kun kaikki kyselivät. Olemme seurustelleet marraskuusta asti ja yhteen muutimme maaliskuussa. On onnellinen olo.

Piti olla sinnikäs

Sara ja näyttelijä-muusikko Roope Salminen tapasivat ensimmäisen kerran joulukuussa 2013. Silloin Roope pyysi Saraa esiintymään Roope Salminen ja Koirat -bändinsä jouluvideolle, jossa promottiin keikkaa Tavastialla. Sara esitti videolla Roopen tyttöystävää.

– En tuntenut Roopea sitä ennen. Minun oli tarkoitus mennä myöhemmin katsomaan se keikka, mutta en päässyt. Puolitoista vuotta myöhemmin viime syksynä Roope laittoi viestin, että olis Tavastialla keikka, tuu tsekkaan. Siitä se lähti.

”Inhoan treffejä, koska minun on vaikea istua tuntemattoman kanssa keskustelemassa itsestäni.”

Sara oli tottunut elämään yksin eikä uskonut tapaavansa ketään kiinnostavaa. Treffikutsuja sateli kyllä – jopa keskellä katua – mutta ne eivät kiinnostaneet. Scandinavian Hunkseista tunnetun Nikita Koutcherenkon kanssa seurustelu oli päättynyt jo 2012. Sara tapaili joitakin miehiä, mutta ei seurustellut eikä liikkunut julkisesti kenenkään kanssa.

– Inhoan treffejä, koska minun on vaikea istua tuntemattoman kanssa keskustelemassa itsestäni. On helpompaa, että törmätään ja viestitellään sen jälkeen.

Siksi ensimmäiset treffit myös Roopen kanssa olivat Saralle hankala ajatus.

– Roope sai nähdä vaivaa. Tavattiin kerran, ja sen jälkeen oli kiireitä. Pelkäsin sitoutumista, mutta Roope sai minut suostumaan tapaamiseen toisenkin kerran. Onneksi hän jaksoi yrittää, koska meillä oli tosi hauskaa. Oikeastaan tiesin sen jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen.

Viime marraskuusta lähtien pari on ollut yhdessä niin tiiviisti kuin työt ovat antaneet periksi. Tammikuussa Sara ja Roope tekivät yhdessä Australian-matkan. Sieltä Sara julkaisi Facebook-sivullaan kuvan, jossa ikkunasta heijastuu kaksi ihmistä. Tarkimmat tunnistivat kaverin Roope Salmiseksi.

Helmikuussa Sara ilmoitteli somessa, että hänen yksiönsä Kalliossa etsii uutta vuokralaista. Samoihin aikoihin Roope alkoi pakata tavaroitaan Hakaniemen-kämpässään.

Kohumissin vitsi

Torniosta kotoisin oleva Sara Sieppi valittiin Miss Suomeksi vuonna 2011. Alusta alkaen häntä on kutsuttu myös kohumissiksi, sillä voitto tuli vasta sen jälkeen, kun Pia Pakarinen luopui kruunusta. Samoihin aikoihin Sara sai myös lätkämissin maineen, kun hänen nimensä liitettiin jääkiekkoilija Mikael Granlundiin.

Syntyi sitkeä vitsi: aina kun Granlund nähtiin jossain, kysyttiin, missä Sieppi on. Sara on vitsaillut aiheella itsekin ja kutsunut itseään ”tyrkkymissitositvbimbowannabejuontajaksi”.

– Mutta ehdin kyllästyä jääkiekkovitsiin jo aikaa sitten. Nyt niitä ei onneksi enää ole näkynyt, kun seurustelen.

Osallistuminen tosi-tv-ohjelmiin toi Saralle vielä yhden tittelin, tosi-tv-julkkiksen. Viidakon tähtöset, Julkkis Big Brother ja Martina ja hengenpelastajat olivat kokemuksia, jotka toivat kyllä töitä telkkarissa ja pitivät nimeä esillä, mutta joihin Sara lopulta väsyi.

– Niiden jälkeen minua kysyttiin Unelmien poikamiestyttöön ja muihinkin treffiohjelmiin, ja tuntui, että ehdotuksia tuli ovista ja ikkunoista. Lopulta päätin, että nyt riitti kisaaminen tosi-tv-ohjelmissa. Kyllästyin ja halusin vain Suomesta pois.

Sara purki turhautumistaan reissussa: helmikuussa Dominikaanisessa tasavallassa, maaliskuussa Thaimaan Phuketissa, huhtikuussa Barcelonassa, toukokuussa Wienissä ja Lontoossa. Suurin osa matkoista oli yhteistyökumppaneiden kustantamia tai liittyi muuten tuleviin töihin. Mukana oli aina joku ystävä. Saran Instagram-tili eli tiiviisti reissujen tahtiin.

Reissut tekivät hyvää ja selvensivät ajatuksia. Työt televisiossakin jatkuivat, tällä kertaa juontajana. Sara nähtiin viime talvena juontamassa kahta tv-ohjelmaa: tosi-tv-sarja Paratiisihotellia ja Ummikot ulkomailla -matkailusarjaa.

– Tykkäsin juontamisesta tosi paljon. Varsinkin Ummikot ulkomailla -sarjassa oli mahtavia tyyppejä. Kaikki eivät osanneet edes lukea lentokentän lähtötaulua.

 

 

Uusi ammatti ja taustalle?

Tulevaisuuttaan Sara ei ole koskaan halunnut miettiä kovin pitkälle. Tähän asti se asenne on kantanut.

– Kaikki on aina järjestynyt, vaikka äiti onkin kysellyt huolestuneena, mitä aion tehdä seuraavaksi. Varsinkin keväällä olen aina halunnut tehdä jotain uutta.

Tänäkin vuonna se toteutui: Kalenterissa oli kerrankin tilaa, joten Sara aloitti koulun. Hän valmistuu kesäkuun alussa meikkaajaksi.

– Tekisin mielelläni välillä töitä taustalla. Olen ollut esillä niin monta vuotta.

”Saan yhdestä kuvasta saman summan kuin päivän työstä messuilla.”

Esillä olemisen varjopuolet Sara ottaa huumorilla. Esimerkiksi bloginsa solvauskommentteja hän ei missään nimessä halua poistaa.

– Minusta on vain hauska lukea, mitä jengi kirjoittelee!

Saran Instagram-tilillä on yli 86 000 seuraajaa. Perusmissiksi ihan ok, hän itse toteaa. Insta on Saralle sekä päiväkirja että tulonlähde. Yhteistyötarjouksia tipahtelee sähköpostiin paljon, ja hän hyväksyy noin yhden kymmenestä.

Postausten tuottoja Sara ei halua kertoa, mutta toteaa, että somessa kannattaa olla aktiivinen.

– Yhdestä kuvasta saan saman summan kuin päivän työstä messuilla.

Saran hyvän olon eväät

Roope

”Ihastuin Roopessa siihen, että hän on niin hyvä tyyppi, huumorintajuinen ja hauska.

Täytyy silti myöntää, että hänen ulkonäkönsä ja se, miten hän kantaa itsensä niin varmasti, teki suuren vaikutuksen heti ensitapaamisella.

Roopen seurassa sain olla heti oma itseni. Meillä klikkasi saman tien, vaikka olemmekin ihan eri piireistä – Roope taiteilija- ja musiikkipiireistä ja minä missi- ja mallikuvioista. Meillä on hauskaa yhdessä.

”Kun olemme yhdessä, teemme ruokaa, katsomme hömppäohjelmia tai käymme syömässä.”

Yhteistä aikaa meillä on tosi vähän, sillä aikataulut menevät ristiin. Kun olemme yhdessä, teemme ruokaa, katsomme hömppäohjelmia ja Netflixistä sarjoja tai käymme syömässä.

Roope on hyvä tekemään ruokaa. Hän sanoo, että ei ole ikinä kokkaillut, mutta on kai sitten luonnonlahjakkuus. En osaa edes valita lempparia, kaikki Roopen ruuat ovat hyviä.

Kesällä Roopen härdelli jatkuu. Minulla on edessä rauhallisempaa enkä vielä tiedä, mitä keksin. Loppuvuodesta saatamme karata yhteiselle lomamatkalle.

Jossain vaiheessa haaveilen perheestä, mutta vielä ei ole sen aika.”

Koti

”Muutimme Roopen kanssa maaliskuussa yhteiseen kotiin Helsingin Punavuoreen, ja se myös tuntui heti kodilta. Se on vuokrakaksio, eikä remonttia tarvittu.

Ensimmäinen yhteinen ostoksemme oli sohva. Roope halusi harmaan sohvan ja minä olisin halunnut valkoisen, mutta sohva oli ainoa asia, johon Roope halusi puuttua. Hän sai sen.

Tykkään sisustamisesta, kaikesta valkoisesta ja siitä, että on siistiä. Olen kysynyt Roopelta, ärsyttävätkö kynttilät, ja hän on sanonut, että eivät, laita vain. Täydellinen poikaystävä siis! Olen sisustanut myös tekokukilla. Aikaisemmin en tykännyt niistä, mutta kun löysin Korkeavuorenkadulta sisustusliikkeen, ihastuin.

Kodin sisustus on ikuisuusprojekti. Uusin hankintamme on Kartellin läpinäkyvä jakkara.

Olen julkaissut Instagramissa kuvia edellisestä Kallion-kodistani ja myös tästä uudesta. Jotkut on sanoneet, että se on liian yksityistä, mutta en ole miettinyt asiaa ollenkaan niin. Saan itsekin inspiraatiota omaan sisustukseeni muiden jakamista kotikuvista.”

 

Voinko herää vasta perjantaina. Öitä.

Kuva, jonka Sara Sieppi (@sarasieppi) julkaisi

Tornio

”Käyn kotona Torniossa pari kolme kertaa vuodessa, mikä on tosi vähän. On kiva istua isän ja äidin sohvan nurkassa, saunoa ja hengailla pikkusiskon kanssa. Alisa, 16, on vielä lukiossa. Artturi, 22, opiskelee liikuntaohjaajaksi Rovaniemellä ja isosisko Sallariina, 26, opettajaksi Oulussa.

”Koko kuusihenkinen perheemme kiersi Suomea asuntoautolla.”

Vanhemmillani on kaunis koti ja isot pihat ja kasvimaat. Mökkiä meillä ei ole ollut koskaan. Lapsuudessa koko meidän kuusihenkinen perheemme kiersi Suomea asuntoautolla. Se oli sellainen pohjoisen juttu, jota en varsinkaan teini-iässä ymmärtänyt. Oli sääskiä, ja jos satoi, leirintäalueilla ei ollut mitään tekemistä.

Äiti on suuhygienisti ja isä töissä painofirmassa. He käyvät Helsingissä vain lomilla, mutta tulevat, jos tarvitsen apua. Nytkin äiti auttoi meitä muutossa.

Kun olen ollut Torniossa neljä viisi päivää, on kiva tulla takaisin. Nautin siellä kiireettömyydestä, mutta en kaipaa sinne enää.”

Tyttöporukka

”Meillä on vajaan kymmenen hengen tyttöporukka, johon kuuluvat muun muassa Sabina Särkkä, Sara Chafak, Diandra ja Sofia Ruusila-Nousiainen. Me osaamme bilettää.

Parhaita ovat ex-tempore-illat, mutta välillä pistämme pystyyn isot zembalot ja suunnittelemme kaiken tosi tarkasti. Panostamme etkoihin, ja joskus vuokraamme juhlatilan. Huoneistohotelli Helsingin Töölönlahdella on hyvä juhlapaikka, ja sieltä pääsee kätevästi baariin. Usein menemme etkoilta suoraan yökerho Showroomiin ja sieltä joskus vielä jatkoille.

”Saamme juoruilla ja nauraa ja nollata kaiken, tyttöjen juttuja.”

Tyttöjen kanssa vietetyt illat ovat energianlähteitä, vaikka aamulla olo onkin aika hiljainen ja energiat vähissä. Meillä on aina tosi hauskaa. Saamme juoruilla ja nauraa ja nollata kaiken, tyttöjen juttuja.”

Sushi

”Himoitsen sushia ja voisin syödä sitä monta kertaa viikossa. Jos on ollut huono päivä, tilaan sushia kotiin, ja kaikki on taas hyvin.

Rakastuin sushiin pari vuotta sitten, ja rakkaus on vain kasvanut. Tilaan annoksia kotiinkuljetuksella. Minun tarvitsee odottaa vain 40 minuuttia ja sitten voin mennä ovelle ihan röhnäisen näköisenä hakemaan ruokaa.

Nyt tähän pitäisi tulla muutos, sillä yritän puhdistaa kesäksi kroppaa fitness-urheilijaystäväni Sofia Ruusila-Nousiaisen tekemällä ruokavaliolla. En ole laihiksella vaan tavoittelen hyvää oloa. Saan syödä viisi kertaa päivässä normaalia ruokaa: kananmunanvalkuaista, broileria, bataattia, riisiä ja muuta.

Onneksi kerran viikossa saa syödä mitä vain. Silloin tilaan ihan varmasti sushia.”

Sara Sieppi
 • Juontaja-malli syntyi 3.6.1991 Torniossa.
 • Miss Suomi 2011.
 • Kilpaillut monissa tosi-tv-ohjelmissa, mm. Martina ja hengenpelastajat ja Viidakon tähtöset.
 • Juontanut Paratiisihotellin syksyllä 2015 ja Ummikot ulkomailla keväällä 2016.
 • Instagram-tilillä yli 86 000 seuraajaa. Pitää Sarxsab-blogia ystävänsä Sabina Särkän kanssa.
 • Asuu Helsingin Punavuoressa juontaja-laulaja-näyttelijä Roope Salmisen kanssa.

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.