Näyttelijä Kati Outinen ihmettelee, eikö keski-ikäinen nainen kelpaa muuhun kuin hoivatyöhön. Kuva: Heli Blåfield

Kati Outinen kertoo Inhimillisessä tekijässä, että hänelle tarjottiin työtä joulupukin muorina. – Se on myyntityö, ei roolityö.

Tänään keskiviikkona ruutuihin palaava Inhimillinen tekijä käsittelee keski-ikäisten naisten työllistymistä. Yksi studiovieraista on kansainvälisesti palkittu näyttelijä Kati Outinen, 55, joka tunnetaan etenkin Aki Kaurismäen elokuvista. Hän on näytellyt KOM-teatterissa ja tehnyt töitä freelancerina.

Ohjelmassa kokemuksiaan kertovat myös yrittäjä ja diplomi-insinööri Minna-Liisa Vesanen sekä ex-kansanedustaja Päivi Lipponen.

Kati Outinen jäi työttömäksi heinäkuussa 2013, kun pesti Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina päättyi kymmenen vuoden jälkeen. Epävarmuuteen hän oli toki tottunut jo teatteriaikoina, mutta tilanne kymmenen vuoden professorinviran jälkeen yllätti silti.

– Tiesin odottaa, että ikäisilläni naisnäyttelijöillä on hyvin vähän töitä. Mutta se oli siinä mielessä muuttunut, että ei ollut ollenkaan töitä plus ilmapiiri oli muuttunut jopa vihamieliseksi keski-ikäisiä kohtaan, jotka tukkii kaikki tiet nuorilta. Se oli aika sokki, näyttelijä kertoo ohjelmassa.

Kati ilmoittautui TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi ja hämmästyi asenteista ikäluokkansa naisia kohtaan.

Hänen mukaansa näyttelijän ammatinkuva on myös hämärä monille. Hänelle tarjottiin esimerkiksi työtä joulupukin muorina toisella puolella Suomea.

– Sehän on myyntityö, ei roolityö, hän toteaa.

– Ajatelkaa tämmönen laiha luikero, joka sanoo lapsille, että älkää tyhmät ostako rompetta.

”Kaikille ikäisilleni työnhakijoille ehdotetaan hoiva-alaa.”

Kati työllisti lopulta itse itsensä. Hän kiertää hoitokodeissa esittämässä muistisairaudesta kertovaa monologiaan Niin kauas kuin omat siivet kantavat. TE-keskuksessa ehdotettiin myös uudelleenkouluttautumista lähihoitajaksi.

– Kaikille ikäisilleni työnhakijoille ehdotetaan hoiva-alaa. Nainen minussa on aika äimistynyt siitä, että eikö me mihinkään muuhun kelvata kuin hoivaajiksi.

Ellipsi

Palkittu näyttelijä Kati Outinen kertoo työttömyydestään tv-ohjelmassa: TE-keskus ehdotti uutta uraa hoiva-alalla

En usko, että Outinen vähättelee hoivatyötä, vaan on järjetön ajatus, että kaikki sitä pystyisivät tai haluaisivat tehdä. Minä tulkitsin hänen kommenttinsa niin, että eivät kaikki naiset halua hoitotyöhön eikä heitä voi siihen pakottaa. Kyllä naiselle pitää olla muitakin vaihtoehtoja! Tuskinpa miesnäyttelijää olisi patistettu lähihoitajaksi.
Lue kommentti
Ellipsi

Palkittu näyttelijä Kati Outinen kertoo työttömyydestään tv-ohjelmassa: TE-keskus ehdotti uutta uraa hoiva-alalla

En usko, että Outinen vähättelee hoivatyötä, vaan on järjetön ajatus, että kaikki sitä pystyisivät tai haluaisivat tehdä. Minä tulkitsin hänen kommenttinsa niin, että eivät kaikki naiset halua hoitotyöhön eikä heitä voi siihen pakottaa. Kyllä naiselle pitää olla muitakin vaihtoehtoja! Tuskinpa miesnäyttelijää olisi patistettu lähihoitajaksi.
Lue kommentti

Me Naisten uusi podcastaaja kaipaa Suomesta muun muassa villiä luontoa.

Helena Liikanen-Renger, 39, muutti perheensä kanssa Ranskan Rivieralle reilut neljä vuotta sitten. Vieläkään hän ei ole lakannut ihastelemasta ympärillään näkemiään värikkäitä taloja, palmuja, turkoosia merta ja herkullisia vihannestoreja.

– Kirsikkapuut kukkivat ja lämpötila oli melkein 20 astetta, kun lähdin Suomeen, Helena kertoo Antibesistä, joka on pieni kaupunki Cannesin ja Nizzan välissä.

Kun Etelä-Euroopassa on melkein täysi kesä, puoli Suomea värjöttelee täydessä talvisäässä vielä maaliskuun lopussa. Pääkaupunkiseudulla on lunta enää vain vähän ja maisema on pölyisen harmaa.

Vaikka suomalaista talvea Helena ei kaipaa yhtään, on täällä paljon sellaista, mitä hän ikävöi Rivieralla.

– Vaikka Ranskassakin on hieno luonto, kaipaan muun muassa aitoa suomalaista villiä luontoa, sellaista rämeikköä, myöntää Helena.  

Kotona Helena elää kaksikulttuurisessa perheessä. Hän on naimisissa ranskalaisen miehen kanssa ja heillä on kaksi lasta. Perheen keskusteluissa Suomi on läsnä koko ajan ja siitä puhutaan paljon lapsille.

”Suomi on muuttunut ihanaksi paratiisiksi, jota katselen vaaleanpunaisten lasien läpi.”

Hän kertookin, kuinka hänen lapsensa esitteli vastikään piirustustaan, johon tämä oli piirtänyt Suomen karnevaaleja – ikään kuin elämä olisi Pohjolassa aina yhtä juhlaa.

– Käyn Suomessa kolme–neljä kertaa vuodessa työasioiden vuoksi ja kesällä olen kuukauden täällä lasteni kanssa. Suomi on muuttunut ihanaksi paratiisiksi, jota katselen vaaleanpunaisten lasien läpi, Helena naurahtaa.

Maitokahvit kerran viikossa

Helena aloitti menaiset.fi:ssä äskettäin Cafe au lait -podcastin, jota hän pitää ystävänsä Lilli Kääriäisen kanssa. Podcastissaan he kahvittelevat muiden ulkosuomalaisten kanssa ja keskustelevat monenlaisista asioista.

Haastatteluissa on ollut mukana muun muassa Brasiliassa eronnut Riikka ja hassuja deittailusattumuksia Saudi-Arabiassa läpikäynyt Laura. Uusi podcast tulee kerran viikossa.

– Seuravaaksi kerromme, millaista on julkkiskokki Jyrki Sukulan Riikka-vaimon elämä viinitilallisena, vinkkaa Helena.

Helena Liikanen-Renger x 5

  1. Ammatti: Freelancetoimittaja, kirjailija, bloggaaja ja podcastaaja
  2. Perhe: Naimisissa, kaksi lasta
  3. Podcast: menaiset.fi/blogit/cafe-au-lait
  4. Parasta Ranskassa: ”Ruoka, juoma, sää, värikkäät talot, meri ja ihmisten kohtaaminen. Suomessa tällaista hölösuuta ei välttämättä aina katsota hyvällä ja mietin, että puhunko liikaa, mutta Ranskassa uusienkin ihmisten kanssa on helppo puhella.”
  5. Vinkki: ”Ulkomaille muuttavan kannattaa ottaa askel taaksepäin ennen kuin alkaa tuomita mitään. Kritisoiminen ja moittiminen ei tuo koskaan mitään hyvää. Uusiin asioihin on syytä suhtautua aina positiivisesti ihmetellen.”

Krista Airola tunnettiin Lukutoukan kulttuuriblogista.

Lukutoukan kulttuuriblogi -nimistä blogia pitänyt Krista Airola on kuollut. Hän menehtyi maanantaina äkilliseen sairauskohtaukseen vain 30-vuotiaana. Asiasta kertovat Kristan vanhemmat Kristan äidin omassa Pihakuiskaajan puutarha -blogissa.

– Rakas tyttäremme Krista, 30 vuotta, menehtyi eilen äkilliseen sairauskohtaukseen. Näin Lukutoukan kulttuuriblogi on vaiennut. Kirjojen ja blogin kautta Krista löysi tarkoituksen lyhyelle elämälleen. Kaipuumme on suuri ja sanaton, Kristan vanhemmat Anneli ja Kari Airola kirjoittavat.

Kristan vanhempien mukaan Lukutoukan kulttuuriblogi jää lukijoiden luettavaksi, sillä vanhemmat haluavat kunnioittaa tällä Kristan muistoa.

Kuolemasta kertoi ensimmäisenä Karjalainen.fi.

 

Jari Sarasvuo kertoi viime vuoden lopulla, että on vaarassa menettää puhekykynsä. Nyt hän kertoo Stronghold-sivuillaan, että leikkauksiin valmistava hoito on aloitettu. – Nyt on kielen kannat ruvella. Nieleminen hankalaa. Syöminen sietämätöntä. Suuhygienia kyseenalaista.

Yrittäjä Jari Sarasvuo, 51, kertoi viime vuoden lopulla Me Naisille, että joutuu turvautumaan leikkaushoitoon. Hän ei halunnut kertoa syytä leikkauksiinsa, mutta sanoi, että on vaarassa menettää puhekykynsä – ja, että toipuminen vie ainakin puolitoista vuotta. Leikkausten takia Sarasvuo joutui lopettamaan myös suositun radiomonologinsa Yle Puheella. Nyt Sarasvuon hoidot on aloitettu, mutta ne eivät ole menneet täysin suunnitellusti. Hän kertoo asiasta Stronghold-yhteisönsä nettisivuilla ja tänään tiistaina lähettämässään uutiskirjeessä.

”SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani kuusi tuntia asennuksen jälkeen.”

– Viime viikolla tapahtui sekä ammatillinen että henkilökohtainen käänne. Torstaina turpa sullottiin täyteen rautaa. Suuta valmistellaan ensi vuoden leuan halkaisua varten, Sarasvuo aloittaa.

– Jotenkin karmaani liittyy se, että nämä eivät koskaan onnistu kerralla. Tietenkin SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani kuusi tuntia asennuksen jälkeen. Nyt oli kita täynnä piikkejä, hän jatkaa.

”Nielussani on pikku-Napoli, mafian pyörittämä yhdyskuntajätepalvelu.”

Leikkaukset välttämättömiä

Sarasvuo kertoi aikaisemmin, että leikkaukset ovat välttämättömiä ja ne tehdään tänä ja ensi vuonna. Hän arveli tuolloin Ilta-Sanomissa, että hänen on pakko pitää jossain vaiheessa sairauslomaa, vaikkei yrittäjänä tunnekaan kyseistä sanaa. Hän kuvailee tämänhetkistä vointiaan näin:

– Nyt on kielen kannat ruvella. Nieleminen hankalaa. Syöminen sietämätöntä. Suuhygienia kyseenalaista. Oikeasti, nielussani on pikku-Napoli, mafian pyörittämä yhdyskuntajätepalvelu. Puhe epäselvää ja vaivaannuttavaa.

”Ainoa vaihtoehto on kohdata haasteensa, tanssia pelkojensa kanssa ja lopulta panna niitä.”

Viime vuoden lopulla Sarasvuo sanoi, että leikkauksiin liittyy isoja riskejä. Vaikka kaikki ei ole sujunut kivuttomasti, Sarasvuo kertoo ”näkevänsä tilanteessa mahdollisuuksia”.

– Minä uskon, että tätä ”puhe puuroa, syöminen sattuu ja kieli ruvella” -kokemusta voi käyttää johonkin sellaiseen, jota olen jo jonkin aikaa kaivannut. Elämänkokemukseni on todistanut yhä uudestaan, että kaltaiseni ihminen tarvitsee parantavaa pakkoa. Ainoa vaihtoehto on kohdata haasteensa, tanssia pelkojensa kanssa ja lopulta panna niitä.

Joulukuussa Sarasvuo kertoi Me Naisille, että toivoo voivansa palata vielä radiotyöhönsä, mutta asia ei ole hänestä kiinni.

Mummo

Jari Sarasvuon hoidot aloitettu: ”Suuta valmistellaan leuan halkaisua varten”

Näin varmasti on. Sarasvuota vaivaa narsistinen taipumus tai ainakin huomionkipeys. Se on lapsuudessa alle 6-v iässä tullut henkinen vamma, joka on johtanut mm. lääkehumalassa esiintymiseen ja hakattavaksi suostumiseen suorissa TV-lähetyksissä. Tässä nyt Varassuo hakee lisää julkisuusnäkyvyyttä (en kerro). On oltava julkisuudessa vaikka henki menisi, jos aikoo saada pieniä radio-ohjelmia eläkepäivillekin. Kaikkea hyvää Jarille ja pikaista paranemista näistäkin.
Lue kommentti

Aamulypsy saa uuden aamuvirkun radioäänen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi aloittaa radiojuontajana Aamulypsy-ohjelmassa huhtikuun alussa, kertoo Radio Suomipop.

Luusuaniemen lisäksi Aamulypsyssä jatkavat tutut radioäänet Jaajo Linnonmaa, Anni Hautala ja Juha Perälä.

– Olen superinnoissani, että olen saanut ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan radion tekemistä, ja nimenomaan juuri Aamulypsyn jengin kanssa, Luusuaniemi kertoo Radio Suomipopin tiedotteessa.

Vielä ei ole päätetty, kuinka pitkään Luusuaniemi työskentelee Aamulypsyssä. Suomipopin ohjelmapäällikkö Paula Niska-Vuorinen kertoo Me Naisille, että Aamylypsy jää kesätauolle juhannukselta.

– Ainakin tämän kevään ajan Luusuaniemi on satunnaisesti mukana Aamulypsyssä. Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta tarkoitus olisi, että hän vierailisi pari kertaa viikossa.

Antti Luusuaniemi on näytellyt Syke-sarjan lisäksi monissa elokuvissa, teatteriesityksissä ja tv-ohjelmissa, kuten Kuudes kerta -leffassa ja Kansallisteatterin Macbethissä. Luusuaniemen ensimmäinen kerta Aamulypsyn vahvistuksessa on maanantaina 3. huhtikuuta.

Me Naiset ja Radio Suomipop kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.