”Urheilusta olen saanut hirvittävästi vahvuuden tunnetta”, muun muassa uintia ja maratonia harrastanut Pippa Laukka kertoo.

Urheilulääkäri Pippa Laukka osaa nyt olla ylpeä selviytymisestään.

Tämän pitää loppua tai kuolen.

Taas kerran vessanpöntön vesi oli kastellut pitkät hiukset. Kädet tärisivät vielä oksentamisen jäljiltä. Huimasi. Ei elämä voisi jatkua näin.

Nuori tyttö tiesi sen hyvin, mutta silti hänen syömishäiriönsä jatkui lähes 20 vuotta.

– Syömishäiriö oli tuhota minut. Pelkäsin monta kertaa, että kuolen siihen.

Nykyisin Pippa Laukka, 45, on tunnettu urheilulääkäri, joka on puhunut työssään paljon syömishäiriöstä. Hän sairastui itse lukiolaistyttönä ja sairasti pitkälle aikuisikään. Tausta on vaikuttanut sekä Pipan työhön että siihen, millainen hän on nyt.

– Olen silti ylpeä, että sairastin syömishäiriön ja ennen kaikkea, että selvisin siitä.

Isoon maailmaan

Pippa Laukka lähti vaihto-oppilaaksi Kaliforniaan vuonna 1987. Muutto Amerikkaan oli 17-vuotiaalle jännittävä. Atlantin takana odottivat uudenlainen maailma, uusi kulttuuri, kieli ja perhe.

”Aloin vähentää syömisiäni, jotta kelpaisin Amerikkaan.”

– Kaikki se oli liian hämmentävää. Olin liian pieni isoon maailmaan.

– Mietin, millainen minun pitää olla, että kelpaan täydelliseen Amerikkaan. Odotin kovasti lähtöä ja aloin vähentää syömisiäni, jotta kelpaisin sinne.

Juuri ennen vaihto-oppilasvuoden alkua Pippa oli tehnyt toisenkin suuren muutoksen: lopettanut vuosia kestäneen kilpauinnin. Elämään tuli tyhjiö, kun kurinalaiset treenit eivät enää täyttäneet iltapäiviä.

– Varmasti syömishäiriön puhkeamiseen liittyi myös se, että olin elämässäni uudessa tilanteessa.

Perillä lämpimässä Kaliforniassa kaikki oli erilaista kuin koti-Suomessa. Erilaista oli myös ruoka, josta Pippa huomasi saavansa uudenlaista mielihyvää. Ainoa huoli oli se, miten nopeasti syöminen näkyisi vartalossa.

– Olisin varmaan keksinyt sen itsekin, mutta yksi tosi hemaiseva ruotsalainen pimu kertoi, kuinka kätevää on oksentaa syömisen jälkeen.

Voimaa ulkonäöstä

Vaihto-oppilasvuoden jälkeen Pipan paino jatkoi putoamistaan. Hän söi yhä vähemmän, ja rajuimmillaan vaa’an lukemat vajosivat alle neljäänkymmeneen kiloon.

”Joka paikassa törmäsin siihen, että ulkonäköäni ylistettiin.”

Vaikka Pippa oli langanlaiha, hän sai kuulla näyttävänsä upealta.

– Oli paradoksaalista, kuinka laihuuttani ihannoitiin. Tein siihen aikaan myös mallin hommia ja joka paikassa törmäsin siihen, että ulkonäköäni ylistettiin. Se ruokki sairauttani entisestään.

Pipalle ulkonäkö oli vankila, mutta myös väylä voimantunteisiin. Muilta saatu huomio oli hänen keinonsa selviytyä tilanteessa, jossa sisäinen maailma oli sekaisin ja kroppa uuvuksissa jatkuvasta energiavajeesta. Siksi Pippa oli imarreltu kuullessaan, että hän näytti upealta.

– Minulla ei ollut keinoja lopettaa, sillä olin ulkonäköni vanki. Ulkonäköni oli pääomaa siihen, että koko maailma oli minulle auki. Sen takia minulla on valtaa ja voimaa.

Sairaus syveni vaikeaksi anoreksiaksi vuonna 1991, ja Pippa joutui sairaalahoitoon. Vielä tuolloin syömishäiriön henkistä puolta ei hoidettu samalla tavalla kuin nykyään. Pippa makasi sairaalan letkuissa, jotka tiputtivat ravintoliuosta hänen suoniinsa. Kun paino oli riittävästi kohonnut, hänet lähetettiin kotiin.

Kilojen kanssa palasi myös ahdistus.

Toinen vaihe alkaa

Syömishäiriö helpotti hetkeksi, kun Pippa ryhtyi pänttäämään lääkärinopintoja varten. Kuopion yliopiston ovet avautuivat toisella yrittämällä, ja nuori nainen pääsi tähtäämään lapsuutensa haaveammattiin.

”Oli helvetin rankkaa sairastaa bulimiaa ja opiskella lääkäriksi.”

Kuopiossa odottivat jälleen uudet kuviot, uusi ympäristö, samanhenkiset opiskelutoverit, touhut ainejärjestössä sekä tietysti liikunta.

Pipan sairaudessa alkoi uusi vaihe, bulimia, ahmimishäiriö.

– Oli helvetin rankkaa sairastaa bulimiaa ja opiskella lääkäriksi, Pippa sanoo nyt.

Kiireen keskellä syömishäiriö oli Pipan paras ystävä ja turvapaikka – keino, johon turvautua tiukasti aikataulutetussa lääkäriopiskelijan arjessa. Hän odotti hetkiä, joina pääsi ahmimaan.

Luennoilla Pippa näki kuvia itsensä täyteen ahtaneista, bulimiaa sairastaneista nuorista, joiden mahalaukku oli revennyt. Lääkäriopiskelijana hän tiesi, ettei voisi elää elämäänsä enää niin. Sairaus veisi lopulta hengen.

– Oli päiviä, joina pelkäsin, että se teilaa minut alleen. Pelkäsin, että kuolen siihen sairauteen.

Uusi keskipiste

Otettaan sairaus hellitti, kun Pipasta tuli äiti. 28-vuotiaana hänellä oli vuosi lääkärinopintoja jäljellä, kun Iina-tytär syntyi vuonna 1998.

– Raskaana ollessani olin jo hyvin kuivilla. Tiesin, mitä sairaus voi vauvalle aiheuttaa, ja järki sanoi, että olen vastuussa hänestä. Fokus siirtyi siihen, että minusta oli tulossa äiti. Raskaus muuttui elämäni keskipisteeksi.

Raskausaikana sairauden taakka keveni, ahmiminen loppui ja voimat palasivat. Paranemista se ei kuitenkaan tarkoittanut.

– Minun oli vaikea suhtautua siihen, että paino nousi ja maha kasvoi. Muuttuvan kehon muoto hämmensi minua, vaikka järki sanoikin toista.

Syöminen oli raskaudenkin aikana ahdistavaa. Pippa oli kadottanut normaalin syömisen mallin vuosiksi, ja siksi hän koki ruuasta jatkuvaa syyllisyyttä. Täydestä mahasta tuli henkisesti ahdistava olo.

”Minun oli vaikea hyväksyä omaa vartaloani. Sen opetteleminen vei vuosia.”

Tytär oli pieni, kun Pippa erosi hänen isästään. Uusi kumppani ja parisuhde merkitsivät Pipalle rauhallisuutta ja turvaa, vaikka syömishäiriö kummitteli edelleen taka-alalla.

– Tiesin heti, että tuon tyypin kanssa haluan olla, mutta silti parisuhteessa oli hankalaa. En ollut tyytyväinen itseeni ja minun oli vaikea hyväksyä omaa vartaloani. Sen opetteleminen vei vuosia.

”Helposti leimataan, että syömishäiriö on naisten ongelma, mutta myös miehillä on ongelmia oman kehonkuvansa kanssa”, Pippa sanoo.

Vihdoin hoitoon

Pippa sanoo, että syömishäiriöitä on monenlaisia – ne ovat säätelyhäiriöitä siinä missä päihteet tai huumeetkin. Hänen mukaansa syömisen kanssa pitää tehdä rauha, jotta paraneminen voi alkaa.

Tämän rauhan Pippa saavutti itse vasta vuosien väännön jälkeen. Lopulliseen paranemiseen vaikutti yksi iso päätös, jonka hän teki toisen lapsensa syntymän jälkeen vuonna 2004.

– Päätin, että pääsen irti syömishäiriöstä ja kirjoitin itselleni lähetteen hoitoon. Tuli sellainen olo, että pohjakosketus on saavutettu, ja olen valmis luopumaan ystävästäni.

Paraneminen alkoi lopulta 32-vuotiaana, 15 vuotta sairauden puhkeamisen jälkeen. Pippa pääsi syömishäiriöklinikalle professori Aila Rissasen hoitoon. Terapiassa hän opetteli hitaasti näkemään oman vartalonsa kauniina.

– Siellä vuodatin ne patoutumat ja traumat, joita olin hävennyt ja salannut vuosia. Kävin terapiassa kaikkiaan seitsemän vuotta kaksi kertaa viikossa.

12 terveen vuoden jälkeen Pippa on kääntänyt raskaan sairautensa vahvuudeksi. Hän uskoo, että omasta taustasta on paljon hyötyä lääkärintyössä.

– Uskon, että minulla on herkkyyttä auttaa nuoria. Saan siitä todella paljon, sillä heidän elämänsuuntansa voi korjautua eikä heidän tarvitse tehdä asioita niin pitkän kaavan kautta.

Syömishäiriötä Pippa käsittelee myös uudessa Urheilulääkäri-kirjassaan. Syömishäiriöt ovat kuuluneet fitness-ilmiöön, mutta Pipan mukaan niitä esiintyy paljon myös kestävyysurheilussa.

– Kestävyysurheilussa syömishäiriö on hieman vaiettu aihe. Kestävyysurheilun keinot voivat laukaista syömishäiriön.

Sairauden ansiosta Pippa sanoo löytäneensä myös itsensä.

– Kovin juttu henkisessä ansioluettelossani on se, että olen tehnyt koko tämän matkan. Räiskyvyys, räväkkyys ja rohkeus, jotka olivat minussa ennen sairastumistani, ovat tulleet takaisin.

– Matkan opetuksena on myös se, että voin olla heikko eikä minun tarvitse esittää mitään. Koen tietyn heikkouden vahvuudekseni myös lääkärinä. Hullua ajatella, että olen ylpeä syömishäiriöstäni, mutta niin se vain on.

”En halua enää ajaa itseäni äärimmäisyyksiin. Suorittaminen on jäänyt minusta pois.”

Nyt elämässä tärkeää ovat hyvinvointi ja perhe. Pippa on oppinut näkemään, mikä hänelle on hyväksi.

– En halua enää ajaa itseäni äärimmäisyyksiin. Suorittaminen on jäänyt minusta pois.

– Vaikka otan mielelläni haasteita vastaan, minun pitää ymmärtää, mikä on minulle hyvä juttu ja mikä menee yli. Minusta on tullut mukavuudenhaluinen ihminen, joka voi joskus antaa periksi ja vähän rötväillä.

Koska oma nuoruus kului sairastaen, Pippa jäi monesta asiasta paitsi. Siksi hän ajattelee ylpeänä esikoistytärtään Iinaa, joka on parhaillaan vaihto-oppilaana toisella puolella maapalloa.

– Minustakin olisi ollut ihanaa laittaa opiskelukämppää ja tehdä kaikkia mukavia asioita, jotka opiskelijaelämään kuuluvat, eikä miettiä sitä, mistä saa seuraavaksi ahmittavaa, jotta voi pitää päänsä jollain tavalla kasassa.

– Näen, kuinka oma lapseni itsenäistyy, nauttii elämästään ja on tasapainossa. Iinan lähtö ulkomaille aktivoi omat muistot, mutta samalla se on ollut minulle korvaava kokemus.

Pippa Laukka
  • Syntyi 1970 Helsingissä.
  • Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, formulalääkäri Aki Hintsan Hintsa Performancen Suomen-toimintojen lääketieteellinen johtaja. Suomen naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueiden lääkäri.
  • Kolme lasta.
  • Kirjoittanut Urheilulääkäri-kirjan (Fitra), jossa käsittelee mm. syömishäiriötä.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.