Lentäjän urasta haaveileva prinssi George pääsi kesäkuussa vanhempiensa kanssa kuninkaalliseen lentotapatumaan. Kuva: Reuters
Lentäjän urasta haaveileva prinssi George pääsi kesäkuussa vanhempiensa kanssa kuninkaalliseen lentotapatumaan. Kuva: Reuters

Tiesitkö tämän kaikkien rakastamasta prinssistä?

Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen esikoinen juhlii tänään kolmevuotissyntymäpäiväänsä, joten kokosimme faktoja sankarista.

1. Hän rakastaa lentokoneita

Herttuatar Catherine on kertonut useaan otteeseen Georgen ihastuksesta lentokoneisiin ja kaikkeen niihin liittyvään. Äitinsä mukaan George haluaa kadetiksi, kirjoittaa Mirror. Omena ei siis putoa kauas puusta, onhan isä William lentäjä.

Prinssi George pääsi kesäkuussa istumaan suihkukoneen ohjaamossa. Kuva: Reuters
Prinssi George pääsi kesäkuussa istumaan suihkukoneen ohjaamossa. Kuva: Reuters

2. Hän on museofani

Herttuatar Catherine paljasti hiljattain, että pienen prinssin suosikkihuvia ovat reissut museoon. Erityisesti George tykkää Lontoon luonnontieteellisestä museosta ja kaupunginmuseosta, joka on lähellä perheen virallista kotia Kensingtonin palatsia. Kuulemma prinssi pitää varsinkin kaupunginmuseon 3D-veistoksista ja luonnontieteellisen museon dinosauruksista.

Melkein yksivuotias George vieraili kesällä 2014 Lontoon luonnontieteellisen museon perhosnäyttelyssä. Kuva: Reuters
Melkein yksivuotias George vieraili kesällä 2014 Lontoon luonnontieteellisen museon perhosnäyttelyssä. Kuva: Reuters

3. Hän on hurahtanut traktoreihin

The Sunin mukaan Catherine on sanonut, että prinssi suhtautuu ”pakkomielteisesti” traktoreihin, puimureihin ja mihin tahansa, jossa on ”isot pyörät”. Viime syksynä hän sai lahjaksi pienoistraktorin, jolla ajelee pitkin kuninkaallisia tiluksia.

– Voin aina kuulla muovisten traktorien pyörien äänen. George rakastaa traktoreilla leikkimistä, prinssi Harry kertoi Ant & Dec -ohjelmassa viime jouluna.

4. Hän on eläinrakas

Georgella ja yksivuotiaalla pikkusiskolla Charlotella on lemmikkihamsteri nimeltä Marvin. Ylpeä prinssi kertoi uudesta lemmikistä eräälle yhdeksänvuotiaalle tytölle leikkipuiston avajaisissa loppukeväästä. Perheellä on myös cockerspanieli Lupo.

5. Hän osaa edustaa tyylikkäästi

Vaikka kylpytakissa, kuten Yhdysvaltain presidenttiparin Barack ja Michelle Obaman vierailulla keväällä. Tuolloin prinssi sai valvoa tavallista myöhempään ja otti vieraat vastaan klassisessa pyjamassa, kylpytakissa ja tohveleissa. Harvan meistä kotiasu näyttää yhtä elegantilta. George sai presidentti Obamalta lahjaksi keinuhevosen.

Varsin arvokas kotiasu! Kuva: Reuters
Varsin arvokas kotiasu! Kuva: Reuters

5. Hän leikki viime talvena ensi kertaa lumessa

Koko perhe vietti viime maaliskuussa hiihtolomaa Ranskan Alpeilla. George ja Charlotte pääsivät reissussa leikkimään lumessa ensimmäistä kertaa ikinä.

Alppimatka oli ensimmäinen yhteinen lomareissu neljästään. Kuva: MVPhotos
Alppimatka oli ensimmäinen yhteinen lomareissu neljästään. Kuva: MVPhotos

6. Hän matkasi maailmalla jo alle yksivuotiaana

Charloten ensimmäinen reissu oli viime talvena, mutta George on ehtinyt matkustella enemmänkin. Prinssi oli vain yhdeksän kuukauden ikäinen, kun perhe matkusti Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Pian Charlotte ja George saattavat päästä myös Kanadaan. Globe and Mail uutisoi aiemmin heinäkuussa, että maan pääministeri Justin Trudeau on kutsunut myös lapset juhlimaan Kanadan 150-vuotissynttäreitä. Vierailu voi tapahtua jo ensi syksynä.

Viime keväänä William ja Catherine eivät ottaneet lapsia mukaan, kun he vierailivat Intiassa ja Bhutanissa. Catherine vitsaili tuolloin, että George on ”liian tuhma” lähtemään edustusmatkalle.

– Hän juoksisi ympäriinsä. Seuraavalla kerralla otamme heidät mukaan, herttuatar sanoi.

William, Catherine ja George matkalla Australiaan vuonna 2014. Kuva: Reuters
William, Catherine ja George matkalla Australiaan vuonna 2014. Kuva: Reuters

7. Hän pitää mielellään sortseja

Tyyliniekkana tunnettu pikkuprinssi on bongattu usein sortseissa, myös talviaikaan. Ja supertyylikkäissä sellaisissa.

Mirrorin mukaan Georgen päällä nähdyt vaatteet myydään usein loppuun kaupoista – aivan kuten Catherinen päällä nähdyt asut.

Alle yksivuotias George hengaili isänsä sylissä, kun perhe vieraili eläintarhassa Australian Sydneyssä keväällä 2014. Kuva: Reuters
Alle yksivuotias George hengaili isänsä sylissä, kun perhe vieraili eläintarhassa Australian Sydneyssä keväällä 2014. Kuva: Reuters

Retrolook punaisissa sortseissa on yksi Georgen tunnetuimmista asuista. George hurmasi siinä sisarensa Charlotten ristiäisissä kesällä 2015.

8. Hän pukeutuu usein kuin isänsä

George ja William näyttäytyvät usein samanlaisissa asuissa. Lisäksi George on pukeutunut moneen kertaan tismalleen samalla tavalla kuin isänsä kolmekymmentä vuotta sitten.

Charloten syntymän jälkeen toukokuussa 2015 George ja William edustivat yhteensopivissa asuissa. Kuva: Reuters
Charloten syntymän jälkeen toukokuussa 2015 George ja William edustivat yhteensopivissa asuissa. Kuva: Reuters

9. Hän saa montessorikoulutuksen, kuten isänsä

Tammikuussa vanhemmat julkaisivat Instagramissa kaksi kuvaa Georgen ensimmäisestä päivästä Westacren montessorikoulun päiväkodissa. Myös William ja Harry kävivät aikoinaan montessoripäiväkotia.

Montessoripedagogiikka on kasvatusmenetelmä, joka tähtää siihen, että lapsi oppisi mahdollisimman paljon itsenäisesti ja itse kokeilemalla. Montessoriryhmissä eri-ikäiset lapset leikkivät yhdessä.

10. Hän on unelmien isoveli

Georgella ja Charlotella on alle kahden vuoden ikäero, Georgellakin on varmasti mustasukkaisuushetkensä. Kuvista kuitenkin välittyy, että George suhtautuu pieneen sisareensa ihastuttavan hellästi.

George pitää pientä Charlottea sylissään toukokuussa 2015. Kuva: Reuters
George pitää pientä Charlottea sylissään toukokuussa 2015. Kuva: Reuters

Prinsessa Charlotte syntyi 2. toukokuuta vuonna 2015. Kuva: Reuters
Prinsessa Charlotte syntyi 2. toukokuuta vuonna 2015. Kuva: Reuters

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Sami Minkkinen kertoo uudessa blogikirjoituksessaan, miten hänen uusi suhteensa sai alkunsa.

Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen kertoo kahdessa uusimmassa tekstissään tuoreesta parisuhteestaan ja siitä, miten kaikki sai alkunsa.

Viime toukokuussa avioerostaan kirjoittanut Minkkinen sai myrskyn aikaan kerrottuaan jättäneensä vaimonsa rakastuttuaan toiseen. Ex-parin toinen yhteinen lapsi oli tuolloin alle kaksi kuukautta vanha, mikä synnytti paljon keskustelua ja kritiikkiäkin blogin lukijoiden keskuudessa.

Minkkinen kertookin muutama päivä sitten julkaistussa tekstissään, että moni on yhä ihmetellyt nopeaa muutosta.

– Muutama lukijani on ääneen pohtinut, että miten voi olla mahdollista, että olen jättänyt kaiken vanhan taakseni vain sen vuoksi, että olen jäänyt jumiin häneen silmiinsä. Pienenä vihjeenä voisin mainita, että ne silmät nähtyänne tekin jättäisitte. Ne on nimittäin silmät, joihin aivan varmasti jää kiinni niin miehet kuin naisetkin.

Minkkinen listaa myös muita syitä kipinän syttymiselle.

”Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään.”

– Eihän ne silmät tietenkään ihan ainoa syy ollut. Ensimmäisen kerran tavatessamme toki uppouduin niihin täysin, koska ne olivat kauneimmat silmät, mitkä olin koskaan elämässäni nähnyt. Silloin en vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään, joka oli piilotettu pitkän paidan alle. Se on ollut se toinen syy. 

– Lopullinen niitti tähän kaikkeen oli, kun sain lahjan, joka oli paketoitu jalkapalloseura Liverpoolin lahjapaperiin. Sen jälkeen oli hyvin vaikea kieltäytyä yhtään mistään.

Uudemmassa blogikirjoituksessaan Minkkinen tavanneensa seurustelukumppaninsa ensimmäistä kertaa bussimatkalla. Minkkinen istuutui vastakkain vielä tuntemattoman naisen kanssa ja oli nopeasti myyty.

– Elämä on täynnä kohtaamisia. Toiset ovat merkityksellisempiä kuin toiset. Haluan kertoa yhdestä kohtaamisesta. En tiennyt sellaista voivan edes olla olemassa. Olen kuullut puhuttavan, että ihmisen katseesta voi nähdä hänen menneisyytensä. Edessäni olivat silmät, joista näki kauemmas kuin heti uskalsin edes katsoa. Tiedättehän sellaisen katseen, jonka nähtyään haluaa vain pitää lähellä.

 

Minä rakastan sinua. Suoraan kameraan. Sanokaa se hänelle, jota rakastatte. #havaintojaparisuhteesta #kesä #rakkauspuhe

Henkilön Sami Minkkinen (@havaintojaparisuhteesta) jakama julkaisu

– Se hetki oli merkitsevä. Hetki, joka johti rakastumiseen. Kahden särkyneen ihmisen katseet, jotka kohtasivat jossakin siellä, missä suuret rakkaustarinat alkavat. Istuimme pöydän eri puolilla, mutta silti katseittemme takana pidimme toisistamme jo tiukasti kiinni, Minkkinen kirjoittaa.

Minkkinen on kertonut blogissaan myös esimerkiksi siitä, kuinka vaikeaa etäsuhteessa eläminen on ollut uuden kumppanin kanssa.

Blogin kirjoittamisen lisäksi Minkkinen tullaan näkemään uuden Kielletty rakkaus -sarjan tuotantokauden juontajana. Uudet jaksot alkavat ensi syyskuussa.

Tyttäreni 5v

Sami Minkkinen rakastui bussissa tuntemattoman naisen silmiin: ”Silloin en ollut vielä nähnyt hänen täydellistä pyllyään”

Minkkinen on kaikessa kuvottavuudessaan kuvottavin miehenkuvatus mitä maa päällään kantaa. Jos itse olisin 2kk vanhan vauvan isä niin pääprioriteettini olisi nyt ja vuosia eteenpäin lapseni, ei toisen naisen perse tai silmät. Oksettava pelle kertakaikkiaan.
Lue kommentti