Poets of the Fallin laulajan Marko Saareston piti kokeilla tusinaa ammattia, palaa loppuun ja muuttaa asumaan vanhempiensa kellariin, ennen kuin muusikonura lähti lentoon.

Kuva Sakari Majantie

Tiedättekö sen ihmistyypin, jonka sisäiset virtapiirit
kipinöivät tiuhempaan kuin meidän tavallisten kuolevaisten? Sen, jonka elämäntarinaa kuunnellessa verkkaisempi jo läkähtyy, ja joka nelikymppisenä on ehtinyt kouluttautua suunnilleen tusinaan ammattiin. Tämä Saareston Marko on juuri niitä.

41-vuotiaana hän on entinen mainosgraafikko, mainostoimistoyrittäjä, judoharrastaja ja kiipeilyfanaatikko, sittemmin kuvataiteilijaksi, urheiluhierojaksi sekä elämäntapavalmentajaksi kouluttautunut tuleva akupunktiohoitaja, joka haaveilee heittäytymisestä graffititaiteilijaksi, kunhan sille jäisi aikaa poplaulajan työstä. Siitähän Marko parhaiten tunnetaan.

Miehen yhtye Poets of the Fall julkaisi keväällä viidennen albuminsa, ja porukka suuntasi jälleen yhdelle kansainväliselle keikkakiertueelleen. Siellä, keikkabussissa tien päällä Marko Saarestolla on aikaa hiljentyä ja tylsistyä.

Yhden kortin varassa

– Olen hirveän hyvä tuijottamaan seinää, Marko sanoo.
Kiertue-elämä on väkisinkinkin kouluttanut muusikosta tuijottamisen ja odottamisen ammattilaisen. Kun ääntä on säästeltävä ja pysyteltävä hiljaa, Marko syventyy ajatuksiinsa, toisinaan elokuviin ja kirjoihin. 12-tuntisella bussimatkalla Helsingistä pohjoisen keikkapaikoille ehtii tuijotella eteensä vähän pirusti.

Mutta ei Marko valita. Hän arvostaa jokaista bussissa tuijotettua hetkeä. Ne ovat osasia unelmassa, jota hän heittäytyi toteuttamaan vuonna 2003. Silloin Marko luopui omistamastaan mainostoimistosta, irtisanoi asuntonsa ja myi autonsa satsatakseen kaiken musiikkiuraansa. Pesämunalla rahoitettiin Poetsien ensimmäinen levy.

– Luovuin ihan kaikesta, minulla ei ollut tuloja, kotia eikä omaa jääkaappia. Olin kolmekymppinen äijä, joka muutti mutsin ja faijan kellariin. Suurimpana juttuna luovuin varmuudesta ja turvallisuudesta. Ajattelen kuitenkin, että tärkeintä on kokeilla, meni syteen tai saveen.

Markolle on tyypillistä ottaa harkittuja ja hillittömiäkin riskejä mutta samalla uskoa, että kaikesta selviää.

– Monesti jännittää ja pelottaa ihan helvetisti, mutta haluan antaa itselleni mahdollisuuden onnistua. Se ei tapahdu piiloutumalla peiton alle. Kalvaisi vain, jos en edes yrittäisi.

Marko muistelee, että alkuaikojen vaikein vaihe oli yllättäen levytyksen jälkeinen odotus. Kun levy oli purkitettu ja rahat viimeisen päälle loppu, soittajat jäivät vartomaan yleisön reaktioita. Palkkaa ei tullut vielä mistään, mutta uuttakaan työtä ei voinut hakea, sillä jos musiikkiura kantaisi, pitäisi olla valmis tien päälle.

– Vietin päiväni tekemättä mitään yleisesti hyödyllistä, opettelin olemaan yhteiskunnalle hyödytön osa. Se olikin vaikeaa, meidäthän on kasvatettu tehokkuuteen. Henkisen hyvinvoinnin kanssa piti oikeasti tehdä duunia, Marko kertaa.

Sittemmin odotus on palkittu moninkertaisesti. Poetsien kaksi ensimmäistä albumia ovat ylittäneet platinalevyn rajan, kolmosta ja nelostakin on myyty reilusti yli kultalevykiintiöiden ja uusin nousi julkaisuviikollaan listakolmoseksi. Kansainvälistä suosiota on mahdotonta arvioida piraattimarkkinoiden vuoksi: Intiassa keikoilla 15 000 kuulijaa osaa laulut ulkoa, mutta virallisissa kaupoissa levyjä ei ole myyty lainkaan.

Nyt viidennen albumin ilmestyttyä Markolla on taas auto, vastaremontoitu asunto, oma jääkaappi ja itsekunnioitus reilassa.

– Menestys ei saa minua leijumaan. Jalkani pysyvät maassa, tapahtui miten isoja tahansa. Itsekritiikkini on välillä mielettömän rankkaa. Sen vastapainoksi on kuitenkin hyvä osata nauttia onnistumisista. Todeta välillä, että jätkät, on meissä jotain hyvääkin. Itsensä palkitseminen on tärkeää, ilman sitä ei jaksa.

Ahdistava mainosmaailma

Markolla on omakohtaista kokemusta siitä, kun ei jaksa. Omien voimien kuulostelu, jonkinmoinen itsetsekkaus, on kuulunut päivittäisiin rutiineihin pian kymmenen vuotta. Aina siitä asti, kun Marko toipui burn outista, perusteellisesta loppuun palamisesta mainostoimistotyössä. Kahdeksaa vuottaan mainosmaailmassa hän kuvaa nyt yhdellä sanalla: ahdistava.

– Kuvittelin haluavani sille alalle, mutta suurimman osan ajasta olin väärässä paikassa. Työ liippasi läheltä kaikkea, mitä tykkäsin tehdä, mutta ympäristö kävi kuristavaksi.

Marko määrittelee itsensä luovaksi ideoijaksi, ei ideoiden lopputuottajaksi. Nysvääminen tietokoneella ikuisen kiireen, deadlinejen ja niistä ahdistuneiden ihmisten keskellä oli lopulta liikaa. Väsymys syveni masennukseksi, jota hoidettiin aluksi kolmen kuukauden sairauslomalla, myöhemmin terapialla.

– Arki oli suossa rämpimistä. Alkoi tuntua, että olisi helpompaa vain päättää päivänsä. Eräänä päivänä soitin itselleni apua. Sanoin, että mulla on sellainen olo, etten tiedä, mitä teen mulle.

Sairausloman jälkeen Marko palasi puoleksi vuodeksi töihin ja totesi, ettei meno ole muuttunut. Hän irtisanoutui ja vastoin kaikkia odotuksia perusti oman mainostoimiston. Paineet tuskin vähenivät, mutta fiilis parani. Juuri kun firma alkoi kannattaa, tuli aika heittäytyä musiikin maailmaan. Mainosuran jättäminen oli hidas mutta oikea päätös.

Omat loppuun palamisen kokemukset herättivät Markossa kiinnostuksen elämäntapavalmennukseen ja self help -kirjallisuuteen. Niitä hän opiskelee ja lukee läjäpäin edelleen ja osaa nykyään paremmin seurata omaa jaksamistaan.

– Joka päivä kuulostelen, miten mulla menee. Havainnoin itseäni kuin ulkopuolelta ja mietin, miksi nyt tuntuu tältä. Eikä aina tarvitse mennä loistavasti. Paskafiiliksetkin ovat tärkeitä, sillä niistä oppii paljon.

Kehon ja mielen ikiopiskelija

Saareston elämäntarinaa on ohjannut valtava uteliaisuus ja loputon elämystennälkä sekä ripaus kunnianhimoa. Yksi kokemus on aina herättänyt kiinnostuksen seuraavaan. Useimpia tekemisiä yhdistää ajatus kehon ja mielen kehittämisestä itsen ja muiden auttamiseksi. Seuraavaksi ikiopiskelija vie loppuun keskeneräiset akupunktiohoitajan kurssit, koulua on jäljellä pari vuotta.

– Ajattelen, että ainakaan oman elämäntarinansa kirjoittamisessa ei voi olla onnistumatta. Kaikkea haluamaansa ei ehkä saa eikä joka asia suju, mutta kaikkea voi yrittää. Myös ne epäonnistumiset luovat elämäntarinaa, Marko sanoo.

Markoa ei haittaa, vaikka häntä pidettäisiin hörhönä. Hänelle on sama, hoidetaanko ihmisiä länsimaisella kirurgialla vai shamanismilla, kunhan hoito toimii.

– Vaikka olen pragmaattinen ihminen, ajattelen samalla, että maailma kaipaisi paljon enemmän velhoja, Marko virnistää.

Ainoa, mitä hän ei koskaan aio kokeilla, on laskuvarjohyppy.

– Siinä tilaa itselleen vain ongelmia.

Markon edellinen sivuprojekti oli oma taidenäyttely meditaatiotekniikalla syntyneistä tussitöistä. Kuvat syntyivät niin, että Marko piti katseensa piirtäessään koko ajan kiinni mallissa, omaa piirtävää kättä ei saanut katsoa olleenkaan. Näyttelyn nimeksi tuli Hangover kitchen.

– Nyt fiilistelen, miten upeaa olisi heittäytyä tekemään graffiteja. Pipo päässä, lökäpökät jalassa ja hirveä määrä kannuja työkaluina. Olen aina uskonut mottoon ’Onni on suuri valkoinen seinä’, Marko nauraa.

Väsyneenä ei puida

Ennen seuraavaa sivuprojektiaan Marko ja muut poetsit nousevat lavoille uuden musiikkinsa kanssa. Esiintymisen makuun solisti pääsi jo kolmevuotiaana, kun hän keksi improvisoida lauluja sukujuhlien tutulle väelle. Tää oli kivaa, uudestaan! -tuntuma on kantanut näihin päiviin. Välillä esiintyminen on jännittänyt mutta ei koskaan pelottanut.

– Siitä jännityksestäkin voi opetella pois. Oma konstini on kuvitella, että keikka on kotibileet luonani ja yleisö on ystäviäni kylässä. Ketäpä omassa kodissaan jännittäisi?

Kodinomaisuutta lisää sekin, että yhtye toimii kuin perhe, intensiivisessä paketissa ovat mukana jäsenten egot, rahat ja persoonat. Markon mukaan bändiläisten välit ovat kuin veljessuhteita.

– Vuosien mittaan keskinäinen ymmärrys ja toistemme käsittelytaito ovat kehittyneet ja pinnat pidentyneet. Nykyään tiedämme toisistamme jo kaiken. Ainakin sen olemme oppineet, että väsyneinä ja vaikeissa tilanteissa ei keikkabussissa puida tärkeitä asioita. Eräs kiertuerumpalimme sanoikin viisaasti, että vittuuntuneena on viisainta pysyä hiljaa.

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Vain elämää -jaksossa Mikko Kuustonen kertoo, että hän vaipuu helposti synkkiin ajatuksiin.

Mikko Kuustonen, 56, on viime vuosina nähty hauskoissa rooleissa, kuten Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman panelistina. Vain elämää -jaksossaan Mikko myöntää, että huumori on ollut hänelle usein pakokeino.

– Traaginen klovni on erittäin tuttu omanakin tragediana. On lukuisia klovneja, joille on käynyt huonosti. Huumorista – niin upea ja tärkeä asia kuin se onkin – tulee välillä myös pakokeino, Mikko kertoo.

”Vaivun helposti alakulon kierteeseen.”

Vuonna 2008 Mikko sai palkinnon, joka tuntui hänestä lähes tragikoomiselta.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen. Mun on helppo rohkaista muita tai olla seurassa, keskustella ja voimaantua niissä hetkissä, mutta se voima meinaa kadota aina välillä.

2779919

Mikko kertoo synkistä vaiheistaan myös Me Naisten uusimmassa numerossa. Mikon mukaan alkoholinkäyttö oli yksi asia, joka johti hänet masennukseen. Nyt hän on ollut ilman alkoholia 12 vuotta.

– Sain apua Kalliolan avomyllyhoidosta, ja lopulta lähdin ”umpimyllyyn”, laitoshoitoon, joka oli superhyvä juttu. Tajusin hyvin nopeasti, että sairauteni luonne oli sama kuin muillakin enkä ollutkaan poikkeuksellinen juoppo. 

Raitistumispäätös ei Mikon mukaan ollut kaikkien mieleen. 

– Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani. Sain sellaistakin palautetta, että rupesit sitten paremmaksi ihmiseksi, hän sanoo.

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

Mikon haastattelun kokonaan voit lukea Me Naisten uusimmasta numerosta 42/2016.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jutta Gustafsberg, 43, on opetellut ensimmäistä kertaa aikuisiällä elämään yksin. – Juuri nyt nautin siitä, hän sanoo.

Jutta Gustafsberg, 43, on ensimmäistä kertaa aikuiselämässään yksin. Hänen viisivuotinen suhteensa kihlattu Ari Kokkosen kanssa päättyi alkuvuodesta. 

– Aiemmin hyppäsin aina hirveällä vauhdilla suhteesta seuraavaan. En välttämättä ole loppuelämääni yksin, mutta juuri nyt nautin siitä.

Jutasta on ollut voimauttavaa huomata pärjäävänsä itsekseen.

– Minun ei tarvitse ripustautua toiseen ihmiseen enkä tarvitse palvontaa tai huomiota. Sehän tässä niin siistiä onkin: en varsinaisesti tarvitse ketään.

Lue myös! Meedioistunnosta lohtua hakenut Jutta Gustafsberg: ”On satavarmaa, että osa tuomitsee minut hurumummoksi”

Ero, oikea ratkaisu

Ensimmäisestä avioliitostaan Jutta jäi leskeksi vain 30-vuotiaana.

– Sen puolison kuolema opetti, ettei mitään voi pitää itsestäänselvänä tai suunnitella ikuiseksi. Minähän lähdin kauppareissulle ja palatessani kotiin olinkin yhtäkkiä leski.

Oivallus on näkynyt sekä Jutan myöhemmissä parisuhteissa että ajattelussa ihmissuhteista ja elämästä.

– Suhteen ei tarvitse kestää koko elämää. Keskityn elämään juuri sitä hetkeä, kun kaikki on hyvin. Kun tulee tunne, että juttu on loppuun käsitelty, hyväksyn sen, että on aika kääntää uusi sivu, Jutta sanoo.

– Uskon erojeni olleen oikeita ratkaisuja, eihän minulla muuten voisi olla näin hyvä olo nyt itsekseni.

Seuraavalle suhteelle menneisyyttä suurempi haaste on Jutan nykyinen elämäntilanne: määrätietoisella, menestyvällä naisella on oma tahto ja vahva käsitys siitä, millaista elämää hän haluaa viettää.

– Minulla on tiivis perhe- ja ystäväpiiri ja monta tärkeää miestä. Onnenonkijat haistan jo kaukaa, eikä minuun voi tehdä vaikutusta laittamalla viestiä, että oletpa kuuman näköinen.

Juttaa ei liioin hurmata vallalla ja rahalla, sillä hänen oma pakkansa on jo kunnossa.

– Paljon tärkeämpää on löytää henkinen yhteys, vaikka en mitään turbaanimietiskelijää etsikään.

Lue Jutan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!