Armi elää! -elokuvassa Rafael toimi isänsä assistenttina. ”Ehkä valttini oli, että olin ainoa, joka saa joskus sanoa vastaan Jörnille”, Rafael pohtii.

Rafael Donner ei valinnut helpointa tietä, vaan kulkee isänsä Jörnin jalanjälkiä ohjaajaksi. Isää ja poikaa yhdistää intohimo elokuvaan, mutta naisasioissa Jörn ei jälkikasvuaan neuvo. – Jokainen taaplaa tyylillään, Jörn sanoo.

Ei varmasti ole helppoa olla Jörn Donnerin, 82, poika. Ei varsinkaan, jos on päättänyt seurata isänsä jalanjälkiä ja ryhtyä elokuvaohjaajaksi.

Rudolf Rafael Donneria, 25, isän asema ja maine eivät kuitenkaan pelota. Tai sanotaanko, että hän on niistä hyvin tietoinen.

– Tunnen aika vahvasti olevani Jörnin jalanjäljissä. Ehkäpä kävelen hänen ohitseen jossain vaiheessa, Rafael sanoo.

– Toivon mukaan, toivon mukaan, tuttu veltto ääni sanoo vierestä.

Niin, jokainen suomalainen tietää Jörnin – tai niin kuin häntä tuttavallisesti kutsumme, Jörkan. Isän asema onkin vaikuttanut Rafaelin elämään aina.

– Jörnin poikana kasvaminen on ollut iso osa identiteettiäni hyvässä ja pahassa. Tuntui pahalta, kun kaverit esittelivät minut jollekulle Jörnin poikana. Minähän olen minä, mietin silloin! Rafael kertoo.

– Se ei kyllä ole kivaa. Mutta minkä minä sille voin? Jörn myötäilee.

Kun miehet asettuvat yhteiskuvaan Jörnin työhuoneella Helsingin Kruununhaassa, käy selväksi, että Rafael on isäänsä puoli päätä pidempi. Isän saavutuksiin ja maineeseen hänellä silti on matkaa.

– Pakostakin vertaan itseäni Jörniin, ja hänen suuresta varjostaan on vaikea päästä pois. Mutta uskon, että se onnistuu olemalla ahkera ja tekemällä jotain merkityksellistä, Rafael sanoo.

Milloin tai miksi Rafael päätti hakeutua elokuva-alalle, siitä hän ei ole varma. Toisille isän työ on kapinan kohde, mutta Rafael on valinnut toisin.

– Jos varttuu kodissa, jossa kaikki tekevät työkseen jotakin itselleen tärkeää, on aika vaikea tyytyä itse olemaan virkamies tai kaupanmyyjä, ellei sitten koe intohimoa juuri niihin ammatteihin. Olen yrittänyt rakentaa vahvaa omaa identiteettiä ja juuri sen takia en pystyisi olemaan kaupassa töissä, koska silloin olisin vielä enemmän aina Jörn Donnerin poika.

Tummakutrinen Rafael muistuttaa enemmän äitiään Bitte Westerlundia kuin isäänsä. Myös luonteeltaan hän vaikuttaa rauhallisemmalta ja pidättyväisemmältä kuin Jörn, jonka koko Pohjola tuntee räväköistä ja nopeista lausunnoista.

Vaikka Donnerin miehet eivät ole mitään koskettelijoita eivätkä halua kaulailla kuvissa, heidän välinsä ovat suorat ja mutkattomat. Isää ja poikaa yhdistää erityisesti elokuva. Mutta puhuvat he paljon muustakin. Eivätkä epäröi heittää toisen puheen väliin sarkastisiakin kommentteja.

– No, emme me ihan kaikesta puhu. En esimerkiksi anna neuvoja naisasioissa, ja muutenkin olen huono neuvomaan. Jokainen taaplaa tyylillään, Jörn sanoo.

Halu näyttää

Armi elää -elokuvan juliste nojaa työhuoneen kirjahyllyä vasten. Tuore elokuva oli isän ja ammattikorkeakoulussa elokuvaa opiskelevan pojan yhteinen työ. Kun leffaa kuvattiin viime kesänä Helsingin Kaapelitehtaalla, Rafael istui Jörnin vieressä kokoontaitettavalla tuolilla ja käytti titteliä ohjaajan assistentti.

Työnkuvaansa ohjaajan assistenttina Rafael kuvailee kieli keskellä suuta, mutta selvää on, että nuori ja vanhempi polvi eivät ole olleet kaikista asioista yhtä mieltä.

– Jörn on tehnyt elokuvia niin pitkään ja niin kauan aikaa sitten, että minusta tuntuu, että hän oli usein modernia elokuvakieltä, esimerkiksi liikkuvaa ja nopeaa kameraa, vastaan. Yritin olla siltana näiden kahden näkemyksen välissä.

Jörn muistuttaa väliin, että aina ei ole välttämättä parasta tehdä niin kuin kaikki tekevät. Koska Armi-elokuva on elokuva teatteriryhmästä, joka tekee näytelmää Armi Ratiasta, tyyli voi olla hieman teatterimainen.

– Minusta on hyvä, että asioista keskustellaan, mutta lopulta työryhmässä vain yksi päättää, ohjaaja Jörn huomauttaa.

– Ehkä se oli valttini, että olen ehkä ainoa, joka saa joskus sanoa vastaan Jörnille, Rafael sanoo ja myöntää, että perheenjäsenen kanssa työskenteleminen oli välillä haastavaa.

Jörn on vähän eri mieltä:

– Minusta paljon haasteellisempaa on tehdä töitä esimerkiksi jonkun naisnäyttelijän kanssa, jonka kanssa on suhteessa. Se on paljon raskaampaa. Ainakin Harriet Anderssonilla oli aika voimakas oma tahto, ja hän väitti ainakin alussa, että hänellä on hirveän paljon enemmän kokemusta elokuvasta kuin minulla.

– Ja vielä vaikeampaa se on, jos nainen entinen tyttöystävä, hän jatkaa.

Niin, se Jörnin maine.

Hänet tunnetaan poliitikkona, kirjailijana, kosmopoliittina, ohjaajana ja keskustelunherättäjänä, mutta myös naistenmiehenä. Se perustuu ainakin osittain elokuviin, jotka hän ohjasi 1970-luvun taitteessa. Kohu nousi erityisesti Naisenkuvia-leffan kohtauksesta, jossa kuvataan muutaman sekunnin ajan kaukaa Jörnin erektiota.

– Naisenkuvia on erittäin hauska filmi. Kaikki eivät pidä siitä, ja se leimattiin pornografiseksi, Jörn muistelee.

Rafael ei ole kaikkia isänsä elokuvia nähnyt. Onneksi, Jörn huomauttaa.

– Se on varmaan vähän sama juttu kuin että jos asuu Helsingissä, niin ei käy katsomassa Helsingin nähtävyyksiä. Ne ovat niin lähellä, ettei jaksa, koska sen voi tehdä koska tahansa. Ethän sinäkään ole nähnyt kaikkia minun elokuviani, Rafael sanoo Jörnille.

Kuusi lasta, kolme avioliittoa

Ennen kuin Jörn 1980-luvun alkupuolella tapasi Bitten, hän oli ehtinyt elää vuosia Ruotsissa, olla kahdesti naimisissa ja saada neljä lasta. Ensimmäisestä liitosta syntyneiden kahden lapsensa kanssa Jörn asui, kunnes eron jälkeen yhteys katkesi.

– Nainen halusi eristää minut heistä. Hänellä oli uusi mies, ja hän halusi saada minut pois kuvasta.

– Muut kaksi ovat niin sanottuja lehtolapsia. Heidän kanssaan en ole elänyt päivääkään. Olen vain maksanut elatusmaksut siihen asti, että olivat täysi-ikäisiä.

– Se oli varsinaista sekasotkua, mutta minusta elämässä ei pidä katua mitään, se on turhanpäiväistä. Done is done, ja kaikesta oppii jotakin, Jörn sanoo.

Bitten kanssa Jörn sai kaksi poikaa, Danielin ja Rafaelin, puolentoista vuoden välein, vaihtoi vaippoja siinä kuin vaimonsa ja opetti lapsia syömään soseita.

– Ei se nyt ollut Bitten kanssa mitään suunnitelmataloutta, mutta nämä tulivat ja sehän oli kiva juttu. Olen pyrkinyt takaamaan heille jotenkuten turvallisen lapsuuden ja nuoruuden, vaikken ole koskaan jaellut kasvatuksellisia neuvoja.

Minään toisena tilaisuutena isyyteen Jörn ei halua poikien syntymää nähdä. Kysymys, onko isyys kasvattanut häntä, aiheuttaa vain tuhahduksia.

– Höpö höpö, ei vanhemmuutta saa tehdä liian sentimentaaliseksi. Ei minulla ollut mitään kasvatusperiaatteita, enkä usko, että Bittelläkään oli.

Pikku kotialbumikuvassa isä ja poika ovat Etelä-Afrikassa vuonna 1992.

Maalta maailmalle

Rafaelia ja hänen veljeään ei tarvinnut paimentaa. Pojat olivat kilttejä, koulu sujui hyvin, eikä vanhempien ikinä tarvinnut kysyä läksyjen perään.

Kun Rafael oli kuuden, perhe oli muuttanut Helsingistä Tammisaareen Jörnin kummitätien vanhaan taloon. Talo sijaitsi niemellä, keskellä ei-mitään, ja lähimpiin naapureihin oli viisi kilometriä.

– Ei siinäkään ollut mitään ajatusta. Eihän se ollut edes normaalia maaseutua, koska siellä ei ollut maataloutta, vain kesäasukkaita. Välillä se tuntui aika raskaalta, ja luulen, että vaimoni Bitte viihtyi maalla paremmin kuin me muut.

– Olen vähän sitä mieltä, että pojat olivat liian kauan maalla eristyksissä. Kun melkein kymmenen vuotta myöhemmin muutimme taas Helsinkiin, he eivät tienneet edes kadunnimiä, Jörn muistelee.

Sittemmin Rafaelin maailma on laajentunut. Lukiossa hän vietti vaihto-oppilasvuoden Australiassa, ja myöhemmin Uudessa-Seelannissa hän reissasi ja paiski hommia, mistä sai: omenatarhalla, leipomossa ja viinitiloilla. Hän on opiskellut Salzburgissa sekä kuvannut Etelä-Afrikassa opiskelijatyötään.

– Dokumentti kertoo siitä, mitä ihminen tekee, kun hänen kolmivuotias tyttärensä on raiskattu; miten ihminen jaksaa elää sellaisen kokemuksen jälkeen. Kun kysyy keneltä tahansa, mitä elämässä on tapahtunut, niin saa kyllä kuulla hurjia asioita, Rafael kertoo.

– Se oli erittäin hyvä filmi, todella liikuttava, Jörn sanoo.

Onko isä ylpeä pojastaan?

– Ylpeys on kaukana mun tunnemaailmasta, mitä tulee lapsiin. Yhtä hyvin voi kysyä, olenko ylpeä itsestäni, ja mä sanon, että en. En käsittele tunteita sillä tavalla.

Jörn Donnerista vanheneminen on kamalaa, ja varsinkin urheillessa ikääntymisen huomaa: ”Mutta kyllähän ihmisen pitää pystyä hyväksymään oma ikänsä.”

Donnereiden klaani

Jörn ja Rafael pitävät paljon yhteyttä, asuvathan he lähellä toisiaan.

– Olen valloittanut koko korttelin. Tämä Pohjoisrannan-työhuone kuuluu minulle ja tulevaisuudessa pojille, nurkan takana Rauhankadulla asun minä Bitten kanssa, ja seuraavan kulman takana on molempien poikien kodit, Jörn esittelee.

Työhuoneen suurista ikkunoista näkyvät meri ja jäänsärkijät, joiden kohtaloa Jörn miettii päivittäin leutoina talvina. Avaraa vaikutelmaa lisää huikea huonekorkeus: 4,20 metriä.

– Kyse on luokkaerosta. Tämän rakennuksen tilasi ja suunnitteli isoisäni, ja tämä kerros kuului hänelle. Muissa kerroksissa katon korkeus on 3,90, Jörn kertoo.

Jörn, Bitte, Rafael ja Daniel kokoontuvat kerran viikossa syömään. Kokkina toimii tavallisesti Jörn, mutta suuria yllätyksiä hänen ruokalistallaan ei ole. Melkein aina tarjolla on Jörnin rakastamaa kalaa, jota hän hakee Anton&Antonin gourmetmyymälästä tai kauppahallista.

– Kalaa, keitettyjä perunoita ja tomaattia balsamicon kera, Rafael luettelee.

– No, ei minun keittotaidoissani ole kovin paljon variaatiota. Se on hyvin yksinkertaista ruokaa, mutta kala voi olla vähän eri muodoissa. En yhtään kehuskele: en pystyisi tekemään keittokirjaa, tai siitä tulisi aika ohut, Jörn sanoo.

Muutenkin kirjailija-ohjaajan elämä soljuu tuttuun rytmiinsä. Jörn päättää työpäivänsä tasan kello viisi.

– Silloin otan drinkin ja sen jälkeen vain luen tai teen ruokaa. Ensimmäisen dry martinin jälkeen en tee mitään luovaa.

– Oletko ihan totta aina tehnyt kaikki sun työt selvin päin? Rafael ihmettelee.

– No hyvin nuorena, vielä sinun iässäsi, minulla oli sellaisia voimia, että pystyin ryyppäämään helvetin myöhään ja nousemaan kuudelta tekemään töitä, mutta ei se nyt ollut hirveän tervettä, Jörn kertoo.

Jörn painottaa, että vaikka hän puhuu juomisesta, kyse ei ole enää ryyppäämisestä.

– En juo paljon, juon vain usein. Juon joka päivä, mutta lopetan aina seitsemän kahdeksan maissa illalla. Maksan täytyy saada levätä vähintään kymmenen tuntia.

Tupakoinnin Jörn on vähentänyt minimiin muttei kokonaan lopettanut.

– Jos Rudolf tarjoaa, niin poltan savukkeen, sanoo Jörn, joka kutsuu poikaansa edelleen tämän ensimmäisellä etunimellä Rafaelin sijaan.

Sairauden varjo

Kansanedustajan pesti ja siinä ohessa pari kirjaa sekä Armi-elokuva. Eikä Jörn aio ikinä hellittää?

– Olen ohittanut eläkeiän, enhän minä enää voi mennä eläkkeelle!

Pari viime vuotta ovat olleet turhan kiireiset jopa Jörnin mittakaavan mukaan.

– Olen ollut aikamoisessa työpaineessa tämän sairaudenkin takia. En ole hirveän paljon voinut rentoutua, vaikka kyllä me koko perhe matkustimme Teneriffalle viikoksi, kun täytin 80. Ja vaimo ja minä vietimme myös uudenvuoden ympärillä viikon siellä.

Jörn on sairastanut kolmeen otteeseen syövän. Nyt hänellä on terveen paperit.

– Minulla ei ole ollut kipuja, mutta syövät vaikuttavat päähän, masentavat. Jatkuva epätietoisuus on ollut raskasta.

Keväällä mies aikoo matkustaa Ruotsiin tekemään Ruotsi-kirjaa, mutta sen jälkeen hänen velvoitteensa loppuvat.

– Voin ruveta talonmieheksi ja hankkia kissan maalle.

– Tai voit ryhtyä pelaamaan bingoa! Rafael ehdottaa, vaikka on kuullut isän puheet töiden vähentämisestä monta kertaa aiemminkin.

– Joo mä voin mennä pelaamaan bingoa ja saada kahvipaketin kotiinviemisiksi, Jörn innostuu.

Isän ikä ei ole koskaan haitannut Rafaelia.

– Huomaan, että muilla ikäisilläni on tosi kiire koko ajan tulla valmiiksi opintojensa kanssa ja hankkia lapsia ja mitä vain. Mutta minä olen isän kautta huomannut, että eihän tässä ole mitään kiirettä minnekään. Kahdeksassakymmenessä vuodessa ehtii tehdä paljon.

Jörn on kertonut, että vanheneminen on hänestä kamalaa. Olisiko kiva olla vielä nuori ja elinvoimainen kuten omat pojat?

– Kieltämättä joskus voi tulla haikea olo, muttei minulla nyt ole päällimmäisenä sellaisia tunteita. Urheillessa harmittaa, ettei enää pysty juoksemaan kuten nuorempana. Mutta täytyyhän ihmisen pystyä hyväksymään oma ikänsä ja ikääntymisensä. Uskon, että jos pystyy joka päivä pitämään yllä uteliaisuutensa, niin silloin elämällä on merkitystä ja tarkoitus.

Kello lähenee viittä, ja on aika lopettaa työt. Jörn hätistelee ystävällisesti mutta päättäväisesti vieraita ulos. Sitten isä ja poika avaavat suuret ikkunat, nousevat nojailemaan ruokapöytään ja sytyttävät tupakat.

Eiköhän pian käsissä ole myös se dry martini.

Isä niin kuin poika?

1. LEMPILEFFA?

Jörn: Michelangelo Antonionin L’avventura.

Rafael: En tiedä. Ehkä kukaan ei vielä ole tehnyt sitä.

2. PIHTARI VAI TUHLARI?

Jörn: En kumpaakaan.

Rafael: Muut kutsuvat minua pihtariksi, lompakkoni pitää minua tuhlarina.

3. LÄTKÄ VAI FUTIS?

Jörn: Jalkapallo.

Rafael: Seuraan molempia – molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

4. LEMPIRUOKA?

Jörn: Kaikki kalasta.

Rafael: Mätiä ja hanhenmaksaa jos olisi rahaa, muuten ihan vaan pizzaa.

5. MILLAISISTA NAISISTA PIDÄT?

Jörn: Kaikista naisista.

Rafael: Tyttöystävästäni.

6. ILTAKUKKUJA VAI AAMUVIRKKU?

Jörn: Aamuvirkku, pakosta.

Rafael: Iltakukkuja.

7. KIRJA, JOTA ET VOINUT LASKEA KÄSISTÄSI?

Jörn: Arthur Koestlerin Darkness at Noon.

Rafael: Thomas Pikettyn Capital in the Twenty First Century.

8. MITÄ KANNAT AINA MUKANASI?

Jörn: Oman itseni ja kelloa.

Rafael: Puhelinta, lompakkoa, avaimia ja tupakkaa.

Lue lisää:

Uutuuselokuva näyttää Armin aidot raidat – lue arvio!

Vaikea isyys yhdistää Vesku Loiria ja Jörn Donneria – eivät saaneet tavata vanhimpia lapsiaan

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.