Kasper Strömman kerää elämänhallintaoppaita, koska pitää niiden tyhjistä lupauksista ja latteuksista. Kuva Milka Alanen.

Kasper Strömman on tullut tunnetuksi design-maailmaa humoristisesti ruotivasta blogistaan Kasper Diem.

Kirjoitat yhtä Suomen hauskimmista blogeista, jossa muun muassa vaadit å-kirjaimen poistamista suomen kielestä. Oletko hauska mies?
Sitä pitäisi kysyä muilta. Jos sanoisin olevani väärinymmärretty nero, se kuulostaisi oudolta. Ja jos sanoisin olevani hulvaton, sekin olisi arroganttia. Ei blogini tarkoitus ole ensisijaisesti olla hauska. Jos lupaa isosti, että tästä tulee nyt nauru­juhlaa, on odotuksiin vaikea yltää.

Sanot, että blogisi Kasper Diem on työkalu elämänhallintaan. Luetko paljon alan kirjallisuutta?  
Kerään elämänhallintaoppaita. En tosin  koskaan saa luettua niitä loppuun. Elämänhallintaoppaat keikkuvat aina myyntilistojen kärjessä, ja haaveilenkin joskus kirjoittavani sellaisen. Pidän niiden tyhjistä lupauksista ja latteuksista.
 
Olet itsekin graafikko ja kuvittaja. Hiljattain irvit Vallilan tuoteverhoille ja suunnittelit yritykselle niin Teboil-rulla­kaihtimet kuin Vuokkoset-suihkuverhonkin. Millaista palautetta olet saanut?
Ymmärrän, että ihmiset rakastavat Vallilan Jaffa- ja Kettukarkki-verhoja. Mutta samaan aikaan ne ovat mainostekstiilejä, joita en hankkisi kotiini roikkumaan. En silti ole erityisen kärkevä, kirjoituksissani on aina positiivinen yleisvire.

Kommentoit myös vakavaan sävyyn Marimekon kopiokohua, jossa vaimosi, suunnittelija Maija Louekari oli osallisena. Joko siitä irtoaisi joku hauska läppä?
Oli koomista, miten paljon lehdet pystyivät lypsämään aiheesta niin sanottuja uutisia. En millään jaksaisi olla se lehmä, josta saadaan vielä yksi liraus keittoon.

Kumpi teillä kotona sisustaa ja päättää verhoista?
Meillä ei ole verhoja, mutta enemmän sisustaminen kiinnostaa varmasti Maijaa. Yksi filosofia mulla on: kotona ei saa olla yhtään rumaa esinettä. Ennen lapsia jouduin miettimään, voinko ostaa jonkun hauskannäköisen nuken, mutta nyt saan ostaa hienoja vintage-legoja. Työhuoneelleni voin kerätä romua. Ohikulkijat erehtyvätkin pitämään sitä usein kirpputorina.

Julkaiset blogissasi outojen linkkien listaa. Roikutko koko ajan netissä?
En varmasti tavallista enempää, mutta ennen nukahtamista on kiva katsoa pari tviittiä iPhonen sinisessä valossa.

Luovut pian Vuoden graafikko -tittelistäsi. Miltä juhlavuosi on tuntunut?
Niin kuin aivastukselta mutta paremmalta. Minua on pyydetty puhumaan moneen paikkaan, mikä on ollut mukavaa. Seuraavaksi voisi olla kivaa olla vaikka jonkinlainen neuvos.

Kasper Strömman

■ On tullut tunnetuksi design-maailmaa humoristisesti ruotivasta blogistaan Kasper Diem: kasperstromman.com.

■ Kuvittaja, graafikko ja bloggaaja on syntynyt 4.6.1974 Turussa.

■ Valittiin Vuoden graafikoksi 2013.

■ Asuu Helsingissä puolisonsa tekstiilitaiteilija Maija Louekarin kanssa. Parilla on kaksi lasta.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.