Ollin vaimo sairastaa rintasyöpää: "Mietin, rangaistaanko minua jostain"

Äitinsä vuosi sitten keuhkosyövälle menettänyt Olli Sainio on rintasyöpään sairastuneen vaimonsa Jennan tukena. – Äitini kuolemasta viisastuneena olen pystynyt välttämään aiempia virheitäni.

Olli Sainio, 28:

"Istuin isäni työpaikan kahvipöydässä viime helmikuussa, kun lääkäri soitti ja kertoi, että Jennalla on todettu syöpä. Olin osannut valmistautua uutisiin. Järkytys iski päälle vasta myöhemmin, mutta ajattelin silloin, ettei tämä tauti voi taas viedä yhtä ihmistä­ viereltäni. Äitini kuoli viime vuonna keuhkosyöpään. Mietin, rangaistaanko minua jostain.

Jenna huomasi kyhmyn rinnassaan jo vuosi sitten, mutta lääkärissä sen sanottiin olevan hyvälaatuinen. Joulukuussa hänen selkänsä kuitenkin kipeytyi pahasti.­ Voimakkaat särkylääkkeet saivat aikaan munuaistulehduksen, ja Jenna joutui tehovalvontaan sairaalaan. Silloin aloin aavistaa, ettei kyse ole pelkästä selkäkivusta. Kun Jennan syöpä löydettiin, se oli levinnyt rinnasta selkärankaan ja maksaan.

Jennalle alettiin antaa hoitoja viikon kuluttua syöpädiagnoosista, ja hän pääsi pian sairaalasta kotiin. Vaikka Jenna on voinut olla kotona, arjessamme ei ole mitään, mihin syöpä ei olisi vaikuttanut. Vaihdoin työpaikkaakin, jotta pystyn olemaan enemmän kotona.

Koska Jennan on vaikea kävellä heikon kuntonsa takia, hän kulkee vähänkin pidemmät matkat pyörätuolissa. Kotitöiden tekeminen on  Jennalle hankalaa, ja hänestä oli aluksi vaikeaa seurata vierestä, kun minä hoidan ne hänen puolestaan ja vieläpä eri tavalla kuin hän. Lapsemmekaan eivät ensin ymmärtäneet, miksei äiti vie heitä enää hammaspesulle tai voi ottaa syliin. Sen katsominen tuntui kamalalta. Olemme sanoneet äidin­ olevan kipeä, mutta emme ole halunneet antaa turhaa toivoa lupaamalla, että äiti paranee.

Toukokuussa Jennan sytostaattihoidot täytyi keskeyttää muutamaksi kuukaudeksi liian korkeiden maksa-arvojen takia. Silloin menettämisen pelko nosti päätään. Äitini hoidot lopetettiin samasta syystä, ja hän kuoli alle kuukausi sen jälkeen.

Äitini kuolemasta viisastuneena olen pystynyt välttämään aiempia virheitäni. Viime vuonna karkasin pahaa oloani töihin, mutta se ei johda mihinkään. Hieman ennen Jennan diagnoosia minulla todettiin masennus, johon olen saanut nyt apua. Avun pyytämisessä on ollut opettelemista."

Jenna ei halua kosketusta

"Syöpä on vaikuttanut myös parisuhteeseemme. Kun tapasin Jennan yhdeksän vuotta sitten, ihastuin ensimmäiseksi hänen ulkonäköönsä. Sairaus ja lääkkeet ovat muuttaneet Jennaa ulkoisesti paljon, eikä hän ole siksi halunnut, että kosken häneen. Nukumme eri sängyissä, ja läheisyys­ on kadonnut.

Välitän Jennasta samalla tavalla kuin ennenkin. Joskus olemme menneet kahdestaan elokuviin, mutta pääasiassa olen yrittänyt olla Jennan vierellä ja vain ottaa vastaan hänen turhautumisensa.

Jenna ei ole ikinä ollut hyvä näyttämään tunteitaan, mutta sairaalassa hän rupesi kirjaamaan ajatuksiaan päiväkirjaan. Sen lukeminen tuntuu pahalta, koska en oikeastaan pysty auttamaan häntä. Tuen Jennaa mahdollisimman paljon, mutten halua sääliä häntä. Sen sijaan yritän kannustaa häntä liikkumaan ja puuhailemaan omatoimisesti."

Jarrut päällä kohti tulevaa

"Elokuussa Jennan hoitoja pystyttiin jatkamaan, ja veren syöpäarvot ovat laskeneet. Jennan mieliala on kohentunut. Minäkin olen tietysti iloinen, mutta jarrut ovat koko­ ajan päällä. Lääkäri ei ole antanut tarkkaa ennustetta, joten en uskalla­ tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia.

Olen miettinyt paljon, miten selviäisin kahden lapsen kanssa yksin. Ajatus kuolemasta pelottaa, mutta joskus väsyneenä ja turhautuneena haluaisin vain päästä tästä tilanteesta eteenpäin joko terveemmän Jennan kanssa tai ilman Jennaa. Sellaisina hetkinä täytyy vain viettää päivä poissa kotiympyröistä ja koettaa ajatella jotain aivan muuta.

Sairaus kummittelee koko ajan taustalla, mutta olen sen ansiosta myös oppinut­ nauttimaan lapsiperheen arjesta. Viime viikolla teimme nuotion ja paistoimme makkaraa perheen kanssa mökillä. Se oli pieni juttu, mutta kuitenkin aika hieno hetki. Niistä pitäisi osata iloita ilman sairautta, joka laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen."

Jenna Sainio, 26:

”Syöpädiagnoosi oli aikamoinen järkytys, vaikka huomattuani kyhmyn rinnassani osasin jo tavallaan aavistaa, mistä on kyse. Suurena yllätyksenä tuli, että syöpä oli levinnyt jo selkärankaan ja maksaan asti. Tuntuu epätodelliselta, että tämä osui omalle kohdalle. Tuntui pahalta kertoa Ollille sairaudestani, koska hänen äitinsä oli kuollut syöpään vain vuotta aiemmin. Taisin itkeäkin.

Aluksi mietin, miten lapset pärjäävät, jos kuolen. Olli on kuitenkin pärjännyt heidän kanssaan vielä paremmin kuin osasin kuvitella. Kesällä kuolema oli paljon mielessäni, mutta nyt hoitojen jatkuttua olen ollut melko hyvillä mielin. Ainakin minulla on vähän lisää aikaa.

Olli on kuunnellut paljon murheitani, ja mielestäni hänkin on pystynyt näyttämään minulle tunteensa. Sairastumiseni jälkeen suhteessamme ei ole kuitenkaan ollut yhtä paljon läheisyyttä kuin ennen. Hiukseni lähtivät keväällä hoitojen takia, joten oloni ei ole ollut kovin naisellinen. Kesällä hiuksia tuli vähän takaisin, ja nyt ne ovat onneksi pysyneet päässä. Ulkonäköni muutos on ollut minulle vaikea asia, joten olen työntänyt Ollia pois luotani. Olli on silti sanonut, että olen hänelle­ sama ihminen kuin ennenkin.

Sairastaminen on ollut turhauttavaa, kun en pysty liikkumaan tai puuhastelemaan lasten kanssa yhtä paljon kuin ennen,­ mutta siihen on vain sopeuduttava. Saan lapsiltani paljon voimia jaksaa. Kun teemme jotain yhdessä perheen kanssa, sairaus jää hetkeksi taustalle."

Myös Mikko jakoi Me Naiset -lehden numerossa 41 tarinansa puolisonsa Marikan rintasyövästä. Lue juttu täältä.

Jenna ja Olli Sainio

  • Jenna, 26, ja Olli, 28, asuvat Rauman maaseudulla 4-vuotiaan poikansa ja 2-vuotiaan tyttärensä kanssa.
  • Olli on puutavara-autonkuljettaja ja Jenna vartija. He ovat olleet yhdessä yhdeksän ja puoli vuotta.
  • Jennan syöpä on levinnyt rinnasta selkärankaan ja maksaan. Hänelle annetaan tällä hetkellä sytostaattihoitoja. Ennustetta tulevaisuudesta ei ole annettu.
Kommentit (2)

Hollywoodin tähtiparin 10 vuoden liitto ohi

Nyt se vahvistui! Ben Affleck ja Jennifer Garner eroavat.

People-lehden mukaan Hollywood-näyttelijät Ben Affleck, 42, ja Jennifer Garner, 43, eroavat. He kertoivat asiasta lähettämässään tiedotteessa.

– Pitkän harkinnan jälkeen olemme tehneet tämän vaikean päätöksen, Ben ja Jennifer sanoivat.

Pari rakastui Daredevil-elokuvan kuvauksissa vuonna 2003 ja meni naimisiin vuonna 2005. He olisivat viettäneet 10-vuotishääpäiväänsä maanantaina. Lapsia Benillä ja Jenniferillä on kolme: Samuel, 3, Seraphina, 6, ja Violet, 9.

– Olemme sitoutuneet yhteishuoltajuuteen. Pyydämme kunnioittamaan lastemme yksityisyyttä näinä vaikeina aikoina. Tämä tulee olemaan ainut kommenttimme tästä yksityisestä, perheen asiasta.

Benin ja Jenniferin liiton huhuttiin jo toukokuussa olevan kriisissä, ja Reutersin mukaan pari onkin ollut asumuserossa jo puoli vuotta. Ennen Jenniferiä Ben on seurustellut Jennifer Lopezin ja Gwyneth Paltrow'n kanssa.

Suosikkilaulaja sairastui pahasti punkin puremasta

Kanadalaislaulaja Avril Lavigne sai apua borrelioosiin vasta rampattuaan kuukausia lääkärissä. Nyt hän voi jo paremmin.

Laulaja Avril Lavigne, 30, puhkesi maanantaina televisiossa itkuun puhuessaan sairaudestaan. Hän uskoo saaneensa punkin puremasta Lymen taudin eli borrelioosin jo keväällä 2014.

– Sain toisen mahdollisuuden elämään. Hoitoni ovat nyt puolivälissäni, ja voin jo paremmin, Avril kertoi voinnistaan ABC:n Good Morning -ohjelman haastattelussa.

Borrelioosi on puutiaisen aiheuttama infektio. Se voi hoitamattomana aiheuttaa iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- ja silmäoireita. Viime syksynä Avril oli niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt käymään suihkussa viikkoon. Hänen jalkansa eivät kantaneet, ja hän tunsi olonsa täysin voimattomaksi. 

– Tuntui, etten pysty hengittämään, puhumaan tai liikkumaan. Luulin kuolevani, Avril muisteli.

Lääkärit eivät aluksi havainneet, että oireet johtuivat punkin puremasta. Jotkut lääkärit epäilivät Avrilin olevan masentunut, ja käskivät tätä tsemppaamaan ja nousemaan vain ylös sängystä. Kahdeksan kuukauden lääkärissä ravaamisen jälkeen Avril sai vihdoin apua sairauteensa erikoislääkäreiltä. 

– Olen todella kiitollinen siitä, että nyt tiedän, että tulen toipumaan tästä täysin.

Lähteet: Daily Mail, People

Michael Douglas katuu suuseksikommenttejaan

Näyttelijän mukaan hän nolasi vaimonsa.

Näyttelijä Michael Douglas, 70, katuu parin vuoden takaisia kommenttejaan suuseksistä. Douglas sairastui kurkkusyöpään 2010-luvun alussa, ja vihjasi Guardian-lehden haastattelussa sen saattavan johtua papilloomaviruksesta, sukupuolitaudista, joka tarttuu esimerkiksi suuseksistä.

Nyt Douglas on tullut katumapäälle. Kommentit aiheuttivat hänen mukaansa häpeää näyttelijän vaimolle Catherine Zeta-Jonesille, 45.

– Kadun häpeää, jonka kommenttini aiheutti Catherinelle ja hänen perheelleen.

Michael Douglas ja Catherine Zeta-Jones erosivat vuonna 2013, mutta palasivat yhteen parin kuukauden jälkeen. Näyttelijän mukaan he ovat selvittäneet ongelmansa.

– Meillä oli pieni töyssy tiellä. Tämän alan ongelma on, että kaikki on julkista. Rakastan Catherinea enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja toivottavasti hänkin rakastaa minua.

Douglasin syöpä osoittautui lopulta kielisyöväksi. Parannuttuaan hän kertoi olleensa lähellä kuolemaa ja syytti lääkäreitä siitä, ettei sairautta todettu aiemmin.

Douglasilla ja Catherine Zeta-Jonesilla on kolme lasta: Carys Zeta Douglas, Cameron Douglas ja Dylan Michael Douglas.

Suun alueen limakalvojen syöpien merkittävimpiä riskitekijöitä ovat tupakointi ja alkoholinkäyttö, mutta myös papilloomavirus on yhdistetty niihin.

Lähde: Guardian

Tätä et tiennyt tämän hetken kuumimmasta tähdestä: sukupuolettomuus, kolmiodraama...

Täydellinen ihmisolento Ruby Rose on laittanut internetin sekaisin. Tämän luettuasi rakastat häntä entistä enemmän.

1. Ei mies eikä nainen

Kaikki puhuvat nyt 29-vuotiaasta näyttelijä-malli-DJ-juontaja-yli-ihminen Ruby Rosesta, joka liittyi Orange is the New Black -sarjaan kolmoskaudella. Kuvankaunis Ruby on niin kuuma, että hän saa heteronaisetkin lääpälleen. Tosielämässä Ruby kuvailee itseään termillä "gender-fluid". Hän on kertonut, ettei tunne olevansa selkeästi mies eikä nainen vaan päättää sukupuolensa päivittäin.

2. Peitteli rintojaan ideaalisiteillä

Ruby on kertonut Guardian-lehdelle, että hän oli lapsena vakuuttunut olevansa poika.

– Rukoilin Jumalalta, etten saisi rintoja.

Ruby jopa litisti rintansa ideaalisiteiden avulla, mikä on hänen mukaansa hyvin epäterveellistä. 12-vuotiaana hän kertoi äidilleen olevansa lesbo. Äiti piti tunnustusta ensin vitsinä ja ohimenevänä vaiheena, mutta nykyään perhe on Rubyn mukaan tottunut hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa.

3. Puhuu avoimesti mielenterveysongelmistaan

Ruby on kertonut julkisesti masennuskausistaan. Hän toivoo, että julkinen avautuminen hälventäisi sairauteen liittyviä tabuja.

– En voi ottaa vain työn hyviä puolia ja jättää kertomatta ihmisille, kuka oikeasti olen. Mielestäni olemme ihmisille jotain velkaa, hän perustelee pedestrian.tv-sivustolla.

Vuonna 2013 Rubyn piti peruuttaa DJ-keikkojaan masennuksen vuoksi. Tuolloin hän kertoi sairaudestaan myös tässä avoimessa Facebook-postauksessaan, josta on tykätty yli 80 000 kertaa:

 

There are very few things that can bring a 27 year old self-supporting, out spoken, thick skinned, grown woman to her...

Posted by Ruby Rose on Tuesday, 2 April 2013

4. Teki itse lyhytelokuvan sukupuolirooleista, ja siitä tuli nettihitti

Monilahjakas Ruby paitsi näytteli tässä Break free -nimisessä, osin omaelämänkerrallisessa lyhytelokuvassa, myös käsikirjoitti ja tuotti sen. Ruby on kertonut Guardianille, että videon tarkoitus oli olla lähinnä terapiaa hänelle itselleen ja että hän odotti sille ehkä sataa tuhatta katsojaa. Nyt sitä on kuitenkin katsottu melkein 8 miljoonaa kertaa. Rubyn jättimenestys on osin juuri tämän videon ansiota, koska se sai monet agentit kiinnostumaan hänestä.

5. Ruby oli rakkaalleen ensin toinen nainen

Ruby on kihloissa vaatesuunnittelija Phoebe Dahlin kanssa, joka on kirjailija Road Dahlin lapsenlapsi. Pariskunta tapasi, kun eläinrakas Ruby tuli ystäviensä mukana Phoeben grillijuhliin katsomaan tämän lemmikkipossua.

– Olin silloin toisessa suhteessa, mikä oli hieman ongelmallista, koska sillä sekunnilla kun näin Rubyn, rakastuin häneen välittömästi. Kuulostaa kornilta, mutta se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ilmeisesti hän tunsi samoin, Phoebe kertoi gay-lehti Outissa.

Parivaljakko alkoi heti viestitellä toisilleen Instagramissa yksityisviesteillä, ja pian Ruby kutsui Phoeben spinningiin ja yökylään. Phoebe kertoi Outille, että yökyläily sujui platonisissa merkeissä aamuun asti, jolloin Ruby suuteli Phoebeta. Nyt pariskunta on jo kihloissa. Noin vuosi sitten Phoebe esitteli tätä komeaa kihlasormustaan Instagramissa:

6. Musiikkia SoundCloudissa

Aivan kuin lyhytelokuvien tehtailussa, näyttelemisessä, mallinhommissa, omassa vaatemallistossa ja juontamisessa ei olisi tarpeeksi, Ruby on myös DJ. Hänen musiikkiaan voi kuunnella ilmaiseksi SoundCloudista. Kaunottaren profiilissa on pitkiä, tunnin mittaisia elektrosettejä, joiden tahtiin Rubyn voi hyvin kuvitella reivaavan Melbournen klubeilla.

7. Vaikuttavat sukujuuret

Rubyn yksinhuoltajaäiti taiteilija Katia Langenheim sai tyttärensä 20-vuotiaana. Kun Ruby oli pieni, kaksikko matkaili paljon ja asui esimerkiksi Tasmaniassa ja Victorian maaseudulla mutta asettui sittemmin Melbourneen.

Rubyn kummisetä oli kuuluisa australialainen nyrkkeilijä Lionel Rose, joka on jopa valittu vuoden australialaiseksi. Rubyn isoisoisä Alec Campbell oli puolestaan tunnettu sotilas, jonka saavutuksia ensimmäisen maailmansodan ajalta muistellaan yhä.

8. Tatuoi Maybellinen sloganin solisluulleen

Ruby ponnahti pinnalle alun perin mallina. Hän on tehnyt isoja kampanjoita ja kuvauksia nimekkäille muotilehdille, kuten Voguelle, Marie Clairelle ja Nylonille. Tällä hetkellä hän on Maybellinen kasvo kotimaassaan Australiassa. Ruby ottaa tehtävänsä ilmeisen tosissaan, sillä hän on tatuoinut solisluulleen brändin kuuluisan tunnuslauseen "Maybe she's born with it". Hänellä on tosin 30 tatuointia ympäri kehoaan, joten ehkä yksi mainoslause ei tunnu siinä joukossa missään.

9. Ruby on ollut myös blondi

Tumma lyhyt tukka on nyt Rubyn tavaramerkki, mutta hän ollut myös vaaleaverikkö. Ruby kertoi Guradianille, että mallivuosina hän kasvatti hiuksiaan pidemmäksi uransa vuoksi.

– Ajattelin, etten koskaan menesty, jollen ala näyttää naisellisemmalta.

Nämä luulot on tietenkin sittemmin todistettu täysin vääriksi.

 

Kuva, jonka Ruby Rose (@rubyrose) julkaisi

10. Puolustaa eläinten oikeuksia

Ruby kampanjoi eläinten oikeuksien puolesta PETA:n kasvona, ja söpöilee usein Instagram-tilillään erityisesti koirien kanssa.

 

This dog has no chill. None. Zero. Chill-less.

Kuva, jonka Ruby Rose (@rubyrose) julkaisi

Tälle koiralle on nyt moni kateellinen.

Kommentit ([comment_count])
Kulju K. Kanootti

Kerran aiemmin kuullut koko ihmisestä ja nyt näin kuvat. Ei iske yhtään ja "ansioluettelo" ei juuri tee vaikutusta hymähdystä enempää.