Riikka Pakarinen vaihtoi Brysselin matkat äitiyslomaan. Kotona ohjelmaa järjestää nelivuotias esikoispoika Nikolas ja kolmen kuukauden ikäinen poikavauva. Kuva: Satu Kemppainen

Äitiyslomalla oleva Riikka Pakarinen (ent. Manner), 32, toivoisi naisten välille solidaarisuutta ja parempaa tiimipeliä. Hän on huolissaan myös poliitikkojen työssäjaksamisesta.

Europarlamentaarikko Riikka Pakarisella on ollut poikkeuksellinen vuosi. Brysselin ja Helsingin väliä vuodesta 2009 asti sukkuloinut meppi pitää taukoa matkalaukkuelämästä ja työntelee nykyään lastenvaunuja Espoon lenkkipoluilla.

Riikka sai toisen lapsen puolisonsa Eemeli Mäkisen kanssa kesäkuussa. Riikan esikoispoika, Nikolas on jo nelivuotias.

– Tulin äidiksi nyt toisen kerran ja olen tietysti onnellinen. Poikieni syntymät ovat olleet huippuhetkiä, joita ei voi verrata mihinkään poliittiseen saavutukseen, Riikka myöntää.

Takaisin töihin Riikka palaa jo loppuvuodesta, sillä Euroopan parlamentissa äitiysloma kestää vain kuusi kuukautta. Jonkun verran hän on tehnyt töitä kotonakin, sillä Keskustan varapuheenjohtajan ja mepin tehtävistä ei voi täysin irrottautua.

– Minusta on jokaisen perheen oma asia, kuka lasta hoitaa. Jos äiti haluaa olla kotona kymmenen vuotta, niin suotakoon se hänelle. Samalla tavalla pitää kannustaa niitäkin äitejä, jotka haluavat mennä pian takaisin töihin.

Riikka on huomannut, että naiset arvostelevat toisiaan usein varsinkin kasvatusasioissa.

– Se on turhaa, sillä vanhemmuuteen ei ole yhtä ainoata oikeaa kaavaa.

Tiimipelin vahvistamista ja toistensa tukemista Riikka toivoo naisten välille myös työelämään.

– Naiset sortuvat useammin selkäänpuukotukseen ja toistensa kadehtimiseen. Ja miten turhaa sellainenkin lopulta on! Paljon enemmän saisimme aikaan toisiamme tukemalla.

Politiikka polttaa helposti loppuun

Viime aikoina aikoina Riikkaa on mietityttänyt myös työssäjaksaminen. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, 52, joutui heinäkuussa sairaalaan keuhkoveritulpan vuoksi. Elokuun alussa puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko, 29, sai kuulla lääkäriltään saman diagnoosin.

– Kyllä Juhan ja Annikan tilanne pysäytti. Molemmat ovat paitsi työkavereitani, myös ystäviäni, joten toivon tosiaan, että he malttavat hoitaa itsensä kuntoon, hän sanoo.

Riikkakin tietää, miten haastavaa on pitää työmäärä kohtuullisena.

– Politiikassa on helppo polttaa itsensä loppuun ja potea riittämättömyyttä. Meillä ei ole tarkkoja työaikoja, joten päivät tahtovat venyä. Minullakin on usein tunne, että pitäisi perehtyä asioihin tarkemmin, tavata kansalaisia useammin ja kirjoittaa enemmän. Paras tapa selvitä on keskittyä yhteen päivään kerrallaan. Kaikkeen ei vain voi revetä.

Ensi kesän EU-vaaleissa Riikka ei aio asettua enää ehdolle.

– Esikoispoikani Nikolas reissasi yli kolme vuotta mukanani Brysselissä, ja saimme homman ihan hyvin toimimaan. Silti nyt toisen vauvan synnyttyä tuli sellainen olo, että haluan rauhoittaa perheemme arjen tänne Suomeen, Riikka myöntää.

Hän ei vielä tiedä, mitä aikoo tehdä, kun kausi Euroopan parlamentissa ensi heinäkuussa loppuu.

– Poliitikka ei ole ollut minulle ikinä mikään pakkomielle, vaikka olenkin saanut kokea tässä työssä mielettömiä juttuja. Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta olen toki yhä kiinnostunut.

Onko naisen oltava hyvä jätkä, jotta hän voi yletä johtajaksi? Lue Riikan koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2013.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.