"Herkkyyteni ja kykyni nähdä ihmisten läpi johtuu ehkä monenlaisista sukujuuristani", Heikki Lampela miettii. Kuva Susanna Kekkonen
"Herkkyyteni ja kykyni nähdä ihmisten läpi johtuu ehkä monenlaisista sukujuuristani", Heikki Lampela miettii. Kuva Susanna Kekkonen

Heikki Lampela on uran vastapainoksi panostanut aina myös vapaa-aikaan ja rakkauteen. –  Voi olla, että tykkään vaaleista naisista, koska olen lapsena istunut vaalean ja sinisilmäisen äitini sylissä, Heikki sanoo.

Asianajaja Heikki Lampelan tietävät kaikki. Hän on se itsevarma ja vakava juristi, joka tv-uutisissa kommentoi kohuttujen rikosoikeudenkäyntien tuomioita.

Asialliset haastattelut oikeustalojen käytäviltä näyttävät vain välähdyksen 52-vuotiaan Heikin työminästä. Heikistä löytyy lisäksi leikkisä puoli, ja hän on aina satsannut myös vapaa-aikaan, urheiluun, kauniisiin asioihin ja rakkauteen.

– Listani viehättävän naisen ominaisuuksista on ’vaatimaton’: vaalea, sinisilmäinen, hoikka, pitkä, aistikas ja sulavasti liikkuva, joka on myös taiteellinen ja herkkä.

– Seuraavaksi katson löytyykö naisesta enkelin ominaisuuksia; lämmintä sydäntä, lämmintä katsetta ja aistikkuutta. Kohteleeko hän kanssaihmisiä ja vaikkapa tarjoilijoita hyvin. Kaikki kauneus alkaa vaan ärsyttää, jos naisella ei ole kaunista sielua, Heikki kertoo.

Tuore rakkaus

Viime vuonna eronnut juristi on löytänyt rinnalleen tuoreen rakkaan, josta kaikki nämä ominaisuudet löytyvät. Heikki ja kiinteistövälittäjänä toimiva  Danita Westphal, 35, tapasivat yhteisen ystävättären Klara Kivilahden avulla.

– Kysyin tyylitietoiselta ja terävältä Klaralta, kuka hänen samanlaisista ystävättäristään, stadin ykkösleideistä, sopisi minulle parhaiten. Ensitapaamisesta lähtien homma oli selvä molemmille. Kun loimme katseet toisiimme, ymmärsimme kumpikin samanaikaisesti, että siinä kaksi enkeliä katsoo toisiaan. Se on harvinaista, sillä enkeli-ihmisiä on kovin kovin vähän.

– Danita haluaa tehdä hyviä tekoja ja hänellä on lämmin sydän. Hän on herkkä, hauras, älykäs ja sivistynyt. Hän on myös huippulahjakas pianisti.

Heikki kertoo, että Danitan kanssa parasta on, että ihan tavallinen arki voi yhtäkkiä muuttua hauskaksi, sillä he molemmat tykkäävät pelleillä ja taantua teineiksi.

– Vastapainoksi hänestä löytyy äärimmäisen älykäs ja sivistynyt aikuinen. On naisia, joissa on vain teiniä ja that’s all, ja naisia, jotka ovat aina asiallisia ja älykkäitä, mutta harvassa ovat naiset, joissa ovat nämä molemmat puolet.

Elämän taitekohdassa

Ex-vaimonsa ja lastensa äidin kanssa Heikki on hyvissä väleissä. Heikistä on tärkeää, ettei erotilanteessa aleta riidellä.  

– Minusta kunniallisen miehen pitää avioerossa huomioida lasten äitiä ja suostua lasten äidin esittämiin vaatimuksiin. Tulen antamaan vaimolleni niin monta sataatuhatta euroa, kuin hän katsoo tarvitsevansa, jotta voi ostaa itselleen velattoman asunnon. Annan yli sen, mitä laki velvoittaa.

– Erotilanteissa pitää muistaa, että lasten äiti on aina lasten äiti. Häntä vastaan asettuminen on synti ja absoluuttisesti kiellettyä. Miehen pitäisi olla niin kypsä, ettei riitaa synny. Mutta miehet ovat usein piipittäviä ja heikkoja. Jos on tarpeeksi vahva ja oikeamielinen, ei tartte alkaa miekkailla vaimon kanssa. Se on säälittävää.

Heikki uskoo, että hyvät teot maksavat aina itsensä takaisin.

– Tiedän että pärjään ja pystyn tekemään uudestaan rahaa ja tiedän myös, ettei lastentarhanopettajana työskentelevä ex-vaimoni ei siihen pysty.

Vaalean viehätys

Heikki perusti oman asianajotoimiston Helsinkiin parikymmentä vuotta sitten ja työntekijöitä hänellä on ollut noin kymmenen vuotta.

– On sattumaa, että he ovat hyvännäköisiä naisia. Enemmän kiinnittäisin huomiota siihen, että he ovat superlahjakkaita, poikkeuksellisen teräviä, tilanneälyisiä ja kielitaitoisia ihmisiä.

Koska kyse on kuitenkin liiketoiminnasta, ulkoinen olemus ei ole samantekevää.

– Jos on hyvännäköinen, käy salilla ja pitää itsestään huolta, myy paremmin. Heille on kasaantunut monenlaista lahjakkuutta: älyn, sosiaalisen- ja taiteellisen lahjakkuuden lisäksi myös ulkonäkölahjakkuutta.

Heikki on aina pitänyt vaaleista naisista ja uskoo, että se saattaa juontua lapsuudesta.

– Äitini oli vaalea ja sinisilmäinen. Koska olen lapsena istunut hänen sylissään, koen vaaleuden ehkä luontaisesti läheiseksi ja kotoisaksi.

Lapsuudessaan Heikki sai äidiltään myös tärkeän mallin lähimmäisenrakkaudesta, sillä äiti otti perheeseen kaksi kasvattilasta Heikin ja tämän kahden biologisen veljen lisäksi. 

– Tarmokas äitini toimi puhtaasta lähimmäisenrakkaudesta, halusi pelastaa heidät lastenkodilta ja tarjota heille hyvän elämän. Se oli äärimmäisen arvostettavaa äidiltä.

Millaista oli nuoren miesmallin elämä 1980-luvulla? Miltä tuntuu tavata työkseen murhamiehiä? Lue lisää asianajaja Heikki Lampelan elämästä Me Naisten numerosta 10/2014.

Lue myös:

Tiesitkö tätä Suomen tunnetuimmasta rikosasianajajasta?

 

Heikki Lampela

■  Asianajaja ja varatuomari on syntynyt 12.4.1961 Helsingissä.

■  Tunnetaan monis­ta kohutuista oikeus­jutuista: edusti Eveliina Lappalaisen, Heinon pariskunnan ja Bodomjärven surmattujen omaisia. Puolustanut myös Supon entistä johtajaa Seppo Nevalaa.

■ Asuu yksin Helsingissä. Eronnut, kaksi lasta.

■  Tavallista elämää TV5-kanavalla 7.4. alkaen.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.