Rita ja Aki menivät naimisiin elokuussa. ”En ollut koskaan ajatellut meneväni naimisiin, kunnes Aki yhtäkkiä kosi”, Rita sanoo.

Parisuhteensa alussa Aki Manninen ja Rita Niemi kertoivat toisilleen kaiken menneisyydestään. Suhteen vaikeimmat hetket osuivat samaan aikaan häiden kanssa. – Päätin, että minusta tulee Akille maailman paras vaimo.

Sitä saa mitä tilaa.

Niin kävi yrittäjä Aki Manniselle, 40, reilut pari vuotta sitten. Energinen mies oli toivonut vierelleen vertaistaan naista, sellaista, jolla olisi luonnetta ja tahtoa.

Sitten vastaan käveli Rita Niemi, 38, oman kylän topakka aerobictähti, jota Aki oli ihaillut etäältä monta vuotta. Rita oli kaikkea, mitä Aki oli puolisoltaan toivonut – ehkä enemmänkin. Pari tutustui, rakastui, paukautti naimisiin ja pani suhteensa testiin Temptation Island -ohjelmassa.

– Kerran meillä tuli Ritan kanssa vääntöä jostain asiasta, ja tulin maininneeksi siitä äidilleni, Aki muistelee.

– Yritin saada äidiltäni empatiaa, mutta sen sijaan äiti muistuttikin, että tätä sää Aki olit toivonut, vahvaa naista. Kun sulla on sellainen, opettele käsittelemään häntä.

"Kun on hyvässä fitissä, jaksaa olla parempi kumppani."

Nyt Aki ja Rita ovat ryhtyneet kymmenen suomalaisparin parisuhteen ja elämäntapojen personal trainereiksi. Akin ja Ritan rakkausdieeteissä he ohjaavat pariskuntia kohti terveellisempää elämää ja toimivampaa suhdetta.

– Monesti unohtuu, miten terveys ja parisuhde kulkevat käsi kädessä. Kun on hyvässä fitissä, jaksaa olla myös parempi kumppani, Rita sanoo.

Aki nyökyttelee vieressä.

– Meillä on sellaista elämänkokemusta ja elämänkatsomusta, että pystymme nyt jeesimään muita.

Pitkät treffit Hummerissa

Missä tapasitte ensimmäisen kerran?

Rita: Törmäsimme vuonna 1999 Porin urheilutalolla kilpa-aerobictreeneissä, joihin Aki osallistui kaverinsa kanssa. Oikeasti he tulivat vain katteleen mimmejä, ja muistan, ettei poikia kovin pitkään treeneissä näkynyt.

Aki: Pikkukaupungissa tiesimme toisistamme ja vaihdoimme joskus muutaman sanan, mutta emme tutustuneet kunnolla vielä moneen vuoteen. Seurasin etäältä Ritan urheilu-uraa ja hän minun moponrakentelujani. Vuonna 2009 ilmoitin kavereilleni, että Rita olisi minun tuleva puolisoni. Kolme vuotta myöhemmin pääsin halaamaan häntä ensimmäisen kerran.

"Aki vonkasi kuukauden, kun pyristelin vastaan."

Rita: Aki tuli silloin halaamaan kadulla ja toivotti tsempit tuleviin kisoihin. Myöhemmin hän pyysi minua syömään ja vonkasi kuukauden, kun pyristelin vastaan. Päädyimme kunnolla juttusille, kun törmäsimme sattumalta yökerhossa loppuvuodesta 2013. Siinä vaiheessa olimme kumpikin eronneet pitkistä suhteista.

Aki: Kohtaamista seuranneena päivänä pyysin Ritaa ajelulle. Hän hyppäsi Hummeriini, auton ovet napsahtivat lukkoon ja aukesivat vain siksi hetkeksi, kun hain meille kahvit ja Royal-suklaata. Sinä sunnuntaina Rita meni vielä yöksi kotiinsa, mutta jo maanantaina hän jäi luokseni eikä ole sen koommin lähtenyt.

Mihin ihastuitte toisissanne?

Aki: Olin seurannut Ritan haastatteluja ja ajattelin, että hän oli vertaiseni: urheilullinen, ajatteli samoin ja hänessä oli positiivista hulluutta. Kuitenkin hänen ensimmäiset sanansa minulle olivat ”Minulla on ennakkoluuloja sinua kohtaan”. Käskin kärrätä ne ennakkoluulot kaatopaikalle.

Rita: Oma suhteeni oli päättynyt jo kolme vuotta aiemmin, mutta en ollut varma, oliko Aki kunnolla eronnut. Olin aina nähnyt hänet naisystävän kanssa, ja mietin, oliko hän pelkkä peluri. Lopulta Akin suoruus yllätti ja ihastutti.

Aki: Kun Rita nousi kyytiini, sanoin hänelle, etten tullut tänne puhelemaan säästä. Kerroin suoraan, mitä haluan kumppanilta, parisuhteelta ja elämältä. Suhteemme alkoi hyvään aikaan: meillä ei ollut parisuhdedraamaa eikä keskeneräisyyksiä meneillään.

"Suhteemme alussa kaadoimme toistemme eteen kaikki luurangot kaapista."

Rita: Tutustuimme joulun aikaan, kun kummallakin oli paljon vapaata. Istuimme Akin luona ja puhuimme ja puhuimme. Muistan meidän naureskelleen, että päivät menivät päätä käännellessä.

Aki: Suhteemme sai aivan erilaisen startin kuin aiemmat. Ensimmäisten viiden viikon aikana tyhjensimme Italiasta ja Ranskasta hankkimani viinivarastot ja kaadoimme toistemme eteen kaikki luurangot kaapista. Ritan kanssa tunsin sellaista isoa tunnetta, jota olin aina odottanut ja nähnyt korkeintaan elokuvissa. Siinä tunnelmassa sateinenkin päivä näytti aurinkoiselta.

Miten lähipiiri suhtautui romanssiinne?

Rita: Julkistimme suhteemme vuodenvaihteessa, kun laitoimme someen kuvan, jossa istuimme paljussa kuoharilasit paljun reunalla. Entiset kumppanit kommentoivat sitä… hmm… aika kärkkäästi.

Aki: Kuvaa seurasi ensin kauhea pölypilvi, mutta se laskeutui nopeasti. Tuntuu, että suhdettamme kunnioitetaan, eikä kukaan yritä meidän väliimme. Sellaista seppää ei olekaan, joka onnistuisi särkemään jotain näin kaunista.

Rita: Olemme aitoja ja suoria, ja se kertoo meidän sekä suhteemme vahvuudesta. Jos olen liikkeellä yksin, ihmiset kyselevät, missä Aki on tai käskevät kertomaan hänelle terkkui. Se tuntuu hauskalta.

Kina alkaa tiskeistä

Mitä arvostat puolisossasi?

Rita: Alussa mittailin Akia tarkkaan. Vaikutuin hänen rohkeudestaan, positiivisuudestaan ja kyvystään puhua tunteistaan. Niitä samoja piirteitä arvostan edelleen. Aki on myös urheilullinen eikä hänen ulkomuotonsa ole lainkaan huono. Porilaisittain se oli iso kehu.

"Rita on opettanut minut käsittelemään negatiivisia fiiliksiä."

Aki: Ritassa on mahtavaa hänen suoruutensa ja avoimuutensa, ja sitä hän on opettanut minullekin lisää. Hän on myös opettanut minut käsittelemään negatiivisia fiiliksiä: aiemmin menin aina kuoreeni, jos elämässä oli vaikeuksia.

Miten teillä riidellään?

Aki: Meillä sanotaan suoraan ja kovasti. Olemme vahvoja tyyppejä, ja suuttuessa räiskyy. Tosin viimeksi riidellessä havahduimme siihen, ettei meillä ole yhtään oikeaa aihetta riitaan.

Rita: Sepä juuri, kinat alkavat turhasta. Saatan vain olla väsynyt, ja Aki ottaa huonon fiilikseni henkilökohtaisesti. Silloin huudan jumalauta, mulla on oikeus huonoon oloon.

Aki: Taloudessamme asuu yksi viisas, koiramme herra Putin. Jos alamme riidellä, se häipyy seurastamme eri kerrokseen. Se on paras oppi, miten käsitellä huonoa energiaa: lähteä pois tilanteesta.

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Rita: No, tämä onkin niitä harvoja riidan aiheita. Minä teen enimmät kotityöt ja joskus turhaudun siihen. Ulos lähtiessä Aki saattaa hoputtaa, että mikä sinulla kestää, minä kun siivoan hänen jälkiään.

"Tempaisin nipun lautasia, nakkasin ne pihalle ja sanoin, että kato, ei tartte tiskata!"

Aki: Muistan kerran, kun Rita hikeentyi tiskeistä keittiössä. Minä tempaisin nipun lautasia, nakkasin ne pihalle ja sanoin, että kato, ei tartte tiskata!

Milloin parisuhteessanne on ollut vaikeaa?

Rita: Kun Akin firmalla meni huonosti, se heijastui suhteeseemme. Hän ei halunnut kaataa huoliaan minulle, mutta hänen sulkeutumisensa vain risoi minua enemmän. Akista tuli vetäytyvä. Hän alkoi naukkailla viskiä unilääkkeeksi.

Aki: Ritan sanat herättivät minut, kun olin alkanut hukata todellista itseäni. Se oli ristiriitaista aikaa, sillä meille tapahtui myös paljon hienoja juttuja: menimme naimisiin ja kävimme häämatkalla.

"Temptation Island oli raju testi suhteellemme."

Rita: Myös Temptation Island oli raju testi suhteellemme. Sen vaiheita puimme pitkään. Nyt ajattelemme, että kaikki vaikeatkin kokemukset ovat vain vahvistaneet meitä ja liittoamme.

Millaisissa asioissa eroatte toisistanne eniten?

Aki: Meillä on ihan erilainen rytmi. Minä nousen aikaisin, kun Rita voi nukkua pitkälle aamuun. Rita on pikkutarkka ja huolellinen: sulkiessaan pullonkorkin hän kääntää sen viimeiseen kierteeseen asti tai avaa vetoketjun varoen. Minä olen suurpiirteisempi, enemmän tulta ja tappuraa.

Rita: Ai perhana, että minulla menee tunteisiin, kun Aki jättää tavarat levälleen. Kai nuo eromme ovat tyypillisiä miesten ja naisten välisiä eroja: miehet eivät pysty yhtä monimutkaiseen ajatteluun kuin naiset, eivätkä naiset osaa sellaista suoruutta kuin miehet. Siitä olisi meille paljon hyötyä.

Aki: Rita on tunnollisempi esimerkiksi kirjallisissa töissä. Minä laittaisin mieluummin läppärin jo kiinni ja lykkäisin hommat huomiselle. Ja kun Rita päättää jotain, hän ei ihan heti muuta mieltään. Jos hän aamulla saa päähänsä syödä tänään thaimaalaista, niin se on sitä sitten.

Onko teillä väännetty siitä, kumman uraan panostetaan?

Rita: Sellaisia tilanteita ei ole tullut. Nyt olemme innoissamme siitä, että voimme suunnitella yhteisiä töitä, kuten tv-ohjelmaa.

Aki: Meillä on ollut yhteinen polku, ja olemme kiinnostuneita samanlaisista jutuista. Tykkäämme olla esillä ja esiintyä, ja yhteiset työunelmatkin liittyvät siihen.

Turvasyistä naimisiin

Miksi halusitte naimisiin?

Rita: En ollut koskaan ajatellut meneväni naimisiin, kunnes Aki yhtäkkiä kosi. Se olikin upea fiilis, ja aloin miettiä, että avioliitto onkin perhanan hieno juttu. Päätin, että minusta tulisi Akille maailman paras vaimo.

"Olen vanhanaikainen mies ja koen avioliiton tärkeimmäksi siteeksi."

Aki: Minä taas ajattelen asioita heti tappiin asti. Tiesin heti, että haluaisin naimisiin Ritan kanssa. Olen vanhanaikainen mies ja koen avioliiton tärkeimmäksi siteeksi kahden ihmisen välillä. Se kertoo tunteesta, että haluat sitoutua toiseen loppuelämäksi.

Rita: Avioliitto ei juuri arkea muuta, mutta tuo suhteeseen pysyvyyttä ja varmuutta.

Aki: Ja jos Luoja suo lapsia, vanhempien on hyvä olla aviossa. Se on turvallisempi järjestely, jos toiselle sattuisi jotain lopullista. Silloin helpottaa, kun on sama sukunimi.

Rita: Paitsi, että minä olin päättänyt pitää sukunimeni Niemen.

Mitä et voisi antaa anteeksi puolisollesi?

Rita: Anteeksipyytäminen ja -antaminen ovat suhteessa mielettömän tärkeitä asioita. Minulla raja menee pettämisessä: se tarkoittaa, ettei puoliso kunnioita parisuhdetta eikä kumppaniaan. Ehkä siitä voi päästä eteenpäin, mutta pettäminen jää aina taustalle kytemään. Ehkä petetynkin pitäisi silloin käydä sutaisemassa vieraissa, niin pettäjä tietäisi, miten pahalta se tuntuu.

"Ihastuminen toiseen olisi anteeksiantamatonta."

Aki: Minusta tunne on vielä pahempi kuin teko. Siksi ihastuminen toiseen olisi minusta anteeksiantamatonta. Olemme kumpikin käyneet suhteissamme läpi monenlaista, joten tässä puhuu kokemus.

Oletteko mustasukkaisia?

Rita: Terveellä tavalla kyllä. Jos Akia on yritetty käpälöidä, olen kyllä tullut saman tien sanomaan että bitch please, tämä ei ole sinun paikkasi.

Aki: Pientä mustasukkaisuutta voi tuntea, mutta ei se rajoita menemisiämme. Käymme erikseen matkoillakin.

Miten hemmottelette toisianne?

Rita: Aki tykkää hyvästä ruuasta. Viimeksi annoin hänelle hyvän hieronnan.

Aki: Silloin tällöin vien Ritan ulos syömään, mutta meidän on myös tosi hyvä olla kotona. Italiasta palatessa yllätin hänet tuoksulla ja hierontaöljyllä.

Rita: Minä taas yllätin Akin poissaolollani: en tiennyt, milloin Aki palaa, joten hänen tullessaan olin kaupungilla syömässä ystäväni kanssa.

Mihin teillä törsätään?

Rita: Kauneudenhoidossa en ole koskaan laskenut pennejäni. Silloinkaan, kun en ollut varoissani, aina jostain löytyi rahaa hiustenpidennyksiin.

Aki: Minä käytän rahaa tallini työkaluihin ja moottoripyörän osiin. Sekin on satsausta kauneuteen.

"Minä sentään seurailen hintoja, Akista taas on ihan sama, mitä maksaa."

Rita: Tuhlaamme myös ruokaan, mutta se on terveellistä sijoittamista. Minä sentään seurailen hintoja, Akista taas on ihan sama, mitä maksaa. Silloin muistutan, ettemme vielä tienaa yhtä paljon kuin Cheek.

Mikä puolisossasi on seksikkäintä?

Aki: Ritalla on upea, tyttömäisen seksikäs vartalo. Onneksi hän ei kotosalla peittele sitä liikaa. Meillä saa kulkea kulkuset heiluen!

Rita: Akin itsevarmuus ja karisma ovat seksikästä, ja sitten tuo ääni. Huh huh, vielä kun vähän jutellaan, tässähän alkaa lämpiämään...

Mitä haluaisit sanoa puolisollesi nyt?

Aki: Vaikka kaikki muu maailmasta häviäisi, sinä et häviä minulta koskaan.

Rita: Rakastan sinua.

Aki: Ai vieläkin?

Ritan ja Akin lemmenkoulu -videoblogi nyt täällä! Menaiset.fi/lemmenkoulu

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.