Oikeushammaslääkäri Helena Ranta ei puhu sota- ja katastrofialueilla näkemistään julmuuksista läheisilleen.

Oppi 1: Älä valehtele tai älä jää kiinni

”Olen neljästä sisaruksesta nuorin. Synnyin heti sodan jälkeen, olin tavallaan lupaus paremmasta tulevaisuudesta. Kaikki hemmottelivat minua.

Äitini kirjoitti kirjeitä omalle äidilleen. Niitä lukiessani vähän ihmettelinkin, miten vanhempani niin höyrähtivät tällaisesta pienestä ihmisestä. Minulla oli kihara tukka, näytin ihan pieneltä enkeliltä – mitä en tietenkään ollut.

Vanhemmat opettivat meille hyvin varhaisessa iässä, että ei saa valehdella. Kyllähän minä olen elämässäni joutunut valehtelemaan, mutta en ole jäänyt kiinni.

Työssäni olen joutunut kertomaan muunneltua totuutta, jos en ole voinut paljastaa tietolähteitäni. En saa saattaa minulle luottamusta osoittanutta ihmistä hengenvaaraan.

Lapsuudessa me kävimme naapurustossa toistemme luona omppuvarkaissa. Eihän siinä ollut mitään järkeä, sillä kaikilla oli iso kasa omppupuita. Mutta tällaista kuitenkin harrastettiin. Minua jäi se vaivaamaan, ja jotenkin vanhempani saivat sen selville. He pitivät tiukan luennon siitä, mikä on oikein ja mikä on väärin.”

Oppi 2: Hieno nainen ei hikoile

”Äitini oli omasta perheestään ainoa, joka meni naimisiin ja jolla oli lapsia. Tätini pitivät tehtävänään kasvattaa minusta kunnollisen tytön. Tämä johti yhteenottoihin omien vanhempieni kanssa.

Tädit opettivat esimerkiksi, että ’Helena, hieno nainen ei koskaan hikoile – hänen on vain kuuma’. Heidän luonaan ei saanut pitää kyynärpäitä pöydällä eikä tulla uimapuvussa sisälle. Että tällaisia olivat minun lapsuuteni traumat. Eivät kovin suuria. Niistä selvittiin.

Nyt, kun olen itse täti sisarusteni lapsille ja lapsenlapsille, olen pitänyt suuni kiinni. Sisarteni lapsenlapset sanovat, että olen aika mukava vaikka olen aikuinen.”

Oppi 3: Pelkkä hoitaminen ei sovi minulle

”Heti kun pääsin ylioppilaaksi, muutin Helsinkiin. Opiskelija-asunto oli Eerikinkadulla, ihan elokuva-arkisto Orionin vieressä. Minähän melkein asuin Orionissa. Imatralla ei hirveästi ollut elokuvia.

Opiskelin hammaslääkäriksi, koska ajattelin, että se olisi helppo ammatti. Ei tarvitsisi olla koko päivää töissä. Valmistuttuani tein hammaslääkärin töitä kuitenkin vain puolisen vuotta. Aika nopeasti suuntauduin tutkimuspuolelle. Hoitotyö ei ollut minusta riittävän haasteellista. Etsin hieman isompia haasteita.

En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen.

Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi.”

Oppi 4: Tulen aika hyvin toimeen herrojen kanssa

”Aluksi työskentelin oikeusministeriössä, johon oli perustettu uhrientunnistusyksikkö. Sitten lähdin vuodeksi Norjaan tutkijaksi.

Lähdin hakemaan etäisyyttä, sillä siinä vaiheessa avioliittoni alkoi rakoilla.

Norjasta kotiin palatessani matka pysähtyi Tukholmaan. Autolautta Estonia oli uponnut. Pyydettiin, että voisin jäädä pariksi päiväksi auttamaan ruotsalaisia.

Istuin siellä Tukholman poliisipäällikön huoneessa. Olin koko rakennuksessa ainoa, joka osasi suomea ja ruotsia.

Ennen Estoniaa olin ollut mukana jo joissakin pienemmissä lento-onnettomuuksissa, mutta tämä oli ensimmäinen suuronnettomuuteni.

Se oli tietysti hirveän opettavaista, mutta myös kaoottista. Kunnollisia matkustajalistojakaan ei ollut.

Olen oppinut, että kaoottiseen tilanteeseen tuleminen ja siinä toimiminen sopii minulle. Siinä joutuu ottamaan itsestään kaiken irti. Pitkäaikainen jälkityö, sellainen kivireen vetäminen, ei taas sovi minulle ollenkaan.

Olen ollut hyvin miehisissä työympäristöissä, ja kyllä minä tulen niiden herrojen kanssa toimeen aika hyvin. Palatessamme Nepalista eräs mies, hyvin karski tutkija, sanoi: ’Helena, sinun kanssasi minne vain, milloin vain.’ Se oli minusta kauniisti sanottu.”

Oppi 5: Älä lähde huolettoman miinanraivaajan matkaan

”Olen työskennellyt uhrientunnistuksen parissa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen.

Useimmiten olen työskennellyt suomalaisen tiimin kanssa. Vaikeassa tilanteessa on hyvä, että on ympärillä tutut ihmiset.

Eri maista tulevilla on erilaisia tapoja toimia hätätilanteissa. Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet.

Monet esiintyvät kriisialueilla besserwissereinä. He tietysti tietävät asiat paremmin kuin paikalliset, mutta osa ihmisistä ei ymmärrä peitellä tätä. Ei ulkopuolinen voi marssia raunioituneeseen yhteiskuntaan ja ilmoittaa, miten siellä pitää toimia.

Italialaisten miinanraivaajien kanssa en lähde enää minnekään. Niiden poikien homma Kosovossa oli aika huoletonta. Heidän työskentelytapansa ei herättänyt luottamusta. Mieluummin otan suomalaisen räjähdeasiantuntijan. Suomalaiset ovat erittäin systemaattisia ja varovaisia.”

Oppi 6: En siedä torakoita

”Muistan hyvin hetken, kun ensimmäisen kerran ajattelin, että nyt en enää jaksa. Olin Bosnia-Hertsegovinassa ja asuin yhdessä ja samassa hotellissa, jossa joka ilta kuuntelin sen saman vanhenevien herrojen musiikkiesityksen. Opin vihaamaan niitä kappaleita.

Kun sitten yhtenä päivänä avasin hotellihuoneeni kylpyhuoneen oven, siellä hyllyllä juoksi torakoita kahteen suuntaan. Ajattelin, että ei.

Mitä minä täällä teen? Miksi minä olen täällä?

On hyvä myöntää itselleen, että oli työ kuinka tärkeää tahansa, jossain vaiheessa siihen tympääntyy.

Muistan ne torakat elämäni loppuun saakka. Siinä kalpenevat monet paljon tärkeämmät muistot. Totta kai olen ollut vaarallisemmissa tilanteissa, mutta niissä ajattelen vain, että tästä on jotenkin selvittävä.”

Oppi 7: Aina pitää olla suunnitelmat A, B ja C

 

 

”Kriisialueilla työskennellessä jälkiviisaus ei kannata. Kun on tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja, on valittava vähiten huonolta tuntuva ja pysyttävä siinä. Jälkiviisaudessa piehtaroiminen ei vie eteenpäin. Ja tämä ei tarkoita, ettenkö olisi tehnyt erehdyksiä.

Kyllä minäkin pelkään, olisi tyhmyyttä olla pelkäämättä. Mutta pelon pitää pysyä jossain rajoissa. Ja aina pitää olla suunnitelmat A, B ja C.

Yksi hankala tilanne oli, kun kuljetimme lava-autolla vainajia pressun alla Bosnian puolelle. Minusta oli pidätysmääräys, mutta pääsimme läpi ensimmäisestä rajapisteestä.

Ei-kenenkään-maalla meidät pysäytettiin. Minulla oli reipas itävaltalainen kuski, jolle sanoin, että ’paina pää alas ja kaasu pohjaan’. Laskimme sen varaan, että bosnialaiset avaavat puomin. Eivät ampuneet perään.”

Oppi 8: Olisi väärin puhua kokemuksistani

”En puhu vaikeista konfliktialuekokemuksistani kenenkään kanssa. En ystävien enkä sisarusten. Olisi väärin heitä kohtaan vyöryttää näitä heidän niskaansa, ei minulla ole oikeutta siihen. He ahdistuvat jo siitä, kun kerron lähteväni.

Kerran yksi ystävättäreni soitti minulle – hän tiesi, että oli tapahtunut jotain kamalaa – ja sanoi, että jos haluat puhua, olen käytettävissä. Sanoin, että hoidan nämä asiat itse. Se on myös suojamekanismi. Että hyvätkään ystävät eivät tiedä minusta liikaa tai liian vaikeita asioita.

Tämä suojelee meitä molempia. Tietty etäisyys on tärkeää olla olemassa.

Kerran olen puhunut yksittäisestä kokemuksesta psykologin kanssa. Istuttiin siinä tunti, puolitoista. Se oli sillä puhuttu.

Kun luin Kaius Niemen kirjoittaman elämäkertani, ensimmäinen ajatukseni oli, että olenko minä tosiaan noin kova. Sitten ajattelin, että miten ihmeessä olen säilynyt hengissä.

Tietyissä asioissa olen erittäinkin kova, on pakko. Mutta armoton en ole.”

Oppi 9: Englanniksi osaan olla inhottava

”Olin todistajana Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä Haagin sotarikostuomioistuimessa. Olin tiukasti vartioituna, minut kuljetettiin takakautta joka paikkaan. Oli hyvä, että kuulustelut tehtiin englanniksi. Suomen kielellä en osaisi olla niin inhottava.

Kun ei puhu äidinkieltään, voi ottaa roolin. Englanniksi voi olla muodollisen kohtelias, mutta yhtä aikaa hyvin julma. Siihen kieleen voi piilottaa paljon asioita rivien väliin.

Todistukseni aikana Milošević suuttui ja rupesi huutamaan. Olen myöhemmin sanonut, että hänen olisi pitänyt kysyä ex-mieheltäni, kannattaako minun kanssani riidellä.

En ole pitkävihainen, mutta olen pitkämuistinen. Minua loukataan vain kerran.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän haluan riidellä kenenkään kanssa. Ex-mieheni kanssa olen ollut koko ajan väleissä. Hän on tulossa taas pian vaimonsa kanssa luokseni lounaalle. Siihen eroon ei liittynyt dramatiikkaa.”

Oppi 10: Luultavasti en olisi kovin hyvä äiti

”En ole millään tavalla lapsivihamielinen, mutta luultavasti en olisi ollut kovin hyvä äiti.

On onni, että meillä on hyvin läheiset suhteen sisarusteni ja heidän lastensa perheiden kanssa. Sisarusteni lapsenlapset ovat luonani yökylässä, kaksi tai kolme kerrallaan. Olen maalauttanut heistä pastellimuotokuvat.

Siinä on minun perheeni.”

Helena Ranta
  • Syntynyt 1946.
  • Oikeushammaslääkäri, Helsingin yliopiston oikeushammaslääketieteen professori. Eläkkeellä, mutta toimii yhä kansainvälisissä tehtävissä.
  • Asuu Helsingissä ja Raaseporin Åminneforsissa.
  • Toiminut tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa, Kamerunissa, Perussa, Libyassa, Tšetšeniassa, Irakissa sekä Estonian onnettomuudessa ja vuoden 2004 tsunamikatastrofissa.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.