Eva ja Niklas kuvailevat suhdettaan keskustelukerhoksi. ”Haaveilen vain siitä, että elämä pysyisi tällaisena”, Eva sanoo.

Eva Wahlström kovetti itseään vuosia ollakseen voittamaton nyrkkeilijä. Äitiys, luovan alan opiskelu ja puoliso Niklas Räsänen ovat tuoneet esiin herkän ja pehmeämmän Evan.

Espoolaisessa rivitalokodissa vallitsee viikon takaisen muuton jälkeinen keskeneräisyys. Keskellä olohuoneen lattiaa lojuu petaamaton patjasänky, seinäkello odottaa ripustamista ja pihalla odottelee täysi pakettiauto.

Tärkein on kuitenkin ehtinyt jo esille. Aitiopaikalla keittiön seinällä ottelee nyrkkeilijälegenda Muhammad Ali. Se on inspiraatio ja esikuva verkkareissaan hiihtelevälle Eva Wahlströmille, 35.

– Minua ei stressaa tämä yhtään. Meillä on ihana uusi koti, jota voin kohta alkaa sisustaa, Eva innostuu ja kertoo suunnittelevansa harmaata seinää portaikon taakse.

Meillä Eva tarkoittaa uusperhettään, johon kuuluvat 7-vuotiaan Leon-pojan lisäksi kihlattu, ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen, 29, ja tämän poika, pian 5-vuotias Luda. 95-neliöinen rivitalokoti on ensimmäinen, johon koko perhe mahtuu vaivatta.

Sisustuspuuhat saavat kuitenkin vielä odottaa, sillä nyrkkeilijävanhemmat elävät kiireistä treenikautta. Eva ja Niklas valmistautuvat Metro Arena Fight Night -tapahtumaan, jossa kumpikin ottelee. Eva puolustaa 18. maaliskuuta WBC-liiton ylemmän höyhensarjan maailmanmestaruustitteliä, jonka voitti huhtikuussa 2015.

– Ottelusta tulee elämäni kovin, mutta en jännitä vielä ollenkaan, Eva sanoo.

”Nukun huonosti, kroppaa särkee ja mieli on maassa.”

Ei Eva silti astele kehään henkselit paukkuen. Hän treenaa 2–3 kertaa päivässä ja pudottaa painoaan. Kolmen viikon aikana ennen ottelupäivää Eva karistaa neljä, Niklas kahdeksan kiloa.

– Kotona on aika hiljaista loppuvaiheessa, koska silloin on vaikea pysyä hyväntuulisena. Nukun huonosti, koko kroppaa särkee ja mieli on maassa. Mutta en valita, vaan hoidan homman.

Dieetin vuoksi ammattiurheilijoiden kodissa ei tarjoilla pullaa, vaan mehulingolla puristettua juomaa. Kurkumasta, luomusitruunasta ja luomuinkivääristä valmistettu mehu potkii kehon käyntiin heti aamutuimaan.

– Jos on kova mimmi, vetäisee tämän ykkösellä!

Ja Evahan on, ainakin ulkopuolisen silmin. Hän on Suomen menestynein naisnyrkkeilijä ja lajinsa pioneeri. Jo 20 vuotta nyrkkeillyt Eva on kahminut Euroopan mestaruuden ja maailmanmestaruuden lisäksi lukuisia amatöörinyrkkeilyn voittoja: kymmenen Suomen mestaruutta, neljä Pohjoismaiden mestaruutta ja kaksi EM-hopeaa.

– Nyrkkeilijöitä pidetään koviksina, joilla ei ole nöyryyttä luottaa muuhun kuin sisuun, Eva sanoo.

– Minun heikkouteni oli se, että olin niin kova. Rikoin itseni, kun en kuunnellut itseäni yhtään. Opin, että ihminen on paljon muutakin kuin fysiikkaa. Nyrkkeilyä ei voi mitata senteissä ja sekunneissa, vaan täytyy olla älykkyyttä, kokemusta ja henkistä voimaa.

Eva hulauttaa puoli lasillista superjuomaa parilla kulauksella, irvistää ja nauraa makeasti päälle.

Urheilu auttaa ahdistukseen

Sydän hakkaa, vatsassa kiertää, on vaikea olla. Vaikka Evan lapsuus oli ehjä ja turvallinen, hän heräsi selittämättömään ahdistuksen tunteeseen pikkytytöstä saakka.

Ruotsinkielisen loviisalaisperheen kuopus oli sekoitus herkkää luovuutta ja raisua rämäpäisyyttä. Hän askarteli itse lelunsa ja toivoi kuusivuotiaana syntymäpäivälahjaksi vasaraa. Pikku-Eva hyppi katolta lumikasoihin ja pelasi jalkapalloa isoveljiään vastaan.

– Olen aina ollut todella aistiherkkä ja kokenut muiden tunnetilat, maailman murheet ja aikuisten ongelmat ominani, Eva kertoo.

– En tiedä, mistä se johtuu. Olen aina ollut riippuvainen elämyksistä. Vain urheilu auttoi ahdistukseen. Kun lähdin juoksulenkille, ahdistus hävisi.

15-vuotiaana Eva löysi nyrkkeilyn silloisen poikaystävänsä kautta. Vaikka salilla nyrkkeili Evan lisäksi vain yksi nainen ja ensimmäisen otteluharjoituksen lyönti sai kyyneleet silmiin, ei Eva luovuttanut. Pian hän treenasi joka päivä. Aamujen ahdistukset kaikkosivat hikipisara toisensa jälkeen.

– Nyrkkeily vei minut ihan täysin, vaikka olin siinä huono ja minun oli vaikea omaksua liikkeitä. Olen aina mennyt sieltä, mistä aita on korkein.

”Rääkkäsin kroppaani ja ajattelin olevani kuolematon.”

Sinnikkyys kannattikin. Eva puhui itsensä miesten maajoukkueleirille ja löysi valmentajan, joka tiesi, miten hänestä tehtäisiin huippunyrkkeilijä. Koska muita naisia ei ollut, piti treenata kuin mies, ja enemmänkin.

– Se oli niin siistiä! Treenit aikataulutettiin minuutilleen ja syömiset kalorintarkasti. Rääkkäsin kroppaani ja ajattelin olevani kuolematon. Vertasin itseäni koko ajan kundeihin. En pärjännyt heille tietenkään, joten piti harjoitella vain lisää.

– Minusta tuli kuitenkin taitavampi ja kovempi nyrkkeilijä kuin kukaan. Kun aloin saada näkyvyyttä ja sponsoreita, sain hirveät paineet siitä, että joku maksoi minulle työstäni, joten minun oli tehtävä vähintään kahdeksan tunnin päiviä.

Todellisuudessa Eva oli nyrkkeilijä vuorokauden ympäri.

– Ajattelin, että kaikki vapaa-aika oli kehittymisen tiellä. Olin uranuurtaja ja esimerkkinä naisille ja naisnyrkkeilijöille. Halusin menestyä, vaikka menestyminen ei merkitse mitään, jos ei nauti matkasta.

 

Uusperheestään onnellinen Eva suunnittelee varovasti avioliittoa. ”Häät eivät ole se juttu, vaan liitto”, Eva sanoo.
Uusperheestään onnellinen Eva suunnittelee varovasti avioliittoa. ”Häät eivät ole se juttu, vaan liitto”, Eva sanoo.

 

Kivun kahlitsema

Sillä matkallaan Eva päätyi lopulta juoksemaan surua karkuun niin kauan, etteivät hänen jalkansa enää toimineet.

Evan isä kuoli vuonna 2004, ja tytär hukutti ikävänsä nyrkkeilyyn.

– Kun isä kuoli, viimeinenkin herkkyys minusta hävisi. Treenasin ja itkin. Halusin olla kova, ja minun oli helppo tehdä itsestäni kylmä. Jos oli riski, että minua voisi loukata, päätin selvitä yksin.

Vuodet 2007–2010 Eva muistaa mustina. Elämää hallitsivat järjettömät jalka- ja selkäkivut, joiden vuoksi hän joutui lopettamaan ensin juoksun, sitten kävelyn, lopulta seisomisen ja istumisenkin.

Kivuille ei ole löytynyt selitystä, mutta kyseessä oli todennäköisesti Intiasta saadun salmonellan jälkitauti ja ylirasitus. Nyrkkeily oli lopetettava.

– Identiteettini rakentui fysiikkani varaan ja siihen, että olen törkeän kova ja vahva. Egoni murskaantui, ja kaikki mitä olin, mureni. Masennuin, ja ainoa tarttumapintani oli järjetön kipu.

Normaali elämä tarkoitti Evalle tuskaa. Läheistensä edessä hän yritti olla urhea, iloinen ja valittamatta. Yksin kotona ollessaan hän makasi television ääressä tai huuhteli jalkojaan kylmällä vedellä. Noina hetkinä Eva alkoi kaivella muistoistaan merkkejä siitä, kuka hän oikeastaan oli ennen nyrkkeilyä.

Ja hän muisti: pieni Eva oli omissa oloissaan askarteleva, taiteellinen ja luova. Siksi hän päätti hakea sisään Aalto-yliopiston huonekalu- ja tilasuunnittelun linjalle keväällä 2008. Eva etenikin viime metreille.

– Toivoin, etteivät pääsykokeet olisi loppuneet koskaan, oli niin vapauttavaa tehdä jotain luovaa. Olin pelännyt tosi paljon sitä, miten voisin lopettaa nyrkkeilyn, koska se oli suuri rakkauteni. Oli huojentavaa oivaltaa, että osaan muutakin.

Lopullinen pelastus oli äitiys. Evan ja silloisen avopuolison Pekka Kaislaman poika Leon syntyi helmikuussa 2009.

– Olin aina miettinyt hankkivani lapsia uran jälkeen, mutta olisiko se edes ollut mahdollista? Lapsi pelasti minut, Eva sanoo.

Uudessa elämässään Eva alkoi kuntouttaa itseään vähitellen. Hän vesijuoksi ja teki mentaaliharjoituksia. Valmentajaksi hän löysi Risto ”Ripa” Merosen, joka korosti turvallisuutta ja ajatusta siitä, ettei nyrkkeily ole koko elämä.

– Ripa sanoi minulle, että voi, jos ihmiset näkisivät, miten hauras olen. Silloin näin, miten teennäisen kova minusta oli tullut enkä halunnut enää palata sellaiseksi. Opettelin olemaan herkkä, jotta pystyisin olemaan vahva.

Tyhjän tuntuinen voitto

Vuonna 2010 Eva palasi voitokkaasti ammattilaiskehään. Ammattilaisena hän ottelisi vain muutaman kerran vuodessa, mikä helpotti elämää kipujen kanssa. Keväällä 2012 Evasta tuli Euroopan mestari. Se ei kuitenkaan tuonut odotettua autuutta.

”Voittamisen jälkeen tuli tyhjyys. Kuin hyvä ystävä olisi kuollut.”

– Voittaminen ei tuntunut miltään, vaan sen jälkeen tuli tyhjyys. Kuin hyvä ystävä olisi kuollut, Eva muistaa.

EM-titteli oli ollut Evan haave teini-ikäisestä asti, mutta nyt voitto tuntui kuin puhjenneelta kuplalta: ei ollut enää tavoitetta, jota kohti suunnata.

– En ajatellut, että vammoillani voisin tavoitella maailmanmestaruutta vaikka voinkin paljon paremmin kuin aikaisemmin. Toisaalta mietin, jos voittaisinkin, ja tuntuisi taas samalta: ei miltään. Kyseenalaistin koko kilpaurheilun.

Voiton jälkeen Evan oli pakko pitää taukoa nyrkkeilystä, sillä hänen molempia käsiään leikattiin. Vasemman käden sormet eivät totelleet enää lainkaan.

– Tajusin, että ellen muutu, en menetä pelkästään nyrkkeilyä. Kohta en pystyisi tekemään käsilläni mitään muutakaan, kuten nostamaan poikaani.

Käsileikkausten jälkeen sairaalakierre jatkui. Alkoi kova pääkipu, joka ajoi Evan useisiin tutkimuksiin. Häneltä löydettiin neljä veritulppaa: kaksi keuhkoista, yksi munuaisista ja yksi jalasta.

Eva alkoi syödä verenohennuslääkettä, jonka vuoksi otteluharjoitukset oli jätettävä vuodeksi. Hän päätti hakea opiskelemaan toistamiseen.

– Ymmärsin, että minun täytyi löytää itsestäni muutakin kuin nyrkkeilijä. Minun täytyi turvata tulevaisuuteni ja varmistaa, että pysyn terveenä myös lapseni takia.

Keväällä 2013 verenohennuslääkitys lopetettiin, ja samoihin aikoihin Eva pääsi opiskelemaan huonekalu- ja tilasuunnittelulinjalle. Hän alkoi samanaikaisesti tehdä kahta uutta unelmaansa: treenata ammattinyrkkeilijänä kohti maailmanmestaruutta ja opiskella muotoilijaksi.

Arki täyttyi opiskelusta, lapsesta ja otteluharjoituksista. Luovan alan opiskelu vapautti Evaa nyrkkeilijäidentiteetin ankarasta otteesta.

– Kun pyöräilin kouluun Arabiaan, huomasin rentoutuvani. Ketään ei kiinnostanut minun urheiluni, ja se oli vapauttavaa. Aloin löytää itsestäni taiteellisuutta ja pehmeyttä, joita suorituskeskeinen urheilumaailma oli vienyt. Nyt näen elämässä enemmän muotoja ja värejä.

”Ajattelin, että lopetan nyrkkeilyn ja olen vapaa.”

Huhtikuussa 2015 Eva voitti ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden ensimmäisenä Suomessa. Olo oli kevyt. Unelman saavuttaminen merkitsi Evalle sielunrauhaa.

– Ajattelin, että lopetan nyrkkeilyn siihen ja olen vapaa. Aloin miettiä, mitä haluan tehdä vapaana. Halusin nyrkkeillä.

Yhdessä avoimia ja herkkiä

– Nikkelson! Eva huudahtaa, kun kotiovesta astelee aamutreeninsä tehnyt kihlattu.

Niklas suukottaa rakastaan ja ilmoittaa olevansa nälkäinen. Jääkaapista löytyy lounaaksi marjasmoothieta kahdelle.

Eva ja Niklas tutustuivat samalla nyrkkeilytallilla parisen vuotta sitten. Eva oli jonkin aikaa sitten eronnut lapsensa isästä, kun uusi rakkaus syttyi.

Niklas kosi Evaa viime joulukuussa parin vuoden seurustelun jälkeen.

– En olisi koskaan uskonut, että kukaan mies polvistuisi ja kysyisi jotain. Kyllähän se oli itkun ja naurun sekaista, Eva kuvailee.

– Meillä arvostetaan arjen romantiikkaa. Huolehdin siitä, että Eva syö vitamiinit ja kalanmaksaöljyt. Emme me ostele toisille lahjoja, Niklas kertoo kauhoessaan purppuraista smoothieta lautasille.

”Kun toinen menee suihkuun, toinen istuu vieressä.”

Eva nyökyttelee. Tämä elämä on hänen toista unelmaansa.

– Niku haluaa huolehtia, että pysyn terveenä hänen rinnallaan vielä vanhanakin, hän jatkaa.

Rakkaus näkyy Evasta ja Niklaksesta. Eva silittelee miehensä jalkoja tummat silmät loistaen.

– Minä ja Niklas olemme oikea keskustelukerho: Liikumme kimpassa täällä kämpässä ja juttelemme. Kun toinen menee suihkuun, toinen istuu vieressä, Eva kertoo.

Ennen Niklasta Eva oli tottunut vaikenemaan, olemaan teennäisen kova.

– Samalla olin kadottanut taitoni puhua tunteistani kenellekään. Puhumisen sijaan purin hampaat yhteen ja toimin, en puhunut asioista suoraan. Todellisuudessa olen kiltti, empaattinen ja tykkään keskustella. Nykyisessä suhteessa olemme molemmat todella avoimia.

Niklas katsoo tulevaa vaimoaan arvostavasti ja kuuntelee tarkkaavaisena. Hän sanoo nähneensä Evan herkkyyden heti.

– Näin, että Eva on oikeasti superherkkä tyyppi, jossa oli maailman kovettamaa pintaa. Kimpassa olemme avanneet toisiamme, ja Evasta on tullut päivä päivältä pehmeämpi.

”Annan itselleni anteeksi, vaikka treenit menevät huonosti.”

Pehmeys ja rentous näkyvät siinä, että Eva osaa kirjaimellisesti höllätä. Niklas pyyhkäisee pöydältä likatahrat, joita Eva ei ole noteerannut lainkaan.

– Ennen päässäni oli ääni, joka sätti ja ruoski minua pystymään parempaan. Nyt se ääni on hiljaa. Annan itselleni anteeksi, vaikka treenit menevät huonosti.

Niklas tietää, että nyrkkeily on Evan suuri rakkaus. Silti hän ei tunne jäävänsä kakkoseksi.

– Kun Eva nyrkkeilee, katson häntä nyrkkeilijänä, en puolisona. Tiedän, mihin hän pystyy. Olen tosi ylpeä Evasta.

Häät lähiaikoina

Enää Eva ei ole nyrkkeilijä 24 tuntia vuorokaudessa. Hän tietää, ettei ammattinyrkkeilijän ura todennäköisesti jatku enää pitkään.

– Siitä tulee kuin rakkaustarinan päätös. Odotan kuitenkin innolla sitä, että saan tehdä muotoilijan töitä. Nyt on tullut jo paljon kyselyjä, ja olen suunnitellut jo korun ja sänkymalliston.

Menestyksestä Eva ei ota enää paineita, ja parhaita ovat päivät, jolloin aikatauluja ei ole.

– Silloin hengaan Nikun ja lasten kanssa, käyn kavereiden kanssa viinillä ja näen perhettäni. On tosi vapauttavaa, kun ei tarvitse pakata treenikamoja ja käydä suihkussa kaksi kertaa päivässä.

Uusperheessä arki sujuu touhukkaasti. Kohta kouluun menevä Leon harrastaa jalkapalloa ja kartingia. Lisäksi hän on innokas nyrkkeilijä – onhan hän kulkenut äidin mukana salilla kymmenenpäiväisestä asti.

Niklaksen 4-vuotialla Ludalla on kehitysvamma, Fragile X -oireyhtymä, mikä näkyy esimerkiksi ylivilkkautena. Nyrkkeilysaleille Luda ei tule mukaan, vaan on silloin äitinsä luona.

Eva on perheestään onnellinen.

– Olen tosi lapsirakas, ja muksut ovat ihania!

Niklas myöntää, että arjessa on silti haasteensa.

– Onhan tämä hallittua kaaosta. Mutta olemme etuoikeutetussa asemassa, kun saamme tehdä unelmiamme ammatiksemme. Sen soisi kaikille.

Kahden ammattilaisnyrkkeilijän suhteessa on Evan mielestä vain hyviä puolia.

– Me treenaamme yhdessä ja olemme tosi vahva tiimi. Kukaan ei voi meille mitään, Eva julistaa.

”Haaveilen vain siitä, että elämä pysyisi tällaisena.”

Tulevaisuudessa siintävät myös häät. Eva ei näe itseään kuukausikaupalla hössöttävänä morsiamena.

– Olemme molemmat sellaisia, että kaikki on saatava heti. Häät eivät ole se juttu, vaan liitto, Eva pohtii.

– Häistämme tulee todennäköisesti intiimit ja persoonalliset, Niklas myötäilee.

Sitä päivää ei ole lyöty lukkoon, mutta Evalla on jo tarvitsemansa. Lapsi, rakkaus, uusi koti sisustettavana ja tulevaisuuden ammatti.

– Haaveilen vain siitä, että elämä pysyisi tällaisena. Vaikka seuraavassa ottelussa kävisi miten vain, minulla on jo kaikki, mitä tarvitsen. 

Eva Wahlström
  • Syntyi Loviisassa 30.10.1980.
  • Asuu Espoossa poikansa Leonin, 7, kihlattunsa Niklas Räsäsen ja tämän pojan Ludan, 4, kanssa.
  • Voittoja mm. ammattinyrkkeilyn Euroopan mestari 2012, ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestari 2015.
  • Amatöörinyrkkeilyssä 10 SM-kultaa, 4 PM-kultaa, kaksi EM-hopeaa ja EM-pronssi.
  • Omaelämäkerrat Homma hanskassa (2007) ja Rajoilla (2014).
  • Puolustaa maailmanmestaruuttaan 18.3. Espoossa Metro Arena Fight Night -illassa vastustajanaan Dominikaanisen tasavallan Dahiana Santana.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.