Kuva Milka Alanen

Tia eli äitinä tietäen, että hänen Nella-tyttärensä tulisi kuolemaan ennen kouluikää. Harvinainen perinnöllinen sairaus vei lapsen jo kaksivuotiaana.

Vaali eilistä. Unelmoi huomisesta. Elä hetkessä. Monen muun kodin seinällä sisustusteksti voisi tuntua kliseeltä, mutta Tian, 30, ja hänen miehensä Tonin, 35, olohuoneeseen se istuu liiankin hyvin.

Kaksi vuotta sitten pariskunnan esikoistytär, kaksivuotias Nella, menehtyi harvinaiseen Leigh-tautiin. Ensioireet ilmestyivät varhain, ja koska tauti eteni nopeasti, oli perheen tartuttava kaksin käsin jokaiseen hetkeen. Nyt Nellan siniset silmät tuikkivat kauniissa valokuvataulussa, ja Tiasta tuntuu usein, että Nella pitää äitiään silmällä. Kesti silti kauan ennen kuin hän pystyi katsomaan taulua, tai ylipäätään mitään kuvaa Nellasta.

– En ole vieläkään saanut vastausta siihen, mikä kaiken tämän tarkoitus oli. Että ensin annetaan ja sitten otetaan pois. En saa koskaan takaisin lastani tai sitä elämää, jota elimme. Ne olivat elämäni parhaat vuodet. Kuin hyvää unta, joka loppui liian lyhyeen.

Murskaava diagnoosi

Kun Tia vuonna 2009 odotti Nellaa, hän nautti raskausajastaan. Tia oli aina haaveillut kahdesta lapsesta ja siitä, että saisi esikoisensa melko nuorena. Hän ja Toni olivat tavanneet muutama vuosi aiemmin, ja Tia oli heti ihastunut kohteliaaseen ja komeaan porilaismieheen. Aika omalle perheelle oli sopiva.

Vastasyntyneenä Nella oli terveen oloinen. Neljän kuukauden ikäisenä tytön paino alkoi kuitenkin hyvästä ruoka­halusta huolimatta laskea. Neuvolassa epäiltiin imeytymishäiriötä, kunnes havaittiin, ettei Nella kiinnitä leluihin  samalla tavalla huomiota kuin ikäisensä.

– En huomannut Nellassa mitään outoa, sillä hän oli ensimmäinen lapseni. Ei minulla ollut vertailupohjaa, Tia kertoo.

Satakunnan keskussairaalassa Porissa Nellalle tehtiin kaikki mahdolliset testit. Tulos oli aina sama: jokin oli vialla, mutta kukaan ei osannut sanoa mikä. Vasta Turun yliopistollisessa keskussairaalassa Nellalla todettiin harvinainen, äidiltä periytyvä keskushermostosairaus, Leigh-tauti. Suomessa oireyhtymää sairastaa vain muutamia kymmeniä lapsia. Toni ja Tia saivat kuulla, ettei mitään tautia hidastavaa tai pysäyttävää hoitoa ole.

– Meille kerrottiin, että Nella kuolee ennen kouluikää, ja menin sokkiin. Voiko äiti julmempaa kuulla?

Nellan takia Tia ja Toni päättivät yrittää elää niin normaalia elämää kuin mahdollista. He kävivät eläinpuistossa, leikkipuistoissa, vauvakerhossa ja muskarissa sekä tapasivat kavereitaan.

– Diagnoosin jälkeen elämä tavallaan pysähtyi. Menimme Nellan ehdoilla, emmekä koskaan esimerkiksi altistaneet häntä turhaan flunssatartunnalle.

Tia oppi elämään surun ja pelon kanssa, vaikka sisintä kaihersi jatkuvasti ajatus hiipuvasta ajasta ja huoli siitä, herääkö Nella vielä seuraavanakin aamuna.

– Elin joka päivä täysillä Nellan kanssa. Tonin mielestä minusta tuli oikea leijonaemo, sillä omin Nellan itselleni. Luin joka ilta iltasadun ja ajattelin, että satu voi olla viimeinen. Samalla silti toivoin koko ajan, että Nella olisi ensimmäinen lapsi, joka selättäisi taudin ja pystyisi elämään sen kanssa pitkään.

Hyväntuulinen ja kiltti lapsi

Leigh-taudille tyypillisesti Nellan kehitys pysähtyi, ja jo opitut taidot alkoivat vähitellen kadota. Tyttö ei koskaan oppinut puhumaan eikä istumaan, ei edes pyörähtämään ympäri.

– Nellan huomattavin erilaisuus oli lihasvelttous. Sen vuoksi ulkopuolisen oli vaikea pidellä tyttöä sylissä, mutta minulle se oli luontevaa. Nella oli koko ajan kanssani, sillä minä olin hänen äänensä, kätensä ja jalkansa, Tia kertoo.

Vuoden ikäisenä Nella sai nenä-mahaletkun, sillä hän ei pystynyt enää nielemään. Tia heräsi öisin jokaiseen yskähdykseen ja syöksyi aina pinnasängyn luo tarkistamaan, oliko Nellalla kaikki hyvin.

– Nella ei silti koskaan itkenyt tai valittanut. Hän oli äärimmäisen kiltti ja hyväntuulinen lapsi. Ihan selvästi Nellasta näki, ettei hänellä ollut paha olla.

Hieman ennen kaksivuotissyntymäpäiviään Nellan nenämahaletku vaihdettiin PEG-nappiin, jotta ruoka voisi kulkea suoraan mahalaukkuun. Leikkaus meni hyvin, mutta haava tulehtui. Sen jälkitautina Nella sai Kawasakin taudin, yleisen pienten lasten jälkitaudin. Tyttö jäi korkean kuumeen takia sairaalaan, mutta Tia oli varma, että he lähtisivät sieltä yhdessä kotiin. Hän oli jo suunnitellut palaavansa töihin – Nellalle oli hoitaja katsottuna ja hoitopäivät sovittuna. Mutta kuume vei tytön viimeisetkin voimat. Nella nukkui pois äitinsä sylissä.

Vaikeat kahvipöytäkeskustelut

– Nella tulee ajatuksiini joka päivä. Ulospäin näytän reippaalta ja iloiselta mutta sisältä olen aivan rikki. En ole kertaakaan Nellan kuoleman jälkeen tuntenut olevani onnellinen, Tia saa sanotuksi.

Nellan kuoleman jälkeen Tiaan iski valtava tyhjyys. Palattuaan sairaalasta hän vain makasi sohvalla aamusta iltaan, katsoi tyhjänpäiväisiä televisio-ohjelmia ja vältteli ihmisten seuraa.

– Tonin mukaan minuun ei saanut silloin mitään kontaktia, elin omassa kuplassani. Hän taas käytti enemmän aikaa urheiluun ja työntekoon. Vaikka surimmekin eri tavoin, olemme silti puhuneet ja itkeneet yhdessä. Lapsen menettäminen on vain vahvistanut parisuhdettamme.

Parin kuukauden jälkeen Tia palasi töihinsä myyjäksi, sillä hänen oli saatava muuta ajateltavaa. Kun tutut asiakkaat kyselivät Tian kuulumisia, hän vetäytyi välillä sivummalle itkemään. Kahvipöytäkeskusteluissa Tia tuntee yhä piston sydämessään, kun puhe kääntyy omiin lapsiin.

– Minulta on kyselty, onko minulla lapsia tai sanottu, että odotas vain, kun saat oman lapsen. Silloin vastaan, että olen äiti, mutta lapseni on kuollut. Sellaista vastausta ei kukaan osaa odottaa. Pääsisin itse paljon helpommalla, jos sanoisin, ettei minulla ole lapsia, mutta se tuntuisi älyttömän pahalta. Minullahan on lapsi!

Pitkään Tia tunsi syyllisyyttä, jos hän nauroi tai viihtyi ihmisten seurassa. Ravintoloissa ja lomamatkoilla hän tunsi koko ajan, että yksi puuttui joukosta.

– Nellan poissaolo kaiversi niin paljon, etten pystynyt nauttimaan mistään. Mietin vain, että Nellan pitäisi olla täällä, hänkin kuuluu perheeseen, Tia muistelee.

Vuosi tyttärensä kuoleman jälkeen Tia alkoi käydä ammattiauttajalla.

– Olisin saattanut masentua, jos en olisi mennyt hoidettavaksi. En olisi selvinnyt enää pääni kanssa. Ajattelen asioita aina tunteella, joten oli hyvä, että toinen sai järjen äänenkin kuulumaan. Elämästäni tuli paljon helpompaa.

Tia löysi lisäksi vertaistukea toisesta Porissa asuvasta äidistä, joka oli samoihin aikoihin menettänyt melkein samanikäisen lapsensa.

– Hän tiesi tasan, miltä minusta tuntui. Hän oli minulle suuri apu.

Pienempi paha

Kun Tia vuosi sitten uskaltautui yrittämään uutta raskautta, hän jaksoi viimeiseen asti toivoa, että toinen lapsi olisi terve. Olihan hän itsekin terve, samoin kuin hänen äitinsä ja siskonsakin. Istukkatestistä selvisi kuitenkin huonoja uutisia: poika oli yhtä vakavasti sairas kuin Nella.

– Vaikka pelkäsin testituloksia, ajattelin, ettei yhtä huono tuuri voi käydä toista kertaa. Meidän oli valittava kahdesta pahasta pienempi. Se oli varmasti myös itsesuojelua. Olisi ollut kamalaa joutua kokemaan se kaikki uudestaan, Tia sanoo.

Neljännelle kuulle edennyt raskaus keskeytettiin syyskuussa, Tian syntymäpäivänä. Sen jälkeen Tia ei ole enää uskaltanut haaveilla äidiksi tulemisesta.

– En ole koskaan tuntenut vihaa mutta katkeruutta kylläkin. Mitä olen tehnyt väärin, että joudun kokemaan tämän kaiken? Olen lukenut artikkeleita lapsensa menettäneistä äideistä, mutta heillä on usein muita lapsia, jotka auttavat jaksamaan. Mutta entä sitten, jos ei ole muita lapsia? Mikä sitten auttaa jaksamaan?

Iloa pienistä hetkistä

Puolitoistavuotias dalmatialainen Lady juoksee suoraan kohti, väistää ihan viime hetkellä ja pinkoo polkua pitkin syvemmälle metsään. Vilkas koira kiskoo kaiken Tian huomion itseensä, ja hyvä niin. Ladyn ansiosta Tia unohtaa välillä päässä pyörivät ajatukset.

– Nellan kuoleman jälkeen tuntui oudolta, kun kukaan ei yhtäkkiä enää tarvinnutkaan minua tai ollut koko ajan siinä. Nyt kun minulla on Lady, minulla on ainakin joku, josta huolehtia.

Tia hakee muuta ajateltavaa ja hetkellistä hyvän olon tunnetta myös pienistä iloista, kuten shoppailusta ja pullakahveista ystävien kanssa. Silti joka päivä jokin tai joku muistuttaa siitä, mitä hän on joutunut käymään läpi.

– En vieläkään pysty kuuntelemaan Jenni Vartiaisen Missä muruseni on -kappaletta itkemättä. Kamalimpia ovat kuitenkin joulut ja äitienpäivät. Ne ovat menettäneet täysin merkityksensä.

Viime äitienpäivänä Tia, Toni ja Tonin 9-vuotias poika Veeti kävivät Nellan haudalla Porissa. Ennen matka oli lyhyt, mutta nyt etäisyys on kasvanut parillasadalla kilometrillä. Toni ja Tia muuttivat töiden takia Espooseen puoli vuotta sitten.

– Olin kauan sitä mieltä, etten voi lähteä Porista. En suostunut edes miettimään sitä vaihtoehtoa, sillä en voinut jättää Nellaa. En tiedä, oliko aika sitten oikea, mutta kun sain hyvän työpaikan, muutto tapahtui todella nopeasti.

Ikuiset jäljet

Kaiken kokemansa jälkeen Tia tuntee sekä herkistyneensä että kovettuneensa. Itku tulee yhä melkein päivittäin. Mutta kun muut voivottelevat jälkikasvunsa pitkittynyttä nuhaa, Tia ajattelee, että voi voi, se on vain nuha. Hän antaisi mitä tahansa, että Nellankin sairaus olisi ollut yhtä vaaraton.

– Onko elämäni helpompaa nyt kuin heti Nellan kuoleman jälkeen? En tiedä. Porskutan surussani jotenkin eteenpäin, mutta kuolemaa en enää pelkää. Tiedän, että kun kuolen, pääsen Nellan luokse. Se on jotenkin helpottava ajatus.

Nellan hymy ja naurunpyrähdykset hiipivät usein Tian mieleen. Marraskuussa hän ja Toni tatuoivat käsivarsiinsa Nellan pienet jalanjäljet, Tia vasempaan käteen, Toni oikeaan. Nyt Nella kulkee vanhempiensa mukana aina.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?