"Enää en ajattele häntä joka päivä, mutta joka viikko kyllä", Roope Salminen kertoo liian nuorena kuolleesta ystävästään. Kuva: Kaisu Jouppi
"Enää en ajattele häntä joka päivä, mutta joka viikko kyllä", Roope Salminen kertoo liian nuorena kuolleesta ystävästään. Kuva: Kaisu Jouppi

Tv-kasvo Roope Salminen, 27, menetti parhaan ystävänsä Joonaksen 17-vuotiaana. – Tekisin mitä vain, että saisin hänet takaisin.

Kymmenen vuotta sitten Roope Salmisen paras ystävä Joonas kuoli yllättäen.

– Ystäväni kuolema oli lapsuuteni loppu, Roope sanoo.

Hän opiskeli tuolloin Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Roope, Joonas ja Roopen kanssa improvisaatioryhmä Kolinan perustanut Sasu Paakkunainen muodostivat kolmen koplan. Joonaksen kuoleman jälkeen Roopesta tuntui, että hänellä ja Sasulla oli ikään kuin vastuu muista.

”En antanut itselleni lupaa olla hajalla.”

– En antanut itselleni lupaa olla hajalla. Ajattelin Joonaksen vanhempia ja tunsin heidän puolestaan suurta surua. Vasta jälkeenpäin olen myöntänyt itselleni, miten iso asia tämä oli myös minulle.

Masennusta ja eristäytymistä

Ystävän kuoleman jälkeen Roope sulkeutui: hän kävi koulua kuin zombi, jätti tyttöystävänsä, ajoi hiuksensa pois ja pelasi kaikki illat videopelejä. Perhe ja ystävät yrittivät auttaa, mutta he eivät pystyneet tekemään surutyötä Roopen puolesta.

– Olin kai masentunut. Asiaa oli vaikea käsitellä, sillä olin muutenkin samaan aikaan elämässäni syvällisten kysymysten äärellä. Pohdin uskontoa sekä sitä, mitä meille tapahtuu kuoleman jälkeen. Mietin myös, mitä tekisin elämälläni, kun lukio on ohi.

Roopen mukaan Joonaskin haaveili näyttelijänurasta.

– Jokaisessa Putouksen suorassa lähetyksessä muistelin häntä: hän olisi ollut siitä kaikesta innoissaan. Enää en ajattele häntä joka päivä, mutta joka viikko kyllä. Tekisin mitä vain, että saisin hänet takaisin.

Lue lisää Roopen elämän käänteistä Me Naisten uusimmasta numerosta 18/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Yleisökato kahdessa kesäteatterissa toi Lotta Ansakorvelle pahat velat. Taiteellisena johtajana työskentelevä Ansakorpi ei kuitenkaan aio lannistua. – Nyt on painettava kahta kauheammin hommia.

Kylmä ja sateinen kesä on harmittanut erityisen paljon tänä vuonna, mutta toisille se ei aiheuttanut vain pahaa mieltä – vaan sai aikaan taloudellisen katastrofin.

Kahden kesäteatterin taiteelliselle johtajalle Lotta Ansakorvelle, 33, kylmästä kesästä johtuva yleisökato oli kova isku. Muun muassa Iltalehti uutisoi heinäkuussa huonon kesäsään aiheuttamissa talousvaikeuksissa painiskelevasta Ansakorvesta. Hän haki alkuvuodesta lisärahoituksen pankista Sappeen ja Ellivuoren kesäteattereiden esitysten pyörittämiseen ja panttasi asuntonsa takuuksi lainalle.

Nyt riskinottoa seurannut tappion suuruus on selvillä: kesästä kerääntyi velkaa lopulta noin 100 000 euroa.

Hyväntekeväisyys kohotti fiilistä

Heti kesän alussa alkoi olla selvää, että nyt saattaa mennä mönkään ja lujaa.

– Jo alkukesästä oli havaittavissa yleisökatoa. Ryhmälipunmyynnistä peruutettiin lippuja kylmän sään takia, ja ovilipunmyynti ei vetänyt yhtä paljon kuin aiempina kesinä, vaikka esitykset saivatkin positiivista palautetta, Ansakorpi kertoo Me Naisille.

Ansakorpi päätyi kertomaan huolistaan naisyrittäjien Facebookryhmässä, johon kuuluu yli 30 000 jäsentä. Pian puhelin täyttyi ilmoituksista ja viestistä, kun ryhmän naisyrittäjät lähettivät tsemppinsä Ansakorvelle.

”Hyväntekeväisyyskampanja sai aikaan positiivisen fiiliksen ongelmista huolimatta.”

Yksi tsemppaajista päätyi myös ideoimaan kesäteattereille hyväntekeväisyyskampanjan, jotta tuloja syntyisi edes vähän enemmän.

– Kampanjassa kuka tahansa pystyi ostamaan lipun jommankumman teatterin esityksiin ja halutessaan lahjoittaa lipun eteenpäin itse tai yritykseni Sydämenpalo Oy:n kautta. Lahjoitimme teatterilippuja esimerkiksi hoitokoteihin, kehitysvammaisille ja vähävaraisille, Ansakorpi kertoo.

Lopulta lippuja ostettiin hyväntekeväisyyskampanjan kautta vähän yli sata kappaletta, mutta se ei valitettavasti riittänyt pelastamaan tilannetta.

– Kampanja sai kyllä aikaan valtavan positiivisen fiiliksen ongelmista huolimatta. Olen liikuttunut ja kiitollinen siitä, kuinka täysin tuntemattomat ihmiset riensivät apuun ja tukivat minua, Ansakorpi sanoo.

Kesän aikana Sappeen teatterissa kävi noin 5 000 ja Ellivuoreen noin 2 000 katsojaa. Se on todella vähän, kun kyseessä on ammattiteatteri ja ammattiteatterin kulut.

”Ei minua yksi kylmä kesä pysäytä elämässä.”

– Suurin kustannus teatteriesityksissä ovat palkat ja ne maksetaan aina. Asunto oli pakko laittaa myyntiin, jotta saisin kuluja katettua ja lainat maksettua, Ansakorpi sanoo.

Teatterin tekeminen jatkuu

Taloudelliset ongelmat eivät kuitenkaan ole nujertaneet Ansakorpea.

– Olen mukana monessa teatteriin liittyvässä tekemisessä, kuten kurssien, koulutusten ja kiertävien esitysten järjestämisessä. Olen luonteeltani sellainen, että nousen aina jaloilleni ja koetan löytää kaikesta aina sen positiivisen puolen, Ansakorpi sanoo.

– Kun talousasiat ovat nyt näin huonosti, on tietenkin painettava kahta kauheammin hommia, että tästä pääsee eteenpäin. Minulle teatterin tekeminen on elämäni suurin rakkaus, joten sitä en ole lopettamassa. Ei minua yksi kylmä kesä pysäytä elämässä.

Saara Aaltoa kiitetään rohkeudesta tehdä sitä, mitä itse haluaa.

Valoisuus, sitkeys, rohkeus – muun muassa näiden asioiden ansiosta Saara Aalto, 30, on valittu Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi 2017, kertoo Ilta-Sanomat. Voittajan valitsi Positiivareiden ja Suomen Nuorkauppakamareiden raati.

Palkinnoin jakoi viime vuoden voittaja Kaj Kunnas.

IS:n mukaan Saaran nimitykseen vaikuttivat muun muassa hänen valoisa persoona, sitkeys sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. 

Omistautuminen muusikon uralle on vaikuttanut Saaran elämään monella tapaa. Hän kertoi huhtikuussa Me Naisille satsanneensa tuhansia euroja Britannian X-Factorissa menestymisensä eteen. Rahaa paloi muun muassa kuvauksiin matkustamiseen sekä hotelleissa yöpymiseen.

– Kun kisa osaltani jatkui, rahaa paloi vaatteisiinkin. Meitä kuvattiin joka päivä, eikä samoja asuja saanut käyttää, Saara kertoi.

Kun Saara sijoittui Britannian X-Factor-kisassa toiseksi, hän iloitsi menestyksestään Instagram-tilillään. 

– En voisi olla onnellisempi tänään! Tämä kaikki on niin täydellistä, unelmastani tuli totta, koska te hyväksyitte minut. Rakastan teitä niin paljon, tämä on alku.