Historiantutkija, professori Laura Kolben lapsuutta varjosti vanhempien riitaisa avioliitto. – Olen omassa perheessäni halunnut elää toisin, hän sanoo.

Oppi 1: Suru ja häpeä voivat kääntyä lämmöksi ja avoimuudeksi

”Synnyin Bogotassa, Kolumbiassa. Isäni, vastavalmistunut ekonomi, meni sinne lankomiehelle töihin 1950-luvulla. Palasimme Suomeen, kun olin puolitoistavuotias, joten minulla ei ole Bogotasta lapsuuden muistikuvia. Mutta saihan siitä ansioluetteloon mainion alun: ’Place of birth: Bogota, Colombia.’

Kävin Bogotassa turistina vasta vuonna 2008. Nyt kaupunki on valtava, kaoottinen, turvatonkin monella tapaa. Ihmiset siellä olivat maailman ystävällisimpiä.

Olen kokenut tämän muuallakin: Maissa, joilla on huono maabrändi, asuvat yleensä ystävällisimmät ihmiset. Jotenkin suru ja häpeä kääntyvät niin, että kun harvoja turisteja tulee, heille ollaan tosi ystävällisiä. Saman olen kokenut vaikkapa Serbiassa, Albaniassa tai Bangladeshissa. Tämän ihmisten lämmön ja avoimuuden.”

Oppi 2: Hississä oppii suvaitsevaiseksi

”Sukunimeni Kolbe on saksalainen, mutta isäni suku on venäläinen, jos ollaan rehellisiä.

Alun perin isäni oli pietarilaisesta porvarisperheestä. Koska heillä oli kesäpaikka Viipurissa, perheellä oli myös Suomen kansalaisuus. Isäni joutui nuorena jättämään kotinsa kahdesti. Ensin 1938 perhe pakeni Leningradista Viipuriin ja keväällä 1940 Viipurista evakkoina Tervakoskelle. Olen siis maahanmuuttajan tytär ja samaistun pakolaiskohtaloihin.

Venäläinen isoäitini muisteli kuolemaansa saakka, miten lämpimästi heidät otettiin Tervakoskella vastaan. Faijani kuoli nyt keväällä. Vasta hautajaisissa pohdin, mitä merkitsee, että nuorena poikana joutuu kahteen kertaan jättämään tutut ympyrät. Matkalla vaihtuivat kieli, identiteetti ja uskonto.

Äitini taas on maaseudulta, torpparitaustasta. Minussa, kuten monessa suomalaisessa, yhdistyy monta tarinaa. Se on opettanut suvaitsevaiseksi.

Lapsuudenkotini erilaisista taustoista virisi myös kiinnostus luokkakysymyksiin. En ole ymmärtänyt ihmisiä, jotka häpeävät omaa sosiaalista taustaansa. Monestihan yläluokka häpeää taustaansa yhtä paljon kuin köyhemmät. Oma tarinani on hississä siinä kahden maailman välimaastossa.”

Oppi 3: Pinkoudesta voi irtautua

”Opiskelin Helsingin normaalilyseon viimeisellä tyttöluokalla. Meillä kävi paljon opetusharjoittelijoita, ja heitä katsoessani ajattelin, että minusta tulisi hyvä historianopettaja. Voisin olla parempikin kuin noista moni. Vaikka olimme tyttöluokka, aika räävittömästi kyllä käyttäydyimme monia opettajia kohtaan.

Myönnän, että olin pinko. Kirjoitin viisi laudaturia – kuutta ei tullut, kun ranska petti. Tästä pinkoudesta olen yrittänyt myöhemmin irtautua.

Pyrin opiskelemaan historiaa Jyväskylään, Helsinkiin ja Saksan Münsteriin, ja pääsin kaikkiin kolmeen. Jäin kuitenkin Helsinkiin. Vanhempieni avioliitto oli murentumassa, eikä äitini voinut hyvin. En kuitenkaan ajatellut, että pitäisi jäädä pitämään äitiä kädestä kiinni. Ulkomaille lähteminen vain ei ollut silloin samanlainen itsestäänselvyys kuin nyt. Maailma oli erilainen.”

Oppi 4: Ei pidä olla nynny

”Faijani kysyi minulta viimeiseen asti, että milloin sinä saat sen viran. Hän tavallaan rohkaisi pinkoutta minussa.

Äitini perintöä taas on tietynlainen feminismi – vaikka en kutsu itseäni feministiksi, koska tämä ajattelu, äidin puolelta tullut reippaus, on ollut minulle aina itsestään selvää. Että ei pidä olla nynny. Pitää olla ahkera, mutta myös reipas.

Äitini, toimittaja Pirkko Kolbe eli opiskeluvuosinani maineensa huipulla. Hän oli Suomen tunnetuimpia naistoimittajia. Vaikka äitini ei koskaan ajatellut näin: hän ei ollut naistoimittaja vaan toimittaja.

Pyrin kahdesti Sanomien toimittajakouluun, mutta en päässyt. Toisen kerran jälkeen ajattelin, että ei ehkä kannata yrittää toistaa äidin polkua. Kannattaa rakentaa oma identiteetti. Monesti olen miettinyt näyttelijöiden kakaroita, joista tulee näyttelijöitä. Eikö ole käynyt mielessä pyrkiä vaikka lääketieteelliseen?

Samana päivänä kun sain tiedon, että ovet toimittajakouluun eivät auenneet, naistutkijoiden verkosto järjestäytyi. Osallistuin, vaikka sitä naistavaraa olinkin tyttönorssissa saanut jo ihan tarpeeksi. Minäkään en ole naistutkija, olen tutkija.

Vasta kun aloin hakea yliopiston virkoja ja muutamia kertoja peräjälkeen jäin toiseksi, ryhdyin pohtimaan, onko ympärilläni rakenteita, jotka suosivat miehiä. Tuntui, että nuorempia miehiä nousi ohitseni professoreiksi.

Nyt olen ensimmäinen naisprofessori oppialallani Helsingissä 375 vuoteen. Kyllähän se kertoo jotakin yliopistosta.”

Oppi 5: Porvaria pitää ärsyttää

”Kun virkojen hakeminen yliopistolla ei tärpännyt, aloin turhautua.

Vanha ylioppilaskuntakaverini Markku Rajala, joka 2000-luvun alussa työskenteli keskustapuolueessa, oli kutsunut minut puhumaan keskustan puoluevaltuuskunnalle. Se oli ensimmäinen kerta, kun jokin puolue kiinnostui ajatuksistani.

Tilaisuuden jälkeen menimme Markun kanssa oluelle Eliteen. Huokailin, että voihan perhana, kun en oikein tiedä, mitä tulevaisuudellani tekisin. Siinä Eliten pöydässä syntyi idea, että voisinko lähteä politiikkaan. Minulla on aina ollut tällainen seitkytlukulainen ajattelu, että porvaria pitää ärsyttää.

Kyllä se onnistuikin. Moni porvari ja muutama vihreä tuli suorastaan huutamaan, että mitä helvettiä. Kyllä he politiikkaan lähtemisen ymmärsivät, mutta että keskusta! He olisivat ottaneet minut omiin joukkoihinsa. Vastasin kaikille, että anteeksi vain, en ole aivoton ihminen. Kykenen tekemään omat valintani.

2004 pääsin Helsingin kaupunginvaltuustoon. Olen ollut ehdolla myös eduskuntavaaleissa. Olen oppinut, että puoluepolitiikka on hyvin konservatiivista. Aina ennen vaaleja puhutaan, että nyt on paljon liikkuvia äänestäjiä. Mutta eivät ne äänestäjät mihinkään liiku.”

Oppi 6: Muualla ei ole sen kummempaa

”Kun lapset olivat pieniä, asuimme pari vuotta Amsterdamissa. Lisäksi olen asunut Roomassa, Lontoossa ja Uppsalassa. On ollut tosi tärkeä oppi, että elämä ei ole muualla kauhean paljon kummoisempaa.

Jos jotain eroja on, vertailu toimii usein Suomen hyväksi. Täällä lapset voi työntää avain kaulassa turvallisesti bussiin. Ulkomailla oppii luontevaa patriotismia.”

Oppi 7: Yksityiskohdilla on väliä

”Koska pidän suurista linjoista ja vauhdikkaasta menosta, nippelitiedot kuten vuosiluvut tai nimien oikeinkirjoitus eivät aina osu kohdalleen.

Kun olin 1980-luvulla Mannerheim-museon intendenttinä, tuli tunnettu naispuolinen suurlähettiläs museoon kansainvälisten vieraidensa kanssa. Suurlähettiläs sitten korjaili äänekkäästi ryhmän takaa kertomiani vuosilukuja Mannerheimin elämästä, minkä koin lievästi kiusallisena. Toisaalta opin, että yksityiskohdatkin ovat tärkeitä. Niihin täytyy panostaa, jotta tutkijan uskottavuus säilyy.”

Oppi 8: Ei elämää kannata suunnitella

”Sanon omille opiskelijoillenikin, että sattuma korjaa aina satoa. Että älkää kullannuput suunnitelko liikaa elämäänne. Se ei kannata. Yht’äkkiä puhelin soi ja jotakin tapahtuu.

Olin opiskeluaikanani suuntautunut opettajani Päivi Setälän jalanjäljissä vahvasti antiikkiin ja Rooman Villa Lanteen. Valmistauduin antiikintutkijaksi, oli paikat pedattuna ja kaikki. Suunnitelmat menivät uusiksi, kun tutustuin osakunnassa Matti Klingeen. Hän sanoi, että onhan Rooma kiva kaupunki, mutta kannattaisiko sittenkin miettiä jotain muuta.

Klingen suosituksesta sain työn Kulosaaren huvilakaupungin historian tutkijana ja väittelin aiheesta. Kaupunkihistoriasta tuli erityisalani. Olen sanonut, että siirryin siis antiikin jälkivaikutusten tutkijaksi.”

Oppi 9: Historia ei kerro koko totuutta

”Koko totuutta ei ole. Historia tuottaa tulkintoja ja kysymykset tehdään nykypäivää kiinnostavista teemoista. Talvisodasta kirjoitetaan vielä seuraavatkin yhdeksänsataa kirjaa, koska kysymykset muuttuvat.

Suurin virhe historiantutkimuksessa on, että tehdään tulkintoja enemmän omien korvien välistä kuin aikalaislähteistä. Jos tutkii talvisotaa, pitäisi jaksaa käydä muutamassa sota-arkistossa ja lukea muutama vanha sanomalehtikin. Vasta sen pohjalta voi muodostaa oman tulkinnan. Jos tästä lintsaa, tulee löysää tekstiä. Se on laiskuutta.”

Oppi 10: Omassa perheessäni haluan elää toisin

”Minulla on kaksi lasta, nyt opiskeluiässä olevat tytär ja poika. Äitiys on opettanut lempeyttä, ehkä liikaakin. Jälkeenpäin mietin, olenko hemmotellut lapsiani liikaa.

Minun ikäpolveni sai 1950- ja 60-luvuilla ankaran kasvatuksen. Vanhemmiten näkee, että olihan siellä, kurissa ja niukkuudessa, hyviäkin arvoja. En ole ollut vapaan kasvatuksen kannattaja. Yhteiselämä vaatii säännöt. Pitää osata sanoa kyllä ja ei, ja pitää osata kannustaa.

Olen myös oppinut, että äitiys ei pääty mihinkään. Vaikka lapset ovat aikuisia, äitiys on ja pysyy. Huoli lapsista on suurta.

Koska itse tulen rikkinäisestä perheestä, olen omassa perheessäni halunnut elää toisin. Aina ei ole ollut helppoa, tietenkään, mutta on ollut tahtoa ongelmien ratkaisemiseen.

Vanhempien epäsopu ja siihen liittyvät lieveilmiöt olivat lapsuudessa äärimmäisen kuluttavia. Oli sellaista, että puolisoa vedetään käsilaukulla naamaan heti, kun tullaan kotiin. Minä en halua sellaiseen parisuhteeseen. Näihin asioihin voi vaikuttaa – ei tarvitse toimia niin kuin omassa lapsuudenkodissa on toimittu.

En halua esiintyä minään porvariston ideaaliäitinä tai idyllisten kuvitusten Carl Larsson -rouvana, mutta uskon, että perheessä asioita voi tehdä myös iloa lisäävästi, toiset huomioon ottaen.”

 

Laura Kolbe

Syntynyt Bogotassa, Kolumbiassa 1957.

Asuu Helsingissä. Aviomies Thomas Forss. Kaksi lasta.

Historiantutkija, Helsingin yliopiston Euroopan historian professori. Julkaissut tutkimuksia ja kirjoja mm. Helsingin, yliopiston ja kaupunkikulttuurin historiasta.

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen.

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!