Näyttelijä Outi Mäenpää otti avioliiton myötä uuden sukunimen Nordberg.

Tuore aviovaimo ja näyttelijä Outi Nordberg opettelee jakamaan vastuuta uusperheen äitinä ja iloitsee avioliiton myötä saamistaan bonuslapsista.

Outi Nordberg, tuore vaimo esittäytyy ja hymyilee iloisesti.

Arvostetun näyttelijän virallinen sukunimi vaihtui pari viikkoa sitten, kun pappi sanoi aamenen Karunan kirkossa Helsingin Seurasaaressa.

Elokuvatuottaja Kai Nordberg, 41, ja Outi Mäenpää, 47, vihittiin yli satapäisen ystävä- ja sukulaisjoukon edessä.

– Mäenpää pysyy edelleen taiteilijanimenäni. Olen tehnyt urani tyttönimelläni, ja näin on vastakin. Mutta yksityisesti miehen sukunimen ottaminen on minulle tärkeä viesti sitoutumisesta avioliittoon, Outi sanoo.

Töistä se alkoi

Liki kahden vuoden ajan kalenterinsa ja elämänsä jakanut pari tapasi ensimmäistä kertaa enteellisesti Rakkautta & Anarkiaa -filmifestivaaleilla kuusi vuotta sitten.

Tuosta kohtaamisesta ei syntynyt sen kummempaa, mutta kun elokuvan Musta jää naispääosan esittäjä Outi ja tuottaja Kai aloittivat yhteisen projektinsa, he tutustuivat toisiinsa paremmin.

– Kai oli tuottajaksi poikkeuksellisen paljon läsnä kuvauksissa. Minä olin joka välissä valittamassa hänelle siitä, että aikapulan tähden en saanut kohtauksiini riittävästi ottoja. Olisi pitänyt olla valmista heti nyt. Halusin olla varma siitä, että olin tehnyt parhaani. Nappasin hänet kiinni käänteissä ja esitin aina joitain reklamaatioita, Outi muistelee.

Sitten tuli päivä, jolloin Kai pyysi Outin illalliselle. Vaikka Outi oli siihen asti pitänyt tiukasti erillään yksityisasiansa ja työt, hän suostui.

– Tiesin, että hän on hyvä keskustelija ja että siitä voisi tulla mukava ilta. Tuottajan ja näyttelijän työsuhde ei ole usein läheinen, mutta olimme tutustuneet toisiimme vähän enemmän kuin normaalisti kuvausten aikana on tapana. Näin siinä sitten kävi.

Suurperheen äidiksi

Nyt tunnelmallisessa puutaloyhteisössä katetaan uusperheen pöytää lahjaksi saaduilla kupeilla ja kipoilla aikamoiselle kaartille. Kaiken kaikkiaan keittiön pöydän ääressä saattaa istua kuusi lasta, mutta useimmiten kokoonpanossa ovat Outin pojat Jussi, 15, ja Joonas, 11, sekä Kain lapset Otto, 13, ja Eelis, 11.

– Laajennettuun perheeseemme kuuluu myös ex-mieheni esikoinen Ville-Veikko, Outi lisää.

– Meillä aikuisilla on hyvät välit keskenämme, ja se on hieno asia. Ylipäätään olen sitä mieltä, että lapsille on hyväksi saada ympärilleen monia aikuisia. Uusperhe on rikkaus. Minulle Kain lapset ovat bonuslapsia, ja olen heistä iloinen, sanoo Outi.

Vastuuta molemmille

Outi oli kahdeksan vuoden yksinhuoltajuuden jälkeen tottunut itselliseksi ja siihen, ettei arjessa ollut toisen aikuisen näkökulmaa. Matriarkaalisesta suvusta tuleva Outi oli oppinut ajattelemaan, että naisen tehtävä on seistä keskellä olohuonetta ja ohjailla joukkoja.

– Ei ole kenellekään hyväksi, että tottuu yksinvaltiuteen. Nyt meitä on kaksi ohjaamassa, joten minun oli opittava antamaan tilaa, Outi pohtii.

Outin työpäivät ovat rikkonaisia, mutta toisaalta hän on oman aikansa herra ja päättää vapaana taiteilijana, mitä tekee. Hän pyrkii olemaan nyt myös äiti, joka ottaa lapset vastaan koulusta.

– Tässä iässä sitä vain jo tietää, että kaikella on aikansa ja paikkansa. Lapsilauman pyörittäminen on haasteellista, mutta nyt nautin arkipäivästä. On ihanaa kun on parisuhde ja perhe, ja lapsia tulee ja menee.

Outi Nordberg

– 24.2.1962 Helsingissä syntynyt näyttelijä. Käyttää taiteilijanimenään tyttönimeään Outi Mäenpää.

– Opiskeli Teatterikorkeakoulussa 1984–1988. Improvisaatioteatteri Stella Polariksen perustajajäsen.

– Voittanut neljä Jussi-palkintoa: pääosista elokuvissa Lomalla (2000), Kukkia ja sidontaa (2004) ja Musta jää (2007) sekä sivuosasta elokuvassa Helmiä ja sikoja (2003). Parhaan naisnäyttelijän Venla-palkinto tv-sarjasta Muodollisesti pätevä (2001) ja parhaan tv-esiintyjän pysti Noriko Show’sta (2005).

– Naimisissa elokuvatuottaja Kai Nordbergin kanssa. Kaksi poikaa edellisestä liitosta tutkija Pekka Järvilehdon kanssa.

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.