Riina-Maija ”Riinis” Palanderin mielestä kotiäitejä ei arvosteta Suomessa tarpeeksi. Kuva: Sanoma-arkisto
Riina-Maija ”Riinis” Palanderin mielestä kotiäitejä ei arvosteta Suomessa tarpeeksi. Kuva: Sanoma-arkisto

Erityisesti suomalaiset miehet eivät arvosta Riina-Maija Palanderin mukaan tarpeeksi kotiäitejä.

Riina-Maija ”Riinis” Palander kirjoitti viime toukokuussa työnhaun vaikeuksistaan. Blogitekstissään Riinis kertoi, että lensi Espanjaan asti työhaastatteluun, joka osoittautui pahaksi pettymykseksi.

Uusimassa Cafe au lait -blogin podcastissa Riinis puhuu suoraan kotiäitien työnsaannin vaikeudesta sekä siitä, kuinka Suomessa ei arvosteta kotiäitejä.

Viimeiset vuodet Riinis on muun muassa pyörittänyt majataloa Virossa, hoitanut lapsia ja hevosia sekä auttanut puolisoaan Kalle Palanderia tämän aikataulujen kanssa. Siitä on kuitenkin jo aikaa, kun Riinis edellisen kerran työskenteli jollekin toiselle.

Suomeen tullessaan Riinis oli ajatellut, että olisi hyvä hetki hakea töitä. Riinis koki, että hänelle voisi jäädä aikaa työntekoon, kun lapset veisi päivähoitoon. Suomessa kun päivähoito on edullista ja kaikille lapsille on taattu hoitopaikka.

– Kun tulimme Espanjasta Suomeen vuodenvaihteessa, niin tietenkin ajattelin, että tässähän voisi vaikka tehdä jotain. Mutta en sitä kyllä helpoksi kokenut. Olen valmistunut huippuarvosanoin Oslosta bisneskoulusta ja puhun useita kieliä, mutta ei se niistä ole kiinni. Ongelma on se, että koulutus on yli 10 vuotta vanha, kuten myös viimeisin työkokemus.

– Toki siihen vaikuttaa myös se, että moni varmasti tietää, että minulla on kotona aika iso paletti ja työnantajat varmaan miettivät, että missä ihmeen välissä kävisin töissä. En ole sitä selvittänyt itsekään.

Riiniksen mukaan on ongelmallisesta, että erityisesti suomalaiset miehet eivät arvosta kotiäitejä. Kun ulkomailla kotiäitiys on valinta, jota pidetään arvossa, Suomessa vastaanotto on yleensä aivan toinen.

– Suomalaiset ovat sitä mieltä, että kotiäidit eivät tee mitään. Suomessa lyödään suurperheen äiti -leima otsaan, ihan kuin olisi joku maatalon emäntä, joka punnertaa maitotonkkien kanssa menemään. Suomessa en ensimmäisenä menisi kertomaan, että mulla on neljä lasta, vaan mieluummin sanoisin, että olen markkinointipäällikkö digifirmassa, Riinis sanoo.

– En ymmärrä, miten suomalaiset kotiäidit pysyvät hengissä henkisesti.

Vierailija

Riina-Maija Palander kertoo kotiäitiyden vaikeuksistaan Cafe au lait -podcastissa: ”En ymmärrä, miten suomalaiset kotiäidit pysyvät hengissä...

Niin kotiäiti ei tee mitään muuta kuin elää muisen rahoilla. Työssäkäyvä äiti se vasta rikollinen on, kun hoitoon vie lapsensa, miksi niitä tekee, jos ei hoida. Ja lapseton nainen se vasta onkin, tuskin nainen ollenkaan. Jotenkin vajaa, eipä elämälläkään merkitystä, yksinäinen reppana ja vanhanakaan kukaan ei tule käymään. Ja silti se suomalainen heteromies kokee olevansa syrjitty. Eipä suomessa taida kukaan arvostaa ketään. No mutta kunhan on millä mällätä kuten sipilällä, niin voi aina itkeä...
Lue kommentti
KTM

Riina-Maija Palander kertoo kotiäitiyden vaikeuksistaan Cafe au lait -podcastissa: ”En ymmärrä, miten suomalaiset kotiäidit pysyvät hengissä...

Hmmm, töissä käyvänä korkeakoulutettuna neljän lapsen äitinä tuumisin, että Riiniksen olisi nyt hyvä vain hieman laskeutua jalustaltaan ja katsella ympärilleen. Kun tosissaan katsoo, näkee miten asiat ovat. Sitten ei tarvi höpsiä hölmöyksiä julkisuudessa ja joku ehkä näkee sen ammattitaitoisen naisen joka nykyisen jokapaikan nalkuttajan sisällä piilee. Ai niin, Torniossa on päiväkoteja ja kouluja. Kyllä sitä töihin ehtii ja useat työnantajat ovat valmiita liukumiin asiantuntijatyössä etenkin...
Lue kommentti

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.