Paula Lehtomäki ei tunne äitinä huonoa omaatuntoa.

 ”Lapset ovat pieniä vain kerran”, puolueen johtotehtävistä kieltäytynyt ympäristöministeri sanoo.
 
 

Helsinkiläisen merenrantakahvilan lounaskilinässä kahviaan nauttii vapautunut nainen. Ministeri Paula Lehtomäellä, 37, on takanaan pitkästä aikaa kokonainen vapaa viikonloppu. Hän on hiihtänyt, sukuloinut, saunonut ja käynyt uimahallissa poikiensa, nelivuotiaan Hanneksen ja kaksivuotiaan Eeliksen kanssa.

Paula Lehtomäestä olisi voinut tulla keskustan seuraava puheenjohtaja ja Suomen pääministeri, mutta hän päätti valita toisin. Silti hän on yhä keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja ympäristöministeri, jota virka-auto kuljettajineen nytkin odottaa, jotta kiireinen aikataulu pysyy kasassa.

Siksi Paulaa hieman hämmentää tasa-arvokeskustelu, joka syntyi, kun hän muutama viikko sitten kieltäytyi keskustan kruunusta vetoamalla perhesyihin, pieniin poikiinsa.

– Välillä on tuntunut siltä, kuin olisin jäämässä kotiäidiksi. Työni on yhä kiireistä, eikä ratkaisuni vielä näy kotona. Ja olen jatkossakin valmis tarttumaan kiinnostaviin poliittisiin tehtäviin, sanoo ensi eduskuntavaaleissa Kainuun sijasta Uudellamaalla ehdolle asettuva Paula.

Liikaa poissa kotoa

Paula Lehtomäen päätös olla lähtemättä puheenjohtajakisaan ällistytti kaikki, niin pitkään häntä oli pidetty puolueensa perintöprinsessana ja niin ylivoimaisilta näyttivät hänen kannatuslukunsa. Ehkä hän ällistyi vähän itsekin.

– Päätös ei ollut helppo, harkitsin sitä pitkään. Oli ristiriitaista avata lehtiä, nähdä suuria kannatuslukuja ja tajuta, että tämmöistä mahdollisuutta tarjotaan vain kerran elämässä. Oikein sormet syyhysivät, kun mietin, että pääsisin kokeilemaan, mihin kykyni riittäisivät.

Samalla hän tunsi kuitenkin vahvasti, että arjen ja perheen kannalta on eroa sillä, kuuluuko puolueensa terävimpään kärkeen vai vasta kakkosketjuun. Sarka on jo nyt vaativa ja työtaakka kova.

– Lasten tarpeita ajatellen olen nytkin liikaa poissa kotoa. Harkittuani asiaa tajusin, ettei minulla ole mahdollisuutta pyrkiä vielä nykyistäkin vaativimpiin tehtäviin. Esimerkiksi pääministerin virka on sellainen, että tilanteen ollessa päällä pääministeri on koko ajan isänmaan käytettävissä.

Itsestään selvä äitiys

Paula keskusteli yhdestä elämänsä suurimmasta ratkaisusta myös perheensä ja ystäviensä kanssa.

– Sain kyllä tukea. Mutta niin härkäpäinen ihminen olen, että pidän elämäni ohjakset omissa käsissäni. On kysymys minun arjestani ja elämästäni, vaikka ratkaisu koskettaakin perhettäni.

Nyt hän sanoo tyynesti, että kaikkea elämässä ei voi saada yhtä aikaa.

– Lapset ovat pieniä vain kerran elämässä. Ja jos lapsia hankkii, ne on myös hoidettava. Minulle on aina ollut selvää, että haluan äidiksi. Nuorempana kuvittelin, että lapset tehdään sitten, kun elämä rauhoittuu, kunnes tajusin, ettei sellaista hetkeä tule. Me naiset törmäämme siihen tosiasiaan, että jos liiaksi vetkuttelee, lastenteko on myöhäistä.

Jokin aika sitten tv-toimittaja vertasi Paulan ja pienten lasten isän Jyrki Kataisen tilannetta toisiinsa. Paula totesi heidän eronsa olevan siinä, että Kataisella on vaimo mutta hänellä ei. Paula oli ministeri molempien lastensa syntymän aikaan, ja se merkitsi eroa työtehtävistä.

– Työ ja perhe ja niiden yhdistäminen ovat naiselle aina iso kysymys ja erilainen kuin miehelle. Mutta jokainen perhe tekee omat päätöksensä, eikä ulkoapäin voi neuvoa toisia. Olen mielestäni sangen kohtuudella vienyt perhettäni eteenpäin. En tunne huonoa omaatuntoa, vaikka tiedän, että en minä nytkään ole ajankäytöltäni lapsilleni omistautunut äiti.

Paula Lehtomäki

– 29.11.1972 Kuhmossa syntynyt keskustan kansanedustaja ja ympäristöministeri. Toiminut aiemmin myös ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.

– Koulutukseltaan valtiotieteen kandidaatti ja kauppatieteiden maisteri. Valittiin Kuhmon kaupunginvaltuustoon vuonna 1996 ja eduskuntaan 1999 sekä keskustan varapuheenjohtajaksi 2002.

– Naimisissa Jyri Sahlstenin kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta, vuonna 2005 syntynyt Hannes ja 2007 syntynyt Eelis.

KOMMENTOI! Voiko uran ja perheen yhdistää? Paljonko sinä vietät aikaa lastesi kanssa?

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!