Äitinsä vuosi sitten keuhkosyövälle menettänyt Olli Sainio on rintasyöpään sairastuneen vaimonsa Jennan tukena. – Äitini kuolemasta viisastuneena olen pystynyt välttämään aiempia virheitäni.

Olli Sainio, 28:

"Istuin isäni työpaikan kahvipöydässä viime helmikuussa, kun lääkäri soitti ja kertoi, että Jennalla on todettu syöpä. Olin osannut valmistautua uutisiin. Järkytys iski päälle vasta myöhemmin, mutta ajattelin silloin, ettei tämä tauti voi taas viedä yhtä ihmistä­ viereltäni. Äitini kuoli viime vuonna keuhkosyöpään. Mietin, rangaistaanko minua jostain.

Jenna huomasi kyhmyn rinnassaan jo vuosi sitten, mutta lääkärissä sen sanottiin olevan hyvälaatuinen. Joulukuussa hänen selkänsä kuitenkin kipeytyi pahasti.­ Voimakkaat särkylääkkeet saivat aikaan munuaistulehduksen, ja Jenna joutui tehovalvontaan sairaalaan. Silloin aloin aavistaa, ettei kyse ole pelkästä selkäkivusta. Kun Jennan syöpä löydettiin, se oli levinnyt rinnasta selkärankaan ja maksaan.

Jennalle alettiin antaa hoitoja viikon kuluttua syöpädiagnoosista, ja hän pääsi pian sairaalasta kotiin. Vaikka Jenna on voinut olla kotona, arjessamme ei ole mitään, mihin syöpä ei olisi vaikuttanut. Vaihdoin työpaikkaakin, jotta pystyn olemaan enemmän kotona.

Koska Jennan on vaikea kävellä heikon kuntonsa takia, hän kulkee vähänkin pidemmät matkat pyörätuolissa. Kotitöiden tekeminen on  Jennalle hankalaa, ja hänestä oli aluksi vaikeaa seurata vierestä, kun minä hoidan ne hänen puolestaan ja vieläpä eri tavalla kuin hän. Lapsemmekaan eivät ensin ymmärtäneet, miksei äiti vie heitä enää hammaspesulle tai voi ottaa syliin. Sen katsominen tuntui kamalalta. Olemme sanoneet äidin­ olevan kipeä, mutta emme ole halunneet antaa turhaa toivoa lupaamalla, että äiti paranee.

Toukokuussa Jennan sytostaattihoidot täytyi keskeyttää muutamaksi kuukaudeksi liian korkeiden maksa-arvojen takia. Silloin menettämisen pelko nosti päätään. Äitini hoidot lopetettiin samasta syystä, ja hän kuoli alle kuukausi sen jälkeen.

Äitini kuolemasta viisastuneena olen pystynyt välttämään aiempia virheitäni. Viime vuonna karkasin pahaa oloani töihin, mutta se ei johda mihinkään. Hieman ennen Jennan diagnoosia minulla todettiin masennus, johon olen saanut nyt apua. Avun pyytämisessä on ollut opettelemista."

Jenna ei halua kosketusta

"Syöpä on vaikuttanut myös parisuhteeseemme. Kun tapasin Jennan yhdeksän vuotta sitten, ihastuin ensimmäiseksi hänen ulkonäköönsä. Sairaus ja lääkkeet ovat muuttaneet Jennaa ulkoisesti paljon, eikä hän ole siksi halunnut, että kosken häneen. Nukumme eri sängyissä, ja läheisyys­ on kadonnut.

Välitän Jennasta samalla tavalla kuin ennenkin. Joskus olemme menneet kahdestaan elokuviin, mutta pääasiassa olen yrittänyt olla Jennan vierellä ja vain ottaa vastaan hänen turhautumisensa.

Jenna ei ole ikinä ollut hyvä näyttämään tunteitaan, mutta sairaalassa hän rupesi kirjaamaan ajatuksiaan päiväkirjaan. Sen lukeminen tuntuu pahalta, koska en oikeastaan pysty auttamaan häntä. Tuen Jennaa mahdollisimman paljon, mutten halua sääliä häntä. Sen sijaan yritän kannustaa häntä liikkumaan ja puuhailemaan omatoimisesti."

Jarrut päällä kohti tulevaa

"Elokuussa Jennan hoitoja pystyttiin jatkamaan, ja veren syöpäarvot ovat laskeneet. Jennan mieliala on kohentunut. Minäkin olen tietysti iloinen, mutta jarrut ovat koko­ ajan päällä. Lääkäri ei ole antanut tarkkaa ennustetta, joten en uskalla­ tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia.

Olen miettinyt paljon, miten selviäisin kahden lapsen kanssa yksin. Ajatus kuolemasta pelottaa, mutta joskus väsyneenä ja turhautuneena haluaisin vain päästä tästä tilanteesta eteenpäin joko terveemmän Jennan kanssa tai ilman Jennaa. Sellaisina hetkinä täytyy vain viettää päivä poissa kotiympyröistä ja koettaa ajatella jotain aivan muuta.

Sairaus kummittelee koko ajan taustalla, mutta olen sen ansiosta myös oppinut­ nauttimaan lapsiperheen arjesta. Viime viikolla teimme nuotion ja paistoimme makkaraa perheen kanssa mökillä. Se oli pieni juttu, mutta kuitenkin aika hieno hetki. Niistä pitäisi osata iloita ilman sairautta, joka laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen."

Jenna Sainio, 26:

”Syöpädiagnoosi oli aikamoinen järkytys, vaikka huomattuani kyhmyn rinnassani osasin jo tavallaan aavistaa, mistä on kyse. Suurena yllätyksenä tuli, että syöpä oli levinnyt jo selkärankaan ja maksaan asti. Tuntuu epätodelliselta, että tämä osui omalle kohdalle. Tuntui pahalta kertoa Ollille sairaudestani, koska hänen äitinsä oli kuollut syöpään vain vuotta aiemmin. Taisin itkeäkin.

Aluksi mietin, miten lapset pärjäävät, jos kuolen. Olli on kuitenkin pärjännyt heidän kanssaan vielä paremmin kuin osasin kuvitella. Kesällä kuolema oli paljon mielessäni, mutta nyt hoitojen jatkuttua olen ollut melko hyvillä mielin. Ainakin minulla on vähän lisää aikaa.

Olli on kuunnellut paljon murheitani, ja mielestäni hänkin on pystynyt näyttämään minulle tunteensa. Sairastumiseni jälkeen suhteessamme ei ole kuitenkaan ollut yhtä paljon läheisyyttä kuin ennen. Hiukseni lähtivät keväällä hoitojen takia, joten oloni ei ole ollut kovin naisellinen. Kesällä hiuksia tuli vähän takaisin, ja nyt ne ovat onneksi pysyneet päässä. Ulkonäköni muutos on ollut minulle vaikea asia, joten olen työntänyt Ollia pois luotani. Olli on silti sanonut, että olen hänelle­ sama ihminen kuin ennenkin.

Sairastaminen on ollut turhauttavaa, kun en pysty liikkumaan tai puuhastelemaan lasten kanssa yhtä paljon kuin ennen,­ mutta siihen on vain sopeuduttava. Saan lapsiltani paljon voimia jaksaa. Kun teemme jotain yhdessä perheen kanssa, sairaus jää hetkeksi taustalle."

Myös Mikko jakoi Me Naiset -lehden numerossa 41 tarinansa puolisonsa Marikan rintasyövästä. Lue juttu täältä.

Jenna ja Olli Sainio

  • Jenna, 26, ja Olli, 28, asuvat Rauman maaseudulla 4-vuotiaan poikansa ja 2-vuotiaan tyttärensä kanssa.
  • Olli on puutavara-autonkuljettaja ja Jenna vartija. He ovat olleet yhdessä yhdeksän ja puoli vuotta.
  • Jennan syöpä on levinnyt rinnasta selkärankaan ja maksaan. Hänelle annetaan tällä hetkellä sytostaattihoitoja. Ennustetta tulevaisuudesta ei ole annettu.

Taru sormusten herrasta -trilogia nosti Viggo Mortensenin Hollywood-nimien kuumaan kärkeen. Megatuotannon jälkeen hän on kerta toisen jälkeen kieltäytynyt ison budjetin elokuvista.

Viggo Mortensen, olet sanonut ei esimerkiksi Wolverinen roolille X-menissä ja ohjaaja Quentin Tarantinolle. Miksi?

Suurimmaksi osaksi kieltäydyn rooleista sen takia, ettei minulla ole kaikelle aikaa. Se on ainoa syy, miksi en lähtenyt Tarantinon Hateful Eight -elokuvaan.

En valitse elokuviani koskaan sen perusteella, mistä studiosta tai maasta ne tulevat. Haluan näytellä elokuvissa, joiden tarina kiehtoo minua henkilökohtaisella tasolla. Rahalla ei ole minulle merkitystä. Siksi voin katsoa valintojani jälkeenpäin hyvällä mielellä, vaikka teos ei menestyisikään.

Näyttelet Captain Fantastic -elokuvassa yhteiskunnasta eristäytynyttä isää, joka haluaa kasvattaa lapsistaan yli-ihmisiä. Mikä roolissa innosti?

Isänä minua kiehtoi hahmoni Benin suhtautumistapa lapsiinsa. Hän on äärimmäisyyksien mies, mutta hänessä on paljon hyvää. Hän on kasvattaja, joka ei koskaan käske, vaan vaivautuu aina keskustelemaan – oli lapsen kysymys kuinka vaikea tahansa. Haluaisin olla samanlainen isä.

Elokuva on jatkuvaa mielipide-erojen taistelua, vasemmiston ja oikeiston nokittelua. Onko se oikeastaan kuvaus nykymaailmasta?

Ehdottomasti. Elokuvassa kuvataan yhden perheen kautta se kommunikaatio-ongelma, joka vaivaa Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Sen takia uskon, että elokuva tule kymmenen vuoden päästä nousemaan tämän ajan kuvaksi.

Tällä hetkellä suurin haaste on, että ihmiset eivät kommunikoi vaikeista asioista. Uskonnosta ja rodusta ei voida keskustella, vaan mieluummin eristäydytään. Politiikka on jakautunut kahteen ääripäähän, ja se on riitaisaa. Elokuvalla on juuri tähän hetkeen tärkeä sanoma: ihmisten pitäisi kuunnella myös vastapuolta. Maailmalta ei voi eristäytyä.

Millainen oma poliittinen suuntautumisesi on?

Monessa mielessä ajattelen samalla tavalla vasemmistolaisesti kuin Ben. Mutta en kuitenkaan ole yhtä radikaali kuin hän.

Millaista palautetta elokuva on saanut?

Erittäin hyvää. Se on herättänyt runsaasti kiivastakin keskustelua. Sitä toivoimmekin. Elokuva on myös koskettanut ihmisiä, ja olen nähnyt katsojien poistuvan kyyneleet silmissä teatterista. Liikutuksen lisäksi toivoisin, että elokuvan huumori iskee katsojiin.

Olet nyt 57-vuotias. Urasi on jo pitkällä ja näyttelemisen lisäksi maalaat sekä runoilet. Miltä tulevaisuutesi näyttää?

Vain noita voi antaa vastauksen tuohon [nauraa]. En siis tiedä, mitä on luvassa. Suurin suunnitelmani on elää mahdollisimman vanhaksi.

Captain Fantastic ensi-illassa 26.8.2016. Lue leffan arvio samana päivänä MeNaiset.fistä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Frendit-tähti Courteney Cox myöntää kokeneensa ulkonäköpaineita.

Hollywood-näyttelijöihin kohdistuvia ulkonäköpaineita ovat kuluneen kesän aikana kritisoineet muun muassa Jennifer Aniston ja Renee Zellweger.

Nyt ulkonäköpaineita myöntää kokeneensa myös Anistonin kollega, Frendit-tähti Courteney Cox.

Asiasta kertoo Vanity Fair, jonka mukaan Cox puhuu asiasta ohjelmassa Running Wild With Bear Grylls, jossa hän kertoo yrittäneensä pysyä vanhenemisen vauhdissa mukana.

– Yritin jahdata nuoruutta. Se on jotain, jonka perässä et pysy, Cox sanoo.

Näyttelijä ei edelleenkään kerro, millä menetelmillä hän on nuoruutta tavoitellut, mutta myöntää, että on myös joutunut pettymään tuloksiin, eikä oma ulkonäkö ole aina ollut mieluinen.

– Sitä huomaa, että on yrittänyt pysäyttää ikääntymistä, ja sitten katsoo kuvaansa ja toteaakin näyttävänsä kamalalta. Olen tehnyt asioita, joita kadun. Onneksi on myös asioita, jotka liukenevat pois, hän muotoilee.

Samaan syssyyn Cox paljastaa, että hänellä on uusi motto, joka auttaa suhtautumisessa ilkeisiin kommentteihin.

– Let it be (anna olla).

Cox vuonna 2011. Kuva: Reuters
Cox vuonna 2011. Kuva: Reuters

Coxin muuttunut ulkonäkö pantiin merkille vuosi sitten, kun hän saapui Hand of God -sarjansa julkistustilaisuuteen nuorekkaan näköisenä.

Frendit-tähden tuore paljastus on yllättävä, sillä tämä on aiemmin vakuuttanut, ettei koskaan menisi kauneusleikkaukseen, koska hänen kihlattunsa Johnny McDaidin ei pidä niistä.

Sen sijaan Cox on kertonut turvautuneensa botoxiin.

– Ei ole mikään salaisuus, että olen aikaisemmin käyttänyt botoxia. En kuitenkaan menisi veitsen alle korjauttamaan kasvojani. Johnny ei pidä Hollywood-lookista ollenkaan. Minulla ei siis ole paineita näyttää parikymppiseltä hänen takiaan, Cox kertoi viime vuonna Closer-lehdelle.

Cox ja Snow Patrol -yhtyeestä tunnettu artisti ovat huhujen mukaan karkaamassa vihille tänä syksynä.

Lue lisää aiheesta: Frendit-tähtien hääsalailu jatkuu: nyt Courteney Cox aikoo karata vihille

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Vapaaottelija Makwan ”Maku” Amirkhanin isä menetti henkensä Suomessa liikenneonnettomuudessa. Makwan muistelee isänsä kuolemaa Maaret Kallion uudessa ohjelmassa.

Terapeutti Maaret Kallio saa keskiviikkona alkavan Yhden illan juttu -ohjelmansa ensimmäiseksi vieraaksi vapaaottelija Makwan ”Maku” Amirkhanin, 27. Makwan muistelee uutuusohjelmassa hetkeä, kun hän sai tietää isänsä kuolemasta. Makwanin isä kuoli Suomessa liikenneonnettomuudessa, kun perhe oli ollut maassa noin vuoden.

– Olin oppitunnilla, mun naapuri ja naapurinpoika tulivat hakemaan mut. Ne sumpli jotain opettajan kanssa. Sitten opettaja tuli sisään ja sanoi, että Maku, sä voit lähteä. Kun menin kotiin, me mentiin suoraan mun naapurille – kaikki itki siellä. Mun iskä ei ollut siellä, ja tajusin heti, mistä on kyse, Makwan kertoo.

”Se on yksi iso syy, miksi odotan todella innolla, sitä että mulla on oma perhe.”

Makwanin perhe on kotoisin Iranin Kurdistanista. Kymmenhenkinen perhe pakeni Suomeen 1990-luvun alussa Irakin ja Iranin välistä sotaa. Maaret miettii ohjelmassa, miten ristiriitaista on, että Makwanin perhe on ollut karuissa oloissa pakolaisleirillä, mutta perheen isä kuitenkin menehtyi Suomessa. Makwan oli tuolloin vasta kuusi vuotta.

– Kyl mä sanon, että lapsen on helpompi elää, kun sillä on isä, välttyy monelta harmilta. Se on yksi iso syy, miksi odotan todella innolla sitä, että mulla on oma perhe. Tiedän, miten pystyisin neuvomaan mun omia lapsia, Makwan miettii.

2717104

Vieraana vain miehiä

Makwanin lisäksi Maaret saa ohjelmassa vieraakseen myös muusikko Jussi69:n, näyttelijä Antti Reinin, muusikko Toni Wirtasen, laulaja Waltteri Torikan, muusikko Mikko Kuustosen ja poliitikko Pekka Haaviston.

Jokaisessa jaksossa on vain yksi vieras, jonka kanssa Maaret käy läpi tämän elämää. Tarkoitus on tuoda kustakin vieraasta esiin muitakin puolia kuin hänestä julkisuudessa yleensä nähdään.

Maaret Kallio tunnetaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta. Sarjasta alkaa syyskuussa uusi kausi, jossa Maaretia ei enää nähdä. Ohjelman uudet asiantuntijat löydät täältä.

Yhden illan juttu Livillä keskiviikkoisin 24.8. alkaen kello 21.00.

Robin Packalén latasi Instagramiin kuvan, jossa paljastuu hänen lapsuusinstrumenttinsa.

Teinitähti Robin Packalén saavuttaa tänään keskiviikkona täysi-ikäisyyden rajapyykin.

Syntymäpäivänsä kunniaksi hän julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa hän kiittää fanejaan ja iloitsee menneistä vuosistaan.

Edessään hänellä on sähköpianolta näyttävä instrumentti.

– Jipiii! On ollu ehkä siisteimmät lapsuusvuodet ever! Kiitos siitä kuuluu teille kaikille! Nyt meikä ottaa väistämättömän stepin elämässä eteenpäin, kirjoittaa Robin kuvassaan.

”Nyt meikä ottaa väistämättömän stepin elämässä eteenpäin.”

 

Kuva, jonka ROBIN (@robinpackalen) julkaisi

Lue myös: ”En itke kovin usein – tämä asia sai Robinin kyyneliin

Edeltävänä viikonloppuna Robin julkaisi Instagramissa kuvan Helsingin-keikaltaan. Kuvan yhteydessä hän hehkutti, että kyseessä oli hänen uransa ”viimeinen keikka alaikäisenä”.

Me Naisille laulaja kertoi noin viikko sitten, että hän saa pian ajokortin. Samalla Robin arvioi, ettei hänen syntymäpäivänsä muuta välittömästi mitään hänen arjessaan. Korkeintaan hän käy jatkossa alle 18-vuotiailta kielletyillä keikoilla ja ajaa itse autoa pidemmillä keikkareissuilla.

– Kenenkään ei tarvitse enää virallisesti pitää huolta minusta. Se on hieman kuumottavaa, Robin kertoi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.