Paperi T:stä eli Henri Pulkkisesta ei koskaan pitänyt tulla listahittiräppäriä. Sitten hän yllättäen valloitti taide-rapillaan soittolistat, festarilavat ja nuorten miesten sydämet.

Paperi-T:n eli räppäri Henri Pulkkisen, 29, keikoilla ei voi olla huomaamatta yhtä asiaa: nuoret miehet laulavat, harvinaisen keskittyneinä. He muistavat ulkoa synkät sanat katkerista rakkauksista, kylmistä naisista ja olemassaolon kriiseistä.

Keikan jälkeen miehet parveilevat Henrin luokse avautumaan elämästään. He kertovat, että Paperi T pukee sanoiksi heidän ajatuksiaan elämästä ja rakkaudesta. He tietävät, mitä Henri tarkoittaa sillä, että ”Kalliossa tytötkin ovat kivee” ja miksi eksälle tekee mieli sanoa: ”Mä haluan näyttää sulle paskan kaikki sävyt”.

– Olen saanut nuorilta miehiltä positiivista palautetta siitä, että puhun oikeista asioista, jotka koskettavat heitä. He voivat samaistua sanoituksiini, Henri kertoo helsinkiläisen taidegalleria-kahvila Ruplan pöydässä.

Joskus Henriltä kysytään neuvoa, mitä vaikkapa vaikeassa ihmissuhdetilanteessa pitäisi tehdä.

– Se tuntuu jännältä, koska sanoitusteni perusteella olisin varmaan viimeinen ihminen, jolta itse haluaisin jotain parisuhdeneuvoja, Henri nauraa.

Räppäriä nyitään hihasta myös ruokakaupassa, ravintoloissa ja baareissa. Tänä kesänä juttusille on tullut entistä enemmän naisia ja keski-ikäisiä. Vaikka Henri ei ikinä halunnut tähdeksi, uudenlainen arki ei häiritse.

– On siistiä huomata, että musiikkini resonoi kaikenlaisiin ja -ikäisiin ihmisiin. Siitä tiedän, ettei minua kuunnella vain siksi, että se tekee hyvää imagolle.

Uudenlainen räppäri

”Mä voin olla räppärinä geneerinen ja rajottunu /

Mut loppupeleissä se ei merkkaa paljoo /

Tälläsii asioita tulee harvoin sanottuu /

Mut rehellisyys on aidointa mitä mä voin tarjoo”Resnais, Beefheart & Aalto

Paperi T ei näytä eikä kuulosta suomalaiselta rap-artistilta. Ensinnäkin hän muistuttaa pitkissä hiuksissaan ja tummanpuhuvissa vaatteissaan enemmän hevaria kuin räppäria. Kappaleissaan hän riimittelee Alvar Aallon lempiviinistä, näyttelijä Renée Jeanne Falconettin silmistä ja Jean D’arcin fiiliksistä. Elitistiseksi kutsuttu taide-rap vilisee viittauksia elokuvaklassikoihin ja kirjallisuuteen.

Haastattelussa Henri eksyy tämän tästä filosofisten kysymysten äärelle pohtimaan, mitä tarkoittaa musiikin ymmärtäminen tai mikä on taiteen ja bisneksen suhde. Hän myös tykkää laukoa provosoivia mielipiteitä.

Henri kertoo vihaavansa erityisesti kahta asiaa. Toinen niistä on sana inspiraatio.

– Jengi sanoo, että olipa inspiroiva ruoka tai inspiroiva auringonlasku. Sana on kärsinyt vakavan inflaation. Siitä on tullut sellaista muotiblogikieltä.

Vielä enemmän hän vihaa ”suomalaista jees jees -ilmapiiriä”. Hänestä on kaikkein oksettavinta, jos kaikki ovat samaa mieltä siksi, ettei kukaan hermostuisi ja että kaikki menisi sujuvasti.

– Se tuntuu pahimmalta mahdolliselta kuoleman hyväksymiseltä, Henri sanoo kevyesti, mutta tosissaan.

Vaikka mielipiteet ovat uhmakkaita, Henrin olemus huokuu ennemmin mietiskelyä kuin itseluottamusta. Keskustelusta syntyy kuva syvällisestä, ehdottomasta ja vähän provosoivasta miehestä.

Levy-yhtiö, Henrin perhe ja hän itse eivät ollenkaan ajatelleet, että Paperi T olisi artisti, jolla voisi takoa rahaa. Niin kuitenkin kävi. Kun esikoisalbumi Malarian pelko julkaistiin huhtikuussa, se ponkaisi julkaisuviikollaan Suomen albumilistan ykköseksi. Enää hän ei keikkaile vain pienillä klubeilla vaan Suomen suurimmilla festareilla. Hänen tuotantoonsa on ihastunut moni sellainenkin kuuntelija, joka ei yleensä kuuntele räppiä.

Nyt festarilavalle kipuaminen soolo­artistina tuntuu jo luontevalta. Vieläkin Henri tosin miettii ennen isoja keikkoja, tuleeko kukaan paikalle ja kiinnostaako hän ketään.

Piilohommista uraksi

Oikeastaan vetäytyväisestä sivustakatsojasta ei koskaan pitänyt tulla esiintyjää. Esillä oleminen ja huomion hakeminen on Henrin mielestä vähän kiusallista.

– On olemassa kahdenlaisia ihmisiä. Toiset haluavat olla jotain, toiset tehdä jotain. Arvostan enemmän jälkimmäisiä. En ole koskaan ajatellut, että haluaisin starbailla tai olla tähti.

Kun muut porvoolaispojat pelasivat lätkää ja ryyppäsivät, Henri kuunteli huoneessaan levyjä ja katsoi elokuvia. Nuorena Henri oli kiinnostunut näyttelemisestä, mutta sitten alkoi ahdistaa se, että pitäisi olla esillä. Siksi hän alkoi miettiä elokuvaohjaamista tai käsikirjoittamista.

Nekin ajatukset Henri hylkäsi, koska häntä ahdistaa myös se, että suomalaisessa elokuvataiteessa pitää tehdä kaikki ”vähän helpommaksi”.

– Elokuvaa on vaikeaa tehdä ilman rahoitusta, ja raha menee usein viihteeseen, josta iso yleisö on kiinnostunut. Musiikissa on helpompi kokeilla vapaasti.

Lukion jälkeen Henri opiskeli ammattikorkeakoulussa medianomiksi. Hän tekee yhä päivätyötä radiojuontajana Radio Helsingissä ja asuu Helsingin Kalliossa. Musiikkipiireissä hänet on tunnettu Ruger Hauer -rap-yhtyeestä jo muutaman vuoden ajan.

Sooloura syttyi melkein vahingossa, kun Ruger Hauerin jäsen Pyhimys aloitti Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkönä ja halusi julkaista ensitöikseen sooloalbumin Henriltä. Henri iloitsee, että hän levytti ensimmäisen kerran vasta lähempänä kolmeakymppiä. Moni artisti aloittaa 10 vuotta aikaisemmin, mutta Henri tuntee olevansa vielä nuori, tai vähintään ”seminuori”.

– Ei ainakaan ole mitenkään aikuinen tai auktoriteettinen olo. Voi olla, että ensi vuonna iskee jokin kriisi, kun 30 vuotta tulee täyteen. Mutta siitähän voi sitten tehdä levyn, Henri virnistää.

 

 

Aina sivustakatsoja

Vienoisesta erakkomaisuudestaan huolimatta Henri pitää itseään melko sosiaalisena tyyppinä. Hän on kehittänyt piirrettä itsessään tarkoituksella.

– Seurallisuudesta on tullut varmasti jonkinlainen selviytymiskeino ja tapa pärjätä. Yritän kompensoida sosiaalisuudella ulkopuolisuuden tunnetta, joka minulla on melkein aina.

Vaikka Henri on saanut tänä vuonna räppipiireistä paljon uusia tuttavia ja kavereitakin, hän haluaa katsella tohotusta vähän syrjästä. Hän pysyttelee aina tahallaan hieman ulkopuolisena.

Hän myös tökkii mielellään muurahaispesää epäsovinnaisilla huomautuksilla.

– Heitän aika provosoivaa läppää. Se on paitsi huumoria myös tapa herättää keskustelua ja kyseenalaistaa normeja. Välillä tajuan, ettei ole minulta oikein olettaa, että kaikki ymmärtävät huumoriani.

Henriä kutsuttiin vastarannankiiskeksi jo pikkupoikana. Hän muistaa hetken, josta vänkääminen ehkä alkoi. Kolmannella luokalla uskonnonopettaja totesi, että kunpa maailmassa oli pelkkää hyvyyttä. 9-vuotias Henri kysyi, miten voisi olla hyvyyttä ilman pahuutta. Henri muistaa, miten opettaja ihmetteli suuttuneena, mitä hän sellaista kyseli. Tuntui oudolta, ettei opettaja halunnut edes käsitellä hänen ajatustaan.

– Ehkä tästä traumasta on alkanut jokin kapina sitä vastaan, että haluan aina tehdä vähän eri tavalla kuin on yleisesti hyväksyttyä, Henri sanoo ja nauraa päälle.

Mitä jos inspiraatio ehtyy?

”Ei se mitä sanoo vaa mitä jättää sanomatta /

Jokainen säe ku pakomatka /

Nää biisit ei oo susta vaik vähän oiski /

Tunnet mut nii hyvin et tiedät etten
mä voisi”– Sanat

Monet esikoislevyn kappaleista ovat saaneet alkunsa Kallion kaduilta ja baareista. Henri kerää muistiin tarinoita, mutta ne muotoutuvat teksteiksi vasta, kun hän on yksin kotona. Silloin hän on luovimmillaan.

– Monet kavereistani pelkäävät olla yksin. En oikein tajua sitä. Olen aina tykännyt olla paljon omissa oloissani.

Kun Henrillä oli viimeksi pitkästä aikaa tilaisuus olla koko päivän yksin kotona, hän katsoi ensin kolme elokuvaa ja alkoi sitten kirjoittaa uutta materiaalia.

– Ei ollut edes suunnitelmissa luoda mitään, mutta sitten vain pääsin yhtäkkiä oikeaan moodiin.

Muusikolla ei ole varsinaisia harrastuksia. Kitaransoitto ja piirtäminen jäivät teininä – ne eivät tuntuneet vaivan arvoisilta. Ajatus vaikka kalastamisesta tai mökkeilystä lähinnä ahdistaa.

– Lähinnä tykkään kaikesta, mitä voi vain vastaanottaa, eli kirjoista, leffoista ja musiikista.

Tänä kesänä Henri on heittänyt toistakymmentä keikkaa ja ravannut haastatteluissa, eikä yksinäiselle leffojen katselulle ja lukemiselle ole jäänyt juuri aikaa. Sitä pitää jossain vaiheessa järjestää siksikin, että juuri taide on Henrille tärkeä inspiraationlähde sanoituksiin.

– On vahva tunne todistaa jotain toisen luomaa, joka herättää itsessä suuria tunteita. Hyvä taide on parasta polttoainetta.

Luova työ ei koskaan ole ollut Henrille erityisen helppoa.

– Kirjoittamiseen kuuluvat pitkät yöt ja tunne siitä, että kaikki on paskaa. Sitten kaikki poistetaan ja tehdään uusiksi, ja lopulta syntyy jotain.

Henri kertoo, että välillä häntä pelottaa, ettei inspiraatio enää tulekaan. Samalla hän manailee sitä, ettei keksi vihaamalleen inspiraatio-sanalle korvaavaa ilmaisua.

– Suurin pelkoni on, ettei luovuuteni kannakaan hautaan asti. On ihan mahdollista, ettei minulla jossain vaiheessa enää olekaan mitään sanottavaa tai annettavaa.

Hän ei kuitenkaan ole tehnyt suunnitelma b:tä tulevaisuuden varalle.

– En harrasta suunnitelmia. Tykkään siitä, että vireillä on paljon erilaisia projekteja. Silloin ei edes tiedä, mitä niistä voi poikia.

Ja se naisviha?

”Mitä vanhemmaksi tulee sitä enemmän sit moukkaantuu /

Sanoin sua Henry Millerin romaanin naiseks /

mut et tajunnu ees loukkaantuu”

Surumielisen näköiset naiset

Paperi T on Henrille eräänlainen rooli. Aina Henri ei edes ole samaa mieltä kappaleidensa kertojan kanssa. Silti sanoitukset ovat synnyttäneet vihaakin.

Joskus Henri huomaa yleisön ilmeistä, että heidän mielessään vilisevät kauhukuvat, kun hän räppää Tapa-kappaleessaan ”lukiotytöissä se rakasti sitä, et vaik se vanheni, ne pysyi samanikäisinä”. Kriitikot eivät tiedä, että kyseessä on lainaus Matthew McConaugheyn roolihahmolta elokuvasta Dazed and Confused. Esimerkiksi musiikkilehti Rumba kutsui Ruger Hauerin Erectus-levyä arvostelussaan naisvihamieliseksi.

Henri on lopen kyllästynyt naisvihakeskusteluun. Hän toteaa, että jos kappaleissa jotain pilkataan, se on mieskuva.

– Naisvihasyytökset tuntuvat absurdeilta ja ahdistavilta, kun miettii, mitä radiossa soitetaan. Varsinkin räpissä naisen rooli ja asema jäävät usein hyvin kapeiksi. Siitä ei sanota mitään, mutta kun tekee jotain valtavirrasta poikkeavaa, joku on heti moralisoimassa.

Keväällä ilmestynyttä Malarian pelko -albumia on nimitetty erolevyksi, koska kappaleet uiskentelevat sydänsurujen syvissä vesissä.

Henri ei paljasta, kuka on muusa kaihoisien rakkauslaulujen takana. Levy kuitenkin syntyi hänen elämäntilanteestaan ja tarpeesta tehdä jotain hyvin henkilökohtaista.

Keväällä loppuunmyydyllä levynjulkaisukeikalla Helsingin Tavastialla tuosta henkilökohtaisesta tuli julkista tuhansien silmäparien edessä. Yleisön joukossa seisoivat myös Henrin vanhemmat. Henri pohtii, että isä ja äiti eivät taatusti arvanneet, että heidän pojastaan tulee vielä räppäri.

– Faija ehkä toivoi, että satsaisin piirtämiseen. Tykkäsin nuorena tehdä sarjakuvia, ja hän yritti opettaa, missä mittasuhteessa pään pitää olla vartaloon.

Mutta kuten arvata saattaa, Henristä oli yhdentekevää, miten ukkelit piirretään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Hän kirjoittaa säännöt ennemmin uusiksi. l

Sitaatit ovat lainauksia Malarian pelko -levyn kappaleista.

 

Henri Pulkkinen

Rap-artisti ja dj syntyi Porvoossa 26.2.1986.

Perheeseen kuuluvat kaksi vuotta nuorempi pikkusisko, näyttelijäagentuurissa työskentelevä äiti ja eläkkeellä oleva graafikkoisä.

Ensimmäinen sooloalbumi Malarian pelko nousi julkaisuviikolla Suomen myydyimmäksi.

Kuuluu myös Ruger Hauer -rap-yhtyeeseen. Työstää nyt Ruger Hauerin neljättä ja omaa toista albumiaan.

Nimi Paperi T tulee sanasta paperitiikeri. Kiinasta lähtenyt ilmaisu tarkoittaa asiaa, joka näyttää uhkaavalta mutta onkin heikko.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.