”Olen arkirealisti ja ällöromantikko”, Waltteri Torikka sanoo. Kuva: Liisa Valonen
”Olen arkirealisti ja ällöromantikko”, Waltteri Torikka sanoo. Kuva: Liisa Valonen

Oopperalaulaja Waltteri Torikka tunnustaa hoitaneensa erotilanteet huonosti. – Olen viimeiseen asti yrittänyt olla loukkaamatta toista.

Hiljattain julkaistua Rakkaus-levyä tehdessään Waltteri Torikka, 32, huomasi, että harvassa rakkauslaulussa lauletaan rakastumisen ihanuudesta.

– Koskettavimmat rakkausbiisit kertovat ikävästä, kaihosta ja kipuilusta – aina vähän siitä rakkauden vierestä. Havainto liippaa hyvin omaa elämääni, baritoni sanoo.

Waltteri on sinkku, joka lievästi haikeana seuraa lähipiirissään jylläävää perheenperustamisbuumia. Samalla hän on päättänyt – ainakin toistaiseksi – omistautua uralleen ja viettää itsenäistä, impulsiivista elämää.

–  Ystävissäni huomaan, miten prioriteetit muuttuvat, kun tulee puoliso ja perhettä. Itse en taida vielä olla valmis sellaisiin kompromisseihin.

”Lopulta on tullut loukattua enemmän kuin olisi pitänyt.”

Waltteri ihastuu ihmisiin, joissa tunnistaa hyvää. Rakastaminen vaatii hänen mielestään toisen syvempää tuntemista.

– Kahdesti elämässäni olen ollut tulenpalavasti rakastunut.

Huonosti hoidetut erot

Tunteiden väljähtyminen on Waltterille merkki rakkauden päättymisestä.

– Parisuhteissani olen yleensä ollut se lähtijä, mutta erotilanteet olen hoitanut todella huonosti. Tunteiden väljähtymisestä olisi pitänyt puhua aiemmin, mutta se on ollut vaikeaa, koska olen viimeiseen asti yrittänyt olla loukkaamatta toista. Lopulta on tullut loukattua enemmän kuin olisi pitänyt.

Eroissa myös Waltterin sydän on särkynyt.

– Sydänsurusta toipumista ei voi kiirehtiä, vaan sille on annettava aikaa. Olen taipuvainen dramaattisuuteen ja osaan velloa suruissani, se kuuluu taudinkuvaan.

Mitä Waltteri oppi rakkaudesta vanhemmiltaan? Mikä on laulajan typerin rakkaudenteko? Lue koko Tunnustuksia rakkaudesta -haastattelu Me Naisten numerosta 46/2016.

Waltteri Torikka

  • Oopperalaulaja on syntynyt Tampereella 16.8. 1984.
  • Opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä Kööpenhaminan kuninkaallisessa ooppera-akatemiassa.
  • Parhaillaan Vain rakkaus -kiertueella, sen jälkeen joulukonsertteja eri puolilla Suomea. Pääosat Sillanpää- ja Mannerheim-oopperoissa ensi vuonna.
  • Tähdet, tähdet -kisan voittaja 2015.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.