Helen nappasi vuonna 2007 parhaan naispääosan Oscarin roolistaan Elisabet II:na elokuvassa The Queen. Kaikki jutun kuvat: MVPhotos

Näyttelijä Helen Mirren nauttii elämästään: on ihanan epäromanttinen puoliso, tukku filmialan ­palkintoja sekä arki Italiassa. Yksi haave ei kuitenkaan koskaan toteudu.

 Losangelesilaisen Four Seasons -hotellin sviitissä ­istuu nainen, jonka unelmasta ei koskaan tullut totta.

– Olen aina halunnut olla ranskalainen näyttelijä, näyttelijä Helen Mirren sanoo täydellisellä, asiallisuutta huokuvalla britti­aksentilla ja naurahtaa.

69-vuotiaalla Mirrenillä on liuta palkintoja Oscarista lähtien, Dame-arvo­nimi, ja mainetta ja kunniaa ropsahtelee niskaan kuin syyssateen ­pisaroita, mutta se syntyperä! Minkäs venäläis­isän ja brittiäidin tytär sille mahtaa.

Mutta ei voi sanoa, etteikö Helen olisi tavoitellut palaa unelmastaan siitä asti, kun hän nuorena rakastui Ranskaan.

– Olin 14-vuo­tiaana niin maan ­lumoissa, että hankin itselleni ranskalaisen poikaystävän Jean-Louisin. Tunnen hänet vieläkin. Vietin boheemia taiteilijaelämää Pariisissa ja asuin siellä vuoden, työskentelin kokeellisessa teatteriryhmässä. En kuitenkaan saanut tarpeeksi rooleja, edes vuokrarahoiksi asti, ja jouduin ottamaan töitä Britanniasta. Elämässä ei voi saada kaikkea, Helen ­sanoo ja katsoo suoraan silmiin.

Nuoren esteetikon mielestä naapurimaa oli paratiisi.

– Mielestäni Britanniassa oli hyvin tylsää 1960-luvulla. Ranskassa kaikki oli eleganttia ja upeaa. Ruoka oli parempaa, vaatteet tyylikkäämpiä sekä kampaukset ja meikki viimeistellyimpiä. Ranskalaiset olivat myös ruskettuneita, kun me britit näytimme ryppyisiltä jauhosäkeiltä. Enää erot eivät ole niin suuret, mutta olen edelleen sitä mieltä, että hienostuneisuuden taso on omaa luokkaansa Ranskassa, Helen jutustelee.

Tuntuu uskomattomalta, että yhdellä maailman tyylikkäimmistä ja arvostetummista näyttelijöistä olisi alemmuuskompleksi kenenkään suhteen. Helen on aina häikäisevä ilmestys punaisella ­matolla, ja kun hän nyt istuu pöydän ­ääressä tyttömäisessä sinivalkoisessa silkkimekossa, jaloissaan kermanväriset avokkaat, hänestä huokuu iätön kau­neus ja klassinen arvokkuus.

Vaikka Helen tönöttää tuolilla selkä suorassa kuin kirkon penkillä, hän on ­samaan aikaan hyvin vilpitön ja rento.

Helen teatterin ­lavalla näytelmässä Roaring Girl vuonna 1983.

Kaalipiirakkaa ja pashaa

Nyt Helen on lähempänä unelmaansa kuin koskaan. Uudessa elokuvassaan Herkullinen elämä hän esittää hienostoravintola Le Saule Pleureurin omistajaa madame Mallorya. Kuvaukset pienessä Saint-Antonin-Noble-Valin kylässä Etelä-Ranskassa olivat toiveiden täyttymys.

– Ranska oli suurin syy, miksi halusin olla tässä elokuvassa. Olisin tosin halunnut, että hahmoni olisi puhunut enemmän ranskaa, sillä puhun kieltä hyvin, Helen sanoo ja huitoo käsillään kuin aito  pariisitar.

Lasse Hallströmin ohjaama draama kertoo intialaisesta perheestä, joka ­perustaa kotikutoisen ravintolan vastapäätä Malloryn luotsaamaa Michelin-tähden gourmet-ravintolaa. Kaavoihin kangistunut ravintoloitsija pitää etnistä väriläiskää häpeäpilkkuna ja aloittaa ­kulinaarisen sodan.

– Ranskalaiset suhtautuvat ruokaan hyvin vakavasti – toisin kuin me britit. Minulle ruoka on polttoainetta. Syön ja jatkan päivääni. Toisinaan on mukavaa mennä hienoon ravintolaan, mutta ­pidän enemmän tavallisesta arkiruuasta. Kaipaan välillä yksinkertaisia ruokia, jotka muistuttavat minua lapsuudesta. Ne ovat makuja, joita en unohda koskaan, Helen kertoo.

Yksi unohtumattomista makunautinnoista on oman äidin kaalipiirakka.

– Äitini ei ollut hyvä kokki, mutta hän opetteli tekemään kaalipiirakkaa isälleni, joka oli venäläinen. Vietimme aina pääsiäistä venäläisen ortodoksiperinteen mukaan, vaikka emme olleet uskonnollisia. Silloin äitini teki pashaa, jonka herkullisen maun tunnen edelleen suussani, Helen muistelee.

Tuore leffa Herkullinen elämä vei Helenin vihdoinkin taas Ranskaan töihin.

Tumpelo keittiössä

Helen itse kokkaa hyvin harvoin.

– Ostan ruokakirjoja, luen reseptejä ja katson ruokaohjelmia, mutta inhoan ruokakauppaan menemistä ja kassien purkamista kotona.
Nihkeä suhtautuminen ruuanlaittoon saattaa johtua traumaattisesta kokemuksesta illalliskutsujen emäntänä.

– Illallisten järjestäminen kauhistuttaa minua. Pelkään aina, että vieraani eivät pidä ruuistani. Esimerkiksi viime kutsuilla päätin, että kaikki on pöydässä vihreää. Värjäsin jopa perunat vihreiksi. Yksi vieraista ilmoitti saapuessaan, että hän syö kaikkea muuta paitsi vihreää!

Helenille ruuanlaitto on taidetta.

– Arvostan kokkien intohimoa käyttää täydellisiä raaka-aineita ja valmistaa niistä fantastisia makuyhdistelmiä. Ruuanlaitossa tarvitaan mielikuvitusta, uutta luovaa ajattelua ja paljon työtä. Sitä voi siinä mielessä verrata näyttelemiseen, joka vaatii elinikäisen omistautumisen.

Vaikka Helen on omistautunut ­ammatilleen, asenne näyttelemistä kohtaan on muuttunut vuosien varrella.

– En ole enää niin idealistinen kuin ennen, jolloin suhtauduin näyttelemiseen kuin uskontoon. Ajattelin, että sillä on äärettömän tärkeä rooli yhteiskunnassa, mutta nykyään olen tyytyväinen, kun saan viihdyttää.

Rentous on tullut iän myötä.

– Olen edelleen inspiroitunut työstä. Rakastan hyviä näytelmiä, hienoja roolisuorituksia ja laadukkaita käsikirjoituksia. En vain enää suhtaudu näyttelemiseen niin vakavasti. Pystyn nykyään nauramaan sille, Helen pohtii.

Silti Helenin palkintokaappi pursuilee kunnianosoituksia. Viime vuonna ­hänet palkittiin Lontoossa arvostetulla Olivier-teatteripalkinnolla Elisabeth II:n roolista The Audience -näytelmässä.

– Olivier-palkinto on henkilökohtainen Michelinin tähteni, jonka saavutin vasta nyt.

Helenin tunnetuimpia leffoja on tv:ssä usein esitettävä ­Kalenteritytöt.

Onnellisen suhteen salaisuus

Työ on tuonut Helenin elämään myös miehen. Helen tapasi 28 vuotta sitten ohjaaja Taylor Hackfordin White Nights -elokuvan ­kuvauksissa, joista osa tehtiin Suomessa. He menivät naimisiin 1997. Helen pitää suhdetta suurimpana saavutuksenaan elämässään.

– Mielestäni näin pitkä ja onnellinen avioliitto on aikamoinen saavutus etenkin minun ammatissani, vaikka se ei ole tuntunutkaan haasteelta.

Pitkän suhteen salaisuus on molemminpuolinen tuki ja kannustus.

– Emme puutu toistemme työhön: hän ei kommentoi saamiani käsikirjoituksia, enkä minä hänen. Olemme kuitenkin aina toistemme tukena.

Ennen ensi-iltaa Taylor ostaa Helenille aina kimpun keltaisia ruusuja. Haastatteluissa Helen on silti maalaillut avioliitostaan arkista kuvaa. Hän on usein sanonut, että meni naimisiin taloudellisista syistä:

– Tulimme niin läheisiksi, ettei ollut enää mitään syytä olla menemättä naimisiin. Kotimaissamme Britanniassa ja USA:ssa lait suosivat aviossa olemista.

Helen vastusti avioliittoa pitkään ja hartaasti, sillä hän pelkäsi sen johtavan vain suhteen muuttumiseen ja avioeroon.

– Minulla ei todellakaan  koskaan ollut aikomusta avioitua. Taloudelliset syyt olivat lopulta ainoa syy mennä naimisiin, mutta olen iloinen, että menin.

Romantiikka ei suhteessa kukoista, mutta ei Helen sitä kaipaakaan.

– Taylor ei ole romanttinen, mutta toisaalta saan paljon enemmän. Saan lojaaliutta ja rehellisyyttä – ja ne ovat minulle romantiikkaa tärkeämpiä asioita, Helen sanoi David Lettermanin tv-show'ssa vuonna 2010.

Pariskunta unohtaa jopa ostaa toisilleen syntymäpäivälahjat.

– Aina päivää ennen Taylorin syntymäpäivää kyllä ajattelen, ­että pitääpä ostaa hänelle jotain, Helen kertoi Daily Mailin haastattelussa.

Koko perhe yhteiskuvassa: aviopuoliso Taylor (vas.), Helen ja Taylorin pojat Rio ja Alexander.

Toisen huomioon ottaminen on Mirren-Hackfordin perheessä arkista jutustelua.

– Puhumme paljon päivän tapahtumista, Taylor ­rakastaa höpöttelyä. ­Minä en ehkä puhu niin paljon kuin Taylor ­haluaisi – en ole niitä naisia, jotka kyselevät mieheltään, miltä nyt tuntuu, Helen sanoi Woman & Home -lehdessä 2013.

Taylorilla on kaksi aikuista poikaa ­ensimmäisestä avioliitostaan, mutta ­Helen ei koskaan ­halunnut tulla äidiksi.

– Olen todella onnellinen, että minulla ei ole lapsia. Olen saanut pitää vapauteni, hän vakuutti jo vuosia sitten.

Matkustaminen ja asuminen eri maissa on aina edustanut Helenille vapautta. Hän on asunut Lontoossa, Los Angelesissa ja New Orleansissa.

– Minulla oli talo Etelä-Ranskassa yli 20 vuotta, mutta se on myynnissä. Asumme tällä hetkellä Taylorin kanssa Italiassa. Yritän myös opetella puhumaan italiaa.

Ne viimeiset viisi kiloa

Tähti on aina pitänyt huolta vartalostaan, vaikka väittääkin olevansa juuri nyt rapakunnossa. Helen uskoo 1950-luvulla suosioon nousseeseen kunto-ohjelmaan, joka koostuu lankku- ja venyttelyliikkeistä, polvien nostoista ja muista isometrisistä liikkeistä.

– Olen kuukausien jälkeen palannut ohjelman pariin. Kyse on vanhasta ­Kanadan ilmavoimien kuntopiiristä, ­joka pitää tehdä päivittäin 12 minuutissa. Vasta sen jälkeen voi siirtyä seuraaviin liikkeisiin. En koskaan pääse ensimmäistä tasoa korkeammalle. Mutta koko ohjelman voi tehdä kotona, ja sen avulla tulee sen verran hyvään kuntoon, että parin viikon hikoilemisen jälkeen kehtaa mennä kuntosalille, Helen naurahtaa.

Kammotut laihdutuskuurit ovat joskus ainoa keino päästä toivemittoihin.

– Olen klassinen jojo-laihduttaja. Yritän aina päästä eroon viidestä ylimääräisestä kilosta, joiden kanssa olen kamppaillut koko ikäni.

Lihomisen pelossa Helen on luopunut leipomisesta.

– Leivoin yhdessä vaiheessa leipää ­joka päivä, sillä rakastan tuoreen leivän tuoksua keittiössä. Ongelma oli siinä, ­että leipä pitää syödä tuoreena, enkä voinut hillitä itseäni, tunnustaa Helen ja nostaa kädet kasvoilleen.

Helen myöntää, että kuvaaminen ranskalaisen ja intialaisen keittiön ­makunautintojen äärellä palautti hänelle innon ruuanlaittoon.

– Sain tästä uuden kipinän, sillä ajattelen aina, että minun on aloitettava kokkaaminen. Nyt yritän tosissani. Lähetän vain jonkun muun ruokakauppaan.

Etkö saa tarpeeksesi konkarinäyttelijästä? Lue:

Leffataivaan kestotähdet: Vapautta rakastava Helen Mirren

Helen Mirren

■ Syntyi 26.7.1945 Lontoossa. Isä Vasili oli venäläinen, äiti Kathleen britti.
■ Naimisissa amerikkalaisohjaaja Taylor Hackfordin kanssa.
■ Tunnetuimpia elokuvia Kokki, ­varas, vaimo ja rakastaja, Gosford Park, ­Kalenteritytöt, Hitchcock.
■ Saanut neljä Emmyä, kolme Golden Globea, parhaan naispääosan Oscarin sekä Dame-arvonimen.
■ Syö kaikkea muuta paitsi keitettyjä lanttuja.
■ Herkullinen elämä elokuvateattereissa 29.8.

Mikko Kuustonen kertoo Yhden illan juttu -ohjelmassa, että alkoholista tuli hänelle aikoinaan ongelma salakavalasti.

Muusikko ja tv-kasvo Mikko Kuustonen kertoo Maaret Kallion Yhden illan juttu -ohjelmassa alkoholiongelmastaan.

– Siihen ei sisältynyt glamouria, eikä mitään boheemia taiteilijahommaa. Varmaan siihen sisältyi jonkin verran kivaa biletystä ja paljon hyvää: monta vuotta leppoisaa ja kivaa, ja oli se varmaan yhteisöllistäkin, Kuustonen kertoo psykoterapeutti Maaret Kalliolle. 

”Huomasin rupeavani ajattelemaan juomista vaivaannuttavan paljon.”

Kuustosen mukaan jossain vaiheessa hän alkoi puhua alkoholinkäytöstään muille, mutta moni sanoi, ettei hänellä mitään ongelmaa ole.

– Se, milloin juttu muuttui mun kohdalla ongelmaksi, tapahtui ikään kuin pään sisällä ja salakavalasti. Se johti yksinäiseen tissutteluun ja elämänpiiriin. jossa huomasin rupeavani ajattelemaan juomista vaivaannuttavan paljon.

2754012

Mikään ei tuntunut miltään

Maaret Kallio kysyy jaksossa Kuustoselta, mihin tämä oikein joi?

– Mulle yksi pelottavimpia kokemuksia omassa mielen järkkymisessä on se, kun tulee tilanne, että mikään ei enää tunnu miltään. Unelmat rupeavat häviämään tai häviää mielenkiinto ja uteliaisuus. Luulin lääkitseväni tuota oloa, mutta koin jälkikäteen, että olen pahentanut tuota kehää, Kuustonen selittää.

Yhden illan juttu keskiviikkoisin klo 21.00 Livillä. Mikko nähdään myös Vain elämää -ohjelmassa. Hänen päivänsä on 21.10.

Me Naiset ja Liv kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kippis

Mikko "doright" Kuustonen. Veikkaisin että suurin ongelma sinulla oli tuo doright. Näin sinut joskus kavereittesi kanssa huoltoasemalla. Taisin olla jotain kolme vee n. vuonna 79. Teitä oli siellä Dave "terävä" Lindholm, Sinä Mikko Matias "nohnoh" Kuustonen, Tommi "Aika Hyvä" tai "Niin on" Läntinen, Pelle Miljardi, jonka oikea nimi oli niin tylsä että se aiheuttaa narkolepsiaa lausuttaessa. Sinä ja Tommi mietitte, että perustaisitte tahoillanne bändit kunhan vaan keksisitte niille nimet. Taisit lausua minulle muutamaan kertaan silloin nohnoh. Löin Pelleä leukaan silloin. kaikkein oudoin muistikuva on, että 10 min myöhemmin Lemmy Kilmister oli huoltsikan pihassa, kun olin lähdössä vanhempien kanssa pois sieltä. Taisin jutskailla Lemmylle silloin, Dave tulkkasi. Siitä tuli silloin "terävä", kun se osas Lontoota. Lemmy oli herkkämies ei pitänyt yhtään, kun sanoi hänelle, että hän soittaa bassoa hassusti. Olisinko lyönyt häntäkin? Tosin vain reiteen. Leukaan en ylettynyt. Muutamaa vuotta myöhemmin taisin nähdä siluettisi Orivedellä pimeässä illassa. Jossain rokkisaaren lähellä tai sitten vähän kauempana. Siellä oli niitä retkuja, jotka meinas tehdä TV2:lle kusipää televisiosarjaa. Kerros onks tää Mikko unta? En ole ihan varma enää. Sä olet drinkkisi ansainnut. Anna mennä vaan.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kertoo uutuuskirjassa rakastuneensa mieheensä Tom Gustafssoniin päätä pahkaa. – En ikinä, mistään, olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni.

Hiihtäjä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen, 37,  kertoo Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -uutuuskirjassa suhteestaan mieheensä Tom Gustafssoniin, 39,  Aikku kertoo huomanneensa entisen ammattilaiskoripalloilijan jo vuonna 2000 luentosalissa. Molemmat opiskelivat tuolloin Lahden ammattikorkeakoulussa.

– Pitkänhuiskea koripalloilija Tom Gustafsson osui viereiseen pulpettiin, ja urheilijoina löysimme heti yhteisen sävelen. Komea kaveri paljastui hyväkäytöksiseksi, älykkääksi ja analyyttiseksi, A1-luokan saaliiksi, Aikku kertoo Pekka Holopaisen kirjoittamassa kirjassa.

Aikku tiesi jo tuolloin, ettei valmistu koulusta, mutta muistaa miettineensä päänsä puhki, miten pääsisi viettämään Tomin kanssa kahdenkeskistä aikaa. Hän keksi, että kopiot luentojen muistiinpanoista on helppo keino lähestyä. Aikku kun joutui olemaan paljon pois luennoilta leirien takia. Erään maajoukkueleirin jälkeen kaksikko tapasi kaakaolla.

– Siinä vierähti neljä tuntia. Lopuksi Tom kaivoi kassistaan pinon siistejä opintomuistiinpanoja, mutta kieltäydyin niistä. Kuule, ei musta tietokoneinsinööriä tule. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin oikeastaan tein vähän tikusta asiaa, halusin tutustua sinuun paremmin, Aikku sanoi.

Elämän paras päähänpisto

Aikun mukaan kaakaotreffit eivät heti johtaneet sen kummempaan. Mutta vappuna 2001 hän soitti Tomille hetken mielijohteesta.

– Se oli elämäni paras päähänpisto.

”En ole hetkeäkään ole joutunut katumaan.”

Kaksikko sopi, että he käyvät muutamilla treffeillä ja katsovat, miten suhde etenee. Ja nopeastihan se eteni. Kesällä kaksikko alkoi seurustella, ja syksyllä 2001 Aikku pakkasi kamansa vanhempiensa kotoa, ja pari muutti yhteen.

– Rakastuin Tomiin päätä pahkaa enkä hetkeäkään ole joutunut katumaan. En ikinä, mistään, olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni. Minun on turha pelata enää lottoa, sillä seitsemän oikein napsahti jo syksyllä 2001. 

Aikku ja Tom menivät naimisiin kesällä 2012. Tom on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen
Aikku ja Tom menivät naimisiin kesällä 2012. Tom on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen

Aikku ei katselisi sohvaperunaa

Naimisiin pari meni vuonna 2012. Aikku myöntää kirjassa, ettei välttämättä ole ollut aina helppo kumppani personaanansa, vahvan tahdon ja ammattinsa takia.

”Muista, Aikku, aina se, että minä en koe uhrautuvani tässä millään tavalla.”

Aikun mukan Tom on silti ollut hänen rinnallaan valittamatta. Tuki on ollut pyytetöntä.

– Muista, Aikku, aina se, että minä en koe uhrautuvani tässä millään tavalla. Haluan elää juuri tällaista elämää juuri sinun
kanssasi, Tom on sanonut Aikun mukaan useasti.

Tom on kulkenut Aikun mukana arvokisoissa vuosia. Tämän lisäksi Aikku arvostaa Tomissa sitä, että tämä on pitänyt itsestään huolta myös aktiiviuran jälkeen.

– Sohvaperunaa en katselisikaan, Aikku kertoo.

Aikun mukaan moni kuvittelee, että hän määrää heidän kotonaan kaapin paikan.

– Ei se todellakaan niin mene. Kovin harva tietää, miten meillä eletään, ja se sopii oikein hyvin.

Parin ensimmäinen lapsi, Amanda Ellen, syntyi toukokuussa 2016.

Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos, kirjoittanut Pekka Holopainen) ilmestyi 27.9.2016.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kertoo Tahto-kirjassa, että hänen ja kaksossisko Maijan välit eivät ole palautuneet ennalleen keväällä 2015 tapahtuneen välirikon jälkeen.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, 37, kertoo tällä viikolla ilmestyneessä Tahto Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjassa ristiriitaisista väleistä kaksossiskoonsa Maija Saariseen. Siskosten välit katkesivat keväällä 2015, kun Aino-Kaisan hiihtoon liittyvä päätös ei miellyttänyt Maijaa.

Kaksikon hiihtoseura Lempäälän kisa tarjosi Aikulle mahdollisuutta päättää, haluaako hän tehdä hiihtäjävalinnat Kuusamon SM-kisoihin vai antaako hän seuran päättää. Maija olisi toivonut, että Aikku olisi käyttänyt hänelle tarjottua valtaa. Näin Maija olisi päässyt SM-kisojen parisprinttiin Aikun kanssa. Aikku antoi kuitenkin seuran päättää, eikä Maija tullut valituksi. Tämä oli kova paikka Maijalle.

”Välimme eivät ole palanneet ennalleen, korkeintaan jonkinlaiseen välirauhan tilaan.”

– Maija ei matkustanut Kuusamoon lainkaan, vaan mökötti kotona. Lopputulos oli ennätyksellisen pitkä ja jäätävä välirikko. Välimme eivät sittemminkään ole palanneet ennalleen, korkeintaan jonkinlaiseen välirauhan tilaan. Kaksossisko osaa halutessaan olla kylmä ja torjuva kuin mannerjää, Aikku kertoo toimittaja Pekka Holopaisen kirjoittamassa kirjassa.

Aino-Kaisa Saarinen on voittanut neljä MM-kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia. Olympialaisista hänellä on kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Taustalla Aikun vanhemmat vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä
Aino-Kaisa Saarinen on voittanut neljä MM-kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia. Olympialaisista hänellä on kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Taustalla Aikun vanhemmat vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

Maija: Vanhemmat ovat Aikun henkilökohtainen huoltojoukko

Kirjasta selviää myös, että Maija-siskoa on kaihertanut sekin, miten paljon Aikku saa huomiota ja apua heidän vanhemmiltaan. Kaksosilla on myös kaksi isosiskoa, 10 vuotta vanhempi Terhi ja 8 vuotta vanhempi Tarja, joka asuu Tanskassa. Myös Terhi on Maijan kanssa samaa mieltä.

– Vanhemmat ovat Aikun henkilökohtainen huoltojoukko, se on jotenkin ilmiselvää, koska se on aina ollut niin. Häneltä on urheillessa jäänyt käytännön elämä kokonaan opettelematta, mikä on vähän surullista, Maija kertoo kirjassa.

Aikku ja Maija ovat aikaisemminkin puhuneet räiskyvistä väleistään. Alkuvuonna 2016 he kertoivat Me Naisten haastattelussa, että välejä ovat koetelleet kateus, erilaiset elämäntilanteet ja huippu-urheilijan itsekäs elämäntapa. Maija kertoi haastattelussa, että sai esimerkiksi lukea Aikun raskaudesta lehdestä.

Aikku ja Maija kertoivat Me Naisissa alkuvuodesta, että he olivat jo lapsena todella kilpailuhenkisiä. "Jos toinen meistä kaatui ladulla, toinen pinkoi ihan varmasti ohi", Aikku kertoi. Kuva: Milka Alanen
Aikku ja Maija kertoivat Me Naisissa alkuvuodesta, että he olivat jo lapsena todella kilpailuhenkisiä. "Jos toinen meistä kaatui ladulla, toinen pinkoi ihan varmasti ohi", Aikku kertoi. Kuva: Milka Alanen

Kirjan mukaan närää siskosten välille on aiheuttanut myös se, miten usein Aikku käy syömässä vanhempiensa luona. Siskojen mielestä Aikku aterioi vanhempien luona vuoden jokaisena päivänä. Aikun mukaan tämä on mahdotonta ihan jo teoriassakin, sillä hän on ollut pian 15 vuotta pari sataa päivää vuodessa poissa kotoa. Aikun mukaan todellinen luku on sata.

"Maija ja Terhi ovat päiväsaikaan töissä, eikä Tarjakaan oikein Tanskaan asti vellikellon soittoa kuule."

– Jos äiti kutsuu syömään hyvää ja terveellistä ruokaa, pitäisikö minun kieltäytyä, jotta siskot olisivat tyytyväisiä? Maija ja Terhi ovat päiväsaikaan töissä, eikä Tarjakaan oikein Tanskaan asti vellikellon soittoa kuule, Aikku ihmettelee.

Aikun mukaan siskot kuulemma myös paasaavat äidille, että tämän pitäisi lopettaa Aikun paapominen. Kirjan mukaan Terhi-sisko on sitä mieltä, Aikku melkeinpä käyttää hyväksi vanhempiaan.

Aikku: Kukaan ei muista, että menestykseni hedelmistä on riittänyt muillekin

Aikusta jokainen neljästä lapsesta on saanut vanhemmilta oman 25 prosenttinsa. Hän ihmettelee myös, että siskot ovat unohtaneet kaiken hyvän, mitä Aikku on muiden eteen tehnyt. Aikku luettelee kirjassa, että hän on esimerkiksi ostanut äidin ja isän keittiöön koneita ja raaka-aineita ruuanlaittoon.

– Kukaan ei näytä muistavan myöskään sitä, että menestykseni hedelmistä on kyllä riittänyt jotain aina muillekin. Kukahan maksoi tai hoiti vanhemmille ilmaiset arvokisamatkat, tai Maijalle majoituksen Falunin MM-kisoissa? Olen ajoittain ollut myös lapsista ainoa, joka ei ole tuottanut isälle ja äidille tuskaa ja murhetta, kun nyt mietin vaikka siskojeni parisuhdekuvioita, Aikku sanoo kirjassa.

Erilaisista muistoista ja näkemyksistä huolimatta Aikku kertoo kirjassa, että tietää Maijan ja Terhin rakastavan häntä – kuten hänkin heitä.

– Oveni ovat aina sepposen selällään Terhille ja Maijalle.

Lue Aikun ja Maijan yhteishaastattelu helmikuulta kokonaan täältä.

Tahto Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos, kirj. Pekka Holopainen) ilmestyi 27.9.2016.

Rakkaustohtori Jason Lepojärven mukaan kumppanin etsinnässä on kaksi kriteeriä yli muiden.

Jason Lepojärvi, 36, tullaan ikuisesti muistamaan rakkaustutkijana, joka kosi vaimoaan luentosalissa opiskelijoiden edessä Helsingissä. Tänä syksynä television katsojat ovat päässeet tutustumaan häneen yhtenä Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijoista, jotka kulkevat sokkona avioituvien parien rinnalla.

Teologian tohtori on hyvin suorasanainen, kun pääsee puhumaan lempiteemastaan, rakkaudesta. Mutta yksi aihe siinä häntä ärsyttääkin: ”siitä oikeasta” puhuminen.

Miksi ajattelet näin, Jason Lepojärvi?

– Se, että jokaiselle olisi joku oikea, on haitallinen myytti. Totuudenmukaisempaa olisi sanoa, että me olemme kaikki vääriä. Jotkut vain ovat vähemmän vääriä, hän kertoo.

”Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.”

Hän on huomannut, että myytillä on kaksi kielteistä seurausta. Ihmiset pitävät rimaa liian korkealla, ja Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.

– Toinen kielteinen asia on se, että moni ulkoistaa helposti vastuun rakkaussuhteesta, kun puhutaan siitä oikeasta. Kun suhteessa tulee haasteellinen kausi, saa muka ajatella, tämä ei ollut se oikea ja lähteä noin vain kävelemään.

Lepojärven mukaan rakkaus on elämänmittainen koulu, ja sitä pitää opetella koko ajan. Alkuhuuman epäitsekkyys muuttuu helposti itsekkyydeksi, ellei rakkauden eteen työskentele tarpeeksi.

– Harva ottaa huomioon, että ihmiset muuttuvat: vuosien päästä kumppani ei ole enää se sama, jonka kanssa avioiduttiin aiemmin. Haasteemme on oppia rakastamaan yhä uudestaan sitä, jonka kanssa satumme olemaan naimisissa.

– Rakastuminen on alkuunpaneva voima, mutta se ei vie yksinään ketään maaliin. Rakkaudessa pitää sitoutua ja olla valmis tekemään jatkuvasti kaikkensa yhteisen kukoistuksen eteen.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa lähtötilanne on erilainen. Ohjelmassa uskotaan siihen, ettei parisuhteen tarvitse mennä aina perinteisellä kaavalla eli ensin tutustutaan vähitellen ja sitten vasta sitoudutaan.

”Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin.”

– Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin. Ensitreffit alttarilla -ohjelman parit sanovat kuitenkin ensimmäisenä ”tahdon” – ei pelkästään ystäviensä ja sukulaistensa edessä, vaan koko Suomen edessä. Rakkaus on heille palkinto, ei lähtökohta. Silloin täytyy löytyä entistä enemmän rohkeutta, uskoa ja tahtoa.

Ohjelmaan on hänen mukaansa valittu pelkästään sellaisia henkilöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan. Lepojärvi vihjaa, että mukana on ”yllättäviäkin pareja” ja että ohjelman loppua muutettiin hieman aikaisemmista kausista. Enempää hän ei suostu paljastamaan.

– Halusimme pelkästään huippumatcheja. Emme voineet ottaa mukaan sellaisia, joilla on naiivi rakkauskäsitys ja jotka toivovat, että ohjelma tarjoaa heille rakastumisen kokemuksen. Sitä emme voi heille taata, sillä vastuu on myös pareilla itsellään.

Katso myös: He ovat Ensitreffit alttarilla -sinkut

Voisiko hänen kanssaan vanheta?

Reaalimaailmassa tilanne on täysin toinen kuin televisio-ohjelmassa, ja siellä Lepojärven mukaan kumppaniksi riittää ihan tavallinen ihminen.

Mutta miten voi parhaiten löytää sen henkilön, joka on sopivin? Tai Lepojärven määritelmällä sen ”vähiten väärän”, kun harvalla on käytössä hänen kaltaistaan rakkausvalmentajaa?

Lepojärvi ei suostu antamaan yleispäteviä deittivinkkejä. Hänen mielestään asiaan ei ole matemaattista kaavaa, eikä siihen saa ikinä täyttä varmuutta. Tohtori neuvoo kuitenkin ottamaan puolison valinnassa riskejä.

– Kaksi kriteeriä kannattaa pitää mielessä. Onko hän hyvä tyyppi ja onko hänellä hyvä sydän? Kysy myös itseltäsi, voisinko kuvitella vanhenevani tämän henkilön kanssa.

Ammatillinen etäisyys unohtui

Itseään Lepojärvi kuvailee aloittelevaksi rakastajaksi, joka on ottanut myös riskejä. Nykyisen vaimonsa kanssa hän on ollut naimisissa kohta kolme vuotta. Suhde alkoi vauhdikkaasti ja päätyi varhaisessa vaiheessa iltapäivälehtien lööppeihin: ”Opettaja kosi kesken luennon Helsingin yliopistolla.” Näin kertoi muun muassa Ilta-Sanomat vuonna 2013.

Muutamassa kuukaudessa pari meni naimisiin, muutti ulkomaille ja laittoi ensimmäisen lapsensa alulle.

Lue lisää! Jason Lepojärven salamarakkaus: parissa kuukaudessa kosinta, avioliitto ja lapsi

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, rakkaus kuljettaa Lepojärveä melkein ympäri maailmaa. Hän vastailee kysymyksiin Abilenen kaupungista Teksasista, jossa hän on puhumassa – mistäpä muustakaan kuin rakkaudesta.

– Tämä on ainutlaatuinen luentokiertue. Entiset opiskelijani Oxfordista kutsuivat minut ja koko perheeni tänne.

Kun mieheltä kysyy, lähtisikö hän uudestaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan, hän vaikenee ensimmäistä kertaa haastattelun aikana hetkeksi ja vastaa sitten myöntävästi.

– Mutta en osannut etukäteen arvata, kuinka kuluttavaa se on. En pitänyt ammatillista etäisyyttä osallistujiin ja ystävystyin heidän kanssaan. Pidin kyllä siitä, mutta jos lähtisin uudestaan mukaan ohjelmaan, osaisin nyt henkisesti valmistautua tulevaan.

”Vääristynyt rakkauskäsitys johtaa pettymyksiin”

Moni Ensitreffit alttarilla -ohjelman pareista on kertonut valtavasta alkuhuumasta, jonka he ovat kokeneet nähdessään tulevan kumppaninsa ensimmäistä kertaa. Tällä kaudella nähtiin myös pari, jolla oli ristiriitaisia ajatuksia ensitapaamisestaan. Milla, 27, myönsi pettyneensä kumppaniinsa saamansa ensivaikutelman perusteella.

Miksi jotkut huumaantuvat rakkaudesta muita helpommin?

Se on Lepojärven mielestä salaperäinen juttu, eikä sille ole tyhjentävää tieteellistä selitystä. Mutta koskaan ei pitäisi rakastua pelkästään rakastumisen ideaan.

– Rakastumisen tunteeseen rakastunutta ihmistä voi verrata itsemurhapommittajaan, joka tuhoaa itsensä ja lähipiirinsä sekä jättää jälkeensä suuren suruvanan. Sellaisella ihmisellä on vääristynyt rakkauskäsitys, joka johtaa pelkästään pettymyksiin.

Rakkaus on maailman tärkein asia, ja paljon muutakin kuin tunnetta.

”Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka.”

–  Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka. Ongelmia tulee silloin, kun olet sitoutunut suhteeseen, mutta menet rakastumaan johonkin toiseen, Lepojärvi sanoo ja jatkaa:

–  Jos rakastut suhteesi ulkopuolella, rakastumisen tunteen lupaus ikuisesta rakkaudesta saa helposti tekemään kauheita asioita. Vahingot, kuten puolison hylkääminen tai lapsien laiminlyönti, jäävät usein pysyviksi, mutta rakastumisen lupaus ikuisesta autuudesta jää suutariksi.

Kokonaisvaltaisesti rakkaus on hyve, ominaisuus, jota voi harjoitella ja joka tukee elämäämme, Lepojärvi kuvailee.

–  Rakkaus on hyveiden kuningatar. Muut hyveet, kuten rohkeus ja viisaus, palvelevat rakkautta. Niillä ei ole arvoa, jos ei ole rakkautta.

–  Luin äskettäin lehtijutun, jossa kirjoitettiin, että suomalaiset valitsevat puolisonsa tunteen, ei järjen perusteella. Minun näkökulmastani tunne on tärkeä, mutta se ei voi olla ainoa lähtökohta rakkaussuhteessa. Jos näin on, pieleen menee. Tunteet tulevat ja menevät, mutta hyveet pysyvät.

”Jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.”

Heille, jotka vielä etsivät jalat alta -tunnetta, Lepojärvellä on uutisia. Hänen mielestään alkuhuuman ja onnistuneen parisuhteen välillä ei ole syy-seuraussuhdetta. Järkisyynä alkanut rakkaus voi kasvaa kukoistukseen yhtä todennäköisesti kuin nopeasti liekkiin leimahtanut suhde voi lopahtaa.

–  Uskallan väittää, että jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.

Oletko sinä mennyt ensitapaamisen jälkeen nopeasti naimisiin?

Kerro lyhyesti tarinasi alla olevassa kommentointikentässä.
Jätä myös nimimerkkisi ja ikäsi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.