Kouluratsastaja Alexandra Malmströmin ura oli katketa vakavaan onnettomuuteen, mutta päättäväinen nainen ponnisti pyörätuolista takaisin huipulle.

Kuva Karoliina Paatos

Alexandra Malmström, 25, hurahti ratsastukseen jo seitsemänvuotiaana ja on alusta asti toteuttanut uraansa määrätietoisesti. Hänellä on huippuunsa hiotut treenistrategiat ja selkeä tavoite: päästä ensi vuonna kouluratsastuksessa Lontoon olympialaisiin.

Kaksi vuotta sitten suunnitelmiin tuli kuitenkin tavallista isompi mutka, kun Alexandra loukkaantui vakavasti ja oli lähellä halvaantua.

Taidetta ja intohimoa

Nyt Alexandra kävelee tomerin askelin ja pitkä poninhäntä heiluen Helsingin Ruskeasuon hevostallin pihalla. Kun hän puikahtaa pilttuun portista sisään, vierelle kopsuttelee hevonen, joka alkaa tökkiä Alexandraa turvallaan kerjäten taputuksia.

Nuori nainen näyttää ruskeaa, valtavankokoista ruunaa vasten pieneltä ja hennolta mutta on tämän vierellä kuin kotonaan.
Alexandra ja hänen kilpahevosensa, MD Waterford eli Waffe vaihtavat vähän väliä keskenään lähes huomaamattomia eleitä, ilmeitä ja hörähdyksiä. Parivaljakon sujuva kommunikointi on vuosien työn tulosta ja samalla kouluratsastuksen perusta.

Lajin olennainen piirre on, että vaikeidenkin liikkeiden pitää näyttää eleettömiltä.

Alexandra ja Waffe on palkittu tuoreen Suomen mestaruuden lisäksi useissa kansainvälisissä kilpailuissa. Viimeisin kultamitali tuli Pohjoismaiden mestaruuskisoissa kouluratsastuksen joukkuekilpailusta. Siellä Alexandra saavutti myös henkilökohtaisen viidennen sijan.

– Ratsastus on minulle taidetta, jota luon yhdessä hevoseni kanssa. Se on elämäni rakkaus ja intohimo. Ei ole mitään hienompaa kuin se, että voin tehdä tätä täysillä, Alexandra sanoo.

14-vuotiaaksi asti Alexandralla oli kaksi hoitohevosta, mutta hän luopui niistä orastavan kilpauran takia. Urheilullisesta perheestä tullut tyttö pääsi nopeasti maajoukkueeseen ja voitti jo 17-vuotiaana Pohjoismaiden mestaruuden. Hän ratsasti alkuun poneilla, mutta vaihtoi myöhemmin hevosiin.

– Olen aina ollut kilpailuhenkinen, sillä haluan olla edellä muita. Kisaaminen on todella hauskaa ja jännitys ennen suoritusta on parasta.

Kilpailuiden vastapainoksi ratsastajan arki onkin sitten kuluttavaa. Alexandra aloittaa päivänsä tallilla aamuseitsemältä ja on liikkeellä iltakahdeksaan. Sen jälkeen hän tekee vielä kotitehtäviä, koska opiskelee Ypäjällä ratsuttajan ja valmentajan tutkintoa. Viimeksi hän seurusteli lyhyesti neljä vuotta sitten.

– Laji vaatii niin kokonaisvaltaista panostusta, että kaikki muu saa jäädä.

Reisi lonkasta läpi

Alexandra epäilee, että väsymys ja uupumus olivat osasyynä siihen, miksi hän kaksi vuotta sitten loukkaantui vakavasti. Oli vuoden 2009 heinäkuu ja Alexandra oli Vihdin hevostallin maneesissa ratsastamassa oriponilla. Takana oli pitkä ja yksinäinen ulkomaanreissu, jonka aikana hän oli sairastunut norovirukseen. Hevoset oli pitänyt hoitaa kipeänä ja yöt olivat kuluneet valvoessa.

Yhtäkkiä, täysin varoittamatta, Alexandran ratsu kavahti ja pongahti takajaloilleen. Hän tajusi, että poni alkaa kaatua ja yritti ponnistaa pois alta muttei ehtinyt reagoida tarpeeksi nopeasti. Ratsu rusensi hänet alleen. Alexandra ymmärsi, että nyt kävi huonosti, ja samalla iski käsittämätön kipu.

Maneesissa oli pari muutakin ihmistä. Alexandra sai kivun keskeltä huudettua, että ottakaa poni kiinni ja soittakaa hätänumeroon. Alaselkä oli kuin tulessa, lonkka tuntui räjähtävän ja hengittäminen oli työlästä. Toden teolla Alexandra kuitenkin pelästyi, kun varpaista ja toisesta nilkasta katosi
tunto.

– Olin vakuuttunut, että halvaannuin. Minuun iski synkkä ajatus, että oliko tämä nyt tässä ja oikeasti kaiken arvoista. Mielessä välähti myös suru siitä, miten erilaista elämästäni tulisi. Mutta sitten kipu vei mennessään.

Ambulanssi tuli paikalle parissakymmenessä minuutissa. Alexandra sai välittömästi morfiinipiikin, mutta se ei tehonnut. Kipulääkkeitä pumpattiin elimistöön maksimimäärä, mutta jostakin syystä ne eivät auttaneet hermokipuihin. Alexandra kieppui välillä tajuttomuuden rajamailla ja välillä huusi suoraa huutoa.

– Jossain vaiheessa kipua vastaan ei auttanut enää taistella, sillä se ei olisi voinut mennä enää pahemmaksi.

Alexandra kiidätettiin Jorvin sairaalaan magneettikuvauksiin ja sieltä Töölön sairaalaan. Siellä alkoi selvitä, mitä hänelle oli tapahtunut. Alexandran reisiluu oli mennyt lonkasta läpi ja
jaloissa oli lähes kymmenen eriasteista murtumaa. Toinen jalka nilkasta alaspäin ei toiminut ollenkaan.

Kun Alexandran vanhemmat kiiruhtivat sairaalaan, isä ei pystynyt edes katsomaan happinaamariin puettua tytärtään. Äitikin itki kaksi viikkoa putkeen. Oli selvää, että Alexandra joutuisi pitkäksi aikaa sairauslomalle.

Pohdintoja sairasvuoteella

Alexandra leikattiin Töölössä välittömästi, minkä jälkeen alkoi hidas toipuminen. Alkuun hän ei voinut kuin maata paikoillaan lääketokkurassa ja odottaa kehon parantumista. Toinen jalka oli edelleen toimintakyvytön ja roikkui velttona ja toimettomana. Urheilullisesta Alexandrasta tuntui hurjalta, ettei oma kroppa totellutkaan enää käskyjä.

Sairasvuoteella Alexandra ehti myös pohtia, miltä tulevaisuus näyttäisi ilman ratsastamista. Päätös oli selvä: jos hän ei kuntoutuisi, ratsastus saisi jäädä ja hän aloittaisi opinnot ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa Hankenissa, jossa opiskelupaikka jo odottikin.

– Tiesin, että jos en voisi kisata, en ratsastaisi enää ollenkaan. En edes harrastuksena. Suljin nuo ajatukset kuitenkin mielestäni ja päätin, että teen kaikkeni päästäkseni vielä joskus hevosen selkään. Pointti ei ollut siinä, miten mäsäksi olin mennyt, vaan siinä, miten pystyisin parantumaan mahdollisimman nopeasti.

Alexandran sisukkuutta lisäsi se, että hän sai kuulla kirurgiltaan myös hyviä uutisia. Jalan toimintakyvyttömyys ja hermovamma tuskin jäisivät pysyviksi. Varmuutta ratsastusuran jatkamisesta ei kuitenkaan ollut.

Lääkäri arvioi, että Alexandra toipuisi vuodessa. Alexandra teki kuitenkin itsensä kanssa sopimuksen, että kuntoutuisi vielä vauhdikkaammin. Helppoa se ei ollut. Kun hänet ensimmäistä kertaa nostettiin sairaalavuoteella pystyyn, hän oksensi huimauksen vuoksi ja pyörtyi takaisin sänkyynsä.

– Pelottavimmat traumani liittyvät edelleen niihin ensimmäisiin kertoihin, kun minut nostettiin ylös. Kipu ja heikotus olivat niin valtavat. Pelkkään istumiseenkin oli totuttava uudelleen.

Pyörätuolipälyilyä

Sairaalasta Alexandra siirrettiin Tammikummun kuntoutuskeskukseen, jossa hän harjoitteli päivittäin paitsi fysioterapeutin kanssa, myös itsekseen. Vaikka alaruumis ei toiminut, hän treenasi yläkroppaansa nostelemalla puntteja ja tekemällä satoja vatsalihasliikkeitä päivässä. Kun hän pystyi liikkumaan pyörätuolilla, hän kävi isänsä kanssa välillä vaihtelun vuoksi ”rullatuoliralleilemassa” parkkipaikalla.

Kovasta huhkimisesta huolimatta tunto toisen jalan nilkasta alaspäin pysyi poissa. Vaikka Alexandra kuinka yritti, huusi perkelettä ja keskitti kaiken energiansa jalkaan, se ei vain liikkunut.

Alexandra vietti kuntoutuskeskuksessa viisi viikkoa, kunnes hänet kotiutettiin. Välillä hän kävi tuulettumassa kaupungilla äitinsä kanssa. Nuori nainen pyörätuolissa herätti yllättäviä
reaktioita ohikulkijoissa.

– Jotkut tulivat ruokakaupassa voivottelemaan kohtaloani ja sitä, miten niin iloiselle tytölle on voinut käydä noin. Jos törmäsimme vanhoihin tuttuihin, aina eivät kaikki uskaltaneet edes katsoa silmiin. Se tuntui todella erikoiselta ja oudolta mutta lisäsi sisua siitä, että haluan näyttää pääseväni tuolista vielä pois.

Alexandra myös piti päätöksensä. Pyörätuolissa kului kymmenen viikkoa, mutta hän pystyi kävelemään lyhyitä matkoja kainalosauvoilla jo kuukauden jälkeen leikkauksesta.

Alexandran helpotukseksi myös tunto toiseen jalkaan alkoi pikkuhiljaa palata. Takapakkejakin tuli: välillä oli lopetettava harjoitukset, levättävä ja turvauduttava kipulääkkeisiin.

Vaikka lääkäri oli arvellut toipumisen kestävän vuoden, meni vain neljä kuukautta, että Alexandra pystyi luopumaan kepeistäkin. Ratsastus oli edelleen tiukasti kiellettyä, mutta joulukuussa, puoli vuotta tapahtuneen jälkeen, Alexandra päätti hypätä salaa hevosen selkään.

– En malttanut odottaa enää yhtään, hinku ratsastamaan oli niin kova. Ensimmäinen kerta satulassa ei pelottanut ollenkaan. Se tuntui täysin luonnolliselta, kuin olisin tullut kotiin.

Mielenrauhaa

Tätä nykyä mikään Alexandran olemuksessa ei enää kieli menneestä. Viimeinen onnettomuuden ulkoinen merkki, nilkkatuki, on satunnaisesti käytössä ja jalkaa pitää edelleen kuntouttaa, mutta se ei estä ratsastamista.

Alexandra myöntää, että ensimmäiset kilpailut loukkaantumisen jälkeen jännittivät. Kotivalmentaja Janne Bergh kuitenkin tsemppasi ja sai hänet usutettua Venäjälle kisoihin. Se kannatti, sillä sijoitus oli heti kolmas.

Puolentoista viikon päästä Alexandra kilpailee Suomen joukkueessa Hollannin EM-kisoissa. Silloin ratkeaa, pääseekö hän tavoitteeseensa ja Lontoon olympialaisiin. Jotta se onnistuisi, joukkueen on sijoituttava vähintään kuudenneksi.
Alexandra voi päästä olympialaisiin myös henkilökohtaisten ranking-pisteiden avulla, mikäli saa pysyttyä maailman 200 parhaan kouluratsastajan joukossa. Tällä hetkellä näyttää hyvältä, sillä hänen sijoituksensa pyörii 150:n paikkeilla.

Pelkkä osallistuminen olympialaisiin ei Alexandralle riitä, vaan hän aikoo myös menestyä. Tätä asennetta hän vaali jo sairasvuoteellaan. Silloinkaan hän ei suostunut vaipumaan epätoivoon vaan suuntasi ajatuksensa vahvasti tulevaisuuteen.

– Sängyssä maatessani tein jatkuvasti mielikuvaharjoituksia, hioin strategioitani ja seurasin maailmancupia ja muita kansainvälisiä kisoja netistä. Tutkin nelivuotissuunnitelmaani ja lohduttauduin sillä, että aikaa on vielä. Se auttoi jaksamaan.

Myös huumorin löytäminen vakavasta tilanteesta helpotti oloa.

– Reisiluu perseessä antaa perspektiiviä elämään, Alexandra nauraa.

Hän uskoo jaksaneensa pitää positiivista asennetta yllä myös siksi, että perhe ja ystävät olivat niin suurena tukena. Sekin auttoi, että varasuunnitelma kauppakorkeaopinnoista oli valmiina.

– Ilman tukijoukkoja tämä ei olisi ollut mahdollista. Tiesin, etten ollut putoamassa yksin suureen kuoppaan, mikä toi suurta mielenrauhaa. Ylipäätään loukkaantuminen on avannut minulle uudenlaista, aiempaa laajempaa elämänkatsomusta ja asioiden hyväksymistä. Se on tuonut syvyyttä kaikkeen tekemiseen ja olemiseen. Minun silmissäni tosivoittajat ovatkin niitä, jotka menestyvät alamäessä.

Alexandra tietää, että uran ratkaisuhetket ovat käsillä. Se ei pelota, sillä hän odottaa tulevaa innolla – ja kiitollisena.

– Jokaisella urheilijalla koittaa jossain vaiheessa hetki, joka nostaa heidät uudelle tasolle. Juuri nyt olen urani tärkeimmässä kohokohdassa. Mutta jo se matka, jonka olen tähän mennessä läpikäynyt, on tehnyt elämästäni tarkoituksenmukaisen ja onnellisen.

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.