Lapsena Pirkka-Pekka keräsi linnunpesiä pesimäkauden päätyttyä. ”Peipon pesän sai talteen, kun sahasi koko oksan mukaan. Halkovajamme oli lopulta niin täynnä pesiä, että isä käski heivata ne helvettiin.”

Pirkka-Pekka Petelius ei koskaan suunnitellut uraa, vaikka hänestä tuli yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista. Neljän naisen kanssa kasvanut mies on oppinut eniten kriiseistään. – Ilman avioliittojani en tajuaisi elämääni kuten tänään teen.

Villa Elfvikin luontotalossa Espoossa kahvila ei ole auki, mutta taiteilija Pirkka-Pekka Peteliuksen, 62, eteen kannetaan takahuoneesta kupillinen teetä ja oma hunajapurkki.

Luontotalo on Pirkalle kuin toinen olohuone – tai no, oikeammin kolmas, sillä näyttelijä asuu jo kahdessa kodissa: kaupunkihuoneistossa Helsingissä ja metsämökissä Nuuksiossa keskellä luonnonsuojelualuetta. Sitä luonnonrakastaja kutsuu paratiisikseen.

Ja mistäpä ihminen ei tykkäisi puhua niin kuin rakkaudestaan, ja Pirkka luonnosta. Linnuista, pajuista, jäkälistä. Siitä, miten peipon pesän saa rikkoutumatta talteen. Lapista löytämistään sammallajeista, joiden värikirjoa hän nyt esittelee kännykästään.

Pirkka on aina puhunut luonnosta, mutta nykyään hän rupattelee paljon muustakin.

– Ennen minut tunnettiin nihkeänä miehenä, jolta piti lypsää sana sieltä, toinen täältä. Nyt tämä höpötys ei lopu ollenkaan, PP varoittaa.

– Ikä ja elämänkokemus ovat kuitenkin tehneet sen, ettei mene montakaan lausetta, kun olen jo kiinni perusasioissa. Sellaista elämänikin on: kiinni perusasioissa.

Herkkiin sattuu helpommin

"Harvoin tunnen kateutta, mutta nykyään kadehdin nuoria, jotka ovat syntyneet vahvasti omanarvontuntoisina. Heidän tiensä päästä hedelmälliseen vuorovaikutukseen muiden kanssa ei ole yhtä pitkä kuin omani on ollut.

Vasta nyt, kun lähestyn alati loittonevaa eläkeikää, olen tehnyt oivalluksen: itsestä puhuminen ei olekaan itsekeskeisyyttä eikä omien kokemusten jakaminen itsensä korostamista. Olen aina vihannut tärkeilyä ja pönöttämistä enkä halua tehdä itsestäni numeroa vieläkään, mutta tässä iässä koen suorastaan velvollisuudeksi välittää kokemaani – ehkä siten voin auttaa tai vaikuttaa.

"Nuorempana olin haavoittuvampi, pelkäsin ja olin lukossa."

Herkkiin ihmisiin sattuu helpommin. Nuorempana minäkin olin haavoittuvampi, pelkäsin ja olin lukossa. Enää en jaksa murehtia enkä jännittää. Eikä minulla ole syytä marista mistään: minulla on terveet lapset, hyvät välit eksiini, teen mitä rakastan ja olen loistokunnossa. Olen jo pitkään ollut onnellinen.

Itsetuntoni ei ole löytynyt tietoisesta pyrkimyksestä jalostaa itseäni. Elelen vain. On typerä klisee, että vanhuus ja kultaisuus kulkevat käsikkäin. Höpö höpö! Kyllä on maailmassa niin vain vittumaisia ja katkeroituneitakin vanhuksia.

Yhtenä iltana kävelin Keskuspuistossa otsalampun kanssa, kun pyöräilijä polki vastaan. Kävelin pientareella mutta väärällä puolen väylää, ja kohdallani pyöräilijä suhautti ’Idiootti!’ Minua alkoi naurattaa niin vietävästi. Katsoin hänen peräänsä ja näin, kuinka jokaisella polkaisulla hänen edustamansa synkkä maailma loittoni minusta. Tunsin suurta tyytyväisyyttä.

Hyviä hulluja ja hunsvotteja

Olen hyväksynyt itsessäni loputtoman nenän tunkemisen joka paikkaan. Tuntuu, että yksi elämä ei riitä kaikkeen, mitä haluaisin tehdä. Ei se ole ADHD:ta vaan sitä, että virtaa vain on niin juukelisti.

Ajattelen, että elämä on liikettä, ja ihminen on kuin tunturipuro: sen pitää virrata. Jos olet kuin lätäkkö, tulee ummehtunut haju.

Isäni oli samanlainen, aina liikkeessä. Hän piirsi karttoja työkseen ja liikkui luonnossa. Hän kulki kesät sortseissa ja t-paidassa ja oli aina ruskettunut. Minäkin tykkään pukeutua, mutta isä oli aivan mahdoton: hän pyysi äitiä käärimään paitapuseron hihatkin niin, että ne olivat tasan samanpituiset.

Äitini oli kuvataiteilija ja isä maalasi harrastuksekseen. Minulla on kummankin töitä yhä tallessa.

Meillä kotona oli valtava kirjasto. Isä luki historiaa ja runoja, Pentti Saarikoskea ja Yrjö Jylhää. Hän keräsi kasveja ja prässäsi niitä, ihan niin kuin minäkin teen.

Isä opetti rehellisyyttä ja tekemään niin hyvin kuin pystyy. Hän opetti myös puolustautumaan: ’Lyö aina ensimmäisenä.’ Sitä ohjetta en noudattanut, en ole halunnut lyödä.

Synnyin Torniossa, äitini kotikaupungissa. Siellä ihmiset ovat hyvällä tavalla läpeensä hulluja. Sellaisia luovia hulluja kuin Mikael Niemen Vittulanjänkässä tai Mukan Syntisessä laulussa.

Vielä kun olimme jo muuttaneet Kuusankoskelle, vietin lapsuuteni kesät Torniossa neljän siskoni, serkkuni Jounin ja hänen neljän siskonsa kanssa. Kesän huippukohta oli mopoilla Haaparantaan ostamaan Chiquita-banaaneja ja Maraboun suklaata. Kesäöinä juoksimme jokivartta ja hiivimme hiekkakuopille tutkimaan törmäpääskyjen pesiä.

Myöhemmin työskentelin pohjoisessa kullanhuuhdontaturistien oppaana. Isäni kohtasi samassa hommassa karhun.

Isä ihmetteli metsässä, mikä karvatalja noin lainehti vastaan aamuauringossa. Hän näki karhun ja huusi höh! Niin kuuluu tehdä, karhulla on huono näkö. Isä ajatteli jo, että karhu raatelisi hänet turistien edessä. Yllättäen eläin kääntyi. Myös isä kääntyi kannoillaan, paineli tšekkiläisryhmänsä ohi suoraan Laanihovin baaritiskille ja tilasi tuplaviskin.

Minä näin vain vanhoja kullanhuuhtojia. Maalasin muutamista taulujakin armeijan jälkeisenä kesänä vuonna 1974. Työni ovat yhä esillä Tankavaaran kultamuseolla.

Vanhat huuhtojat ovat värikkäitä persoonia. Minua vetävät puoleensa särmikkäät tyypit, joille tapahtuu paljon.Viihdyn porukoissa ja kaikennäköisten hunsvottien kanssa. Sellaiset ihmiset eivät ole seisovaa vettä.

 

 

Vertaisiskä

Sama pätee lapsiin. Heidän kiintolevynsä on puhdas ja mielensä raikas. Kun eräältä pikkupojalta kysyttiin, mitä tuuli on, hän vastasi: ’Kiireistä ilmaa.’ Herranen aika, miten hienoa ajattelua!

Olen aina tykännyt lapsista ja potenut muutamaan otteeseen vauvakuumetta. Isyys on tuntunut luontevalta, ja löysin siinä nuorena paikkani helposti. Vanhimmat lapseni ovat jo aikuisia, nuorimmainen Josefiina nyt 13-vuotias.

Tässä eräänä päivänä Josefiina lähetti tekstarin, jossa hän kolmella adjektiivilla kuvaili ensin ystäväänsä, sitten itseään ja lopuksi minua. Hänen mukaansa olen hullu, hauska ja kärsivällinen. Viimeinen yllätti, sillä en ponnistele likkojen seurassa, minähän olen kuin yksi heistä. Kun olemme yhdessä, leikkimieli on läsnä. Meillä on hauskaa, vallatonta ja kanssani saa rikkoa rajoja.

Pidän itseäni vertaisiskänä. Kannan vastuun ja teen päätökset, mutta viihdyn lasten maailmassa. Rakastan saada heidät nauramaan ja olen hyvilläni, kun Josefiina sanoo, etten ole tavallinen iskä. Joskus hän sanoo, että minulla on pöhköt jutut.

Iän myötä vanhemmuuteeni on tullut lisää suoraselkäisyyttä, puutun asioihin herkemmin.

Taannoin seurasin, miten nuori äiti komensi kolmivuotiasta poikaansa lähes tyhjässä kaupassa. ’Älä nyt juokse, ole nyt kunnolla’, äiti nalkutti. Minuun meni jokin piru, kun astelin nuoren rouvan viereen, pyysin anteeksi häiriötä ja kysyin: ’Kummankohan teistä pitäisi olla kunnolla?’

Nainen joko oivalsi oman käytöksensä, tai sitten hän pitää minua täytenä mulkkuna. Otan sen riskin.

Ei miehiä, ei naisia, vaan ihmisiä

Elämässäni on ollut monia minuuttani muokanneita naisia, äiti ja siskoni ensimmäisinä. Olen joskus yrittänyt kuvitella, että minulla olisi veli ja miten se olisi vaikuttanut kaikkeen.

"Suhteet eksiini jatkuvat edelleen, eivät vain avioliiton mallisina."

Olen ollut kaksi kertaa avioliitossa, ja nekin ovat muokanneet minäkuvaani. Ilman niitä en tajuaisi elämää kuten tänään teen. Vaikka liitot huonosti sanottuna kariutuivat, suhteet eksiini jatkuvat edelleen, eivät vain avioliiton mallisina. Erot tuskin koskaan ovat helppoja saati kivoja, mutta ne voivat olla välttämättömiä ja lopulta jopa onnellisia ratkaisuja kaikille.

Elämä on ihana vyyhti, jossa kaikki asiat liittyvät toisiinsa. Ei ole olemassa turhia sattumuksia. Paha olo ja epäonnistumisetkin kuuluvat elämään. Aika on silloin hyvä liittolainen, se auttaa. Juuri kriisit ovat kasvunpaikkoja, joissa minuus muokkautuu. Ei se tasainen onnenjollotus, jossa nyt elän.

Minulla on kiva kirjo ystäviä ja olen aika aktiivinen pitämään yhteyksiä. Kirjailija Kari Hotakainen kutsuu minua leikillisesti parittajaksi, sillä saatan ihmisiä yhteen. Toisia ihan vain ystäviksi, toisia jopa aviopareiksi. Ei ole huono neuvo kehottaa ihmisiä ottamaan toisistaan kiinni.

En ajattele ihmisiä sukupuolina, vain ihmisinä. Vanhassa intiaanisanonnassa piilee viisaus: Lapset ja vanhukset ovat kokonaisuuksia, miehet ja naiset puolikkaita. Draamassakin miehen ja naisen välillä on aina jännite. Lapset ja vanhukset taas ovat elämänvaiheessa, jossa seksuaalinen vietti ei sanele eikä dominoi.

Alan lähestyä ikää, jossa seksuaalisuus on tärkeä mutta ei enää tärkeimpiä viettejä. Miellän helposti itseni androgyyniksi. Sukupuolineutraali ajattelu on muutenkin yleinen suuntaus nykyään, ja toivotan sen tervetulleeksi.

Naisen elämää

Jossain tutkimuksessa väitettiin, että ihminen tarvitsee omaa aikaa kaksi minuuttia päivässä. Nauroin silloin, että minä tarvitsen kaksi vuotta päivässä. Minulle on tärkeää saada olla omissa oloissani, mutta en tarvitse sitä enää niin paljon. Ehkä ulkoiset tekijät eivät enää häiritse minuuttani.

Olen onnellisimmillani, kun olen kaksin luonnon kanssa. Se on ollut sydämeni juttu jo lapsesta.

Luontoon pitää mennä nätisti, kuin hattu kourassa kylään. Luonto on paitsi opettaja myös suuri hyväksyjä.

Odotan talvea ja lumikenkäkävelyjä Nuuksiossa. Laitan juurespadan uuniin siksi aikaa, kun retkeilen. Ulkoa tullessa pata jo tuoksuu, ja lämmitän saunan. Lopuksi käyn matolle pötköttämään ja laitan Mozartia soimaan. Se on täydellinen kokemus ajattomassa talvipäivässä.

Tarkkailen lintuja edelleen, mutta enää en jahtaa niitä kerätäkseni pinnoja. Menen luontoon vain olemaan. Etsin kivan näkymän ja istun siinä loputtomiin: elämä aukeaa edessä, mielikuvat tulevat ja menevät, äänet, tuoksut, lämpötilat vaihtelevat.

Tykkään kukista ja kasveista. Minulla pitää olla vihreää ja kaunista ympärilläni. Elämäni kuulostaa ihan naisen elämältä.

Mökilläni rehottaa varsinainen arboretum. Kuriirien kirsikka ja mongolien vaahtera ovat pärjänneet täällä, mutta hevoskastanja ei ota juurtuakseen. Pakodipuut eivät siedä kylmää, joten talveksi kaivoin ne ylös maasta ja istutin purkkeihin sisälle. En tiedä, mitä teen, kun ne kasvavat täyteen mittaansa. Tangeriinipuut kiikutin jo Helsingin-kotiin vihertämään. Kasvatin ne siemenistä, jotka toin Madeiralta. Poikani käy kastelemassa kukat, kun olen matkoilla.

Elämä kuin vappuviuhka

Olen viettänyt viisi joulua ulkomailla; Vietnamissa, Dominikaanisessa tasavallassa, Kuubassa. Tänä vuonna pysyn kotimaassa töiden takia.

Teen nykyään juttuja, joilla on minulle erityistä merkitystä. Olin pitkään ikävöinyt musiikkia ja halusin kokeilla olla oikea musiikintekijä. Olin kirjoittanut runoja ja riimejä, joista syntyi levy. Enhän minä osaa laulaa, mutta teki mieli nähdä, soiko tämä vanha sielu.

Laulu saattaa syntyä kivasta sanaparista kesken hyvän keskustelun. Niin kuin silloin, kun sanoin haluavani elää takki auki, vaikka palelee. ’Elämästä nautin, sydän sanelee, kuljen takki auki, vaikka palelee’, laulan nyt.

"Minä perkele sometankin; siellä on koko pirkkuus levällään."

En ole koskaan suunnitellut uraa. Se kuulostaa joltain putkelta, johon kerran putoat sisään, ja tulet lopuksi nääntyneenä ulos. Minun elämäni on vappuviuhka: siinä on ihania värejä ja se heiluu ja kahisee tuulessa.

Haaveilen, että tämä mitä nyt koen, jatkuisi mahdollisimman pitkään. Että eteeni tulisi vielä asioita, joiden en tiedä olevan olemassakaan. Huomaan tekeväni juttuja, joita minun ei koskaan pitänyt tehdä. Minähän perkele sometankin; siellä se on koko pirkkuus levällään Facebookissa.

En tee elämässäni mitään rahan vuoksi. Riittää, että en ole kaulaani myöten veloissa. Voin käsi sydämellä sanoa säästyneeni ahneudelta.

Tavoittelen elämää, jossa kaikki laput ovat poissa silmiltä ja kaikki syyllisyys poistunut itsestä. Haihattelu on ihanaa. Pitää olla unelmia ja romantiikkaa ja leikkimieltä. Ilman niitä elämä on onttoa.”

Pirkka-Pekka Petelius
  • Taiteilija syntyi Torniossa 31.5.1953. Asuu Helsingissä ja Espoossa. Kolme lasta.
  • Tunnetaan mm. näyttelijänä, koomikkona, ohjaajana, tuottajana ja käsikirjoittajana. Pyörittää tuotantoyhtiö Säihkyä. Ylen Luontoillan isäntä.
  • Uusi soololevy Irti julkaistiin marraskuussa.
  • Tuoreimpia elokuvarooleja Kätilö, Luokkakokous, 8-pallo.
  • Suunnittelee lastenohjelmia.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.