Näyttelijä Laura Malmivaara tunnustaa olevansa romantikko. ”Olen koko ajan tarinoiden kanssa tekemisissä ja hurmaannun ­ihmisistä työkseni. Se on työkalu, joka pitää säilyttää, sillä ei tässä ammatissa voi kyynistyä.” Kuvat: Andreas Janett

Näyttelijä Laura Malmivaaraan, 40, ovat aina vedonneet mystiset ja lahjakkaat miehet. Nyt viereltä löytyy kuva­taiteilijamies, jonka kanssa Laura on ollut yli vuoden.

Jos näyttelijä Laura Malmivaara, 40, jotain parisuhteessaan tarvitsee, se on omaa rauhaa ja tilaa. Sen ei tarvitse olla mitään puuhastelua kummempaa, kunhan hän saa vain unohtua omaan seuraansa.

Laura on seurustellut yli vuoden kuvataiteilijamiehensä kanssa, mutta pariskunta ei asu yhdessä.

– En ole koskaan ollut sellainen, että kanssani pitäisi kulkea käsi kädessä koko päivän. Tarvitsen tilaa ja osaan antaa sitä toisellekin paljon. Erossa oleminen ei ole minulle mikään katastrofi. Onneksi kukaan rakastamistani miehistä ei ole ollut mikään vieressä nysvääjä.

Nytkin kauniisti ruskettuneella Lauralla on takanaan kolmen viikon kuvausreissu Kreikan Kosin saarella, jolla hän oli kuvaamassa Lomasankarit-elokuvaa.

– Miehet ovat aina kannustaneet minua työntekoon, ­eivätkä he ole koskaan syyllistäneet minua. Se, että saan ­toteuttaa itseäni luovasti, on kaiken a ja o. En edes voisi ­olla ihmisen kanssa, joka ei kestäisi sitä.

Laura laskee olleensa rakastunut viisi kertaa. Suhteet ovat olleet kaikki useita vuosia pitkiä, pisin niistä, avio­liitto ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa päättyi kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen virallisesti vuonna 2013. Liitosta syntyi kaksi tytärtä, nyt 8-vuotias Aino ja 10-vuotias Alma.

– Olen todella onnekas, että olen saanut rakastaa niin montaa ihanaa ja mahtavaa miestä. En kadu mitään suhteissani, vaan olen iloinen ja ylpeä siitä, että olen uskaltanut tehdä myös rohkeita ratkaisuja.

Millaisiin miehiin rakastut?
Kaikki rakastamani miehet ovat olleet erikoisia tyyppejä ja suuria salaisuuksia minulle. Heitä on yhdistänyt myös poikkeuksellinen lahjakkuus. On samantekevää missä mies on hyvä, mutta jos hän suhtautuu intohimoisesti omaan tekemiseensä, se viehättää minua ihan suunnattomasti.

Intohimoisen ihmisen imussa on mahtava olla, se inspiroi itseänikin. En voisi koskaan rakastua tosikoihin. ­Ihmiset, jotka ottavat elämän liian vakavasti, eivät sytytä minua. Pientä hullua pilkettä pitää olla aina.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Uskon siihen, että ihmiset tuntevat toisiinsa vetoa ensisilmäyksellä. Osaamme aistia toistemme energiat ja erityisyyden. Miksi muuten kaikista maailman ihmisistä kiinnostun juuri siitä yhdestä? Muistan kaikista rakastamistani miehistä sen hetken, kun olen ensimmäisen kerran nähnyt heidät. Tiesin heti, että heissä oli jotain ainutlaatuista. Nykyisessä miehessäni huomioni kiinnittyi hänen kauniiseen villapaitaansa ja hymyileviin silmiinsä.

Millainen oli ensirakkautesi?
Myönnän, että olen pienestä asti ollut hyvin keskittynyt vastakkaiseen sukupuoleen. Pojat kiinnostivat minua paljon enemmän kuin esimerkiksi koulunkäynti. Ensimmäinen poika, kenelle vannoin rakkauttani, oli samassa lukiossa opiskellut saksofonisti. Hän tuli välitunnilla juttelemaan minulle: ”Moi, mä oon ­Make. Kuka sä oot?” Makella oli haaleat, kauniit silmät ja pitkä hiuspehko. Olin nuorena heikkona pitkätukkaisiin miehiin, ja Sibelius-lukiossa heitä piisasi. Seurustelimme Maken kanssa lopulta melkein kuusi vuotta.

Millainen olet rakastuneena?
Heittäydyn suhteeseen aina ihan täysillä. Olen aktiivinen enkä pysty esittämään vaikeasti tavoiteltavaa, vaikka olen kuinka yrittänyt. Olisi kivaa olla välillä mystinen ja viileä, mutta naamastani näkyy aina ihan kaikki. Kun hullaannun jostain ihmisestä, olen todella iloinen ja nauran paljon. Olen myös valmis tekemään ­nopeita päätöksiä.

Miten näytät rakastavasi?
Äitinä huolehdin lapsistani ja hoidan heitä koko ajan, mutta välillä havahdun siihen, että minullahan on myös kumppani, jolle minun on myös tärkeää näyttää välittäväni. Arkiset pienet eleet ja sanat estävät sen, ettei kaikista olennaisin, eli kahden ihmisen välinen imu, luisu käsistä. En ole mikään hellittelijä, mutta keitän kahvit aamulla, kuuntelen, uskoudun ja haluan ottaa vastaan toisen murheet ja huolet. Haluan olla läsnä ja olemassa toiselle ihmiselle.  

Mistä tietää, että tämä on nyt rakkautta?
Kun suhde syvenee huomaamatta. Ei toiselta tarvitse kysyä ääneen, olemmeko me nyt pariskunta. Se on rakkautta silloin, kun toinen jää vierellesi eikä sinulla ole mitään tarvetta lähteä pois. Rakkauteni ovat yhdellä kädellä laskettavissa, mutta ihastuksia on ollut monta. Olen aina ollut kova ihastumaan ja nauttinut suunnattomasti silmäpelistä. Ai että sitä vetovoimaa, kun katsoo miestä ja hän katsoo takaisin. Se on niin parasta.

Voiko rakkautta hoitaa?
Yhteinen aika hoitaa suhdetta aina, mutta tärkeää on myös antaa suhteen vain olla ja asioiden tapahtua omalla painollaan. Äitini on aina painottanut minulle, että asiat menevät niin kuin ne ovat mennäkseen. Kaikenlainen pakottaminen ja liikayrittäminen tuntuvat aika vierailta.

Kuka tai mikä on elämäsi suurin rakkaus?
En osaa valita, sillä rakastan niin paljon ja eri tavalla, ettei sama sana riitä kattamaan kaikkia. Rakkaus omiin lapsiin ­menee tietenkin kaiken yläpuolelle, mutta elämäni suurin rakkaus on hetkestä nauttiminen. Se liittyy kaikkeen: näyttelemiseen, valokuvaamiseen, miehen ja naisen väliseen suhteeseen ja lasten kanssa olemiseen. Olen ollut siinä aina yllättävän hyvä. Ehkä siksi, ettei elämäni ole koskaan ollut suorittamista enkä ole ottanut paineita mistään. En ole missään määrin urakeskeinen ihminen enkä edes kovin kunnianhimoinenkaan. Perhe on aina ollut minulle ykkönen.

Onko sydämesi joskus särkynyt?
On tietysti. Särkyneeseen sydämeen on auttanut aika ja oma havahtuminen. En ole antanut itseni takertua rakkauden illuusioon.

Mistä tunnistaa rakkauden loppumisen?
Uskon, että side rakastettuihin ei häviä koskaan. Olen säilyttänyt hyvät välit kaikkiin entisiin miehiini. Etenkin lasten kannalta on tärkeää pystyä sopimaan asioista yhdessä ja sovussa. Rakkaus on vahva tunne, mutta sillä on monia ikäviä kääntöpuolia, kuten viha, itsekkyys ja katkeruus. Itse yritän elää vapaana katkeruudesta ja liioista taakoista.

Voiko pettämisen antaa anteeksi?
Jokaisella ihmisellä on omat rajansa, mutta minulle pettämistä ei ole tullut koskaan vastaan, joten en ole joutunut miettimään sitä konkreettisesti. En kuitenkaan usko, että se olisi minulle ­mikään kynnyskysymys. Pettäminen ei ole koskaan syy, vaan lopputulema jostain paljon syvemmästä ongelmasta.

Voiko ystävyys muuttua rakkaudeksi?
Voi, sillä rakastuminen ja rakastaminen tarvitsevat todella paljon ystävyyttä. Miehet, joiden kanssa olen ollut, ovat ­olleet myös hyviä ystäviäni, uskottujani ja luotettujani.

Kun aloitin nuorena ensimmäisen pitkän seurustelusuhteeni, unohdin kaikki ystävyyssuhteeni. Miehet ja perhe ovat aina riittäneet minulle, siksi olen pyörinyt melko vähän naisporukoissa. Vasta aivan viime vuosina olen huomannut, kuinka kivaa onkaan viettää aikaa ystävien kesken.

Oletko romantikko vai realisti?
Romantikko, sillä haluan säilyttää kyvyn hulluihin ja optimistisiin tekoihin ja ratkaisuihin. Nautin mielettömästi joka­päiväisestä romantiikasta. Totta kai tykkään ihanista aurinkomatkoista ja reissuista Pariisiin, mutta ei minulle tarvitse ostella lahjoja tai tuoda kukkia. Minulle riittää lämmin läsnäolo.

Onko avioliitto rakkauden huipentuma?
En ajattele niin, mutta ihailen sitä, että ihmiset uskaltavat sitoutua ulospäin ja uskoa siihen, että yhdessä he ovat enemmän. Se on todella rohkeaa.

Mitä olet oppinut parisuhteistasi?
Olen oppinut eniten itsestäni. En enää syytä toista, vaan olen tajunnut, kuinka paljon olen itse vaikuttanut omiin suhteisiini. Rakkaudessa on kyse itsensä ­hyväksymisestä, sillä itsetuntemus on kaiken perusta. Olen myös oppinut ­ymmärtämään miehiä ja tullut heitä kohtaan paljon armollisemmaksi.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä liitossa?
En usko, että pitkä suhde, jossa on kaksi ihmistä, muuttuu vuosien aikana paljonkaan. Suurin muutos tapahtuu perhe-elämän myötä. Silloin huomio jakaantuu ja vaatimukset kasvavat. Perhe-elämän keskellä parisuhde on eri tavalla koetuksella, ja yhtälöstä tulee paljon monimutkaisempi. Aikaa on yksinkertaisesti ­vähemmän, mutta olen silti nauttinut aina ison perheen kiireisestä arjesta – siitä, ­että ympärillä tapahtuu jatkuvasti. Hyvä työnjako helpottaa paletin pyörittämistä suuresti, sillä kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Onko sinua helppo rakastaa?
Toivottavasti. Jos tykkää istua pöydän ääressä ja puhua, minun kanssani pärjää hyvin. Minulle rakastaminen tarkoittaa yhdessä ajattelemista. Kun ihminen jaksaa jakaa maailmansa minulle, siitä tulee lopulta yhteinen.

Kuuluvatko riidat rakkauteen?
Kyllä, sillä olen todella kova riitelemään. Olen niin temperamenttinen, ettei ­mikään pysy sisälläni koskaan. On myös helpottavaa, jos toinen suuttuu minulle. Tunteet, jotka eivät pääse ulos jylläämään, vain ahdistavat. En jaksa tuhlata energiaani pienistä, arkisista asioista nalkuttamiseen, vaan yleensä isot asiat saavat riidat aikaiseksi.

En voi silti koskaan mennä riidoissa nukkumaan. Erimielisyydet on pakko selvittää, vaikka siihen menisi koko yö. Onneksi olen iän myötä oppinut pyytämään anteeksi, ja riidanpuuskat menevät meillä ohi yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Loppujen lopuksi meitä molempia aina vain naurattaa.

Pahin pelkosi rakkaudessa?
Näin nelikymppisenä katseeni on kiinnittynyt enemmän itseeni kuin siihen, mitä toinen tekee tai jättää tekemättä. Pahin pelkoni on, että katkeruus pääsee luikertelemaan sisälleni. Jos niin käy, se vie kaiken.

Hulluinta, mitä olet tehnyt rakastuneena?
Olen aina uskonut rakastuneena, että kaikki on mahdollista, eikä minulla ole ollut mitään rajoituksia tai estoja. Muutama vuosi sitten matkustin viimeisillä rahoillani Pariisiin pariksi päiväksi vain ollakseni ihastukseni kanssa. Olen kokenut paljon romanttisia, elokuvamaisia hetkiä elämässäni. Kuten tunteikkaat jäähyväiset sateessa juna-asemalla.

Mitä olet oppinut rakkaudesta vanhemmiltasi?
Vanhempani ovat vieläkin yhdessä, ja heidän esimerkkinsä on näyttänyt minulle sen, että yhdessä nauraminen on hyvä lääke moneen asiaan. He ovat istuneet viinilasi kädessä rannalla ja jutelleet tuntikausia. Riidan jälkeen he ovat myös aina halanneet ja antaneet toisilleen anteeksi.

Rakkaudentäyteisin hetki elämässäsi?
Muistan kaiken siitä hetkestä, kun ­ensimmäisen lapseni Alma syntyi kymmenen vuotta sitten. Katsoin hänen tummia silmiään ja mustaa tukkaansa ja sanoin: ”Moi, kuka sä oot?” Olin niin täynnä rakkautta, ettei mikään romanttinen hetki yllä siihen. Minuun valahti silloin valtavasti ikiaikaista rakkautta.

Lue myös:

Aiemmat Tunnustuksia rakkaudesta -haastattelut

Laura Malmivaara

Näyttelijä syntyi 26.10.1973 Kajaanissa. Asuu Helsingissä tyttäriensä, 8-vuotiaan Ainon ja 10-vuotiaan Alman kanssa. Seurustelee.
Näyttelee KOM-teatterissa. Nähdään lokakuussa Lomasankarit-elokuvassa.
On hurahtanut fustraan.

Kuvittele, että Donald Trump olisi nainen. Voisiko hän käyttäytyä niin kuin käyttäytyy? Voisiko hän töräytellä suustaan samoja asioita?

Aika hankalalta tuntuu kuvitella.

Arvostettu brittilehti The Guardian kuitenkin leikittelee ajatuksella, mitä jos Trump olisi nainen. Kuinka hänen suhtauduttaisiin?

Kun Clinton ja Trump kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä viime maanantaina, Trump keskeytti Clintonin toistuvasti, huusi ja tehosti sanomaansa heiluttamalla sormeaan ilmassa. Samanlaista käytöstä olisi ollut vaikea odottaa naiselta – joko miestä tai sitten edes toista naista kohtaan.

Clinton on itse yrittänyt välttää naiskortin heiluttelua – koska mikäänhän ei ole monien mielestä ärsyttävämpää kuin sukupuolestaan vinkuva nainen – mutta hiljattain hän myönsi Humans of New York -blogille antamassaan haastattelussa, ettei voi naisena käyttäytyä niin kuin miehet. Sen vuoksi hän esimerkiksi oppi jo nuorena opiskelijana kontrolloimaan tunteitaan ja esiintymään hillitysti.

– Naiset nähdään yhä eri valossa kuin miehet. Se ei ole välttämättä paha asia, mutta se on fakta, Clinton on muotoili.

Me viemme ajatusleikin pitemmälle ja valitsimme Trumpin kuuluisista lohkaisuista muutaman. Mitä jos seuraavat lausahdukset olisivatkin tulleet naisen suusta?

1. ”Kaikki alaiseni flirttailevat minulle. Joko tiedostaen tai tiedostamatta.”

Ohhoh! Voisiko seitsemänkymppinen nainen sanoa näin? Ehkä, mutta silloin yleisö ulvoisi naurusta.

Trump on kuitenkin tosiaan väittänyt, että kaikki Diili-kilpailun naiset olisivat flirttailleet hänelle. Trump on muistanut myös pitää melua niin rakastajantaidoistaan kuin peniksensä koosta.

2. ”Jos hän ei olisi poikani, todennäköisesti deittailisin häntä.”

Tuota, ei, ei näin. Jos äiti sanoisi näin pojastaan, häntä pidettäisiin vähintäänkin perverssinä.

Trump on kuitenkin lohkaissut juuri noin tyttärestään Ivankasta.

Trump on muutoinkin hyvin tunnettu seksistisistä lausahduksistaan, eikä hän epäröi arvioida naisten ulkonäköä suorasanaisesti. Hänen vihapuheensa kohteeksi ovat joutuneet muun muassa näyttelijät Rosie O'Donnell, Bette Midler ja Huffington Post -lehden perustaja Arianna Huffington. Trump on kuvaillut näitä naisia ”rumiksi sekä sisältä että ulkoa”.

3. ”Jos Trump ei ole onnistunut tekemään onnelliseksi ex-vaimojaan Ivanaa eikä Marlaa, kuinka hän voisi tehdä amerikkalaiset onnelliseksi?”

Ahhaahaa! Tätä lausahdusta ei ole kuultu Hillary Clintonin suusta, vaikka kysymys voisikin olla ihan aiheellinen. Sen sijaan Trump on kyllä pyrkinyt kuittailemaan Clintonille useaan otteeseen tämän Bill-puolison ikivanhasta sivusuhteesta. Yksi hänen kuuluisimmista trumpismeistaan kuuluukin:

”Jos Hillary Clinton ei pysty tyydyttämään miestään, kuinka hän pystyisi tyydyttämään Amerikan?”

4. ”Älykkyysosamääräni on yksi korkeimmista – ja te kaikki tiedätte sen! Mutta älkää tunteko itseänne typeriksi tai epävarmoiksi, koska se ei ole teidän vikanne.”

Trump on tietysti aika erikoislaatuinen tyyppi, eikä hänen voida mitenkään ajatella edustavan yleisesti miehiä, mutta uskaltaisikohan silti yleistää, että kaikenlainen rehentely irtoaa miehiltä naisia helpommin? Onko miesten itsetunto parempi?

Sillä tämäkin lausahdus on tosiaan Trumpin suusta, vaikka Hillary Clinton on heistä se eliittiyliopisto Yalen kasvatti.

Poliittisten kommentaattorien mukaan Clinton pyyhki Trumpilla lattiaa ensimmäisessä vaalidebatissa. Trump puolusteli epäonnistumistaan sillä, ”ettei halunnut nolata Clintonia”. Jaloa!

5. ”Hän pelaa mieskortilla. Jos hänellä ei olisi sitä mieskorttia, hänellä ei olisi mitään tsänssejä voittaa.”

Trump on syyttänyt Clintonia naiskortin heiluttamisesta. Vaikka oikeasti juttu taitaa mennä niin, että jos Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee sukupuoli, sukupuolestaan hyötyjä on Trump.

Jeppeliini

Ei ja miksi pitäisi? Eikö siinä ole jo tarpeeksi että, on muutamia miespopulistipellejä riesana Naisilla on kyllä tapana tasa-arvon suomina mahdollisuuksina jostain syystä omia ensimmäisenä ne miesten huonot tavat, valitettavasti..

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Susanna Ingerttilä asuu nyt kahden nuoremman poikansa kanssa.

Media-alan yrittäjä Susanna Ingerttilä erosi hiljattain it-alalla työskentelevästä miehestään. He menivät naimisiin vuonna 2011. Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla Susannan jättäneen yksin erohakemuksen.

– Eroon ei liity dramatiikkaa. Muutin pois yhteisestä kodistamme jo pari kuukautta sitten, hän sanoi Suomen Urheiluliiton Keiju Junior Juoksukoulun esittelytilaisuudessa tiistaina.

Susanna vaikutti energiseltä ja hyvinvoivalta avioeroprosessista huolimatta.

– Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä. En näe, että minun pitäisi asiaa sen enempää kenellekään selitellä, hän summasi.

”Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä.”

Avioero on Susannalle toinen. Hän erosi ex-puolisostaan Jani Sievisestä keväällä 2007. Susannalla ja Janilla on kaksi yhteistä lasta, vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri ja 2001 syntynyt Aaron.

Iloa koiraharrastuksesta

Koiraharrastuksestaan tunnettu Susanna asuu nyt kahdestaan kuopuksensa Aaronin ja Daisy-koiransa kanssa. Iloa arkeen tuovat myös neljä viiden viikon ikäistä jackrussellinterrierinpentua.

– Kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöille on jo löydetty kodit ja poikaakin tullaan tällä viikolla katsomaan, hän kertoi.

Susanna vetää säännöllisesti ratsastustunteja ja päätoimittaa Egorazzi-nettilehteä. 

– Olen tällainen jokapaikanhöylä, hän hymähti.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen mukaan huipulla saa olla itsekäs ja vähän outo.

Ylimielinen. Julkisuudenkipeä. Keskittyisi muiden mollaamisen sijaan treenaamiseen, niin voisi jopa pärjätä.

Muun muassa näin sosiaalisessa mediassa on arvosteltu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarista, 37.

”Oikku-Aikku” kertoo elämäkerrallisessa Tahto-kirjassaan hankalista väleistään niin kaksossiskonsa kuin hiihtomaajoukkueen jäsentenkin kanssa. Harvassa ovat ne, jotka eivät saa kuulla kunniaansa, kun moninkertainen maailmanmestari kertaa menneisyyden tapahtumia Pekka Holopaisen kirjoittamassa teoksessa.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen uutuuskirjassa pahasta välirikosta siskonsa kanssa: ”Kaksossisko osaa olla kylmä kuin mannerjää”

– Olen joka tapauksessa aina halunnut paljon enemmän urheilumenestystä kuin kaikkien kaveruutta, ja päässyt tavoitteeseeni. Hiihto on paras ystäväni, Aino-Kaisa myöntää kirjassa.

Perinteisesti urheilumaailmassa kaikki, mikä tapahtuu pukukopissa, myös jää pukukoppiin. Aino-Kaisa on kuitenkin päättänyt tuoda julkisuuteen asiat, joista niin monesti vaietaan ja kertoa oman näkökulmansa tapahtumista. Oliko viisasta pahoittaa tuttujen mieli vanhoja kaivelemalla – siitä voi olla monta mieltä.

”Hiihto on paras ystäväni.”

Urheilijaminä ja siviiliminä

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että huippu-urheilijat todella ovat itsekeskeisiä, hankaliakin ihmisiä. Myös Aino-Kaisa tuo sen esiin.

– Huipulla saa olla vähän outo. Sillä ikävä fakta on, että minun kokemukseni mukaan näissä ympyröissä ainakin yksilöurheilulajissa voi pärjätä vain ihminen, joka pahimmillaan on sietämättömän itsekäs omien etujensa tavoittelija. Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin, Aikku perustelee kirjassa.

Hiihtäjä kuitenkin huomauttaa, että nyt käytävässä keskustelussa hänen huippu-urheilijaminänsä hankaluus korostuu. Aino-Kaisan siiviiliminää pääsee todistamaan harvempi.

”Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin.”

– Toivottavasti kukaan ei tämän luettuaan kuvittele, että olen jatkuvasti sellainen itsekäs tiuskija kuin arvokisastarttien alla tai ennen kauden tärkeimpiä harjoituksia. Silloin en tulisi kenenkään kanssa toimeen, kaikkein vähiten itseni.

– 99 prosenttia elämästäni olen erittäin monien suuresti arvostamieni ihmisten antaman todistuksen mukaan kohtelias, avulias, hyväkäytöksinen ja lämmin ihminen.

Jäljelle jäävä yksi prosentti kuitenkin näkyy eniten julkisuudessa.

– Sillä prosentilla tulokset on tehty, Aino-Kaisa toteaa kirjassa.