Tuottaja Rimbo Salomaa, 50, on ollut kahdelle tyttärelleen oikea hanhiemo. Kun esikoinen Vera, 19, muutti keväällä kotoa, mieheen iski kriisi.

Rimbo Salomaa ojentaa heti eteisessä tyttärelleen Veralle tuliaisensa: punakantisen keittokirjan ja pinon urheilulehtiä. Hän on ensimmäistä kertaa kunnolla kyläilemässä Veran ja tämän poikaystävän Samin yhteisessä asunnossa, valoisassa yksiössä Helsingin Ruskeasuolla.

– Aika on mennyt hirveän nopeasti. Tuntuu, että vielä eilen kannoin Veraa rintarepussa, ja nyt kannan hänen muuttolaatikoitaan, Rimbo huokaa.

Hän seuraa toisella silmällä tyttärensä pelotonta taistelua suurta vaatekaappia vastaan, joka tuntuu ahmineen kaikki Veran vaatteet ja pyöritelleen ne hirmumyrskyn lailla sekaisin.

– Älä laita mitään turhan avonaista paitaa, eikä sinun tarvitse lisätä meikkiä yhtään kuvia varten, Rimbo huomauttaa.

Jussi-palkitun elokuvatuottajan ja esikoistyttären suhde on välitön ja lämmin. Tarinat soljuvat katkeamattomana vuoropuheluna, ja kun toinen muistaa jotain hauskaa, jutulle nauretaan jo hyvissä ajoin ennen loppua.

Isän tyhjä pesä

Vera muutti Saminsa kanssa yhteen huhtikuussa, vain neljän kuukauden seurustelun jälkeen. Pari tapasi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, jossa molemmat opiskelevat.

– Vaimoani Tiiaa huoletti, muuttavatko nuoret yksiin liian nopeasti. Muistutin, ettei meillä ole asiaan mitään sanomista. Muutimme Tiian kanssa yhteen ensimmäisillä treffeillämme, Rimbo kertoo.

Isä sai kuitenkin pian huomata, ettei esikoistyttären lentäminen pesästä ollutkaan niin kivutonta.

– Kaipaan Veran seuraa ihan hirveästi. Kun on 19 vuotta rakastanut jotakuta enemmän kuin mitään, on outoa, ettei tämä yhtäkkiä enää olekaan siinä, Rimbo sanoo.

Helsingin Laajasalossa sijaitsevaan kotiin jäivät Rimbo, äiti Tiia ja kaksi vuotta nuorempi sisko Rosa, ja tasan kuukausi muuton jälkeen koko jäljellejääneeseen perheeseen iski kriisi.

– Huomasimme, että Vera oli ollut perheemme sosiaalinen keskus. Hänen lähdettyään meistä oli tulossa kolme erillistä saareketta.

Pikkusisko Rosa oli vetäytynyt kotona ennenkin omiin oloihinsa ja osallistunut Veraa vähemmän kodin askareisiin.

– Kun sanoin Rosalle, että hänen pitäisi olla enemmän kotona nyt, kun Vera on muuttanut pois, hän vastasi osuvasti: ’No juuri sen takia en ole täällä’. Tiia käski minua ja Rosaa skarppaamaan ja huomautti, että meidän kaikkien pitäisi huomioida toisemme paremmin, Rimbo kertoo.

– Päätin, etten puutu asiaan mitenkään. Se ei ollut enää minun riitani, Vera kommentoi.

Kun Vera vielä asui kotona, isä ja tytär kävivät harva se päivä yhdessä pyöräilemässä tai kauppareissulla. Myös kevään puutarhahommat ja vappusiman pullotus taittuivat yhteisvoimin.
Rimbo oli perheessä se, joka valvoi yöllä siihen asti, kun tyttäret tulivat kotiin.

– Yleensä äidit ovat sellaisia, mutta meillä Rimbo onkin enemmän äiti, Vera kertoo.

– Olen vähän hanhiemo, Rimbo myöntää.

Nykyäänkin Rimbo soittaa tai tekstaa Veralle päivittäin.
Aikuistuvien lasten äidit puhuvat paljon tyhjän pesän syndroomasta, mutta miehiltä siitä harvemmin edes kysytään. Rimbo tunnustaa panikoineensa jo pariviikkoisen pikkukäärön isänä sitä, että aivan kohta Vera menisi kouluun, kirjoittaisi ylioppilaaksi ja muuttaisi pois kotoa.

– Minulla on ollut läheinen suhde Veraan ensi hetkestä lähtien. Kun Vera oli pieni, minä oikeasti omin hänet. Kerran meillä oli jopa tappelu Veran kummitädin kanssa, kun hän halusi työntää Veraa vaunuissa. Tönin häntä koko ajan pois: ’Tämä on minun lapseni, näpit irti.’ Tiian vanhemmatkin taisivat loukkaantua joskus samasta asiasta, Rimbo nauraa.

– Rimbo leikki meidän kanssamme paljon ja toi työmatkoiltaan kivoja leluja ja vaatteita. Olen käyttänyt Rimbon ostamia juhlavaatteita ihan viime aikoihin saakka. Hän jopa valitsi ylioppilasmekkoni, Vera kertoo.

Rimboon on ollut helppo purkaa myös kiukkua ja turhautumista, mutta riidoista ja sähläyksistä on selvitty puhumalla. Nukkumaan ei menty koskaan vihaisina.

– Lapset osaavat olla välillä aika itsekkäitä. He vaativat aikuisten oikeuksia mutteivät velvollisuuksia. Siinä tulee väkisinkin ristiriitoja, mutta ilman niitä ei ole rakkauttakaan. Veran kanssa on tosin ollut hyvin vähän häiriöitä, eikä esimerkiksi hänen koulunkäyntiinsä ole tarvinnut koskaan puuttua, Rimbo kiittelee.

Isän vai pomon roolissa

Intohimo elokuvamaailmaan yhdistää isää ja tytärtä. Vera opiskelee liiketaloutta ja tähtää isänsä jalanjäljissä tuottajan ammattiin. Hän on ollut mukana monissa tuotannoissa assistentin roolissa ja näytellyt Pamela Tolan stunttina syksyllä teattereihin tulevassa elokuvassa Sellaisena sinut haluan.

Isänsä tuottamista elokuvista Vera on seurannut läheltä muun muassa Risto Räppääjien ja Postia pappi Jaakobille -elokuvien valmistumista.

– Olen nauttinut suuresti siitä, että Vera on ollut mukana. Pussikaljaelokuvan kuvauksissa joku oli kaatanut kahvia toimiston lattialle, ja kun käskin Veran siivota sen, sain vastaukseksi mutinaa. Kotona läksytin häntä siitä, etten ole
hänelle kuvauksissa isä vaan pomo.

Myös urheilu on isän ja tyttären yhteinen juttu. Vera harrasti taitoluistelua 12 vuotta. Kisareissut ja automatkat treeneihin olivat teini-iässäkin Veran ja Rimbon arvokkaita, yhteisiä hetkiä.

– Jännitin Veran puolesta kisoissa aivan kamalasti. Omatkaan kilpailuni eivät ole jännittäneet yhtä paljon, Rimbo muistelee.

Rimbo pelasi nuoruudessaan jalkapalloa HJK:ssa ja maajoukkueessa ja voitti lukuisia junioreiden Suomen mestaruuksia myös jääkiekossa.

– Olemme puhuneet aina urheilujuttuja, Vera kertoo.

– Hei, haluatko muuten mennä maanantaina katsomaan HJK–Honka-peliä? Rimbo kysyy saman tien.

Vera jäsentelee hetken kalenteria päässään ja nyökkää.

– Myös Veran poikaystävä Sami tykkää futiksesta ja lätkästä. Olemme käyneet matseissa kolmistaan ja harkinneet jopa kolmen kausikortin ostamista, Rimbo sanoo.

Kotiin saa palata

Tytär kokee, että uusi elämänvaihe on alkanut hyvin. Ikävä tulee silloin tällöin: kävelylenkkejä äidin kanssa, pyöräilyä Rimbon kanssa ja sitä, että sai laulaa Rosan kanssa SingStaria ja piiloutua tämän huoneeseen juttelemaan tuntikausiksi.

– Mutta kaikkea ei voi saada. Jos asuisin yksin, minun olisi varmasti vielä enemmän ikävä perhettäni, Vera miettii.

Suhde pikkusiskoon on pysynyt välimatkasta huolimatta läheisenä.

– Olemme Rosan kanssa aina suojelleet ja puolustaneet toisiamme. Nyt kun asun omillani, näen Rosaa todella usein, ja tapaamisemme ovat vain paljon intensiivisempiä, Vera kertoo.

Laajasalossa Veran vanha huone on ihan entisellään.

– Vera kysyi muuttaessaan, mitä hänen huoneelleen tapahtuu. Vastasin, ettei mitään. Se on Veran huone, ja jos hänelle tulee huono hetki elämässä, se on hänen turvapaikkansa. Näin olen asian psykologisoinut, en tiedä, onko siinä mitään järkeä.

Veraa naurattaa.

– Kotipsykologi!

– Haaveilin joskus, että voisimme muuttaa takaisin keskustaan, mutta haluan, että tytöillä on mahdollisuus tulla omaan kotiinsa – ei isän ja äidin asuntoon, Rimbo jatkaa.

– Eikä muutto ole lopullinen asia. Jos tulee jotain, niin aina voi muuttaa pois. Ei se tarkoita, että pitäisi mennä naimisiin ja hankkia lapsia, Vera toppuuttelee.

– Niin, eihän se surullinen juttu ole vaan iloinen tapahtuma. En edes odota, että Veran pitäisi ikävöidä meitä tai kotia. Olen onnellinen siitä, että tyttö menee eteenpäin.

Itkuja maitohyllyllä

Rimbo on ollut vaimonsa Tiian kanssa yhdessä jo 24 vuotta, ja siitä Tiia oli viisi vuotta tyttöjen kanssa kotona. Lasten vartuttua Tiialla ja Rimbolla kesti kauan tajuta, että he voisivat mennä yhdessä vaikkapa elokuviin – ihan silloin kuin itse haluaisivat.

– Meille Veran muutto oli erään aikakauden loppu. Veralle taas uuden aikakauden alku. Siinä mielessä olemme menossa täysin vastakkaisiin suuntiin. Minuun tämä kaikki on iskenyt vielä
kovemmin, sillä olen täyttänyt viisikymmentä, Vera on lähtenyt, ja ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen minulla ei ole kesäkuvauksia. Tunnen olevani ihan turha ihminen, Rimbo virnistää.

Onneksi naapurissa asuu 7-vuotias Oskar, joka hakee Rimboa usein leikkimään.

– Oskar soittaa ovikelloa ja kysyy, saako Rimbo tulla ulos pelaamaan, Vera nauraa.

– Ja ihmettelee aina, mikseivät Vera ja Rosa enää halua leikkiä kanssani, Rimbo lisää.

Myös siskonpojat Riku ja Tomi ovat Rimbolle ja Tiialle kuin omia lapsia.

Vaikka ero tyttärestä on ollut kova paikka, Rimbo ei tunnusta olevansa huolissaan Verasta. Tyttärensä poikaystävästä hän ”tykkää ihan hirveästi”.

– Vera on äärimmäisen tehokas ja reipas, tunteva ja positiivinen tyttö. Olen ylpeä siitä, että hänestä on kasvanut tasapainoinen ja onnellinen ihminen. Kunpa hän vain uskaltaisi käyttää kaikki voimavaransa ja näyttää kaikille, kuinka mainio tyyppi hän on, Rimbo sanoo.

Rimbo ja Tiia ovat yrittäneet opettaa tyttärilleen oikeudenmukaisuutta, ahkeruutta ja oma-aloitteisuutta. Erityisen tärkeää Rimbosta on tukea ja kannustaa lapsiaan ja muistaa tasaisin väliajoin sanoa rakastavansa heitä yli kaiken.

– Rimbo on meistä ainoa, joka sen sanoo, mutta se on vain kivaa. Rimbo on todella herkkä, ja hänelle tulee helposti kyynel silmään, Vera hymyilee.

Rimbo huomaa usein itkeskelevänsä mitä ihmeellisimmissä tilanteissa. Niin kävi myös pari kuukautta sitten Citymarketissa.

–  Olin ostamassa erikoismaitoa, jota ainoastaan Vera meillä kotona käyttää. Mietin, että onkohan tämä nyt viimeinen kerta, kun ostan sitä hänelle, Rimbo aloittaa.

– Äiti tuli ja ihmetteli, että mikä sinulla oikein on, kun nyyhkit siellä hyllyjen välissä, Vera jatkaa.

– Tiian oli paettava toisella puolelle markettia, koska häntä hävetti niin paljon!

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.