”Olen iloinen, että ehdin asua ulkomailla kun olin vastuussa vain itsestäni. Toivon, että lapsenikin saisi nähdä maailmasta toisenkin puolen kuin Suomen”, Pihla Viitala sanoo.

Pihla Viitala on koko elämänsä ollut peloton heittäytyjä. Rakastumista viisi vuotta nuorempaan mieheensä hän yritti kuitenkin kaikin voimin estää. – Mieheni takia ymmärrän maahanmuuttajien vaikeuksia, näyttelijä sanoo.

Pihla Viitala, 32, on kokenut reissunainen, mutta viimekeväinen työkeikka meinasi olla hänellekin liikaa.

Näyttelijä oli mukana elämänsä toistaiseksi hienoimmassa castingissa, kun Etelä-Italian Leccessä kuvattiin arvostetun ohjaajan Cristina Comencinin elokuvaa Latin Lover. Näyttelijäkaarti vilisi Pedro Almodovarin luottonäyttelijöitä, ja mukana oli myös Carla Brunin sisko Valeria Bruni Tedeschi, mutta kuvauksissa aika tuhraantui diivojen kohtauksiin.

– Ei mennyt päivääkään ilman, ettei joku työryhmän jäsen olisi raivonnut jostakin. Italialaiset olivat pahimpia. Kampaajista ja assistenteista lähtien he huusivat hirveästi koko ajan. Aina oli joku riita menossa, Pihla muistelee.

Muutenkaan työkeikka ei ollut Pihlalle helpoin.

Elokuva kertoo suuren italialaisen näyttelijän tyttäristä, jotka kokoontuvat isänsä muistojuhlaan. Isä on tehnyt lapsia ympäri Eurooppaa jokaisella kuvauspaikallaan. Pihla esittää sisaruksista nuorinta, ruotsalaista Solveigia, joka ei isäänsä muista.

Käytännössä Pihla esitti ruotsalaista naista elokuvassa, jossa puhuttiin italiaa ja joka ohjattiin ranskaksi.

– En puhu italiaa, joten pitkän kuvauspäivän jälkeen minun piti käydä läpi seuraavan päivän repliikkini ääntämisen opettajan kanssa. Olin pulassa myös, koska Valeria Bruni tykkäsi improvisoida. Yritin selittää hänelle, ettei se oikein käy, kun en osaa kieltä, mutta turhaan. Näytän kohtauksissa varmasti tyhmältä, mutta ehkä se oli juuri sitä, mitä he halusivat, Pihla muistelee nauraen.

Rakkaus löytyi työryhmästä

Pihlan omassa elämässä käänteitä on riittänyt vähintään hienon romanttisen leffan verran.

Kun Pihla muutama vuosi sitten kuvasi Berliinissä Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuvaa, hän sai kokea millaista on olla mukana ison budjetin tuotannossa. Pihlaan teki vaikutuksen se, miten valtava koneisto saatiin toimimaan. Häntä huvitti näyttelijöiden hyysääminen: Pihlallakin oli avustaja, jonka ainoana tehtävänä oli huolehtia, että näyttelijä sai mieleistään ruokaa.

Työryhmästä löytyi myös rakas, Alex Schimpf. Sen jälkeen asiat Pihlan elämässä ovat tapahtuneet nopeasti.

– Itse asiassa rakastuin autonkuljettajaani – joka kyllä teki studiolla paljon muutakin – vaikka yritin vastustaa sitä tosi pitkään. Järkyttävintä oli tajuta, että Alex oli minua viisi vuotta nuorempi. Kun hän kertoi ikänsä, en puhunut hänen kanssaan koko iltana. Siis minähän olen ihan puuma, Pihla nauraa.

Muutenkaan Alex ei vastannut Pihlan miesmakua.

– Olen aina tykännyt rujommista miehistä, mutta Alex on kuin kazakstanilainen prinssi.

Alexin tausta on hyvin toisenlainen kuin Pihlan.

– Mieheni on toista kertaa maahanmuuttaja ja joutunut aloittamaan aina alusta. Hän oli kuusivuotias, kun hänen perheensä muutti Kiinan rajan läheltä Kazakstanista Etelä-Saksaan. Elämä Ajakuzin maaseudulla on erilaista kuin Euroopassa, Pihla kertoo.

Piilossa lintukodossa

Pihla on asunut Suomen lisäksi kolmessa eri maassa. Vasta Alex sai hänet ymmärtämään, miten etuoikeutettua eurooppalaista elämää hän on saanut elää.

– Ulkomailla asuessani olen tiennyt oleskeluni olevan väliaikaista. Minulla on ollut turvallinen olo, sillä olen tiennyt, että jos vain soitan yhden puhelinsoiton, pääsen hetkessä kotiin.

Alexin kautta Pihla näkee maahanmuuttajien todellisuuden. Hän voisi puhua Suomen maahanmuuttopolitiikasta loputtomiin, niin pieleen täällä Pihlan mielestä mennään monessa asiassa.

– Mieheni takia ymmärrän maahanmuuttajien vaikeuksia. Minulla nousevat karvat pystyyn, kun joku alkaa puhua, että maahanmuuttajat elävät suomalaisten rahoilla. Alexkin tekee pitkää päivää ja maksaa veronsa Suomeen. Suurin osa maahanmuuttajista toivoo nopeaa integroitumista. Heillä ei ole vaihtoehtoja.

Pihlan mukaan monessa maassa ollaan paljon Suomea edellä. Meillä maahanmuuttoa yritetään hänen mielestään jarruttaa, vaikka maailman muuttumista ei voi estää.

– Täällä on älytöntä pelon lietsontaa ja kuvottavaa itsekkyyttä. Kun olemme itse tarvinneet apua varsinkin sota-aikoina, on apu kelvannut. Mutta nyt kun sitä pitäisi itse tarjota, se ei olekaan kaikille itsestäänselvyys. Me jäämme muista jälkeen, kun emme ymmärrä hyödyntää maahanmuuttajien potentiaalia. Mikä ihme himmelikansa tämä on, Pihla pauhaa ja päästelee päälle pari voimasanaa.

Pihlan miestä suomalainen sisäänpäinkääntyneisyys ihmetyttää. Keski-Euroopassa kasvaneen on vaikea tajuta, että naapurin moikkaaminen voi olla täällä liian tuttavallista ja hyvän päivänjatkon toivottaminen täysi mahdottomuus.

– Alex on tosi sosiaalinen, mutta suomalaiset ovat hänen mielestään pelokkaita kohtaamaan muita. Hän kutsuukin usein ystäviä meille syömään ja jakaa aikaa muidenkin kuin oman perheen kanssa, Pihla kertoo.

Banderollit esiin

Maahanmuutto. Kulttuurin tukeminen. Ilmastonmuutos. Tasa-arvo. Ihmisoikeudet.

Pihlalla on mielipiteitä niin monesta asiasta, että on ihme, ettei yksikään puolue ole värvännyt häntä riveihinsä.

Kun kulttuuriväki askarteli banderolleja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, Pihla ryntäsi paikalle. Kun häntä pyydettiin mukaan vapaakauppasopimusta vastustavalle videolle, ei hän empinyt hetkeäkään.

– Politiikasta pitää olla kiinnostunut. Mitä enemmän meillä on ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita yhteisistä asioista, mutta elävät tässä yhteiskunnassa, sitä enemmän kusessa me olemme. Se on vastuutonta, Pihla jatkaa.

Pihlan ystäväpiiriin on pitkään kuulunut poliittisesti aktiivisia ihmisiä kuten Anni Sinnemäki, joiden ajattelusta hän kertoo oppineensa paljon.

Jo Pihlan lapsuudenkodissa puhuttiin politiikasta. Ruutia kiihkeän nuoren tytön ajattelulle tarjosi porvarillinen Munkkiniemen koulu ja koulukaverit, jotka Pihlan mielestä eivät ikinä kyseenalaistaneet vanhempiensa aatemaailmaa.

– Muistan juhlia, joissa Suomen lippu ja Munkkiniemen koulun lippu kannettiin näyttämölle ja laulettiin Siniristilippumme. Laulun ajan Munkan lippu teki kunniaa Suomen lipulle, Pihla muistelee päätään pyöritellen.

Onneksi elämänkatsomustiedon tunneilta löytyi samanmielinen ystävä, sittemmin kirjailijana tunnettu Helmi Kekkonen, jonka kanssa Pihla alkoi kyseenalaistaa asioita.

– Emme pitäneet suutamme kiinni ja kävimme perinpohjaisia keskusteluja joidenkin luokkakavereidemme kanssa. Meitä pidettiin kommunisteina, mikä vain nauratti meitä, Pihla kertoo.

Liftaamaan ilman rahaa

Munkkiniemi, Helsinki ja Suomi kävivätkin pian nuorelle Pihlalle liian ahtaiksi.

Lukiossa hän päätti hetken mielijohteesta lähteä Ranskaan vaihto-oppilaaksi, vaikkei mielestään osannut kieltä lainkaan.

Vaihto-oppilasvuonna hän liftasi ystävänsä kanssa Ranskan läpi Avignonista Lilleen. Pari vuotta myöhemmin sama parivaljakko päätti liftata yllättämään Norrköpingissä asuvan ystävänsä. Ruotsiin he eivät ottaneet mukaan lainkaan rahaa, koska halusivat kokeilla, miten pitkälle selviäisivät ilman sitä.

– Selvisimme viikon verran. Tapasimme tosi mukavia ihmisiä ja saimme yhdeltä kaupanmyyjäpojalta jopa ilmaiseksi tupakka-askin. Nyt veikkaan, että moni halusi ottaa nuoret tytöt kyytiin siksi, ettei kukaan väärä tyyppi ottaisi, Pihla kertoo.

Reissu päättyi sairaalaan, sillä Pihla sai viiveellä allergisen reaktion asunnosta, jossa heidän lisäkseen oli majaillut kissa.

– Myös ystäväni sai yöpyä kanssani sairaalassa. Muistan, miten tyytyväinen hän oli, kun siksikin yöksi saimme ilmaisen majapaikan, Pihla nauraa.

Kolmikymppistä Pihlaa hirvittävät puolta nuoremman Pihlan seikkailut ja elämänjano.

– 16-vuotiaana sitä kuvittelee olevansa vapaa, rajaton ja kuolematon. Enää en liftaisi, enkä suosittele sitä, enkä ikipäivänä päästäisi omaa tytärtäni liftaamaan. Jos Astrid joskus kysyy olenko liftannut, aion valehdella hänelle.

Sietämätöntä tytöttelyä

Näytteleminen ei kuitenkaan ole ainoa asia, mitä Pihla haluaa tehdä.

Nelisen vuotta sitten valkokankailla nähtiin Pihlan ja hänen kollegansa Pamela Tolan kirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Elma ja Liisa. Kaksikko toivoo, ettei yhteistyö jää yhteen elokuvaan.

– Olemme Pamelan kanssa päässeet taas vauhtiin, kun olemme tehneet lapset tässä välissä, Pihla kertoo.

Työn alla on televisiosarja peräkammarin kaksostytöistä. Sitä ystävykset kirjoittavat päät sauhuten ja toistensa suuhun puhuen aina, kun pystyvät nipistämään aikaa muulta elämältä.

Kaikki eivät kuitenkaan katso hyvällä naisia, jotka haluavat tehdä paljon.

Jussi-gaalassa miestuottaja neuvoi Pihlaa, että tämän kannattaisi keskittyä ainoastaan näyttelemiseen eikä pilata hienoa kansainvälistä uraansa olemalla kuten Angelina Jolie, jonka ohjaustyölle nauretaan selän takana.

Turha luulla, että Pihlalta jäisi luu kurkkuun tällaisissa tilanteissa. Myöhemmin hän kysyi neuvon antaneelta tuottajalta, oliko tämä samaa mieltä myös miesnäyttelijöistä, jotka ovat siirtyneet kameran toiselle puolelle.

– En pääsisi ikinä eteenpäin, jos miettisin, nauraako joku selkäni takana. Ei minua voi pelotella tekemästä asioita, jotka ovat minulle intohimo. En suostu pelkuruuteen ja vertailuun. Haluan antaa itselleni oikeuden myös olla huono. Vain virheiden kautta voi edetä onnistumisiin.

Pihla kertoo kasvaneensa suvussa, jossa korostettiin, ettei saa olla taloudellisesti tai henkisesti riippuvainen toisista. Sellaisen kasvatuksen jälkeen tytöttelyä ja pelottelua on vaikea ymmärtää.

– En voi antaa muiden päättää, miten minun pitää ajatella ja olla. En toivo sitä tyttärelleni enkä kenellekään muullekaan. Naisena tällä miesvaltaisella alalla on pakko olla vahva, mutta totta kai saa loukkaantua, jos loukataan, Pihla pohtii.

– Olen 32-vuotias nainen ja myös äiti, joten tytöttelyn aika voisi olla ohi.

Mallia omasta äidistä

Kun kaksi ja puolivuotias Astrid laulaa Bonzo pientä leikkihauvaa tai Pientä tytön tylleröistä, Pihla istuu katselemassa tytärtään ja hänen sydämensä on pakahtua rakkaudesta.

Vaikka lapsi sai alkunsa nopeasti Pihlan ja Alexin tapaamisen jälkeen, äitiys tuntui heti maailman luonnollisimmalta asialta.

– Kolmekymmentä oli hyvä ikä tulla äidiksi. Vanhemmillani oli about sen ikäisinä jo neljä lasta, Pihla sanoo.

Astridin syntymän aikaan nuori perhe perusti kodin Helsinkiin, mutta aina heidän kotinsa ei välttämättä ole Suomessa. Berliini tuntuisi unelmien kotikaupungilta kansainvälisen ilmapiirinsä sekä Alexin äidinkielen takia, mutta tulevaisuuden suunnittelu ei ole elokuva-alalla helppoa.

Paras esikuva äitiyteen löytyy läheltä.

– Minulla on ihan mieletön äiti ja toivon, että tyttäreni voisi joskus sanoa samaa minusta. Äitini on älykäs ja vahva ja rakastava ja täysin peloton. En edes yritä olla kuin hän, mutta toivon salaa, että jotkut ominaisuudet siirtyisivät minuun automaattisesti, vaikka geeneissä, Pihla sanoo.

Pihla epäilee olevansa välillä liian lepsu äiti, mutta tietää kyllä, mitä haluaisi tyttärelleen opettaa:

– Pitää olla reilu, empaattinen ja rohkea. Tässä yhteiskunnassa empatia on katoamassa ja individualismia vain korostetaan. Koko maailma saattaa tuhoutua siihen.

Pihla
Viitala

Näyttelijä on syntynyt Helsingissä 30.9.1982.

Tunnetuimpia rooleja leffoissa Käsky (2008), Rööperi (2009) ja Paha perhe (2010) ja Kesäkaverit (2014). Tehnyt töitä myös ulkomailla.

Päärooli suositussa Mustat lesket -tv-sarjassa, jonka kuvaukset jatkuvat keväällä.

Elokuva Latin Lover saa ensi-iltansa Etelä-Euroopassa ensi kuussa.

Asuu Helsingissä miehensä Alex Schimpfin ja kaksivuotiaan Astrid-tyttären kanssa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.