”Lavalla olen kuin kuplassa, jossa voi tapahtua mitä vain. Se on kuin astuisi lasin päälle ja jännittäisi, kantaako se”, Olli sanoo.

Kiertueella Olli Herman kaipaa vaimoaan, kuluttaa kaksi pulloa hiuslakkaa ja viestittelee isälleen kolmelta yöllä.

0 varasuunnitelmaa

”Harrastin nyrkkeilyä 7–14-vuotiaana ja haaveilin nyrkkeilyurastakin. Ihailin Mike Tysonia, joka elämäkerrassaan paljastui aika kummalliseksi idoliksi. Nyrkkeilystä tykkäsin vääristä syitä: viihdyin lavalla ja huomion keskipisteenä, mutta toisen lyöminen ei ollut kivaa.

”Viihdyin lavalla ja huomion keskipisteenä, mutta toisen lyöminen ei ollut kivaa.”

Peruskoulun jälkeen opiskelin yliopistossa englantia ja pedagogiikkaa. Neljässä vuodessa sain aikaiseksi yhtä paljon kuin muut vuodessa. Minulla oli pitelemätön polte tehdä musiikkia, ja se oli ainoa asia, jota oikeasti halusin. Ei tämä vieläkään tunnu oikealta työltä vaan elämäntavalta. Tunteja ei lasketa, mutta jatkuvasti saa puljata, mistä repii leipänsä.

Seuraan yhä nyrkkeilyä. Nostan hattua Robert Heleniukselle ja muille, jotka ovat taas tuoneet lajia esille. Minulle nyrkkeily on viihdettä ja suurta show’ta, yhtä aikaa hienoa ja kammottavaa.

3 kokoonpanoa

Olen ollut mukana kolmessa oikeassa bändissä. Reckless Love oli niistä ensimmäinen ja edelleen päätyöni. Yhtyeestä on tullut kuin neljän hengen avioliitto. Pidän Pepeä, Jallea ja Hessua ystävinäni.

Jussi 69:n, Alexi Laihon ja Arttu Cruzin kesken pyöritetty The Local Band merkitsee minulle puhtaasti hauskanpitoa. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun olen saanut tutustua noin mahtaviin miehiin. Olemme edelleen pitäneet kiinni periaatteestamme tehdä vain yksi keikka vuodessa.

Vuonna 2007 Reckless Love oli jo olemassa, mutta ei vielä lähdössä lentoon. Kun ruotsalainen Crashdïet menetti laulajansa, tarjouduin yhtyeeseen omien bändikavereitteni suostumuksella. Puolitoista vuotta ruotsalaisessa sleazemetalliporukassa oli mielenkiintoinen oppiretki.

Musiikkituotanto Ruotsissa oli kuin askel kohti Amerikkaa. Sain kuukausipalkkaa, ja bändin tukena oli toimiva tuotantokoneisto. Suomessa maksettiin vielä sotakorvauksia, kun Ruotsissa jo tehtiin kansainvälistä viihdettä. Ylipäätään viihteeseen suhtaudutaan siellä kevyemmin, meillä kaiken taiteen oletetaan olevan syvällistä, sisällöllistä ja puhkimietittyä.

Crashdïetin aikaisempi laulaja oli tehnyt itsemurhan, ja surullinen tarina vaikutti bändin musiikkiin. Melankolisuus ei ole minun juttuni, enkä halunnut velloa menneisyydessä. Opin paljon ja sain ystäviä, mutta päätin palata Suomeen.

 


Reckless Love on esiintynyt 16 maassa. ”Briteissä ja Japanissa olemme esiintyneet 15–20000 ihmisen yleisöille. Yleisön mylvintä on yksi rakkaimmista äänistä.”
Reckless Love on esiintynyt 16 maassa. ”Briteissä ja Japanissa olemme esiintyneet 15–20000 ihmisen yleisöille. Yleisön mylvintä on yksi rakkaimmista äänistä.”

 

10 läheistä ystävää

Minulla riittää kavereita ja hyvänpäiväntuttuja, mutta vain harvan olen päästänyt lähelleni. Sormet riittävät niiden ystävien laskemiseen.

Lähimpieni seurassa olen rauhallisempi ja vähemmän räiskyvä. Heidän vierellään on helppo olla tekemättä yhtään mitään.

En kuulu heihin, joiden on helppo jakaa sisimpäänsä muille, mutta sydänystävien kanssa tuntuu turvalliselta puhua mistä vain. Hiljaisuudesta voi leikata mitä arimpaan aiheeseen.

1 vaimo

Kodin merkitys on kasvanut vaimoni ansiosta. Koti on siellä missä sydänkin, ja minun sydämeni on siellä missä vaimonikin.

”Erossa oleminen ei pelkästään hierrä suhdetta. Kotiin on kaksin verroin upeampaa palata.”

Kiertue-elämän paskin puoli on olla erossa rakkaista. Työni vaikuttaa avioliittoomme paljon, nytkin olin viisi viikkoa Euroopassa. En osaa kuvitella, millaista olisi, jos meillä olisi jo lapsia.

Itsekseen eläminen on välillä aika työlästä: rakasta ikävöi, ja sen huomaa, kun toinen ei ole tukena jokapäiväisissä askareissa. Ajattelen kuitenkin, ettei erossa oleminen pelkästään hierrä suhdetta. Parhaimmillaan välimatkan voi kokea lujittavana juttuna. Haluamme nähdä vaivaa yhteyden ylläpitämiseksi, ja kotiin on kaksin verroin upeampaa palata.

6 kuppia kahvia

Olen kahviaddikti ja tarvitsen ainakin kuusi kuppia kahvia aamuni käynnistymiseen. Syön ensin aamiaisen ja keitän sitten kahvin. Jauhan pavut käsikäyttöisellä myllyllä, teen kahvin pressopannulla ja juon sen valtavasta mukista. Koko rituaali on tärkeä. Kahvihetki on kuin pieni pausenappi elämässä.

Kahvini maistuu mummon keittämältä pannukahvilta. En ole hifistelijä, mutta americanoa vihaan yli kaiken. Ajatuskin siitä, että espressoshottiin sekoitetaan kuumaa vettä, argh, tekisi mieli lyödä!

Mokoma-yhteen Marko Annala asuu naapurustossa, ja meillä on tapana poiketa toistemme luona kahvilla. Kutsumme kahden miehen kerhoamme Kaakinmaan KahviKlubiksi.

100 000 keikkakilometriä vuodessa

Ajattelen niin, että meille maksetaan matkustamisesta ja keikan teemme ilmaiseksi. Matkustaminen ja odottelu ovat muusikon työn vittumaisin osuus.

Koska tien päällä on puuduttavaa, yritän tehdä siitä mahdollisimman sosiaalista. Puolet matkoista ajan omalla autolla ja puhun suuren osan ajasta puhelimessa. Lentokoneessa kuuntelen musiikkia, ja bussissa harrastetaan keikkabussipaskanjauhantaa. Ilman sitä matkustaminen olisi kahta kamalampaa.

En koskaan saa nukuttua istualtani. Lennoilla se tympii, mutta autoillessa se on hyvä: minua ei koskaan väsytä ratissa. Olen perinyt yökyöpeliyden isältäni. Voin laittaa hänelle viestin kolmelta yöllä tietäen, että siellä toinenkin istuu valveilla.

1 Penelope

Unelma omasta Harley Davidson -moottoripyörästä on kulkenut käsi kädessä rokkiunelman kanssa lapsuudestani asti. Nyt kun tavoittamattomasta alkaa tulla totta, minua jännittää.

Penelopea rakennetaan Harrikoihin erikoistuneella Mr Mooren tallilla Tampereella. Siitä tulee pitkäkeulainen ja sorja neito, paljon kromia ja komeat äänet. Pidän äänekkäistä asioista, ja Penelopen soundit ovat sellaiset, että vaikka et näkisi pyörää liikenteessä, takuulla kuulet sen.

”Harrikoissa on jotain merirosvomaista. Ajaminen on kuin askel vapauteen.”

Harrikoissa on jotain merirosvomaista. Ajaminen on kuin askel vapauteen. Pyörän selässä luonnon tuoksuineen ja väreineen aistii toisin kuin autossa. Nautin ajaa rauhallisesti, sellaiseen lipsutteluun Penelopekin on suunniteltu.

Vaimo ei ole vastustellut pyörähankettani, päinvastoin. Viime keväänä sain häneltä lahjaksi mp-kurssin, ja hän keksi Penelopelle nimenkin. Automme hän on nimennyt Paulaksi. Kerran keikkabussissa syntyi hirveä väärinkäsitys, kun selitin puhelimeen, että Paulan etupuskuria pitäisi räplätä. Bändikaveri ihmetteli vieressä, että mitä helvettiä puuhaan, vaimonihan on Noora!

 


”Meidän työssämme riskinä on melu. Vasen korvani kuulee viisi prosenttia huonommin kuin oikea.”
”Meidän työssämme riskinä on melu. Vasen korvani kuulee viisi prosenttia huonommin kuin oikea.”

 

Yy-kaa-koo-nee

Lempinumeroni on yy–ka–koo–nee, sillä se tarkoittaa, että biisi lähtee soimaan. Lavalla olo on parasta, mitä tiedän. Moottoripyöräillessä tai hyvässä seksissä voi päästä lähelle samaa tuntemusta. Lavalla olen kuin kuplassa, jossa voi tapahtua mitä vain. Se on kuin astuisi lasin päälle ja jännittäisi, kantaako se.

6 vuotta julkisuudessa

Reckless Loven ensimmäinen levy julkaistiin vuonna 2010, ja siitä lähtien julkisuus on kuulunut arkeeni. Vuonna 2014 esiinnyin Tähdet, tähdet -ohjelmassa ja Kaikkien aikojen kosinta -sarjassa. Ohjelmien aikaan oivalsin, miten iso vaikutus televisiolla on. Kun mummuja tuli Sokkarin hedelmähyllyllä kiittelemään, tajusin, että nyt olen tavoittanut uutta yleisöä.

Haluaisin kuvitella, ettei julkisuus ole muuttanut minua, mutta kyllä se on. Aiemmin olin välittömämpi. Uusissa tuttavuuksissa annan aikaa aistiakseni, mitkä toisen motiivit ovat.

1 ääni

Instrumenttini on ääni, soitan omaa kroppaani. Alkuaikoina olin välinpitämätön ja rasitin ääntäni kaikella turhalla. Ei ollut pitkän tähtäimen suunnitelmia, hyvä jos seuraavaan viikonloppuun näki. Nykyään vältän juhlimasta rankasti kiertueella; viina, huutaminen ja unen vähyys kuivattavat kroppaa ja ääntä.

Hoidan ääntäni juomalla päivittäin inkivääri-hunajavettä. Joskus pureksin inkivääriä raakana: se polttaa nielussa, mutta pitää tulehdukset poissa.

”Tänä aikana huonosta keikasta voi tulla katsotuin videosi.”

Nykyään yleisö odottaa levytason sointia keikoillakin. Kaikilla on myös kamerakännykät, ja tänä aikana huonosta keikasta voikin tulla katsotuin videosi.

Ärsyttävintä on, jos kiertueella iskee flunssa, kuten nyt Euroopan-rundilla kävi. Se ei näy päällepäin, ja kaikki luulevat, että on tullut rällättyä. Mieluummin olisin esiintynyt murtuneen jalan kanssa.

5 prosentin kuulovaurio

Meidän työssämme riskinä on melu. Vasen korvani kuulee noin viisi prosenttia huonommin kuin oikea. Olen hankkinut muotoon valetut erikoiskorvanapit. Ne auttavat erottamaan äänitaajuuksia, joita kuuloni ei enää muuten poimisi.

2 pulloa hiuslakkaa

Viiden viikon kiertueella kulutin kaksi pulloa hiuslakkaa, ja kuivasampoota, kaksi mineraalipuuteria ja yhden eyelinerin.

Laittautuminen on tärkeä rituaali ennen esiintymistä. Keikkafiilis alkaa siitä. Meistä kukaan ei mene lavalle samoissa verkkareissa, joissa on herännyt bussissa.

5–7 tuntia liikuntaa viikossa

Urheilu on tärkeimpiä intohimojani, en osaa olla ilman. Pidän viikossa yhden lepopäivän, muuten urheilen viidestä seitsemään tuntia viikossa. Kehonpaino­treenin voin tehdä vaikka keikkabussin kapealla käytävällä.

”Kuka nyt liikkuisi, jos voisi näyttää saatanan hyvältä kittaamalla kaljaa sohvalla?”

Hyvä olo on urheilun tärkein anti, mutta myönnän, että ulkonäkökin motivoi. Olen joskus sanonut, että kuka nyt liikkuisi, jos voisi näyttää saatanan hyvältä kittaamalla kaljaa sohvalla.

4 albumia

Invader on Reckless Loven neljäs albumi. Kokemus alkaa näkyä tekemisessämme, ja vaikka kokeilimme uutta, olo oli itsevarma.

Uudet työtavat helpottivat omaa stressiäni. Työssä olen perfektionismiin taipuvainen. Kai se on myös näyttämisenhalua: meitä on epäilty ja vähätelty, ja haluan nyt tehdä työni niin hyvin kuin mahdollista.

Hassu juttu, mutta perfektionismi liittyy vain musiikkiin. Muuten elän kuin pellossa, sopivasti fiiliksellä edeten.” 

Olli ­Herman
  • Reckless Love -yhtyeen solisti syntyi Kuopiossa 19.5.1983.
  • Perinyt musikaalisuutensa isältään, joka on musiikinopettaja. ”Lapsuudenkodissa on yli tuhannen vinyylin kokoelma. Meillä soivat aina piano, kitara tai levyt.”
  • Vaimo Noora Niemelä työskentelee kauneusalalla. Pari vihittiin 11.2.2012.
  • Reckless Loven Invader on yhtyeen neljäs albumi. Yhtye on parhaillaan Suomen-kiertueella.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.