Vielä pari vuotta sitten kirjailija Riikka Ala-Harjan, 45, uunnitelmissa oli muutto Ranskasta Suomeen miehen ja tyttären kanssa. Tulikin ero ja taistelu lapsen kotimaasta.

Kuva Panu Pälviä

Riikka Ala-Harja käynnisti auton helluntaiaamuna kello seitsemän. Helluntai oli hyvä päivä lähteä, silloin ei ole rekkoja tiellä.

Auton hän oli pakannut jo edellisenä päivänä – sen saman, jolla hän oli muuttanut Ranskaan seitsemän vuotta aiemmin. Isältä peritty Saab vuosimallia -92 oli ääriään myöten täynnä astioita, vaatteita, kirjoja ja lapsen leluja. Vielä viimeiset raot Riikka oli tilkinnyt barbeilla ja niiden vaatteilla.

Siihen päättyivät kirjailija Riikka Ala-Harjan vuodet Normandiassa.

Kun Riikka muutamaa päivää myöhemmin saapui Travemünden-lautalla Helsingin Vuosaareen, hän kävi aamiaisella ja ajoi sitten muuttokuormineen suoraan asuntonäyttöön Munkkivuoreen. Siitä tuli Riikan ja Selma-tyttären koti Helsingissä.

– Oman pään kannalta oli hyvä tehdä se matka autolla, Riikka sanoo nyt, kun muutosta on kulunut vähän yli vuosi. 

Sulateltavaa oli paljon, sillä lähtöä edeltävä talvi oli ollut myrskyisä. Oli tullut yllättävä parisuhdekriisi, ero ja riita lapsen asuinpaikasta.

Nyt äidin ja tyttären elämä munkkivuorelaisessa kolmiossa on asettunut mukaviin uomiin. Ranskalais-suomalaiseen kouluun on lyhyt kävelymatka. Keittiön seinä on maalattu kirkkaankeltaiseksi, ikkunoista näkyy puiden latvoja. 

Makuuhuoneen nurkassa seisoo Riikan isän vanha kirjoituspöytä.

Sen ääressä on syntynyt vuoden mittaan kaksikin eroon liittyvää kirjaa. Elokuussa ilmestyvä romaani Maihinnousu käsittelee menettämisen pelkoa sekä taistelua monella rintamalla, kun päähenkilön mies pettää ja lapsi sairastuu syöpään. Samat pelon ja avuttomuuden teemat toistuvat Riikan ja sarjakuvataiteilija Matti Hagelbergin yhteisteoksessa Rakennusohje, jossa puretaan vanhaa ja rakennetaan uutta, ja joku saa aina enemmän kuin toinen.

– Kumpikaan ei kerro suoraan minusta tai perheestäni, mutta eroamiseen liittyvät havainnot ja tunteet ovat omiani. Jos tekstissä ei ole jotain omaa, joka kolahtaa, se on tyhjä teksti, Riikka sanoo.

Molemmissa kirjoissa on mukana myös Normandian maihinnousu. Juuri maihinnousurannan tuntumassa Riikka vietti seitsemän tärkeää vuotta. 

Rakkauden perässä Ranskaan

Kun Riikka ja Jérôme rakastuivat, kaikki tapahtui nopeasti. Oli helmikuu vuonna 2004, Riikka oli melkein 37, ja vauvakuumeen aste oli vakava.

Riikan isä oli kuollut pari vuotta aiemmin, ja siitä Riikka oli tajunnut olevansa seuraavana jonossa. Koska hänellä ei ollut lasta, ei ollut mitään sukupolvien ketjua, jonka osaksi asettua.

– Silloin iski ihan fyysinen lapsikuume. Munatorvet tööttäsivät niin, että se kuului kahden kilometrin päähän.

Vaikka mies oli Riikkaa viisi vuotta nuorempi, hänkin halusi lapsen. Se, että hän asui Ranskassa, ei ollut mikään ongelma. Riikka voisi tehdä kirjailijan ja dramaturgin töitään sielläkin. Puolen vuoden seurustelun jälkeen Riikka pakkasi vaatteensa, kirjansa ja astiansa isän vanhaan Saabiin ja ajoi Normandiaan. Seuraavassa kuussa hän alkoi odottaa lasta.

Selma syntyi kesäkuussa 2005, kaksi päivää maihinnousun vuosipäivän jälkeen.

– Kun muutin, en osannut yhtään ranskaa. Ensimmäisenä opin synnytyssanaston, Riikka kertoo.

Suunnitelma oli alusta asti selvä: kun tytär tulee eskari-ikään, koko perhe muuttaa Suomeen. Pariskunta uskoi suomalaiseen koulujärjestelmään enemmäin kuin ranskalaiseen.

Noin vuotta ennen suunniteltua muuttoa tapahtui jotakin, joka järjesti koko kuvion uusiksi. Riikka sai tietää, että miehellä oli toinen nainen. Oli ollut jo hyvän aikaa.

– Se oli isku, joka tyhjensi ilmat palleasta. 

Viilipytyn roolissa

Eroaminen on aina pelottavaa. Miten uskaltaa päästää irti siitä, mitä on yhdessä rakennettu? Miten uskaltaa ryhtyä rakentamaan uutta? Erityisen pelottavaa se on, kun mukana kuviossa on lapsi ja lapsen tulevaisuus.

Silti Riikka huomasi ottavansa erokriisissä viileän pohjoismaalaisen roolin. Mies oli yllättäen se hysteerisempi osapuoli.

– Oma, täysin keittiöpsykologinen tulkintani on, että hän oli jo tottunut kaksoiselämään, ja kun se paljastui, hän säikähti aiheuttamaansa tuhoa.

Ranskalaiset ystävät ihmettelivät Riikan asiallisuutta ja usuttivat häntä raivoamaan enemmän, rikkomaan vaikka pari maljakkoa. Riikka ei rikkonut; kirjoitti vain kirjaansa vaasinpaiskauskohtauksen.

– Olen luonteeltani käytännöllinen, ja näköjään olin sitä myös eron hetkellä. Totesin, että jonkun pitää olla viileä ja rauhallinen, meillä on tämä lapsi tässä, nämä asiat pitää vain hoitaa.

Petetyksi tuleminen kolhii väistämättä itsetuntoa, mutta Riikka uskoo, että ikävuodet ja elämänkokemus suojelivat häntä pahimmalta. Jos hän olisi ollut 25-vuotiaana samassa tilanteessa vieraassa maassa, romahdus olisi voinut olla hurjempi. Nelikymppisenä itsetunto ja itsetuntemus ovat jo vakaalla pohjalla.

Iso apu oli myös hyvistä ystävistä, joiden kanssa asiaa saattoi itkeä sekä Suomessa että Ranskassa. Lisäksi Riikka purki tuntojaan terapiassa.

– Vaikka se olikin ranskaksi, sain siellä hyvin itkettyä.

Oikeussalin kautta Suomeen

Eron jälkeen Riikka halusi pitää kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta, jonka mukaan Selma aloittaisi eskarin ja koulun Suomessa.

– Exäni ei ymmärrettävästi enää halunnutkaan sitä. Ei kai kukaan halua, että oma lapsi häipyy toiseen maahan. Se oli tilanne, jossa ei ollut yhtään hyvää vaihtoehtoa.

Riikka harkitsi perusteellisesti sitäkin, että jäisi asumaan Ranskaan, mutta se ei tuntunut hyvältä missään vaiheessa. Hän pelkäsi kielensä, työvälineensä, rapistuvan vieraskielisessä ympäristössä. Lisäksi hän uskoi edelleen, että Suomi olisi lapselle parempi paikka käydä koulua.

Miehen aloitteesta Selman asuinpaikka päätettiin lopulta oikeudessa.

– Se ei ollut mikään herkkuhetki. Ehkä kirjoitan siitä kirjan viiden vuoden kuluttua. Tai ehkä en kirjoita siitä koskaan.

Piinallisen oikeuskäsittelyn keskellä Riikan asianajaja kuitenkin muistutti, että huonomminkin voisi olla. Kiistan osapuolet olivat sentään saman länsimaisen kulttuurin kasvatteja. Tilanne olisi ollut vielä mutkikkaampi, jos toinen olisi kotoisin kulttuurista, jossa käsitys perheestä ja sukupuolten oikeuksista ovat merkittävästi erilaisia.

Tyttärelleen Riikka selitti tilanteen niin kuin se oli: isä ja äiti ovat eri mieltä Selman asuinpaikasta, joten tuomari miettii Selman parasta ja päättää asian sen mukaan.

– Olen sitä mieltä, että lapsille pitää selittää asioita mahdollisimman rehellisesti, sillä he tajuavat niin paljon joka tapauksessa.

Oikeuden päätös tuli pitkäperjantaina 2011. Sen mukaan tytär asuu Suomessa äitinsä kanssa ja tapaa isäänsä koulun loma-aikoina. Ehkä koitui lopulta Riikan eduksi, että eron oikeuskäsittely oli Ranskassa eikä Suomessa.

– Sikäläinen arvomaailma on aavistuksen konservatiivisempi. Äidin täytyy olla melkoinen sekakäyttäjä ennen kuin hän menettää lapsen huoltajuuden.

Eroriidan puiminen oikeudessa ei ollut omiaan parantamaan tunnelmaa ex-puolisoiden välillä, mutta kuluneen vuoden aikana välit ovat parantuneet huomattavasti.

– Uusi järjestelymme on alkanut toimia hyvin. Selma on nähnyt isäänsä huomattavasti enemmän kuin oikeuden päätökseen on kirjattu, Riikka kertoo.

Tyttö on viettänyt Ranskassa useita parin kolmen viikon jaksoja, ja lisäksi hänen isänsä käy työmatkoilla Suomessa. Silloin Selma saa asua isän kanssa hotelli Tornissa. 

Ikävä laaturuokaa ja ystäväpiiriä

Vaikka lähtöön liittyi kipeitä asioita, Riikka on onnellinen Ranskan-vuosistaan ja kaikesta, mitä ne toivat hänen elämäänsä.

– Aluksi olin kuin autistinen internetistä ostettu vaimo, joka vain hymyilee tyhmänä illallisilla eikä ymmärrä mitään. Se oli oikeastaan aika valaiseva kokemus.

Hän oppi kieltä käytännön kautta ja pakon edessä, kun puolisoa lukuun ottamatta kukaan pikkukylässä ei puhunut englantia. Oli myös kiehtovaa seurata, kun oma lapsi oppi rinnakkain suomea ja ranskaa.

Nykyään Riikka puhuu sujuvaa ranskaa, jolla hän voi porista hyvän päivän kuulumiset koulun pihalla ranskalaisvanhempien kanssa.

Kielitaidon lisäksi hän sai Ranskasta ystävyyssuhteita, joiden hän uskoo kestävän lopun ikää.

– Ja tietenkin se pikkukylä Normandiassa on minulle erityinen paikka senkin takia, että se on lapseni toinen koti ja itse elin siellä lapseni ainutkertaisen vauva- ja taaperoajan.

Perheen koti Ranskassa oli kaksikerroksinen omakotitalo kahdensadan metrin päässä maihinnousurannasta. Kuulostaa ihanalta, mutta Riikka ajattelee sitä nyt ilman haikeutta.

– En ole haikeiluun taipuvainen ihminen, vaan katson mieluummin eteenpäin. Olihan se tietenkin miellyttävä paikka asua, mutta vauvan yöhuudot ovat yhtä uuvuttavia merenrantatalossa kuin muuallakin.

Riikka kaipaa Ranskasta oikeastaan vain kahta asiaa. Parempaa ja halvempaa ruokaa sekä välitöntä sosiaalista elämää. Siellä ystävillä on tapana kokoontua syömään harva se viikonloppu rennoissa tunnelmissa. Yksi perhe tuo alkupalat, toinen tuo jälkiruuat, kaikki tuovat pullon viiniä, eikä isäntäväen tarvitse miettiä, onko ruoka tarpeeksi hienoa.

– Mutta eihän se paikka ole kadonnut minulta mihinkään. Ystävieni taloissa on vierashuoneet, ja minulla on sinne kutsu voimassa. 

Kuherruskuukausi jatkuu

Riikan puhelin piippaa: tekstiviesti Axalta. Riikan miesystävä Axa Sorjanen siellä raportoi, että kesäpäivä Selman kanssa sujuu hyvin.

Helmikuussa syttynyt seurustelusuhde on jo siinä vaiheessa, että Axa on parkkeerannut Riikan olohuoneeseen urheilullisen maantiepyöränsä, joka on liian hieno pihalle jätettäväksi.

Kulttuuritoimittajana työskentelevä Axa oli Riikalle tuttu jo vuosien takaa Helsingin kulttuuripiireistä, mutta paremmin he tutustuivat vasta viime talvena.

– Törmäsimme sattumalta pari kertaa bussissa ja intoilimme murtomaahiihdosta.

Hiihtäminen oli yksi niistä asioista, joita Riikka kaipasi Ranskassa asuessaan. Alpeillakin hän jätti laskettelurinteet väliin ja keskittyi murtsikkaan. Ensimmäinen talvi Munkkivuoressa oli Riikalle yhtä hiihtojuhlaa, sillä ladulle pääsi melkein suoraan kotipihasta.

Riikka kaataa kahvia vielä yhden kupillisen, ettei väsymys pääse niskan päälle. Kaksi kirjaa samaan aikaan oikolukuvaiheessa tarkoittaa lyhyitä yöunia ja kevyttä kaaosta kotona.

– Selma kyselee, koska meillä oikein siivotaan. Olen tehnyt töitä aika tiiviisti, hän naurahtaa.

Vaikka muuttokuormassa vuosi sitten ei ollut juuri huonekaluja, on koti nyt kodin näköinen. Ystäviltä ja sukulaisilta on saatu huonekaluja lainaan ja lahjaksi. Viimeksi Riikka sai ystävältään, valokuvataiteilija Elina Brotherukselta pari teosta seinälle.

– Minulla on edelleen menossa kuherruskuukausi Suomen kanssa. Pitkin talvea ihmiset kyselivät, kärsinkö kulttuurisokista, mutta minua ei haitannut, vaikka joulukuussa satoi vettä. En ollut tajunnutkaan, miten paljon olin kaivannut suomen kieltä ympärilleni.

Riikan arvion mukaan myös Selma on sopeutunut Suomeen hyvin. Mitä nyt välillä nurisee, miksi äiti pihistelee ruokakaupassa ja ostaa niin harvoin vuohenjuustoa.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.