Paula Vesala valmistelee toista albumiaan. ”Tuntuu ihanalta, että sooloura on lähtenyt niin vahvasti liikkeelle. Silti tämä on vasta alku.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Paula Vesala valmistelee toista albumiaan. ”Tuntuu ihanalta, että sooloura on lähtenyt niin vahvasti liikkeelle. Silti tämä on vasta alku.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Yhdysvaltoihin muuttanut Paula Vesala ei ehdi kärsiä Suomi-kaipuusta, sillä hän käy täällä niin usein.

Laulaja ja lauluntekijä Paula Vesala lensi Suomeen juhannuksena keikkailemaan kesän ajaksi. Heti keikkojen päätyttyä elokuussa laulaja palaa takaisin Los Angelesiin.

– Kirjoitan uutta musiikkia, mutta levyä ei julkaista vielä tämän vuoden puolella. Palaan syksyllä takaisin Suomeen tekemään konserttisalikiertueen, mutta sen jälkeen keskityn tekemään biisejä, hän kertoi Ruisrockissa sunnuntaina hetkeä ennen keikkaansa.

Alkuviikot Vesala viettää aina poikansa Juliuksen kanssa, loppuviikot lavoilla.

– Olemme mökillä tai hengailemme muuten vaan. Julius on fiksu tyyppi, ja hän tykkää kummankin vanhempansa musiikista. Tänään hän ja Miran [Luoti] poika ovat molemmat isovanhemmillani hoidossa. Kuulemma he olivat miettineet, miksi PMMP lopetti ja vertailleet keikkabussikokemuksia.

Losiin Vesala kertoo kotiutuneensa hyvin.

– Teen töitä ja opiskelen. Suomi-kaipuuta ei ehdi tulla, koska piipahtelen täällä vähän väliä. Ja vien aina laukullisen ruisleipää mennessäni. Teemme myös kavereideni kanssa Losissa karjalanpiirakoita, kyllähän nyt poika pitää opettaa rypyttämään!

Näyttelijä Eija Vilpas on huomannut, että nauraminen on terapeuttista.

Näyttelijä Eija Vilpas täytti vastikään 60 vuotta. Tämän olen oppinut -haastattelussaan hän kokee, että vielä on paljon tehtävää.

–Haluaisin opetella suunnistamaan. Viihdyn metsässä, mutta en uskalla mennä vieraaseen metsään edes kompassin ja kartan kanssa, koska minulla on niin onneton suuntavaisto. Ruotsin-laivallakin hytin löytäminen on aivan mahdotonta, kansansuosikki nauraa.

Ikääntyessään Eija kokee palanneensa nuoruuteensa: hän asuu taas yksin, ja perhearjen pyörittäminen on ohi. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Seurana asuu kaksi koiraa ja kissa.

–Ystävien kanssa nauraminen on minulle tärkeää. Pitää jutella vakaviakin, mutta nauraminen on hirveän terapeuttista. Ajattelen, että kerran päivässä pitäisi nauraa oikein kunnolla, Eija sanoo.

–Ihmissuhteeni ovat aika pysyviä. Entisen miehenikin, Ville Virtasen, kanssa olemme hyviä kavereita. Ihmissuhteet voivat säilyä, vaikka elämäntilanteet muuttuvat.

Mitä Eija kertoo uskostaan? Entä 30 vuoden urastaan ”samalla raksalla”? Miten äitiys muuttuu ikääntyessä? Lue Eijan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun kyläkauppias Sampo Kaulanen menetti isänsä, hän sulkeutui suruunsa. –Jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu-vaimo miettii nyt.

Jounin kaupastaan tunnetulla Sampo Kaulasella, 38, ja vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasella, 37, on takanaan poikkeuksellisen raskas vuosi.

Koko perheen elämä muuttui peruuttamattomasti keväällä 2016, kun Sampon isä teki itsemurhan kärsittyään pitkään mielenterveysongelmista. Eläkepäivät jäivät viettämättä, lastenlasten varttuminen näkemättä.

Sampo sulkeutui suruunsa. Vierellä Minttu sai huomata, että puoliso, joka oli aina ollut leppoisa veikko kuppia otettuaan, muuttui nyt synkäksi ja äreäksi.

–En pistä pahakseni sitä, että Sampo silloin tällöin lähtee parin kolmen päivän rännille kavereittensa kanssa. Mutta jos surua ja katkeruutta alkaa turruttaa alkoholilla, ollaan väärällä tiellä, Minttu miettii.

–Välillä olin Sampon juomisesta huolissani. En siitä, että hänelle kehittyisi alkoholiongelma, vaan niistä raskaista tunteista, jotka alkoholi nosti esiin, Minttu sanoo.

Muutos parempaan tapahtui vasta kuukausien jälkeen ensin perheen aurinkolomalla ja myöhemmin Sampon ja Mintun kahdenkeskisellä lomalla.

–Yhtäkkiä Sampo alkoi puhua tunteistaan ja peloistaan. Sen reissun jälkeen hänellä ei enää hitsannut niin pahasti, Minttu kertoo.

–On totta mitä sanotaan – ajan kuluminen auttaa suruun, Sampo sanoo.

Mitä Sampo ja Minttu ajattelevat läheisen itsemurhasta? Miten aviopari selviytyi rajusta vuodestaan? Lue Sampon ja Mintun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 32/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.