Mustat lesket -tähti Pihla Viitala kävi hiljattain Norjassa moikkaamassa ystäviä ja kollegoita. ”Oslo on mahtava kaupunki”, hän sanoi. Kuva: Sakari Majantie
Mustat lesket -tähti Pihla Viitala kävi hiljattain Norjassa moikkaamassa ystäviä ja kollegoita. ”Oslo on mahtava kaupunki”, hän sanoi. Kuva: Sakari Majantie

Vapaa-ajallaan näyttelijä harjoittelee kitaransoittoa ja maalaa tyttärensä kanssa öljyväreillä.

Näyttelijä Pihla Viitala, 35, on asettunut perheineen toistaiseksi Suomeen. Tällä hetkellä Pihla, hänen saksalainen Alex-miehensä ja kolmevuotias Astrid-tytär asuvat kerrostalossa Helsingin keskustassa. 

– Pian se muuttuu. Meillä on talonrakennusprojekti vireillä. Jos kaikki menee nappiin, aloitamme omakotitalon rakentamisen pääkaupunkiseudulle, Pihla kertoi perjantaina Mustat lesket -draamasarjan kakkoskauden kunniaksi järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Muutos tulee olemaan näyttelijälle suuri, vaikka hän on viettänyt lapsuutensa omakotitalossa. Pihla toivoo, että perhe selviää rakennusprojektista ilman suurempaa stressiä.

”Toisinaan mietin, mihin olen lähtemässä, kun tuskastun jo joutuessani valitsemaan jotain hanoja.”

– Minusta on ihanaa katsoa, kun mies nikkaroi. Olen siinä asiassa vanhanaikainen. Itsekin kävin aikanaan veistotunneilla, joten osaan ainakin sahaa käyttää ja naulaa lyödä, hän kertoi.

Projekti ei vielä ole lähtenyt käyntiin, mutta Pihla toivoo, että rakennustyöt käynnistyivät säiden salliessa keväällä ja että uusi talo valmistuu jouluksi.

– Toisinaan mietin, mihin olen lähtemässä, kun tuskastun jo joutuessani valitsemaan jotain hanoja. Yritän kuitenkin olla ajattelematta asiaa stressin kautta, vaan rakkaudella, hän sanoi ja nauroi.

Musiikki kulkee mukana

Pihla on palannut rentouttavan joululoman jälkeen töihin täydellä tarmolla.

– Katsoin leffoja ja dokkareita sekä luin hulluna. Niin, ja maalasin lapsen kanssa öljyväreillä. Astrid rakastaa maalaamista. Se on muuten hyvää terapiaa kenelle tahansa, kannattaa kokeilla, hän vinkkasi.

Maalaamisen lisäksi Pihla aloitti kitaransoiton. Laulamista hän on harrastanut aina.

– Musiikki on iso osa minua. Lauloin jo ennen kuin minusta tuli näyttelijä. Rakastan laulaa jazzia. Olen laulanut myös levyillä taustoja, hän kuvaili.

Elokuva seksiaddikteista

Maaliskuussa starttaavan Mustat lesket -sarjan uuden kauden lisäksi Pihla nähdään pääosassa Maarit Lallin uudessa Honeybunnies-elokuvassa, joka kertoo seksiaddikteista.

Lisäksi Pihla kirjoittaa useampaa käsikirjoitusta, joista ei voi vielä puhua. 

– Projektien toteutuminen on monen asian summa. Oikeat ihmiset, oikea paikka ja tähtien oikea asento. Täytyy myös osata pitää fokus olennaisessa, ja sitä olen nyt harjoitellut, hän selitti.

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.