Sanna Stellan löytää Pirjo Heikkilän sinkkuudesta hyviä puolia. ”Minusta on ihanaa, että Pirjo on sinkku, jotta hänen aikansa ei mene kenenkään toisen kanssa!” Sanna vitsailee.

Sanna Stellan ja Pirjo Heikkilä ovat parhaat ystävät ja toistensa vastakohdat. Yhteisten vuosien aikana he ovat huomanneet, että ystävyys kantaa yli synkkienkin hetkien. –Minulla ei ole riitoja muiden kanssa, koska minulla ei ole niin läheisiä ihmissuhteita, Pirjo sanoo.

Ensitapaamisella Sanna Stellan näki Pirjo Heikkilän pussilakanat ja ajatteli, ettei heidän suhteestaan tule koskaan mitään.

– Pirjolla oli hevospussilakanat! Ne olivat kamalat! Sanna kauhistelee.

– Ne olivat äitini tai kummitätini ostamat, Pirjo puolustautuu.

Oli toinenkin epäsuotuisa merkki: Pirjon kaksi kissaa. Ne pomppivat Sannan päällä koko yön.

– Välillä Pirjo kurottautui hevospussilakanansa alta ja suhautti hirviökissoja suihkupullolla. Silmäystäkään en sinä yönä nukkunut! Ajattelin, että hitto, tämähän on ihan kammottavaa.

– Höh, eivät ne olleet mitään hirviökissoja vaan ihan normaaleita. Ne vain leikkivät, Pirjo vastaa tuttuun lakoniseen tyyliinsä.

Kymmenen vuotta painajaismaisen yön jälkeen Suomen hauskimpiin naisnäyttelijöihin kuuluva kaksikko tuntee olevansa sielunsiskoja.

Oikeastaan he tunsivat niin jo ensimmäisenä iltana tavatessaan ravintola Hiidenkiven stand up -illassa Lahdessa. Eivät he muuten olisi Pirjon yksiöön päätyneet.

Molemmat olivat uransa ensikeikoilla, Pirjo vakavahenkisenä töksäyttelijänä ”Lahesta” ja Sanna energiaa pulppuavana maailmankansalaisena, joka oli juuri palannut Lontoosta.

– Katselin, miten tuo ihminen antoi poskisuudelmia ja jutteli ravintolassa tuntemattomille. Ihailin sitä, Pirjo muistelee.

Hän itse jurotti mieluummin hiljaa.

– Et sinä siellä kyllä paljon puhunut, eikä naamasi lepoasento toivottanut ketään tervetulleeksi, Sanna nyökkää lempeästi vierestä.

Vastakkaiset elämäntilanteet

Nyt Pirjo, 35, ryystää kuuluvasti myrkynvihreän smoothiensa pohjia. Sanna, 41, kinkkaa vieressä kyynärsauvoillaan. Jalan nivelsiteet venähtivät kotipihan rappusissa, ja sauvat kulkevat mukana parisen viikkoa.

Sannan suu käy iloisesti koko ajan eikä Pirjokaan jurota. Hän vaikuttaa rentoutuneelta, hymyileekin.

Välillä hän saa Sannalta suunvuoron ja jatkaa ajatusta sanalla tai kahdella, puheliaaksi heittäytyessään parilla lauseella.

Sielunsiskoja he ovat selvästi, mutta nykyään heidän elämänsä eroavat kuin yö ja päivä: Sanna on kahden pienen lapsen äiti, Pirjo Helsingin ytimessä asuva sinkku.

– On lähinnä koomista, millä eväin tulemme tekemään samaa työtä, Sanna nauraa.

– Pirjo tulee joogasta, lenkiltä tai pirtelöltä. Minä tulen paikalle puhisten, että koira karkasi eikä lapsen hanskoja löytynyt mistään.

– Teen siis täsmälleen sitä samaa, mitä sinä sinkkuna teit, Pirjo kuittaa.

Ystävyytensä alussa molemmat olivat sinkkuja, joita yhdistivät samat haaveet: menestyä komediassa, tulla paremmiksi ihmisiksi ja saada kenties perhe.

Nykyhetkessä heitä liimaavat muutkin asiat.

– Pirjo on ihminen, jonka kanssa voin jakaa koko elämäni. Tunnemme toisemme ja toistemme äidit, siskot ja parisuhteet läpikotaisin. Suhtaudumme myös työhömme intohimoisesti, Sanna sanoo.

– Kummallisella tavalla Pirjo jaksaa kuunnella myös tarinoita lapsistani. Joskus näen, että hän haukottelee, mutta en tule pitämään jutuistani pistokokeita. Minulle on tärkeää, että suuni saa käydä, hän virnistää.

Sanna mittaa ystävyyden lujuutta muuttopuuhilla. Tärkeitä elämässä ovat hänen mielestään he, jotka silloin auttavat. Sanna pyytäisi Pirjoa avukseen ja ilmestyisi myös Pirjon oven taakse pakettiautollaan, vaikkei Pirjo kehtaisikaan pyytää.

Pirjon ystävyysmittari on synkempi: hautajaiset.

– Mietin aina, ketkä olisivat arkunkantajiani. Sanna olisi yksi heistä. Hautajaisista näkee, ketkä pysyvät elämässä loppuun saakka.

– Tunnen Sannaa kohtaan rakkautta. Minulla on tosi vähän ihmisiä, joita kohtaan tunnen niin. Olen kiitollinen, että matkamme on ollut niin pitkä. Herkistyn ihmisistä, jotka ovat pysyneet elämässäni kauan.

 

 

Kattilallinen kesäkeittoa

Kaksi vuotta sitten naisten välillä räjähti.

Ystävykset kuvasivat Siskonpedin ensimmäistä kautta ja tekivät samaan aikaan yhteistä näytelmää Kaikki äitini, kaikki tyttäreni. Toisen naama alkoi ärsyttää, kun sitä katseli kiertueella yötä päivää. Sanna ja Pirjo riitelivät ensimmäistä kertaa oikeasti.

Kuten missä tahansa suhteessa, se säikäytti.

– Olimme ihan, että ohhoh. Olemme toki kinastelleet aiemminkin, mutta nyt riita oli niin paha, että sanoimme sen ääneen ja purimme sen, Sanna kertoo.

– Se oli arvokas hetki. Huomasimme, että toinen ei häviä, vaan voimme näyttää toisillemme rumat puolemme.

Pidättyväisemmälle Pirjolle riita oli kovempi paikka. Hän haluaa vältellä konflikteja.

– Minulla ei ole riitoja muiden kanssa, koska minulla ei ole niin läheisiä ihmissuhteita. Pelkään riitoja hirveästi, mutta kyllähän ne syventävät suhdetta.

– Olen usein pahantuulinen, tai ainakin Sanna sanoo, että naamani on mutturalla. Se tuntuu vähän pahalta, mutta tottahan se on. Vaikka näen, että aaltoiluni ärsyttää Sannaa joskus, tiedän, ettei meillä ole mitään hätää. Sanna pysyy tuossa, Pirjo sanoo.

Ystävyyttään sielunsiskot ruokkivat tiiviillä yhteydenpidolla. Sanna soittelee Pirjolle viisikin kertaa päivässä ja raportoi jokaisesta tapaamastaan mielenkiintoisesta ihmisestä.

Jos Pirjo oikein villiintyy, hän lähettää Sannalle tekstiviestin, illalla.

Sanna osoittaa välittämisensä myös kokkaamalla. Hän lukee illat pitkät keittokirjoja Pirjon lempiruokia etsien. Kerrankin Pirjoa odotti kattilallinen naisen suurta herkkua, kesäkeittoa.

– En itse ole hyvä kokki. Se on minulle suuri rakkaudenosoitus, Pirjo kuvailee.

– Ja minulla on uskomaton tarve ruokkia sinua, Sanna nyökkäilee vieressä.

Yön humussa he kohtaavat enää hyvin harvoin.

– Pirjo lähtee mukaan ihan mielellään ne kerrat, kun minä lähden jonnekin. Ei minulla kuitenkaan ole mitään kaipuuta ulos. En koe olevani kotini vanki, Sanna sanoo.

Osia toisen elämästä

Kadonnut tumppu, itkupotkuraivari, loputon kiire, huono omatunto. Sitähän ne ruuhkavuodet ovat.

Vaikka lapsirumbaa elävä haaveilisi omasta joogahetkestä, lapseton saattaa hässäkkää seuratessaan miettiä, että juuri tuota minä toivoisin.

Sanna oli ensimmäisen lapsen saadessaan samanikäinen kuin Pirjo nyt.

– En kadehdi Sannaa perheestä, töistä olen joskus saattanut kadehtiakin. Minulla on mahdollisuudet samaan elämään, jos haluan. En tiedä, haluanko. Se tuntuu nyt kauhean vieraalta ajatukselta. Eikä se ole itsestä kiinni, Pirjo sanoo.

– Ajattelen vilpittömästi, että elämä on nyt tosi kivaa, ja viihdyn sinkkuna. Kaikki on aika jännittävää! Kaverit ovat tulleet entistä tärkeämmiksi, mutta viihdyn hyvin myös yksin. On ihanaa pestä kotona pyykkiä ja juoda teetä.

Pirjo ei tiedä, pystyisikö pyörittämään omakotitaloa, miestä, lapsia, koiraa ja kissaa. Hän saa jo olla osa Sannan perhettä auttamalla lastenhoidossa silloin tällöin. Hän on myös kolmivuotiaan Vildan kummi.

– Olen kyllä sanonut sinulle joskus, että saisinpa elää elämääsi edes päivän tai viikon, Sanna huomauttaa.

– Ja minä sinulle, Pirjo myöntää.

– Totta kai minusta olisi ihanaa, että olisi mies, lapsia ja talo. Mutta olenko sen verran itsekäs, että kestäisin ympärilläni noin paljon huollettavia asioita ja ihmisiä? Kaaoksensietokykyni ei ole korkea.

Kevättalvella Sannan ja Pirjon arjet liukuvat vielä kauemmas: Sanna on taas raskaana ja saa silloin kolmannen lapsensa. Hän myöntääkin elävänsä kiireestä ja kaaoksesta. Aina pitää olla kuusituhatta asiaa hoidettavana.

– Kun olin työtön sinkku, minulla oli ihan hirveä kiire kirjaston lukusaliin lukemaan lehtiä. Se on elämäntapa. Tulen hullusta arjestani hulluksi, mutta jotenkin sairaalla tavalla nautin siitä ja saan siitä voimaa.

– Ei kukaan pakottanut minua ostamaan omakotitaloa, kissaa tai koiraa eikä hoitamaan puutarhaa. Minulla on kohtuuton määrä energiaa.

Raskauden vuoksi Sanna on viime aikoina ollut väsynyt. Sitä on vaikea ystävienkin uskoa, sillä koomikon eloisuus peittoaa alleen voimien loppumisen.

– Edes mieheni ei huomaa sitä. Minun pitäisi varmaan laittaa eteeni joku iso kyltti, että ”olen burn outin partaalla”. Mutta samahan se on Pirjon kanssa: hänen naamansa lepoasento ei koskaan korreloi hänen sisäistä paloaan, Sanna veistelee.

Ystävä lopettaa voivottelut

Äkkiä Pirjo muistaa saamansa viestin.

– Apua, meidän pitäisi ottaa onnittelukuva Siskonpeti-fanille.

– Onnistuu! Sanna huikkaa.

Hän sanoo jokaiseen asiaan kyllä, Pirjo ei. Se on heidän suurin eronsa.

– Minä olen Pirjoa paljon miellyttämisenhaluisempi. Pirjo on kovin totuudenmukainen, hänessä ei ole mitään falskia. Pirjo voivottelee jälkikäteen, miksei hän taaskaan suostunut johonkin, ja minä mietin, mitä ihmettä olen mennyt lupaamaan. Olemme asian kanssa siis yhtä lirissä.

Toinen ero on asenne. Sannan mielestä kaikki aina onnistuu. Pirjo odottaa, että asiat menevät pieleen, kuten meni kerran esimerkiksi stand up -keikalla Kampin kauppakeskuksen pihalla. Silloin häntä kääntyi katsomaan ainoastaan muutama shoppailija ja pari laitapuolen kulkijaa – joista toinen yritti varastaa lavalta jotain.

Sanna näkee mokailut voimavarana. Hän on lukenut hyllyllisen selfhelp-kirjoja ja yrittää löytää kaikesta hyvät puolet. Kun molempien uralle on mahtunut niin epäonnistumisia, nöyryytystä ja häpeää, pelko niistä piiskaa yhä parempiin suorituksiin.

– Toisaalta yksittäisestä huonosta esiintymisestä saattaa jäädä huono olo tosi pitkäksikin aikaa, Sanna miettii.

Silloin ystävän tehtävä on lopettaa voivottelu. Siitä Pirjo Sannaa kiitteleekin.

– Paras, mitä Sannalta olen oppinut, on se, että kun joskus olen valittanut olevani tyhmä ja ruma, Sanna on sanonut, että ylös sieltä, kukaan muu ei tule sieltä itseäsi nostamaan.

Kiitolliset onnenmyyrät

Vaikka elämä on vienyt ystävyksiä lähtötilanteesta eri vauhtia eri suuntiin, vuodet ovat muovanneet heistä yllättävänkin samanlaisia.

– Minä en ole enää niin maailmankansalainen eikä Pirjo enää niin lahtelainen, Sanna sanoo.

Kymmenen vuotta tapaamisensa jälkeen molemmat naiset ovat suomalaisen sketsiviihteen huippuja.

Siskonpedin toinen kausi pyörähti käyntiin viime viikolla, ja Sanna nähdään Naurun tasapainossa, jossa on kovempi taso kuin kertaakaan aikaisemmin. Työtarjouksissa naisilta kysellään, mitä he haluaisivat tehdä.

Olemme onnenmyyriä, he sanovat.

– Muistamme kyllä, kuinka joskus ei ollut pennin pyörylää ja vain haaveilimme, että onnistuisimme. Olemme tehneet sen eteen paljon töitä. Suorastaan pursuamme kiitollisuutta nyt, Sanna sanoo.

Keskinäiseltä kilpailulta he ovat välttyneet sillä, että heidän tyylinsä on erilainen. Heitä ei edes kysytä samoihin töihin.

– Emme Siskonpedissäkään mieti, kumman sketsi tämä nyt on. Ne jaetaan niin, että jos tuossa pitää mököttää, se on Pirjon, ja jos tuossa ei, se on minun, Sanna naurahtaa.

Kehu kaveria

Sanna Pirjosta:

"Pirjo on universumin lojaalein ihminen. Hänellä riittää aina aikaa muille ihmisille. Aina, kun soitan hänelle, hän on pirtelöllä. Hänellä on jotain ihmeellisiä pirtelökavereita.”

Pirjo Sannasta:

"Sanna on minulle yksi heistä, joille soitan aina ensimmäisenä, oli se sitten hyvää tai pahaa. Olen aina ihaillut Sannan eläväisyyttä ja halunnut tulla samanlaiseksi.”

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.