Simone Biles on maailman paras voimistelija. Näin ainakin sanotaan. Kuva: Reuters.
Simone Biles on maailman paras voimistelija. Näin ainakin sanotaan. Kuva: Reuters.

19-vuotias voimistelija on uskomaton. Parasta tytössä hän, että hän ei aio olla seuraava kukaan muu. Sen sijaan hän aikoo olla ensimmäinen Simone Biles.

Hän ponnistaa korkeammalle kuin kukaan muu. Hän tekee vaikeampia hyppyjä ja näyttävämpiä voltteja. Hän on 145-senttinen ja 19-vuotias Simone Biles, Rion (ja joidenkin mukaan koko maailman) tämän hetken paras voimistelija. Ylisanoille ei tunnu löytyvän loppua, kun hänestä puhutaan.

Sensaatio. Ihmetyttö. Pomppuihme. Supertähti. Täysin suvereeni.

Riossa on henkäilty syvään, sillä Bilesin kaltaista ylivoimaisuutta ei ole aikoihin nähty.

Riossa ja tv-ruutujen ääressä on henkäilty syvään, sillä Bilesin kaltaista ylivoimaisuutta ei ole aikoihin nähty.

Häntä on verrattu sellaisiin supertähtiin kuin nelinkertainen olympiavoittaja, pikajuoksija Usain Boltin, kaikkien aikojen menestyksekkäin olympiaurheilija, uimari Michael Phelpsin ja viisinkertainen olympiavoittaja, kilpauransa päättänyt telinevoimistelija Nadia Comăneci.

Biles on ilman muuta matkalla samaan suuntaan. Torstaina hän otti Riossa jo toisen olympiakultansa, kun hän voitti naisten telinevoimistelun moniottelun.

Tytön historiallinen suorittaminen ei pelkästään tuonut hänelle kultamitalia, vaan sinetöi hänen asemansa yhtenä maailman parhaista.

– Olen vihdoin tehnyt sen, Biles totesi kisan jälkeen ja kuvaili tunnetta jännittäväksi.

– Et tiedä tätä tunnetta, ennen kuin se iskee.

Simone Biles. Kuva: Reuters.
Simone Biles. Kuva: Reuters.

”Simone vain on omaa luokkaansa. Kuka tahansa tulee hänen jälkeensä, on voittaja.”

Jos et siis vielä tiedä tätä tyttöä, nyt viimeistään on aika tutustua. Ensinnäkin hänestä on hyvä tietää se, että kilpakumppanit sekä pelkäävät että arvostavat.

Näin Simonea kuvailee Huffington Postin jutussa hänen joukkuetoverinsa, yhdysvaltalainen telinevoimistelija Alexanda Raisman, joka on itse todennut olevansa tyytyväinen hopeaan:

– Simone vain on omaa luokkaansa. Kuka tahansa tulee hänen jälkeensä, on voittaja.

Se tekee hänestä ylivoimaisen muihin nähden.

Myöskään Suomen voimisteluliiton naisten telinevoimistelun lajipäällikkö Satu Murtonen ei säästele sanojaan, kun hän arvioi 19-vuotiaan voimistelijan vahvuuksia Ilta-Sanomille.

– Hän on ottelija, mutta samalla hypyn ja permannon spesialisti. Se tekee hänestä ylivoimaisen muihin nähden. On urheilijoita, jotka ovat tasaisuudellaan hyviä ottelijoita, mutta eivät loista millään telineellä sen ihmeemmin, Murtonen sanoo.

Maailman media hullaantui Simoneen – jos ei jo aiemmin – viimeistään siinä vaiheessa, kun tämä iski tuomareille silmää kesken vaikean sarjan.

”Sen lisäksi, että Simone tuo lattialle hilpeän kuplivan persoonallisuutensa, hän keksii omat liikkeensä”, Mashable-sivusto kehuu.

Simone Bilesin vartalonhallintaa ei voi kuin ihailla. Kuva: Reuters.
Simone Bilesin vartalonhallintaa ei voi kuin ihailla. Kuva: Reuters.

Ehkä parasta Simonessa on kuitenkin se, että hän ei itse aio ratsastaa niillä ylisanoilla, joilla hänestä puhutaan.

Tyttö itse ei aio olla seuraava kukaan muu. Sporting Newsin jutussa hän sanoo suitsuttajilleen suorat sanat:

– En ole seuraava Usain Bolt tai Michael Phelps. Olen ensimmäinen Simone Biles.

Tähän kenelläkään ei taida olla mitään lisättävää.

Simone Biles on sanonut, että häntä auttaa kisatilanteessa, kun hän ajattelee olevansa jossain muualla kuin olympialaisissa. Ihmetytön suoritukset ovat uskomattomia. Kuva: Reuters.
Simone Biles on sanonut, että häntä auttaa kisatilanteessa, kun hän ajattelee olevansa jossain muualla kuin olympialaisissa. Ihmetytön suoritukset ovat uskomattomia. Kuva: Reuters.

Tällöin voit bongata Bilesin Riossa:

Hyppyfinaali sunnuntaina 14.8. kello 20.47 (Suomen aikaa)

Puomifinaali maanantaina 15.8. kello 21.46

Permantofinaali tiistaina 16.8. kello 20.47

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tästä syystä Simone Biles on ihmeellinen

Paitsi että hän on loistanut Riossa, on mitalikaapissa jo ennestään hurja määrä kultaa:

Biles on voittanut kymmenen maailmanmestaruutta peräkkäin vuodesta 2013 lähtien.

MM-kisojen neliottelun hän on voittanut kolmesti peräkkäin.

Yhdysvaltojen neliottelumestaruutta tyttö on juhlinut neljänä vuonna (myös peräkkäisinä).

Riossa Biles oli joukkueensa ylivoimainen ykkönen, Yhdysvallat voitti kahdeksan pisteen erolla naisten joukkuevoimistelun olympiakultaa.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu