Raskainakin aikoina Arja on osannut nauraa itselleen. ”Kun hiuksia ja ripsiä ei enää ollut, totesin miehelleni, että tarvittaisiin jalo prinssi pussaamaan tämä rupisammakko prinsessaksi.”

Tämä on pahaa unta, mietti Arja Koriseva, kun hän viime syksynä sairastui rintasyöpään. Kuolemanpelon jälkeen syttyi taistelutahto. – Olen nyt vahvempi ja tietoisempi itsestäni.

Kun Arja Koriseva nousee tänä juhannuksena Kangasniemen Syvälahden tanssilavalle laulamaan, se on hänelle jo yli 20 vuotta vanha perinne. Tälläkin kertaa hän kerää kotinsa ympäriltä kimpun luonnonkukkia ja sitoo niistä seppeleen hiuksilleen. Myöhemmin illalla hän sytyttää kokon tanssivan yleisön iloksi. Sitten hän laulaa. Viihdyttäviä, yöttömään yöhön sopivia lauluja.

Tänä vuonna tuo esiintyminen on erityisen merkittävä siksi, että se on Arjan ensimmäinen tanssikeikka syöpähoitojen päättymisen jälkeen.

Vain esiintymisasu on vielä hakusessa. Röyhelöt ja rimpsut eivät tule nyt kysymykseen. Ne eivät Arjan mielestä sovi yhteen hänen uuden, rintasyövän saneleman hiustyylinsä kanssa.

– Ajattelin jotakin yksinkertaista mekkoa, jossa on vahva väri, Arja sanoo ja pöyhii kahden sentin pituisia, lämpimän ruskeiksi värjättyjä hiuksiaan.

Lyhyt tukka sopii hänelle täydellisesti, mutta kiharoihinsa tottuneella Arjalla ei olisi ikinä ollut rohkeutta luopua pitkistä hiuksistaan, ellei olisi ollut pakko. Hänellä on aina ollut tukkaa jota letittää, kihartaa, tupeerata, rullata ja muokata näyttäviksi nutturoiksi ja esiintymiskampauksiksi.

Sytostaattihoitojen alkamisen jälkeen tuli hetki, jolloin tuttu kampaaja ajoi Arjan pään kaljuksi.

– Kun katsoin käsittelyn jälkeen itseäni ensi kertaa peilistä, ajattelin, että ei ole totta, tuo en ole minä, tuo on ihan eri persoona ja tämä on pahaa unta.

Kaikista pahin hetki

Epätodelliseen pahan unen tunteeseen Arja on havahtunut monta kertaa sen jälkeen, kun hänellä viime syksynä todettiin ärhäkkä, jo kainalon vartijaimusolmukkeisiin edennyt rintasyöpä.

Viime vuoden maaliskuussa 50-vuotias Arja meni elämänsä ensimmäiseen rutiinimammografiaan, ja tulos oli puhdas. Syyskuussa hän kuitenkin löysi vasemmasta rinnastaan kipeän patin ja tajusi heti, että se vaatii jatkotutkimuksia.

– Minulla oli kiireinen työvuosi, ja viimeistelin kirjaani artistielämästäni. Päästin kirjan käsistäni keskiviikkona ja saman viikon perjantaina sain kuulla, että rinnastani löytynyt kasvain oli pahanlaatuinen.

”Lääkärin puhelu on ollut kaikista pahin hetki.”

Arja oli tuolloin kiertueella Lapissa. Kun puhelu tuli, hän oli matkalla Rukahovin ravintolaan syömään poronkäristystä.

– Huonot uutiset tulivat minulle peloistani huolimatta yllätyksenä. Olin niin sokissa, etten muista puhelusta juuri mitään, enkä osannut kysyä yhtään enempää. Koko sairastumisprosessissa juuri tuo lääkärin puhelu on ollut kaikista pahin hetki.

Kiertueella Arjalla oli ajoapunaan mukana ystävä. Perheen lisäksi hän, sydänystävät ja bändin soittajat saivat kuulla Arjan tilanteen heti, mutta yleisö ei. Illalla Arja teki sen, mitä tunnolliset esiintyjät tekevät: nousi lavalle ja lauloi. Niin hän teki vielä seuraavanakin päivänä kiertueen seuraavassa kohteessa Ylläksellä.

– Vaikka itketti ja ajatukset harhailivat, tiesin, että pystyn menemään ihmisten eteen ja selviydyn siitä. Hoidin keikat niin kuin ennenkin, eikä kukaan aavistanut mitään. Onneksi ystäväni oli mukana ja tukena, ja rakkaimmat puhelimen päässä.

Arja esiintyi kirjansa vuoksi vielä muutamissa tv-haastatteluissa, mutta ei kertonut sairastumisestaan. Arja leikattiin Keski-Suomen keskussairaalassa puolitoista viikkoa sen jälkeen, kun tieto syövästä tuli. Kun 29 loppuvuoden esiintymistä oli peruttava hoitojen tieltä, Arjan oli pakko tiedottaa sairastumisestaan.

– Kirjani päättyy ajatukseen, että käännän elämässäni nyt uuden sivun. Silloin en aavistanut, miten totta se olikaan.

Pala kerrallaan

Miksi minä? Tai toisaalta, miksi en minä, Arja mietti syöpädiagnoosin alkuhämmennyksessä. Hän oli elänyt 50 vuotta terveenä, sairaalakin oli tuttu paikka vain lasten syntymien vuoksi.

– Aluksi iski voimakas kuolemanpelko. Siitä huolimatta, että rintasyöpä on niin yleinen ja paranemisprosentit korkeat, ajattelin, että se on menoa nyt.

”Mielessä pyöri mustia ajatuksia, kuinka tekisin kaikkea viimeistä kertaa.”

Varsinkin öisin asiat kasvoivat jättiläisen kokoisiksi. Arja mietti elämäänsä ja kävi läpi luopumisen tunteita.

– Mielessä pyöri mustia ajatuksia, kuinka tekisin kaikkea viimeistä kertaa. Mietin, miten elämä täällä jatkuisi ja surin sitä, etten näkisi lasteni kasvavan. Eihän kukaan halua täältä kesken lähteä.

Tietenkin vakava tilanne pelotti myös läheisiä. Arjan perheeseen kuuluvat aviopuoliso Pekka Karmala sekä lapset Patrik, 21, Karla, 15 ja Verna, 10.

– Lapsille kerrottiin sairaudesta heti, ja heidän kanssaan on käyty läpi etukäteen hoidon kaikki vaiheet.

Alkusokista selvittyään Arja alkoi kuitenkin nopeasti käsitellä tilannettaan itselleen tyypillisellä tarmokkaalla ja positiivisella asenteella.

– Kuolemanpelon jälkeen syttyi valtava taistelutahto. Nythän minulta sitä voimaa kysytään. Ajattelin, että sairaus ei saa hallita elämääni, sillä silloin en voita syöpää enkä pääse eteenpäin.

Arja päätti edetä pala kerrallaan, olla mahdollisimman hyvä itselleen, unohtaa netin sairauskertomukset ja heittäytyä taitavan hoitohenkilökunnan käsiin. Aina kun yksi etappi hoidoissa oli saavutettu, se vahvisti ja toi uskoa parantumiseen.

– Sairauslomaani suhtauduin kuin absurdiin vuorotteluvapaaseen – tämä on nyt minun omaa aikaani. Kun on 26 vuotta kiertänyt keikoilla, ajattelin, että nyt minulla on mahdollisuus olla kotona ja aikaa tehdä juuri niitä asioita joita haluan.

Joulua rakastava Arja askartelikin sellaisen joulun, ettei moista ole ikinä Korisevan perheessä nähty. Lisäksi ohjelmassa oli pientä pintaremonttia.

– Olen hionut ja maalannut remontin tarpeessa olevaa taloamme ja esimerkiksi poistanut mattoveitsellä kaikki kylppärin silikonit ja laittanut tilalle uudet. Suunnittelin kyllä katsovani kaikki katsomatta jääneet elokuvat ja lukevani lukematta jääneet kirjat, mutta en ole vielä ehtinyt, Arja nauraa.

Tuo kaikki puuhastelu piti mielialaa yllä ja oli mahdollista, koska Arja on kestänyt sytostaatti- ja sädehoitoja hyvin. Hänellä ei ollut kovia kipuja tai valtavaa pahoinvointia, ja ruokakin maistui.

– Monet rintasyöpää sairastavat käyvät töissäkin. Minun työssäni riski saada jokin infektio on kuitenkin liian suuri. En halunnut ottaa tietoisia riskejä.

Arjasta olikin vapauttavaa sanoa työasioille ei – kaikki siihen liittyvä vastuu siirtyi muihin käsiin. Hän eli rauhassa kotona, keskittyi pitämään mielensä hyvänä eikä opetellut edes uusia laulunsanoja, vaikka se mielessä kävikin.

– Annoin itselleni luvan sairastaa, kuunnella itseäni ja olla rehellinen myös sille, jos voimia ei ole ja väsyttää.


Arja on suhtautunut sairauslomaansa kuin absurdiin vuorotteluvapaaseen. Tunteistaan hän on opetellut puhumaan entistä enemmän. ”Myös itku on hyväksi. Itkemällä saan pahan pois.”
Arja on suhtautunut sairauslomaansa kuin absurdiin vuorotteluvapaaseen. Tunteistaan hän on opetellut puhumaan entistä enemmän. ”Myös itku on hyväksi. Itkemällä saan pahan pois.”

Kahdeksan uutta pipoa

Arjalla on ollut ympärillään paljon tukijoita, joiden kanssa hän on puhunut ja itkenyt. Ystäviään hän on tavannut tiuhempaan kuin vuosiin ja ammentanut niistä kohtaamisista paljon hyvää. Kaikesta myötäelämisestä Arja on hyvin kiitollinen.

– Sairauden myötä olen opetellut puhumaan entistä enemmän tunteista, ja se on auttanut paljon. Myös itku on hyväksi, itkemällä saa pahan pois. Onneksi minulla on rakastava perhe, ihanat ystävät ja paljon myötäeläjiä, yksin sairastaminen olisi raskasta.

Itkun sekaan on mahtunut myös naurua. Kyvystä nauraa itselleen on ollut apua.

– Siinä vaiheessa kun hiuksia, ripsiä ja kulmakarvoja ei enää ollut, kasvot olivat turvoksissa kortisonista ja täynnä sytostaateista johtuvia aknen kaltaisia näppyjä, totesin miehelleni: Nyt kyllä tarvittaisiin jalo prinssi pussaamaan tämä rupisammakko prinsessaksi. Ja siitä on vielä aika matka kuningattareksi.

Arjaa naurattaa, kuinka puoliso joskus aiemmin haroi paksua, pikkuisen ohentunutta tukkaansa ja kyseli: rakastatko minua sittenkin, jos minusta tulee kalju?

– Kun omat hiukseni olivat lähteneet, kysyin puolestani Pekalta: rakastatko minua nyt, kun OLEN kalju? Mutta minulla on kuulemma hyvän mallinen pää, ja joulupukki toi lahjaksi kahdeksan erilaista pipoa. Peruukinkin ostin, mutta en käyttänyt kertaakaan.

”Naiseus tai ihmisyys eivät tietenkään ole kiinni siitä miltä näyttää.”

Ja kyllä Arjaa vähän huvittaa sekin, että juuri hän voitti joulumyyjäisissä pullon sampoota.

– Naiseus tai ihmisyys eivät tietenkään ole kiinni siitä miltä näyttää. Naisten ei mielestäni tarvitse pelätä tai hävetä sellaisia asioita rintasyövän yhteydessä. Itsensä voi kantaa ylväästi ja elämästä voi ja pitää nauttia kaikesta huolimatta.

Eniten hän oli huolissaan kädestään, joka kainalon imusolmukkeiden poiston vuoksi oli pitkään kipeä ja toimimaton.

– Mutta venyttelin ja jumppasin, ja palkintona on, että käsi on nyt kunnossa.

Hieno mies ja huippuperhe

Maaliskuussa Arja kävi viimeisen kerran sädehoidossa, vei hoitajille mustikkakukon ja vaniljajäätelöä, kiitti ja sulki oven takanaan. Kaikki mitä voitiin tehdä, oli tehty. Evääksi hän sai kehotuksen elää niin normaalia elämää kuin mahdollista.

”Olin onnellinen, että kehoni oli kestänyt kaikki hoidot ja mieleni pysynyt luottavaisena.”

– Olo oli oudosti tyhjä – tässäkö tämä? Samalla olin kuitenkin valtavan onnellinen, että kehoni oli kestänyt kaikki hoidot ja mieleni pysynyt luottavaisena.

Arja toivoo, ettei hänen koskaan enää tarvitse pysähtyä miettimään itseään, elämäänsä ja arvojaan näin vakavasta syystä, mutta moni asia on kirkastunut ja syventynyt. Ei Arja ole ennenkään itseään pinnallisena tai turhamaisena pitänyt, nyt vielä vähemmän. Asioiden suhteet ja mittakaavat ovat selkiytyneet.

– Olen vahvempi ja tietoisempi itsestäni. Siinä on kysymys myös iästä – kyllä 50-vuotiaan naisen jo kuuluukin oppia kokemastaan. Myös työni on sen laatuista, että on ollut pakko opetella tuntemaan itseään.

Sairastuminen on syventänyt kaikkia tunteita ja suhdetta läheisiin.

– Perhe on tullut entistäkin tärkeämmäksi. Aina se ollut tärkeä, olen rakastanut ja saanut rakkautta niin paljon, etten tiedä, voiko sitä rakkauden määrää enää ylittää. Minulla on hieno mies ja huippuperhe.

Yksi tärkeimmistä oivalluksista liittyy elämän laatuun.

– Tärkeämpää kuin elämän pituus on se, miten ja mihin elämänsä käyttää. Siksi pitää keskittyä itselle merkityksellisiin ja nautinnollisiin asioihin ja karsia pois ne, joista ei oikeasti pidä.

Työssä se näkyy siinä, että Arja valikoi työtilaisuutensa tarkemmin, tekee töitä maltillisemmin, jää useammin yöksi keikkapaikalle eikä aja väsyneenä yötä myöten kotiin laittamaan lapsia aamulla kouluun, niin kuin on aina tehnyt. Myös esittämänsä biisit hän valikoi tarkemmin.

– Olen paljon kriittisempi siinä, mistä haluan laulaa, ja tekstin merkitys on suurempi kuin ennen. Haluan välittää iloa ja voimaa kuulijoilleni.

Arja iloitseekin siitä, että hänellä on Sony-levy-yhtiön kautta ympärillään kokonaan uusi tiimi ja taustajoukoissa muun muassa sellainen lauluntekijä kuin Mariska. Ensimmäinen yhteistyössä syntynyt sinkku Leipää, lempee, lämpöö lähti soimaan viime viikolla. Kesällä Arja tekee tanssikeikkaa ja konsertoi. Syksyllä on luvassa konsertteja eri kokoonpanojen kanssa, monenlaisia uusia ohjelmistoja ja Syöpäsäätiön konserttikiertue. Vuosi huipentuu joulukonsertteihin, jotka jäivät sairastumisen vuoksi viime jouluna väliin.

– Olen onnellinen siitä, että tiimi ympärilläni on innoissaan ja näkee minut uusin silmin. Tunnen itsekin, että minulla on vielä paljon annettavaa yleisölleni. Nyt ei katsota peruutuspeiliin vaan mennään eteenpäin.

”En halua velloa sairaudessani. Asenteella on paljon merkitystä siinäkin, miten ympäristö sairastunutta kohtelee.”

Uuden musiikin tekeminen ja keikkojen käynnistyminen tuovat raskaiden kuukausien jälkeen elämään muuta ajateltavaa.

– Tiedän, että syöpä tulee seuraamaan minua loppuelämäni enkä koskaan pysty varmasti sanomaan, että se on voitettu. En kuitenkaan halua velloa sairaudessani. Omalla asenteella on paljon merkitystä siinäkin, miten ympäristö sairastunutta kohtelee.

Juhannuksen ensimmäinen tanssikeikka vähän jännittää Arjaa ja hänestä tuntuu, että myös yleisöä jännittää. Paikka on kuitenkin tuttu ja turvallinen. Ja jos mitään on pääteltävissä lukuisista tsemppitoivotuksista, monenlaisista hyvää tarkoittavista hoito-ohjeista ja Arjan keikoille paluu-uutisen 170 000 Facebook-tykkäyksestä, kuulijat ottavat hänet lämpimästi vastaan.

Kaksikymmentä vuotta sitten samalle lavalle nousi nuori nainen täynnä intoa ja tekemisen tuoreutta.

– Nyt sinne nousee ammattitaitoisempi, elämää kokeneempi ja itsensä paremmin tunteva ihminen. Mutta ilo ja intohimo, ne eivät ole kadonneet mihinkään.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Arja Koriseva
 • Laulaja, kasvatustieteiden maisteri, syntyi 21.4.1965 Toivakassa.
 • Tangokuningatar 1989.
 • Lukuisia levyjä, tv-ohjelmia ja musikaalirooleja.
 • Kuningatar Arja – ammattina artisti -kirja 2015.
 • Asuu puolison Pekka Karmalan ja lasten Patrikin, Karlan ja Vernan kanssa Toivakassa.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.