Menestyksen hetkellä hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen ympärillä riittää selkään taputtajia. Tappioiden hetkellä hänen paras tukensa on kihlattu Tom Gustafsson. – Urheilija on väkisinkin narsistinen puoliso. On tärkeää, että kotona riittää ymmärrystä, hiihdon maailmanmestari sanoo.

Hiihtokausi päättyi virallisesti viime viikonloppuna, kun Joensuussa kilpailtiin maastohiihdon Suomen mestaruuskisat. Talven hiihtokuningattarella, Aino-Kaisa Saarisella, on kauden jälkeen takanaan 4500 hiihtokilometriä, 700 harjoittelutuntia, 220 matkapäivää, 50 kansainvälistä kilpailua, 25 paria testattuja suksia sekä yksi katkennut sauva. Ja tuloksinaan kaksi maailman-cupin voittoa, Tour de Skin toinen sija ja Liberecin MM-kisoista neljä mitalia, joista yksi on pronssi ja kolme kultaisia.

Kultaisista yksi on henkilökohtainen, kun Aino-Kaisa vihdoin kolmikymppisenä naisena, 16 vuoden odotuksen jälkeen, saavutti maailmanmestaruuden, josta oli jo pikkutytöstä asti haaveillut.

Aino-Kaisa kuvailee itseään voittajatyypiksi, sellaiseksi, joka tappioista ottaa opikseen ja sisuuntuu. Harjoiteltuaan itsensä ylikuntoon vuonna 2002 ja jouduttuaan sen seurauksena seuraamaan olympialaisia kotisohvaltaan, hän pystyi silti kokoamaan itsensä. Aino-Kaisa uskookin, että nimenomaan tappiot ovat tehneet hänestä voittajan. Ja juuri tappioiden vuoksi henkilökohtainen maailmanmestaruus tuntuu nyt erityisen hyvältä ja tunteelliselta.

– Hienoin hetki oli, kun ylitin maaliviivan. Oli liikuttavaa, kun vuosien unelma toteutui. Olisi ollut ihan eri asia saavuttaa tämä menestys nuorempana.

Aino-Kaisan pitää vielä käväistä muutamissa näytöskilpailuissa Norjassa, mutta sitten alkaa hyvin ansaittu loma. Ja miten muutenkaan hiihdon ammattilainen rentoutuu kuin hiihtämällä. Huhtikuun alussa Aino-Kaisa suuntaa Muonioon ja aikoo sivakoida siellä 50–100 kilometriä päivässä. Huvinsa kullakin!

– Sehän on ihan erilaista hiihtoa, kun ei tarvitse suorittaa mitään. On ihanaa, kun voi pysähtyä ladun varteen nuotiolle juomaan kahvia ja nauttimaan kauniista näkymistä kaikessa rauhassa, hän selittää.

Aino-Kaisa sitä paitsi rakastaa hiihtämistä kaikissa olosuhteissa. Se on hänestä vapauttavaa, keino koetella omia rajojaan ja olla yhteydessä luontoon.

Mutta kyllä maailmanmestari ymmärtää kouluhiihtomuistojaan parahtavaa tavallista kuolevaista. Ei hänellä itselläänkään ole koulun liikuntatunneilta järin mukavia hiihtomuistoja. Tosin vähän eri syistä.

– Minut laitettiin aina näyttämään esimerkkiä luokkakavereille. Se otti välillä päähän, kun olisin halunnut hiihtää omassa tahdissani. Harmitti, sillä saivathan nekin, jotka olivat hyviä matematiikassa, edetä omassa tahdissaan ja tehdä lisätehtäviä, Aino-Kaisa sanoo.

Hikiladulta korkkareihin

Hiihtäjä riisuu yltään kuvauksissa käyttämänsä vaaleanpunaisen mekon ja tulee näyttäneeksi treenatun kroppansa. Murto-osakin siitä saisi tyytyväiseksi jokaisen naisen, joka näin kesän korvalla kamppailee henkilökohtaisen unelmakeho-projektinsa kanssa.

Aino-Kaisan kroppa on kuitenkin vaatinut vuosikausien kurinalaisen elämän, säännöllisen treenin ja terveellisen ruokavalion. Ja niin sekasyöjä kuin Aino-Kaisa onkin, norjalaisia pikkutyttöhiihtäjiä ruokavalioon ei sittenkään kuulu. Ei vaikka MM-kisoissa Aino-Kaisa totesi syövänsä norjalaisia kilpakumppaneitaan iltapalaksi. Samalla hän sai aikaiseksi lentävän lauseen, josta ei pääse koskaan eroon, niin kuin ei ole päässyt Marjo Matikainenkaan muinoisesta havuja, perkele -huudahduksestaan.

– Psyykkasin itseäni ladulla hokemalla mielessäni tuota lausetta. Sitten se vain lipsahti suustani.

Norjalaistyttöjen kanssa välit ovat kuitenkin kunnossa, ja suomalaiset hiihdon ystävät tykkäävät. Aino-Kaisa kertoo, että missä tahansa käveleekin, vastaan tulee hymyileviä ihmisiä. Rempseä naapurintyttö tuntuu kotoisalta ja helposti lähestyttävältä. Kun Aino-Kaisa lähtee kuvauksista, taksin kuljettajakin valpastuu.

 – Sehän on meidän Aikku, eikös Aikku ole kohta jossakin radiohaastattelussa, hän kyselee ja ryhtyy räpläämään kanavia.

Vaaleanpunaisesta kuvausmekosta Aino-Kaisa pitää. Yleensäkin hän pitää kaikesta naisellisesta, sillä kilpaurheilumaailma on kovin miehinen.

– Kun lisäksi hiihtää ladulla hampaat irvessä ja räkä poskella, on vapaa-ajalla ihanaa pukeutua kauniisti mekkoon ja korkokenkiin.

Joskus hiihtojoukkueen naisporukka on toivonutkin leirien ohjelmaan enemmän ”tyttöjuttuja”.

– Erään vapaapäivän huvitukseksi oli keksitty maastoautolla ajelua. No just. Halusimme tilalle day spa -päivän. Viimeksi koko joukkueelle järjestettiin tanssiopettaja, joka opetti meille paritansseja. Se oli tosi hauskaa ja se otetaan vielä uusiksi, Aino-Kaisa vannoo.

Se, mitä leireillä tapahtuu, on merkityksellistä, sillä urheilija viettää joukkueensa seurassa enemmän aikaa kuin oman perheen kanssa.
– On väärä luulo, että maastohiihto on yksinäistä ja epäsosiaalista

puurtamista. Tiimillä, on suuri merkitys. Meillä on hyvä naisporukka. Virpi Kuitunen ja Pirjo Muranen ovat minulle läheisimmät työkaverit.

Ja vaikka kilpakumppaneita ovatkin, toista autetaan aina kun voidaan. Vaikkapa niin, että se, joka tulee kilpaladulta ensimmäisenä varoittaa hankalasta laskukohdasta tai muusta huomioitavasta asiasta.

Palkka vuosien viiveellä

Lahden liepeillä Hollolassa syntynyt ja siellä yhä asuva Aino-Kaisa aloitti uransa yleisurheilijana. Fysioterapeutti-isä ja ala-asteenopettaja-äiti ohjasivat tyttöjään liikkumaan pienestä pitäen. Aino-Kaisalla on kaksossisko Maija, joka hiihtää kansallisella tasolla. Joensuun SM-kisoissa siskokset voittivat juuri parisprintin mestaruuden. Maijan lisäksi Aino-Kaisalla on kahdeksan ja kymmenen vuotta vanhemmat siskot.

Kouluaikoina Aino-Kaisa kävi musiikkiluokkaa ja ympärillä oli niin paljon muitakin erikoisia tyyppejä, ettei hän mielestään erottunut joukosta vakavan hiihtoharrastuksensa vuoksi.

– Murrosikäisenä kuka tahansa haluaa mielellään kuulua joukkoon, elää ja toimia niin kuin muutkin. Niin minäkin, enkä muista, että olisin silloin joutunut luopumaan normaalinuoruuteen kuuluvista asioista. Ensimmäinen poikaystäväkin minulla oli 16-vuotiaana, Aino-Kaisa kertoo.

15-vuotiaana Aino-Kaisa valitsi lajikseen maastohiihdon. Lahden MM-kisojen dopingskandaali 2001 sai hänet epäröimään, kannattaako hiihdosta tehdä itselleen ammattia.

– Keskustelin aiheesta äitini kanssa, joka kannusti joka tapauksessa jatkamaan. Se oli sinänsä yllättävää: vanhempani edustavat sukupolvea, jonka on vaikea ymmärtää, että hiihtämisestä voi tehdä itselleen ammatin, jolla pystyy elättämään itsensä.

Aluksi sponsoreita ei ollut lähimaillakaan ja toimeentulon kanssa olikin vähän niin ja näin.

– Olen elänyt taloudellisesti tiukkoja aikoja. Kaupassa piti tosiaan miettiä, mitä pystyi ostamaan. Kaali oli halpaa, joten tein paljon ruokia siitä. Mutta edullisestikin pystyy tekemään hyvää ja terveellistä ruokaa. Mikä esimerkiksi on parempaa, kuin silakkapihvit ja perunamuusi?

Aino-Kaisa sai odottaa lopullista menestystään pitkään, mutta häntä on motivoinut se, että vuosi vuodelta kehitystä on kuitenkin koko ajan tapahtunut. Hän on myös pysynyt terveenä, mikä on ollut kehitykselle oleellista. Aino-Kaisan mukaan mikään ei ole terveyttä tärkeämpää, ei edes hiihto.

Nyt kun menestystä on tullut, Aino-Kaisa on ansainnut kauden aikana kilpailemalla noin 100 000 euroa.

– Nyt vihdoin saan jo palkkaakin vuosien työstä.

Osan voittorahoistaan Aino-Kaisa aikoo käyttää talon rakentamiseen. Hollolan kunta lahjoitti tuoreelle maailmanmestarilleen tontin ja sinne nousee talo heti, kun projektiin on aikaa ryhtyä.

Treffit lentokentällä

Talosta tulee koti Aino-Kaisalle ja hänen kihlatulleen, entiselle koripalloilijalle ja nykyiselle ohjelmistoinsinöörille Tom Gustafssonille. Aino-Kaisa ja Tom tapasivat Lahdessa kahdeksan vuotta sitten ja kihlautuivat viime joulukuussa.

– Naimisiinmeno on tietenkin luonteva jatko sitoutumiselle, sillä kihlaushan on lupaus avioliitosta. Häiden aika ei kuitenkaan ole ihan vielä.

Aino-Kaisan mielestä on suuri etu, että rinnalla on entinen huippu-urheilija.

– Parhaiten urheilijaa ymmärtää toinen urheilija. En ole helppo elämänkumppani. Olen koko ajan menossa eikä kanssani tule rauhallista hetkeä. Urheilija on väkisinkin narsistinen ja itsekeskeinen. Monesti elämä pyörii pitkälti oman itsen ympärillä. Harjoittelu on kurinalaista ja kaikki muu on sille alisteista. Jos esimerkiksi en voi mökillä tehdä jotain ohjelmaani kuuluvaa harjoitetta, mökille ei lähdetä. Enkä voi useinkaan lähteä ystävien kanssa bilettämään, vaikka mieli tekisi.

Aino-Kaisa on reissussa yli 200 vuorokautta vuodessa. Viime kesänä oli kolmet ystävien häät, joista Aino-Kaisa ehti yksiin, avopuoliso kaksiin, eikä mihinkään niistä ehditty yhdessä.

– Sen verran tapasimme toisiamme, että satuimme samaan aikaan lentokentälle ja kävimme yhdessä kahvilla, Aino-Kaisa kertoo.

Toisinaan pariskunta käy yhdessä hiihtolenkeillä, mutta mies ei Aino-Kaisan perässä pysy. Normaali kevyt lenkki taittuu 15 kilometrin tuntivauhdilla.
Aino-Kaisa haluaa nauttia menestyksensä joka hetkestä, mutta urheilijan pinna saattaa olla kireällä varsinkin näin keväällä raskaan kauden vedellessä viimeisiään.

– Kun viikko sitten tulin kotiin, varoitin ensi töikseni miestäni: älä vain sano mitään. Pystyin myös hillitsemään itseni enkä avannut suutani, sillä sieltä olisi helposti päässyt jotakin, jota katuisin. Kevät on tosi rankkaa aikaa, silloin olen ihan puhki.

Urheilijan arkea on sekin, että uuteen kauteen valmistautuminen alkaa jo vappuna, vain muutaman viikon tauon jälkeen. Peruskunto tehdään kesällä, sillä kilpailukaudella harjoittelu on mahdotonta kiivastahtisen kisaamisen ja jatkuvan matkustelun vuoksi.

– Treenaamisen aika on, kun huomaan käyväni levottomaksi. Silloin on pakko palata rutiineihin. Mutta kyllä tässä ehtii kavereiden kanssa muutamat grillijuhlat viettää.

Aino-Kaisa tietää jo, että menestyjän ympärillä riittää selkään taputtajia.

– Kaikki haluavat olla menestyjän kavereita. Mutta kuka on tukena silloin, kun menee huonosti? Kihlatultani ja läheisiltäni saamani rakkaus on tärkein voimavarani. Minun täytyy saada jakaa työasioita myös kotona. On tärkeää, että toinen kuuntelee ja sanoo vaikka vain, että ensi kerralla sitten menee paremmin.

Muu elämä sitten joskus

Nyt Aino-Kaisasta tuntuu, ettei hän vaihtaisi päivääkään urastaan pois.

– Urheilijalta kysytään usein, onko hän joutunut luopumaan jostakin uransa vuoksi. En tunne niin. Urheileminen on minulle luonteva elämäntapa, enkä muusta tiedä.

Elämäntapa on kuitenkin siirtänyt lasten hankintaa ja opintoja. Ne siirtyvät vieläkin vuosilla, sillä nyt meneillään on arvokisaputki. Olympialaiset ovat ensi vuonna ja niitä seuraavat MM-kisat, joihin molempiin Aino-Kaisa tähtää.

– Lapset kuuluvat kyllä suunnitelmiin, mutta minusta tulee vähän vanhempi äiti. Ja sitten kun lapsia tulee, haluan keskittyä heihin täysipainoisesti, en itsekeskeisenä urheilijana. Omat vanhempani todella viettivät aikaa meidän lasten kanssa. Heillä ei ollut muita harrastuksia, he harrastivat lapsiaan ja siitä kiitän heitä.

Aino-Kaisalla on opiskelupaikka Lapin yliopiston markkinointilinjalla.

– En usko, että urheilu-uran lopettaminen sitten joskus olisi vaikeaa, sillä opiskelu tarjoaa haasteen, jossa myös voi koetella rajojaan. Toivon saavani haastavan työn liikunnan ja hyvinvoinnin parista. Se toki mietityttää, että nyt kun nuoruutta niin ihannoidaan, minä valmistun ammattiin vähän vanhempana. Toisaalta olen jo tässä työssä oppinut puhumaan kieliä ja tuntemaan eri kulttuureita. Ennen kaikkea olen oppinut tuntemaan itseäni.

Aino-Kaisa Saarinen

– Hollolassa vuonna 1979 syntynyt hiihtäjä. Kihlattu ohjelmistoinsinööri Tom Gustafsson.

– Arvokisamitalit: kuusi henkilökohtaista Suomen-mestaruutta, pronssia sprinttiviestissä Torinon Olympialaisissa 2006, viestikultaa Sapporon MM-kisoissa 2007. Liberecin MM-kisoissa 2009 voitti kultaa 10 kilometrillä, sprinttiviestissä ja 4x5km -viestissä sekä pronssia 7,5 kilometrin yhdistelmähiihdossa. Seura Joutsan Pommi, valmentaja Jarmo Riski.

– Harrastaa marjastusta ja sienestystä ja on aikakauslehtien suurkuluttaja. Lempielokuva Forrest Gump. Motto: ”Pidä huolta itsestäsi.”

– Ihailee ihmisiä, jotka ”uskovat omaan tekemiseensä, vaikka ideat kuulostaisivat hulluilta.”

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.