Me Naiset 40/2010: Elina Kiikko on seissyt Ilkka Kanervan rinnalla kohusta toiseen. Viime keväänä yhteistä elämää kuitenkin puntaroitiin vakavasti.

Kuva Jouni Harala

Syysauringon lämmössä on vielä kesän rippeitä, kun se hellii Turun Ruissalossa käsi kädessä ulkoilevaa pariskuntaa. Edellä ryntäilee kultainennoutaja, jonka temput välillä naurattavat isäntäparia sydämellisesti. Elina Kiikko, Ilkka Kanerva ja kuusivuotias Nuutti-koira ovat yhteisellä lenkillään, joka kuuluu heidän päivittäisiin rutiineihinsa aina kun siihen on mahdollisuus.

– Sano terve, Ilkka maanittelee, ja Nuutti ojentaa heti tassunsa.

– Se tottelee Ilkkaa, hän kun jaksaa aina leikkiä sen kanssa ja antaa makupalojakin, Elina sanoo.

Ilkka jaksaa leikkiä muidenkin kanssa. Elinan toppuuttelusta huolimatta häneltä löytyy nytkin lohkaisu joka lähtöön ja pari sanaa jokaiselle vastaantulijalle. Hänet tuntevat kaikki.

Kyyneliä ja nöyrtymistä

Kesäkuun alussa perheen tunnelmista oli idylli kaukana.
Ilkka joutui tarttumaan kännykkäänsä kertoakseen Saksassa työskentelevälle Elinalle, että oli jälleen kerran aiheuttanut kohun viestittelyllään. Edellinen kohu kaksi vuotta sitten oli maksanut hänelle ulkoministerin viran. Silloin Elina oli antanut anteeksi ja liitto oli jatkunut.

Nytkin Elina lensi heti Suomeen miehensä tueksi, mutta tällä kertaa pariskunta päätti perinpohjin keskustella edellytyksistä jatkaa yhteistä elämäänsä.

– Eiväthän nämä koskaan ole kivoja juttuja. Kaiken aiemmin tapahtuneen jälkeen minusta tuntui ikävältä olla taas saman kysymyksen äärellä. En ole koskaan nähnyt Ilkkaakaan niin lyötynä ja masentuneena kuin muutama kuukausi sitten, Elina sanoo.

Ensireaktiossaan Elina ihmetteli, eikö mies ollenkaan ollut ottanut huomioon, että hänen tekemisensä koskivat väkisinkin myös hänen läheisiään ja aiheuttivat heille mielipahaa. Elinan lisäksi perheeseen kuuluvat hänen 17-vuotias tyttärensä sekä Ilkan kaksi tytärtä ja kaksi lastenlasta.

– Eniten kuitenkin ihmettelin, eikö hänellä ollut lainkaan itsesuojeluvaistoa? Miksi hän hakeutui tämäntyyppisiin tilanteisiin? Hänhän oli jo menettänyt paljon lapsellisuuksissaan. Kohut olivat kaikkein vahingollisimpia Ilkan itsensä kannalta, Elina sanoo.

Tällä kertaa Ilkka oli itsekin sitä mieltä. Hän pyysi julkisesti anteeksi kaikilta, joita oli loukannut ja tunnusti, etteivät hänen omat voimansa riitä katkaisemaan epäsopivan käytöksen kierrettä. Ilkka hakeutui ammattiauttajalle.

– Uusi vaihe elämässäni on pitänyt hakea kyynelten kautta. Tilanne on vaatinut nöyrtymistä: olen joutunut tekemään omat johtopäätökseni ja menemään itseeni. Olin ajatellut hoitoon hakeutumista jo aiemmin, mutta nyt tuli piste. Ei kukaan ihminen kestä määräänsä enempää.

Hoitonsa yksityiskohdista Ilkka ei halua puhua, mutta korostaa, että jokaisen parantumistaan yrittävän pitäisi saada siihen tukea ja kannustusta. Hän tietää olevansa vasta tiensä alussa.

– Prosessi on pitkä ja vaatii asioiden sisäistämistä. Lähtökohtana on pyrkiä vahvistamaan elämänhallintaani. Enää en voi olla se pikkupoika, joka kaatuu hankeen, nousee ylös, puistelee lumet ja vain jatkaa matkaansa.

Ensimmäisenä oivalluksenaan Ilkka pitää sitä, ettei lähde syyttelemään mediaa tai ketään muutakaan.

– Ei pidä takertua oikeassa olemisen välttämättömyyteen. Osaan nyt nähdä itseni osallisena, syyt löytyvät minusta. Ensisijaista on koittaa muuttaa itseään eikä jäädä vaivojensa vangiksi. Nämä ovat kasvun paikkoja.

Elina on tyytyväinen miehensä päätökseen hakea apua. Hän uskoo osaltaan keskusteluissa antaneensa miehelleen sellaista ulkopuolista näkökulmaa, joka on muuttanut tämän käsityksiä.

– Olen saanut tervettä palautetta myös tyttäriltäni, Ilkka sanoo.

Yksisuuntaista tukea

Nuutti-koira meuhkaa ja haukahtelee, mutta lopulta rauhoittuu puistonpenkille istahtaneiden Ilkan ja Elinan jalkoihin. Tuuli pyörittelee rannan vaahtopäitä ja yrittää pilata Elinan kampauksen. Läheisen kahvilan tuttu isäntä haluaa tarjota kahvit, mutta siihen Ilkalla ei ole aikaa. Hänellä on takanaan jo kolme kokousta ja edessä vielä yhtä monta. Elinakin on lähdössä takaisin Saksaan. Edessä on taas viikon mittainen ero.
Ilkka katselee Elinaa, joka on pysynyt hänen rinnallaan jo 11 vuotta. Miehen äänestä aistii nöyryyttä.

– Ilman Elinan tukea en olisi selviytynyt tästä myrskyn silmästä. Kunnioitan ja arvostan hänen asennettaan. Hän on antanut minulle hirveästi tuulen suojaa ja elementtejä itseluottamukseni uudelleen rakentamiseen.

Elinan mielestä tällä kertaa kaikkein vaikeinta oli olla toisen tukena, kun itsekin oli loukattu ja tuen tarpeessa.

– Minä en ollut lähettänyt yhtään viestiä ja olin silti samassa sopassa. Mutta kun näin, miten pahoillaan Ilkka oli ja sen, miten paljon hän tarvitsi minua, olin valmis siirtämään omat tuntemukseni syrjään.

Ilkka puolestaan sanoo, ettei hänestä pahimpina aikoina juurikaan ollut Elinan olkapääksi.

– Kyllä se tuki oli aika yksisuuntaista. Yhtälö ei ollut ihan helppo, kun me molemmat olisimme tarvinneet apua.

Miltä sinusta tuntuisi?

Kaikesta huolimatta Elina sanoo, ettei hänen perusluottamuksensa mieheensä ole järkkynyt missään vaiheessa. Loppujen lopuksi hän ei näe Ilkan edesottamuksia uhkana heidän parisuhteelleen, vaikka onkin esittänyt miehelleen kysymyksen: miltä sinusta tuntuisi, jos minä kommunikoisin samalla tavalla nuorten miesten kanssa?

– Se on hyvä kysymys ja vastauksen varmaankin voi jokainen ymmärtää, sanoo Ilkka.

– Ilkalla on omat heikkoutensa, mutta harva meistä on täydellinen. Jos luottamukseni todella petettäisiin, sitä en voisi antaa anteeksi. Raja menee siinä. Enkä olisi tässä, jos niin olisi käynyt. Sallimme toisillemme ystävät. Saatan minäkin illastaa muiden miesten kanssa. Ilkka tietää ja hyväksyy sen.
Ilkka ei halunnut ajatella eroa missään vaiheessa, mutta hän ymmärtää hyvin, että Elina olisi puntaroinut sellaistakin ratkaisua.

– Totta kai pelkäsin menettäväni Elinan. Olinhan aiheuttanut ongelmia. Ei ole oikeutettua pitää kenenkään olemassaoloa rinnallaan itsestäänselvyytenä. Eikä kukaan voi omistaa ketään.
Tällä kertaa selviytyminen on vaatinut pariskunnalta syvällisiä keskusteluja, joiden lopputulos on kuitenkin ollut myönteinen.

– Puhuimme paljon ja päätimme jatkaa yhteistä elämäämme. Toivon, että nämä jutut olisivat nyt tässä, Elina sanoo.

– Eivät ne keskustelut aina kivoja olleet, mutta ne ovat sisältäneet rakentavaa kritiikkiä ilman pahansuopaisuutta. Ne ovat saaneet minut näkemään itseni läheisteni silmin, Ilkka sanoo.

Yhdessä ilman kulisseja

Elina korostaa, että heidän pitkässä liitossaan on paljon hyviä asioita, joista molemmat haluavat pitää kiinni.

– Eivät ihmiset ole yhdessä yhtätoista vuotta, jollei suhteessa ole rakkautta, vaikka harvoin käytänkin sitä sanaa. Meitä pitävät yhdessä turvallisuuden tunne, luottamus ja kiintymys. Olemme nähneet ja kokeneet paljon yhteisinä vuosinamme, myös niitä ikäviä asioita.

Elinaa ja Ilkkaa eivät sido yhteen ulkoiset puitteet: pari ei ole naimisissa tai kihloissa, heillä ei ole yhteisiä lapsia eikä yhteistä kotia. He asuvat omissa asunnoissaan Turun keskustassa, parin sadan metrin päässä toisistaan. Elina työskentelee viikot Düsseldorfissa it-alan yrityksessä hotellien suoravarausjärjestelmästä vastaavana sovelluspäällikkönä. Ilkan pitävät vauhdissa kansanedustajan työ sekä lukuisat luottamustehtävät.

– Ei ole mitään kulissia, jota pitäisi pitää yllä, ei taloudellisia sitoumuksia. Meillä ei ole syitä, jotka estäisivät eroamasta. Suhteemme perustuu pelkästään vapaaehtoisuuteen, keskinäiseen viihtyvyyteen, luottamukseen. Kyllä siinä on kyse rakkaudesta, Ilkka sanoo.

Rakkaudessa taas on hänen mielestään kyse valtavan myönteisistä energiavirroista, henkisestä ja fyysistä läheisyydestä, mahdollisuudesta peilata elämää toisen kautta.
Elina korostaa, ettei hän ole koskaan ollut kiinnostunut Ilkan vallasta tai asemasta.

– Kun Ilkka menetti ulkoministerin virkansa, se oli menetys hänelle, ei minulle.

Ilkalle se olikin hänen elämänsä kovin paikka.

– Mutta se on realiteetti ja historiaa, en ajattele sitä päivittäin.

Ei yhteisille tekstareille

Pariskunta tapasi aikoinaan Turun lentokentällä, missä Elina työskenteli Finnairin virkailijana. Ilkka kiinnitti huomiota huoliteltuun naiseen, josta teki ensisilmäyksellä virhearvion.

– Ajattelin, että Elina olisi jotenkin itsekeskeinen ja omaa etuaan tavoitteleva. Olin täysin väärässä. Elina on vahva ja viisas nainen, joka ei pullistele voimallaan ulospäin. Hänellä on paljon tunneälyä ja hän osaa suhteuttaa asiat terveellä tavalla, Ilkka kuvailee.

Elina suhtautui kansanedustaja Kanervaan aluksi varauksellisesti. Hän tunsi miehen vain nimeltä eikä uskonut heidän seurustelustaan tulevan mitään pysyvää.

– Mutta opinkin tuntemaan hyväsydämisen ja karismaattisen miehen. Hän ei koskaan käännä selkäänsä kenellekään.

Vaikeissa paikoissa Ilkka on nähnyt, että Elinassa on ollut sitä enemmän voimaa mitä enemmän sitä on tarvittu.

– Se on näkynyt tavassa, jolla Elina hoitaa työasiansa ja tyttärensä yksinhuoltajuuden. Mutta se on tullut esille varsinkin myös näissä parisuhteen kiemuroissa.

Ilkka vaihtaa villapaidan kauluspaitaan ja solmioon ja lähtee ”tekemään maailmaa valmiiksi”. Elina puolestaan pakkaa Nuutin farmarinsa takaboksiin ja lähtee valmistelemaan tulevaa työrupeamaa Düsseldorfissa.

Viikon eron aikana parisuhdetta hoidetaan pitkillä puhelinkeskusteluilla. Mutta ei tekstiviesteillä. Niitä Elina inhoaa.

 

Elina Kiikko

  • 41-vuotias it-alan sovelluspäällikkö. Työskentelee viikot Saksassa.
  • Ollut naimisissa kerran. Elina on 17-vuotiaan tyttären yksinhuoltaja.

Ilkka Kanerva

  • 62-vuotias kokoomuspoliitikko. Nousi eduskuntaan 1975. Toiminut liikenneministerinä, työministerinä sekä ulkoasiainministerinä.
  • Ollut naimisissa kerran. Kanervalla on kaksi aikuista tytärtä ja kaksi lastenlasta.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kertoo uutuuskirjassa rakastuneensa mieheensä Tom Gustafssoniin päätä pahkaa. – En ikinä, mistään, olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni.

Hiihtäjä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen, 37,  kertoo Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -uutuuskirjassa suhteestaan mieheensä Tom Gustafssoniin, 39,  Aikku kertoo huomanneensa entisen ammattilaiskoripalloilijan jo vuonna 2000 luentosalissa. Molemmat opiskelivat tuolloin Lahden ammattikorkeakoulussa.

– Pitkänhuiskea koripalloilija Tom Gustafsson osui viereiseen pulpettiin, ja urheilijoina löysimme heti yhteisen sävelen. Komea kaveri paljastui hyväkäytöksiseksi, älykkääksi ja analyyttiseksi, A1-luokan saaliiksi, Aikku kertoo Pekka Holopaisen kirjoittamassa kirjassa.

Aikku tiesi jo tuolloin, ettei valmistu koulusta, mutta muistaa miettineensä päänsä puhki, miten pääsisi viettämään Tomin kanssa kahdenkeskistä aikaa. Hän keksi, että kopiot luentojen muistiinpanoista on helppo keino lähestyä. Aikku kun joutui olemaan paljon pois luennoilta leirien takia. Erään maajoukkueleirin jälkeen kaksikko tapasi kaakaolla.

– Siinä vierähti neljä tuntia. Lopuksi Tom kaivoi kassistaan pinon siistejä opintomuistiinpanoja, mutta kieltäydyin niistä. Kuule, ei musta tietokoneinsinööriä tule. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin oikeastaan tein vähän tikusta asiaa, halusin tutustua sinuun paremmin, Aikku sanoi.

Elämän paras päähänpisto

Aikun mukaan kaakaotreffit eivät heti johtaneet sen kummempaan. Mutta vappuna 2001 hän soitti Tomille hetken mielijohteesta.

– Se oli elämäni paras päähänpisto.

”En ole hetkeäkään ole joutunut katumaan.”

Kaksikko sopi, että he käyvät muutamilla treffeillä ja katsovat, miten suhde etenee. Ja nopeastihan se eteni. Kesällä kaksikko alkoi seurustella, ja syksyllä 2001 Aikku pakkasi kamansa vanhempiensa kotoa, ja pari muutti yhteen.

– Rakastuin Tomiin päätä pahkaa enkä hetkeäkään ole joutunut katumaan. En ikinä, mistään, olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni. Minun on turha pelata enää lottoa, sillä seitsemän oikein napsahti jo syksyllä 2001. 

Aikku ja Tom menivät naimisiin kesällä 2012. Tom on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen
Aikku ja Tom menivät naimisiin kesällä 2012. Tom on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen

Aikku ei katselisi sohvaperunaa

Naimisiin pari meni vuonna 2012. Aikku myöntää kirjassa, ettei välttämättä ole ollut aina helppo kumppani personaanansa, vahvan tahdon ja ammattinsa takia.

”Muista, Aikku, aina se, että minä en koe uhrautuvani tässä millään tavalla.”

Aikun mukan Tom on silti ollut hänen rinnallaan valittamatta. Tuki on ollut pyytetöntä.

– Muista, Aikku, aina se, että minä en koe uhrautuvani tässä millään tavalla. Haluan elää juuri tällaista elämää juuri sinun
kanssasi, Tom on sanonut Aikun mukaan useasti.

Tom on kulkenut Aikun mukana arvokisoissa vuosia. Tämän lisäksi Aikku arvostaa Tomissa sitä, että tämä on pitänyt itsestään huolta myös aktiiviuran jälkeen.

– Sohvaperunaa en katselisikaan, Aikku kertoo.

Aikun mukaan moni kuvittelee, että hän määrää heidän kotonaan kaapin paikan.

– Ei se todellakaan niin mene. Kovin harva tietää, miten meillä eletään, ja se sopii oikein hyvin.

Parin ensimmäinen lapsi, Amanda Ellen, syntyi toukokuussa 2016.

Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos, kirjoittanut Pekka Holopainen) ilmestyi 27.9.2016.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kertoo Tahto-kirjassa, että hänen ja kaksossisko Maijan välit eivät ole palautuneet ennalleen keväällä 2015 tapahtuneen välirikon jälkeen.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, 37, kertoo tällä viikolla ilmestyneessä Tahto Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjassa ristiriitaisista väleistä kaksossiskoonsa Maija Saariseen. Siskosten välit katkesivat keväällä 2015, kun Aino-Kaisan hiihtoon liittyvä päätös ei miellyttänyt Maijaa.

Kaksikon hiihtoseura Lempäälän kisa tarjosi Aikulle mahdollisuutta päättää, haluaako hän tehdä hiihtäjävalinnat Kuusamon SM-kisoihin vai antaako hän seuran päättää. Maija olisi toivonut, että Aikku olisi käyttänyt hänelle tarjottua valtaa. Näin Maija olisi päässyt SM-kisojen parisprinttiin Aikun kanssa. Aikku antoi kuitenkin seuran päättää, eikä Maija tullut valituksi. Tämä oli kova paikka Maijalle.

”Välimme eivät ole palanneet ennalleen, korkeintaan jonkinlaiseen välirauhan tilaan.”

– Maija ei matkustanut Kuusamoon lainkaan, vaan mökötti kotona. Lopputulos oli ennätyksellisen pitkä ja jäätävä välirikko. Välimme eivät sittemminkään ole palanneet ennalleen, korkeintaan jonkinlaiseen välirauhan tilaan. Kaksossisko osaa halutessaan olla kylmä ja torjuva kuin mannerjää, Aikku kertoo toimittaja Pekka Holopaisen kirjoittamassa kirjassa.

Aino-Kaisa Saarinen on voittanut neljä MM-kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia. Olympialaisista hänellä on kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Taustalla Aikun vanhemmat vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä
Aino-Kaisa Saarinen on voittanut neljä MM-kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia. Olympialaisista hänellä on kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Taustalla Aikun vanhemmat vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

Maija: Vanhemmat ovat Aikun henkilökohtainen huoltojoukko

Kirjasta selviää myös, että Maija-siskoa on kaihertanut sekin, miten paljon Aikku saa huomiota ja apua heidän vanhemmiltaan. Kaksosilla on myös kaksi isosiskoa, 10 vuotta vanhempi Terhi ja 8 vuotta vanhempi Tarja, joka asuu Tanskassa. Myös Terhi on Maijan kanssa samaa mieltä.

– Vanhemmat ovat Aikun henkilökohtainen huoltojoukko, se on jotenkin ilmiselvää, koska se on aina ollut niin. Häneltä on urheillessa jäänyt käytännön elämä kokonaan opettelematta, mikä on vähän surullista, Maija kertoo kirjassa.

Aikku ja Maija ovat aikaisemminkin puhuneet räiskyvistä väleistään. Alkuvuonna 2016 he kertoivat Me Naisten haastattelussa, että välejä ovat koetelleet kateus, erilaiset elämäntilanteet ja huippu-urheilijan itsekäs elämäntapa. Maija kertoi haastattelussa, että sai esimerkiksi lukea Aikun raskaudesta lehdestä.

Aikku ja Maija kertoivat Me Naisissa alkuvuodesta, että he olivat jo lapsena todella kilpailuhenkisiä. "Jos toinen meistä kaatui ladulla, toinen pinkoi ihan varmasti ohi", Aikku kertoi. Kuva: Milka Alanen
Aikku ja Maija kertoivat Me Naisissa alkuvuodesta, että he olivat jo lapsena todella kilpailuhenkisiä. "Jos toinen meistä kaatui ladulla, toinen pinkoi ihan varmasti ohi", Aikku kertoi. Kuva: Milka Alanen

Kirjan mukaan närää siskosten välille on aiheuttanut myös se, miten usein Aikku käy syömässä vanhempiensa luona. Siskojen mielestä Aikku aterioi vanhempien luona vuoden jokaisena päivänä. Aikun mukaan tämä on mahdotonta ihan jo teoriassakin, sillä hän on ollut pian 15 vuotta pari sataa päivää vuodessa poissa kotoa. Aikun mukaan todellinen luku on sata.

"Maija ja Terhi ovat päiväsaikaan töissä, eikä Tarjakaan oikein Tanskaan asti vellikellon soittoa kuule."

– Jos äiti kutsuu syömään hyvää ja terveellistä ruokaa, pitäisikö minun kieltäytyä, jotta siskot olisivat tyytyväisiä? Maija ja Terhi ovat päiväsaikaan töissä, eikä Tarjakaan oikein Tanskaan asti vellikellon soittoa kuule, Aikku ihmettelee.

Aikun mukaan siskot kuulemma myös paasaavat äidille, että tämän pitäisi lopettaa Aikun paapominen. Kirjan mukaan Terhi-sisko on sitä mieltä, Aikku melkeinpä käyttää hyväksi vanhempiaan.

Aikku: Kukaan ei muista, että menestykseni hedelmistä on riittänyt muillekin

Aikusta jokainen neljästä lapsesta on saanut vanhemmilta oman 25 prosenttinsa. Hän ihmettelee myös, että siskot ovat unohtaneet kaiken hyvän, mitä Aikku on muiden eteen tehnyt. Aikku luettelee kirjassa, että hän on esimerkiksi ostanut äidin ja isän keittiöön koneita ja raaka-aineita ruuanlaittoon.

– Kukaan ei näytä muistavan myöskään sitä, että menestykseni hedelmistä on kyllä riittänyt jotain aina muillekin. Kukahan maksoi tai hoiti vanhemmille ilmaiset arvokisamatkat, tai Maijalle majoituksen Falunin MM-kisoissa? Olen ajoittain ollut myös lapsista ainoa, joka ei ole tuottanut isälle ja äidille tuskaa ja murhetta, kun nyt mietin vaikka siskojeni parisuhdekuvioita, Aikku sanoo kirjassa.

Erilaisista muistoista ja näkemyksistä huolimatta Aikku kertoo kirjassa, että tietää Maijan ja Terhin rakastavan häntä – kuten hänkin heitä.

– Oveni ovat aina sepposen selällään Terhille ja Maijalle.

Lue Aikun ja Maijan yhteishaastattelu helmikuulta kokonaan täältä.

Tahto Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos, kirj. Pekka Holopainen) ilmestyi 27.9.2016.

Rakkaustohtori Jason Lepojärven mukaan kumppanin etsinnässä on kaksi kriteeriä yli muiden.

Jason Lepojärvi, 36, tullaan ikuisesti muistamaan rakkaustutkijana, joka kosi vaimoaan luentosalissa opiskelijoiden edessä Helsingissä. Tänä syksynä television katsojat ovat päässeet tutustumaan häneen yhtenä Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijoista, jotka kulkevat sokkona avioituvien parien rinnalla.

Teologian tohtori on hyvin suorasanainen, kun pääsee puhumaan lempiteemastaan, rakkaudesta. Mutta yksi aihe siinä häntä ärsyttääkin: ”siitä oikeasta” puhuminen.

Miksi ajattelet näin, Jason Lepojärvi?

– Se, että jokaiselle olisi joku oikea, on haitallinen myytti. Totuudenmukaisempaa olisi sanoa, että me olemme kaikki vääriä. Jotkut vain ovat vähemmän vääriä, hän kertoo.

”Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.”

Hän on huomannut, että myytillä on kaksi kielteistä seurausta. Ihmiset pitävät rimaa liian korkealla, ja Suomi täyttyy yksinäisistä sinkuista, koska kukaan ei löydä kumppania.

– Toinen kielteinen asia on se, että moni ulkoistaa helposti vastuun rakkaussuhteesta, kun puhutaan siitä oikeasta. Kun suhteessa tulee haasteellinen kausi, saa muka ajatella, tämä ei ollut se oikea ja lähteä noin vain kävelemään.

Lepojärven mukaan rakkaus on elämänmittainen koulu, ja sitä pitää opetella koko ajan. Alkuhuuman epäitsekkyys muuttuu helposti itsekkyydeksi, ellei rakkauden eteen työskentele tarpeeksi.

– Harva ottaa huomioon, että ihmiset muuttuvat: vuosien päästä kumppani ei ole enää se sama, jonka kanssa avioiduttiin aiemmin. Haasteemme on oppia rakastamaan yhä uudestaan sitä, jonka kanssa satumme olemaan naimisissa.

– Rakastuminen on alkuunpaneva voima, mutta se ei vie yksinään ketään maaliin. Rakkaudessa pitää sitoutua ja olla valmis tekemään jatkuvasti kaikkensa yhteisen kukoistuksen eteen.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa lähtötilanne on erilainen. Ohjelmassa uskotaan siihen, ettei parisuhteen tarvitse mennä aina perinteisellä kaavalla eli ensin tutustutaan vähitellen ja sitten vasta sitoudutaan.

”Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin.”

– Yleensähän ensin seurustellaan, paneskellaan, hankitaan koira ja mennään naimisiin myöhemmin. Ensitreffit alttarilla -ohjelman parit sanovat kuitenkin ensimmäisenä ”tahdon” – ei pelkästään ystäviensä ja sukulaistensa edessä, vaan koko Suomen edessä. Rakkaus on heille palkinto, ei lähtökohta. Silloin täytyy löytyä entistä enemmän rohkeutta, uskoa ja tahtoa.

Ohjelmaan on hänen mukaansa valittu pelkästään sellaisia henkilöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan. Lepojärvi vihjaa, että mukana on ”yllättäviäkin pareja” ja että ohjelman loppua muutettiin hieman aikaisemmista kausista. Enempää hän ei suostu paljastamaan.

– Halusimme pelkästään huippumatcheja. Emme voineet ottaa mukaan sellaisia, joilla on naiivi rakkauskäsitys ja jotka toivovat, että ohjelma tarjoaa heille rakastumisen kokemuksen. Sitä emme voi heille taata, sillä vastuu on myös pareilla itsellään.

Katso myös: He ovat Ensitreffit alttarilla -sinkut

Voisiko hänen kanssaan vanheta?

Reaalimaailmassa tilanne on täysin toinen kuin televisio-ohjelmassa, ja siellä Lepojärven mukaan kumppaniksi riittää ihan tavallinen ihminen.

Mutta miten voi parhaiten löytää sen henkilön, joka on sopivin? Tai Lepojärven määritelmällä sen ”vähiten väärän”, kun harvalla on käytössä hänen kaltaistaan rakkausvalmentajaa?

Lepojärvi ei suostu antamaan yleispäteviä deittivinkkejä. Hänen mielestään asiaan ei ole matemaattista kaavaa, eikä siihen saa ikinä täyttä varmuutta. Tohtori neuvoo kuitenkin ottamaan puolison valinnassa riskejä.

– Kaksi kriteeriä kannattaa pitää mielessä. Onko hän hyvä tyyppi ja onko hänellä hyvä sydän? Kysy myös itseltäsi, voisinko kuvitella vanhenevani tämän henkilön kanssa.

Ammatillinen etäisyys unohtui

Itseään Lepojärvi kuvailee aloittelevaksi rakastajaksi, joka on ottanut myös riskejä. Nykyisen vaimonsa kanssa hän on ollut naimisissa kohta kolme vuotta. Suhde alkoi vauhdikkaasti ja päätyi varhaisessa vaiheessa iltapäivälehtien lööppeihin: ”Opettaja kosi kesken luennon Helsingin yliopistolla.” Näin kertoi muun muassa Ilta-Sanomat vuonna 2013.

Muutamassa kuukaudessa pari meni naimisiin, muutti ulkomaille ja laittoi ensimmäisen lapsensa alulle.

Lue lisää! Jason Lepojärven salamarakkaus: parissa kuukaudessa kosinta, avioliitto ja lapsi

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, rakkaus kuljettaa Lepojärveä melkein ympäri maailmaa. Hän vastailee kysymyksiin Abilenen kaupungista Teksasista, jossa hän on puhumassa – mistäpä muustakaan kuin rakkaudesta.

– Tämä on ainutlaatuinen luentokiertue. Entiset opiskelijani Oxfordista kutsuivat minut ja koko perheeni tänne.

Kun mieheltä kysyy, lähtisikö hän uudestaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan, hän vaikenee ensimmäistä kertaa haastattelun aikana hetkeksi ja vastaa sitten myöntävästi.

– Mutta en osannut etukäteen arvata, kuinka kuluttavaa se on. En pitänyt ammatillista etäisyyttä osallistujiin ja ystävystyin heidän kanssaan. Pidin kyllä siitä, mutta jos lähtisin uudestaan mukaan ohjelmaan, osaisin nyt henkisesti valmistautua tulevaan.

”Vääristynyt rakkauskäsitys johtaa pettymyksiin”

Moni Ensitreffit alttarilla -ohjelman pareista on kertonut valtavasta alkuhuumasta, jonka he ovat kokeneet nähdessään tulevan kumppaninsa ensimmäistä kertaa. Tällä kaudella nähtiin myös pari, jolla oli ristiriitaisia ajatuksia ensitapaamisestaan. Milla, 27, myönsi pettyneensä kumppaniinsa saamansa ensivaikutelman perusteella.

Miksi jotkut huumaantuvat rakkaudesta muita helpommin?

Se on Lepojärven mielestä salaperäinen juttu, eikä sille ole tyhjentävää tieteellistä selitystä. Mutta koskaan ei pitäisi rakastua pelkästään rakastumisen ideaan.

– Rakastumisen tunteeseen rakastunutta ihmistä voi verrata itsemurhapommittajaan, joka tuhoaa itsensä ja lähipiirinsä sekä jättää jälkeensä suuren suruvanan. Sellaisella ihmisellä on vääristynyt rakkauskäsitys, joka johtaa pelkästään pettymyksiin.

Rakkaus on maailman tärkein asia, ja paljon muutakin kuin tunnetta.

”Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka.”

–  Rakastuminen on kyllä makea, huima tunne. Mutta se on samalla oikukas tunne, kuin kaksiteräinen miekka. Ongelmia tulee silloin, kun olet sitoutunut suhteeseen, mutta menet rakastumaan johonkin toiseen, Lepojärvi sanoo ja jatkaa:

–  Jos rakastut suhteesi ulkopuolella, rakastumisen tunteen lupaus ikuisesta rakkaudesta saa helposti tekemään kauheita asioita. Vahingot, kuten puolison hylkääminen tai lapsien laiminlyönti, jäävät usein pysyviksi, mutta rakastumisen lupaus ikuisesta autuudesta jää suutariksi.

Kokonaisvaltaisesti rakkaus on hyve, ominaisuus, jota voi harjoitella ja joka tukee elämäämme, Lepojärvi kuvailee.

–  Rakkaus on hyveiden kuningatar. Muut hyveet, kuten rohkeus ja viisaus, palvelevat rakkautta. Niillä ei ole arvoa, jos ei ole rakkautta.

–  Luin äskettäin lehtijutun, jossa kirjoitettiin, että suomalaiset valitsevat puolisonsa tunteen, ei järjen perusteella. Minun näkökulmastani tunne on tärkeä, mutta se ei voi olla ainoa lähtökohta rakkaussuhteessa. Jos näin on, pieleen menee. Tunteet tulevat ja menevät, mutta hyveet pysyvät.

”Jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.”

Heille, jotka vielä etsivät jalat alta -tunnetta, Lepojärvellä on uutisia. Hänen mielestään alkuhuuman ja onnistuneen parisuhteen välillä ei ole syy-seuraussuhdetta. Järkisyynä alkanut rakkaus voi kasvaa kukoistukseen yhtä todennäköisesti kuin nopeasti liekkiin leimahtanut suhde voi lopahtaa.

–  Uskallan väittää, että jos ihminen haluaa kokea vain rakastumisen ja sen alkuhuuman, hän jää todellisesta onnesta paitsi.

Oletko sinä mennyt ensitapaamisen jälkeen nopeasti naimisiin?

Kerro lyhyesti tarinasi alla olevassa kommentointikentässä.
Jätä myös nimimerkkisi ja ikäsi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vuodet vierivät, mutta Peter Nyman näyttää aina samalta.

Peter Nymania on siunattu hyvillä geeneillä. Toimittaja-uutisankkuri täyttää tänä vuonna 50 vuotta, mutta hän näyttää ihan samalta kuin kymmenen vuotta sitten.

Television katsojille Nyman on tullut tutuksi 2010-luvulla etenkin MTV3-kanavan ankkurina ja sitä ennen TV1:n Uutisvuoto-ohjelman juontajana.

Nyman juhlii pyöreitä vuosiaan tiistaina 27. syyskuuta. Kokosimme sen kunniaksi kuvia hänestä vuosikymmenten ajalta.

Katso ja vertaa itse: onko uutisankkuri muuttunut lainkaan kymmenessä vuodessa?

Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Vuonna 2015 Peter Nyman aloitti oman Peter Uutisvirrassa -nettiohjelman juontamisen. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala
Vuonna 2014 uutisankkuri Peter Nymanilla oli oma matkailuohjelma, Peter Hispaniassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Ari K. Ojala

Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.”  Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Four-in-hand-solmu vai Windsor-solmu? Vuonna 2013 Ilta-Sanomat uutisoi Peter Nymanin kravattisolmusta, josta hän on saanut paljon palautetta: ”Kumman solmun valitsee, jakaa kiivaasti kansakuntaa näköjään.” Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
MTV3 Uutiset juhli 30-vuotista historiaansa vuonna 2011. Peter Nyman oli ollut silloin vuoden ajan kanavan uutisankkurina. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Vuonna 2010 Peter Nyman lomaili tällaisessa lookissa. Samana vuonna hän ilmoitti siirtymisestään MTV3:n uutisankkuriksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Peter Nyman juonsi Uutisvuodon lisäksi makasiiniohjelmaa Puoli seitsemän vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 2007 julkaistiin Peter Nymanin suomenruotsalaisista kertova kirja Ankkalammikko. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen

Bonuskuva!

Tältä Peter Nyman näytti 30-vuotiaana:

Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen
Vuonna 1997 Peter Nyman oli vielä tuore televisiokasvo ja juonsi Mediapeli-ajankohtaisohjelmaa MTV3-kanavalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Juhani Niiranen