Raimo Palin iloitsee deittailusta ja kehuu tapaamiaan naisia. ”He ovat hillittyjä, arvokkaita leidejä.” Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Raimo Palin iloitsee deittailusta ja kehuu tapaamiaan naisia. ”He ovat hillittyjä, arvokkaita leidejä.” Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

”Iäkkäät naiset ovat kokeneet elämää ja nähneet maailmaa, joten on ollut mukavaa keskustella heidän kanssaan”, Raimo Palin kertoo treffeistään.

Elokuussa Raimo Palinin, 83, lapsenlapsi Rasmus Tikkanen latasi Facebookiin julkaisun, jossa etsi seuraa ukilleen. Treffi-ilmoituksesta tuli somehitti, joka keräsi lähes 4 000 jakoa, ja monet mediat uutisoivat siitä.

Ilmoitus sai alkunsa, kun kaksikolla oli pari tuntia luppoaikaa laivalla. Rasmus luonnosteli tekstin puhelimellaan ja luki sen Raimolle, joka sanoi oitis, että mikäs siinä.

”1933 sodan jalkoihin syntynyt ukkini on viettänyt rikkaan elämän, kasvattanut 3 tyttöä ja oli elämänsä rakkauden kanssa yli 60 vuotta yhdessä. Mummin sivut loppuivat kuitenkin yllättäen kesken, suru oli järkyttävä. -- Mutta niin ihmismieli ja aika ovat ihmeellisiä asioita, ne parantavat syvimmätkin haavat. Ukilla on vielä monta sivua jäljellä. Se voi olla aika kiva tarina!” Rasmus kirjoitti Facebookiin.

”Kasikymppiseks ukoks hän on todella reipas, skarppi, kohtelias ja hyvässä kunnossa. Joten jos tiedät jonkun yksinäisen hot grandmaman tai greatgrandmaman niin help a brother out! Saa laittaa viestiä niin Raimo tässä, ylpeä laivaston upseeri ja herrasmies, lähtee mielellään tutustumaan.”

Nyt Raimo kertoo Me Naisille, että ilmoituksesta on poikinut kymmeniä, ehkä jopa satoja, yhteydenottoja. Naisten valokuvat, numerot ja osoitteet ovat Rasmuksen koneella. Raimo asuu Espoon Matinkylässä, joten kaksikko on huomioinut pääkaupunkiseudulla asuvat vastaajat.

– Yksinäisiä naisia näyttää olevan hirveän paljon. Usein tytär on huomannut, että äiti on yksinäinen, ja antanut hänen puhelinnumeronsa, Raimo sanoo.

Kaikki Raimon tapaamat naiset ovat hänen tapaansa leskiä.

– Kymmenkuntaan naiseen olen ottanut yhteyttä. Ollaan käyty kahvilla ja juteltu, parin kanssa useammankin kerran.

– On virkistävää tutustua hienoihin naisiin. Kauhean fiksuja ovat olleet kaikki. Iäkkäät naiset ovat kokeneet elämää ja nähneet maailmaa, joten on ollut mukavaa keskustella heidän kanssaan.

Yhden naisen kanssa Raimo kävi katsastamassa Helsingin joulukadun: kävelemässä Aleksanterinkadulla ja Esplanadilla sekä Stockmannin tavaratalossa. Suunnitteilla on myös teatteri- ja konserttikäyntejä.

Raimon unelmatreffeillä mentäisiin oopperaan tai konserttiin ja sen jälkeen syömään ravintolaan.

– Se olisi oikein hieno ilta.

”Keskustelu on lähtenyt kulkemaan heti, ihan kuin olisimme vanhoja tuttuja.”

Treffit eivät ole jännittäneet yhtään.

– Olemme sopineet tapaamisen kahvilaan tai ravintolaan, ja tunnusmerkkinä on ollut herrasmies, jolla on valkoinen tukka. He ovat sitten tulleet tervehtimään. Keskustelu on lähtenyt kulkemaan heti, ihan kuin olisimme vanhoja tuttuja.

Raimo ei ole ajatellut, haluaako vakavaa parisuhdetta.

– Tässä vaiheessa on ollut kiva tavata useampia.

Juuri tällä hetkellä deittailu on pienellä tauolla alkuvuoteen asti. Raimo viettää nyt aikaa kakkosasunnollaan Saarenmaan Virossa, koska Espoon-asunto on lapsen käytössä. Saarenmaalla deittailu olisi vaikeampaa, sillä Raimo ei harmikseen puhu viroa. Hän on kyllä puhunut tapaamiensa naisten kanssa reissusta saarelle.

– Tässä lähellä on kolme isoa hotellia ja kaiken maailman ohjelmaa: hierontoja, kylpyjä, jalkahoitoja, manikyyrejä, pedikyyrejä...

Paikan päälle on hieman monimutkaista matkustaa, mutta kiinnostusta on ollut ja Raimo uskoo, että joku naisista tulee kesällä. Silloin olisi hienot oopperajuhlatkin.

Pappaporukassa hengailu ei tunnu omalta

Deittailu on tärkeää siksikin, että Raimon ystävät ovat kaikki kuolleet.

– Minulla on sen verran huono tuuri, että vain yksi ainoa rippikoulukaveri on elossa, mutta hänestäkään ei ole kuulunut nyt vuoteen.

Myös sukulaiset ovat kuolleet, lukuun ottamatta jälkikasvua neljässä sukupolvessa: Raimolla on kaksi tytärtä elossa, neljä lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta. Osa heistä asuu maailmalla, mutta heihin ukki pitää yhteyttä Skypellä.

Lähipiiri on ollut innoissaan Raimon deittailusta.

”Laskevat leikkiä ukin menoista ja sanovat, että ukin leidit.”

– Laskevat leikkiä ukin menoista ja sanovat, että ukin leidit.

Kotinsa vastapäisessä Iso Omena -kauppakeskuksessa Raimo näkee, kun hänen ikäisensä miehet viettävät aikaa yhdessä kahviloissa.

– Siellä ne istuvat, viisi tai kuusi samassa pöydässä. En jaksa sellaista. Olin 57 vuotta naimisissa ja tyttöjen ympäröimänä, kun heitä kasvatin. Jostain syystä en osaa miesten kanssa keskustella. Vähän pitkästyttää.

Siksikin uusi vilkas treffielämä on ilahduttanut arjessa valtavasti. Olisikohan moni ikätoveri kateellinen Raimon viennistä?

– Miesten kadehtima, naisten ihailema, Raimo veistelee ja nauraa.

Martina kertoo, että seksuaalisuus on hänelle tärkeä osa elämää.

Yrittäjä ja tv-persoona Martina Aitolehti, 35, kirjoittaa seksuaalisuudesta ja fantasioista tuoreessa blogitekstissään. Martina kertoo seksuaalisuuden olevan hänelle yksi elämän tärkeimmistä ja perustavanlaatuisimmista osa-alueista.

– Seksi. Tämä mysteerinen sana joka mielellään tulisi sanoa hyvin hiljaa tai vaikka jättää sanomatta kokonaan. Kuinka moni meistä juttelee avoimesti omasta seksielämästä, saatikka niistä villeistä fantasioista? En ainakaan minä, Marina kirjoittaa.

Hänen mielestään seksin ja seksuaalisuuden ei pitäisi olla hyssyteltäviä asioita.

– Seksi ja intohimo on meille elintärkeä asia ja siitä puhuminen ei pitäisi olla niin ”häpeällistä”. Jotta intohimon liekkiä pystyy pitämään yllä, vaatii se paljon. Yksi isoin juttu on se suhde omaan kehoon ja itseltä lupa fantasioida, sinä tiedät mistä sinä tykkäät, nautit ja uskallat sanoa sen ääneen, hän kirjoittaa.

 

Blogissa @idealistafi ajatuksia seksistä 🚿 #blogipäivitetty #luelisää #seksiäjamielihyvää

A post shared by Martina Aitolehti (@martinaaitolehtiofficial) on

Blogipäivityksensä kunniaksi Martina julkaisi Instagramissaan uuden kuvan.

Hän huomauttaa, että vaikka oman seksuaalisuuden hyväksyminen on ollut hänelle aina helppoa, asiasta puhuminen ei ole aina mutkatonta.

– Mun suhde omaan kehoon on ollut aina hyvin selkeä, mutta silti asioiden ääneen sanominen vaatii edelleen välillä rohkeutta. Tähän aion tehdä muutoksen, hän päättää tekstinsä.

Vierailija

Martina Aitolehti haluaa, että seksistä puhuttaisiin rohkeammin: ”Sen ei pitäisi olla niin häpeällistä”

Martina tuli toisena naisena julkisuuteen ja lisäksi on kertonut julkisesti pettäneensä kaikkia miehiään. Lisäksi esitellyt itseään ja moneen kertaan leikattuja silikonirintoja viihde- ja miestenlehdissä. Eli eiköhän tämän turhan julkkiksen suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen ole tullut todistetuksi jo ilman huonolla äidinkielellä kirjoitettua blogitekstiä, jossa ei kirjoitusvirheiden ja copypasten käytön lisäksi ollut mitään sisältöä. Me naiset voisi tehdä näiden nuoleskelujuttujen...
Lue kommentti

Lauran kertoo pahimmassa sairauden vaiheessa ajatelleensa, että vain fyysinen kipu saa henkisen tuskan helpottamaan. 

Vyöhyketerapeuttina ja hierojana työskentelevä Laura Tuomarila, 46, kertoi aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan sairastuneensa syömishäiriöön 20 vuotta sitten. Lauran mukaan ensimmäiset vuodet hän sairasti anoreksiaa, myöhemmin sairaus oli jotain anoreksian ja bulimian väliltä.

– Noina vuosina kadotin sen vähäisenkin yhteyden itseeni, mikä minulla oli ennen sairauttani ollut. Syömishäiriö kaappasi identiteettini, ja minusta tuli yhtä kuin sairauteni. Se kuka minä olin, oli täysin hukassa, Laura kirjoittaa Kaunis minä – kun laihuudesta tulee pakkomielle -kirjassaan.

Nyt hän puhuu samasta aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa. Laura kertoo IS:lle yrittäneensä nuoruudessaan näyttää aina ulospäin vahvalta.

– Painoin omia tunteitani jonnekin taustalle ja olin erilaisissa porukoissa. Ahdistuin ja aloin hoitaa ahdistustani syömättömyydellä, hän kertoo.

”Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon.”

Laura kertoo, että syömishäiriöoireilu oli alkanut jo hänen lapsuudessaan. Syömisten kontrolloiminen oli hänelle keino kontrolloida elämän karikoita.

Sairaus tuotti hänelle suunnatonta henkistä kipua. Yksi keino säännellä mielen kipua Lauralle oli se, että hän alkoi viillellä.

– Psyykkinen kipu oli niin mieletöntä. Siihen oli hajoamassa siihen pahaan oloon. Ainoa keino minulla siihen, että sain ahdistuksen poistettua, oli se, että otin jonkun teräaseen ja vetäisin pienen viillon. Se fyysinen kipu vei sen psyykkisen kivun pois, hän kertoo IS:lle.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan Laura kertoi, että hänen perheensä oli tärkeä tuki toipumisprosessissa. Myös hänen miehensä Samuli Edelmann on auttanut häntä prosessissa. 

– Kukaan ei laittanut aikataulua sille, milloin pitäisi olla valmis. Sain tervehtyä juuri siinä tahdissa, mikä oli minulle sopivaa, hän kertoi. 

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta: Venla, 16, ja Ilmari,12.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Vierailija

IS: Alkoholin vähentäminen ajoi Jari Sillanpään limsa- ja irtokarkkikoukkuun

Lopetin alkoholin juonnin (en ollut suurkuluttaja, lasi viiniä silloin tällöin) puolitoista vuotta sitten kokonaan kun aloin urheilla vakavammin. Puoli vuotta myöhemmin tajusin olevani sokerikoukussa. Saatoin syödä jopa puolikiloa karkkia/suklaata päivässä, joka päivä. Noin vuosi sitten päätin lopettaa sokerin syönnin (karkit ja vastaavat, ei hedelmiä). Alkoholiin en ole sortunut kertaakaan mutta sokeriin monta kertaa. Nyt taas kolme viikkoa ilman mutta vaikeaa se on edelleen. Sokeri on...
Lue kommentti