Kuva Andreas Janett

Laulaja Paula Koivuniemi on jo toista vuotta jakanut petinsä Oliver-nimisen kollin kanssa. – Oliver kömpii aamulla viereeni heti, kun kuulee, että olen herännyt, Paula kertoo kissastaan.

Ulkona sataa kaatamalla, mutta Paula Koivuniemen asunnossa Helsingin kattojen tasalla on valoisaa ja vaaleaa. Valkoiset huonekalut ja lasi- ja peilipinnat ovat naisellisen tyylikkäitä kuten omistajansa, mutta aika nopeasti selviää, ettei Paula suinkaan elele kodissaan sinkkuna.

Siellä täällä hienojen mööpeleiden seassa jököttää rouheaa kiipeilypuuta ja raapimispintaa. Puolitoistavuotias Oliver-kissa on ottanut talossa isännän paikan ja saa nyt emäntänsä jakamattoman huomion.

– Oliver nukkuu usein kalleimman Pradan pukuni päällä. Mekko oli joskus tipahtanut naulakosta tuolille ja kissa otti sen heti makoilualustakseen. Pääasia, että lemmikillä on kaikki hyvin, Paula nauraa.

Oikeastaan Oliver on Paulan hoitokissa. Tai vielä tarkemmin: Paulalla on Oliveriin yhteishuoltajuus samassa talossa asuvan assistenttinsa Laura Vuorisen kanssa. Kissa viettää päivät Paulan kanssa ja yöt Lauran luona.

– Laura tuo Oltsun tänne aamulla kahdeksalta, jolloin vielä nukun. Ja Oltsu antaa mun nukkua rauhassa, kunnes kuulee, että olen hereillä. Silloin se tulee mun viereen sänkyyn kehräämään, Paula kertoo petikaveristaan.

Paulan ja Oliverin kodista avautuu upea näkymä Koffin puistoon ja aitiopaikalle ikkunan eteen on rakennettu näköalatasanne talon isännälle Oliver-kissalle. Siinä sen on mukava kölliä ja katsella taivaalla lentäviä lintuja.

Puistossa chillaten

Kesäisin laulaja ja Oliver ovat tuttu näky Koffin puistossa.

– Yleensä kaikki haluavat silittää Oliveria ja viereisestä päiväkodistakin lapset juoksevat sen perään. Joskus joku haluaa ottaa kuvan kissasta ja minusta, mutta ei siinä ole mitään sen kummempaa. Meillä on puistossa vakkaripuu, johon laitoin Oliverin jo ihan pienenä turvaan, koska siellä liikkuu myös paljon koiria.

Paulan kissan tuntevat myös kaikki naapurit, sillä Oliverilla on rapussa monta hoitopaikkaa, ja sillä on tapana hiippailla porraskäyvässä.

Kissanhoitajaa tarvitaankin taas pian, sillä Paulan konserttikiertue Matkalla starttaa 13.10. Savonlinnasta. Supersuosittu artisti esiintyy syksyn aikana yli kymmenellä eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertue päättyy Helsingin Finlandia-taloon 7.12.

Keväällä Paula jatkaa The Voice of Finlandin empaattisena tähtivalmentajana yhdessä viime kaudelta tuttujen Elastisen, Lauri Tähkän ja Michael Monroen kanssa.

– Voicen ja muiden television musiikkiohjelmien ansiosta keikoilleni on viime vuosina tullut paljon nuoria ja ihan lapsia, jotka tykkäävät esimerkiksi Kuka pelkää Paulaa- , Kuuntelen Tomppaa-  ja Aikuinen nainen -biiseistä.

– Mutta ei tässä aina niin varmoilla vedetä. Jännitän edelleen opiskelijaporukoiden haalarikeikkoja. Jossain kohdassa minulle tulee aina mieleen ikäasia. Että hei vitsi, miettivätköhän ne opiskelijat minkä ikäinen olen?

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.