Äitinsä vuosi sitten keuhkosyövälle menettänyt Olli Sainio on rintasyöpään sairastuneen vaimonsa Jennan tukena. – Äitini kuolemasta viisastuneena olen pystynyt välttämään aiempia virheitäni.

Olli Sainio, 28:

"Istuin isäni työpaikan kahvipöydässä viime helmikuussa, kun lääkäri soitti ja kertoi, että Jennalla on todettu syöpä. Olin osannut valmistautua uutisiin. Järkytys iski päälle vasta myöhemmin, mutta ajattelin silloin, ettei tämä tauti voi taas viedä yhtä ihmistä­ viereltäni. Äitini kuoli viime vuonna keuhkosyöpään. Mietin, rangaistaanko minua jostain.

Jenna huomasi kyhmyn rinnassaan jo vuosi sitten, mutta lääkärissä sen sanottiin olevan hyvälaatuinen. Joulukuussa hänen selkänsä kuitenkin kipeytyi pahasti.­ Voimakkaat särkylääkkeet saivat aikaan munuaistulehduksen, ja Jenna joutui tehovalvontaan sairaalaan. Silloin aloin aavistaa, ettei kyse ole pelkästä selkäkivusta. Kun Jennan syöpä löydettiin, se oli levinnyt rinnasta selkärankaan ja maksaan.

Jennalle alettiin antaa hoitoja viikon kuluttua syöpädiagnoosista, ja hän pääsi pian sairaalasta kotiin. Vaikka Jenna on voinut olla kotona, arjessamme ei ole mitään, mihin syöpä ei olisi vaikuttanut. Vaihdoin työpaikkaakin, jotta pystyn olemaan enemmän kotona.

Koska Jennan on vaikea kävellä heikon kuntonsa takia, hän kulkee vähänkin pidemmät matkat pyörätuolissa. Kotitöiden tekeminen on  Jennalle hankalaa, ja hänestä oli aluksi vaikeaa seurata vierestä, kun minä hoidan ne hänen puolestaan ja vieläpä eri tavalla kuin hän. Lapsemmekaan eivät ensin ymmärtäneet, miksei äiti vie heitä enää hammaspesulle tai voi ottaa syliin. Sen katsominen tuntui kamalalta. Olemme sanoneet äidin­ olevan kipeä, mutta emme ole halunneet antaa turhaa toivoa lupaamalla, että äiti paranee.

Toukokuussa Jennan sytostaattihoidot täytyi keskeyttää muutamaksi kuukaudeksi liian korkeiden maksa-arvojen takia. Silloin menettämisen pelko nosti päätään. Äitini hoidot lopetettiin samasta syystä, ja hän kuoli alle kuukausi sen jälkeen.

Äitini kuolemasta viisastuneena olen pystynyt välttämään aiempia virheitäni. Viime vuonna karkasin pahaa oloani töihin, mutta se ei johda mihinkään. Hieman ennen Jennan diagnoosia minulla todettiin masennus, johon olen saanut nyt apua. Avun pyytämisessä on ollut opettelemista."

Jenna ei halua kosketusta

"Syöpä on vaikuttanut myös parisuhteeseemme. Kun tapasin Jennan yhdeksän vuotta sitten, ihastuin ensimmäiseksi hänen ulkonäköönsä. Sairaus ja lääkkeet ovat muuttaneet Jennaa ulkoisesti paljon, eikä hän ole siksi halunnut, että kosken häneen. Nukumme eri sängyissä, ja läheisyys­ on kadonnut.

Välitän Jennasta samalla tavalla kuin ennenkin. Joskus olemme menneet kahdestaan elokuviin, mutta pääasiassa olen yrittänyt olla Jennan vierellä ja vain ottaa vastaan hänen turhautumisensa.

Jenna ei ole ikinä ollut hyvä näyttämään tunteitaan, mutta sairaalassa hän rupesi kirjaamaan ajatuksiaan päiväkirjaan. Sen lukeminen tuntuu pahalta, koska en oikeastaan pysty auttamaan häntä. Tuen Jennaa mahdollisimman paljon, mutten halua sääliä häntä. Sen sijaan yritän kannustaa häntä liikkumaan ja puuhailemaan omatoimisesti."

Jarrut päällä kohti tulevaa

"Elokuussa Jennan hoitoja pystyttiin jatkamaan, ja veren syöpäarvot ovat laskeneet. Jennan mieliala on kohentunut. Minäkin olen tietysti iloinen, mutta jarrut ovat koko­ ajan päällä. Lääkäri ei ole antanut tarkkaa ennustetta, joten en uskalla­ tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia.

Olen miettinyt paljon, miten selviäisin kahden lapsen kanssa yksin. Ajatus kuolemasta pelottaa, mutta joskus väsyneenä ja turhautuneena haluaisin vain päästä tästä tilanteesta eteenpäin joko terveemmän Jennan kanssa tai ilman Jennaa. Sellaisina hetkinä täytyy vain viettää päivä poissa kotiympyröistä ja koettaa ajatella jotain aivan muuta.

Sairaus kummittelee koko ajan taustalla, mutta olen sen ansiosta myös oppinut­ nauttimaan lapsiperheen arjesta. Viime viikolla teimme nuotion ja paistoimme makkaraa perheen kanssa mökillä. Se oli pieni juttu, mutta kuitenkin aika hieno hetki. Niistä pitäisi osata iloita ilman sairautta, joka laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen."

Jenna Sainio, 26:

”Syöpädiagnoosi oli aikamoinen järkytys, vaikka huomattuani kyhmyn rinnassani osasin jo tavallaan aavistaa, mistä on kyse. Suurena yllätyksenä tuli, että syöpä oli levinnyt jo selkärankaan ja maksaan asti. Tuntuu epätodelliselta, että tämä osui omalle kohdalle. Tuntui pahalta kertoa Ollille sairaudestani, koska hänen äitinsä oli kuollut syöpään vain vuotta aiemmin. Taisin itkeäkin.

Aluksi mietin, miten lapset pärjäävät, jos kuolen. Olli on kuitenkin pärjännyt heidän kanssaan vielä paremmin kuin osasin kuvitella. Kesällä kuolema oli paljon mielessäni, mutta nyt hoitojen jatkuttua olen ollut melko hyvillä mielin. Ainakin minulla on vähän lisää aikaa.

Olli on kuunnellut paljon murheitani, ja mielestäni hänkin on pystynyt näyttämään minulle tunteensa. Sairastumiseni jälkeen suhteessamme ei ole kuitenkaan ollut yhtä paljon läheisyyttä kuin ennen. Hiukseni lähtivät keväällä hoitojen takia, joten oloni ei ole ollut kovin naisellinen. Kesällä hiuksia tuli vähän takaisin, ja nyt ne ovat onneksi pysyneet päässä. Ulkonäköni muutos on ollut minulle vaikea asia, joten olen työntänyt Ollia pois luotani. Olli on silti sanonut, että olen hänelle­ sama ihminen kuin ennenkin.

Sairastaminen on ollut turhauttavaa, kun en pysty liikkumaan tai puuhastelemaan lasten kanssa yhtä paljon kuin ennen,­ mutta siihen on vain sopeuduttava. Saan lapsiltani paljon voimia jaksaa. Kun teemme jotain yhdessä perheen kanssa, sairaus jää hetkeksi taustalle."

Myös Mikko jakoi Me Naiset -lehden numerossa 41 tarinansa puolisonsa Marikan rintasyövästä. Lue juttu täältä.

Jenna ja Olli Sainio

  • Jenna, 26, ja Olli, 28, asuvat Rauman maaseudulla 4-vuotiaan poikansa ja 2-vuotiaan tyttärensä kanssa.
  • Olli on puutavara-autonkuljettaja ja Jenna vartija. He ovat olleet yhdessä yhdeksän ja puoli vuotta.
  • Jennan syöpä on levinnyt rinnasta selkärankaan ja maksaan. Hänelle annetaan tällä hetkellä sytostaattihoitoja. Ennustetta tulevaisuudesta ei ole annettu.

Elokuvan Tarzanina lihaksiaan esittelevä ruotsalaisnäyttelijä Alexander Skarsgård kasvoi boheemissa suurperheessä ja seurustelee tyyli-ikonin kanssa.

1. Hullua treeniä

Tuoreessa Tarzanin legenda -leffassa Alexander Skarsgård, 39, roikkuu suurimman osan ajasta liaaneissa ilman paitaa, ja mitäs sitä kiertelemään, viidakon kuninkaan six pack on monen naiskatsojan mielestä leffan parasta antia.

Täydellinen pyykkilautavatsa syntyi kovalla työllä: Rooliin valmistautuessaan Alexander kolmen kuukauden ajan heräsi joka aamu puoli viideltä ja treenasi lihaksiaan tiukan ohjelman mukaan. Painojen nostelun ja muun fyysisen rääkin lisäksi näyttelijä noudatti tiukkaa ruokavaliota ja lappoi sisäänsä kolme kertaa enemmän ruokaa kuin normaalisti.

2.Tyylikäs ja melkein kaima tyttöystävä

New Yorkissa asuva näyttelijä on pitänyt matalaa profiilia yksityiselämästään, mutta hänen tiedetään jo parin vuoden ajan seurustelleen brittiläisen tyyli-ikonin Alexa Chungin kanssa. Alexa on tehnyt mallin töitä, kirjoittanut Elleen ja juontanut tv-ohjelmia niin Briteissä kuin Amerikassa.

Kaunotar on inspiroinut muotisuunnittelijoita siinä määrin, että jopa yksi Mulberryn käsilaukku on nimetty hänen mukaansa. Ja tietenkin Alexa vuodesta toiseen valitaan maailman tyylikkäimpien naisten listalle.

3. Omena ei kauas pudonnut

Alexanderin isä on yksi Ruotsin kuuluisimpia ja arvostetuimpia näyttelijöitä, muun muassa Lars von Trierin leffojen (Breaking the Waves, Melancholia ja Nymphomaniac) päärooleissa nähty Stellan Skarsgård. Viimeksi Stellan loisti Netflixin kehutussa tv-sarjassa River, jossa hän esitti kuollutta työpariaan kaipaavaa yksinäistä ja omituista rikoskomisariota.  

4. Vanhin kahdeksasta sisaruksesta

Alexanderilla on viisi sisarusta sekä lisäksi kaksi nuorta sisarpuolta, jotka heidän isänsä Stellan sai kuusikymppisenä 25 vuotta nuoremman vaimonsa Megan Everettin kanssa.

Tässä perheessä omena ei ole pudonnut kauas puusta, sillä veljeksistä Gustaf, Bill ja Valter ovat myös näyttelijöitä. Gustaf näyttelee Viikingit-sarjassa Jasper Pääkkösen ja Peter Franzenin kanssa, mutta kukaan heistä ei ole vielä päässyt urallaan yhtä pitkälle kuin esikoinen Alexander. Hänestä tuli maailmanluokan tähti sen jälkeen, kun hän oli imenyt verta vampyyri Eric Northmanina suositussa tv-sarjassa True Blood.  

Skarsgårdien miesväkeä: isä Stellan (vas.) ja veli Gustaf ovat kumpikin näyttelijöitä.
Skarsgårdien miesväkeä: isä Stellan (vas.) ja veli Gustaf ovat kumpikin näyttelijöitä.

Nuorena Alexander tosin yritti tehdä kaikkea muuta kuin ajautua isänsä ammattiin, sillä hänellä oli huonoja kokemuksia lapsijulkkiksena olemisesta. 13-vuotiaana hän näytteli pääroolia ruotsalaisessa tv-sarjassa, kauhistui äkillistä kuuluisuuttaan ja päätti jättää alan. Boheemisukunsa hämmästykseksi 19-vuotias Alexander menikin armeijaan ja lähti sen jälkeen opiskelemaan Leedsiin Englantiin.

5.Taiteilijaelämää

Skarsgårdien perheessä elettiin todellista boheemielämää. Tukholman Södermalmilla kodin ovet olivat aina auki, ja Alexander muistaa, että harva se ilta heillä syötiin, juotiin ja pidettiin juhlia. Vapaamielinen isä Stellan kokkasi kaikille ja kulki kotona vähissä vaatteissa.

– Isäni oli aina alasti ja taisin olla 14-vuotias, kun näin hänellä ensimmäistä kertaa housut jalassa, Alexander vitsaili Conan O’Brienin tv-showssa.

– Hänen nakuna kokkailunsa alkoi häiritä meitä vasta siinä vaiheessa, kun aloimme veljiemme kanssa tuoda tyttöjä kotiin. Ajattelimme, että he pelästyvät isää.

Aikuiset sisarukset pitävät edelleen tiiviisti yhteyttä ja kokoontuvat isän ruokapöydän ääreen niin usein kuin ehtivät. Myös Stellanin ensimmäinen vaimo My Stellan ja toinen vaimo Megan ovat keskenään hyviä ystäviä.

6. Jalkapallo kiinnostaa

Alexander on intohimoinen futisfani. Hän kannattaa sekä kotikaupunkinsa Tukholman Hammarbyta että opiskelukaupunkinsa seuraa Leeds Unitedia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kurinalaista elämää viettävä Jonna Nygrén herää aamuisin polkemaan kuntopyörää parvekkeelle.

Rokkari Ville Valon ex-tyttöystävä ja entinen tv-juontaja Jonna Nygrén viettää nykyään rauhallista perhe-elämää kitaristi Rane Raitsikan eli Harri Jäntin ja pariskunnan kahden pienen lapsen kanssa. Ravintoneuvojaksi kouluttautuneen Jonnan kello soi joka aamu kuudelta tai puoli seitsemältä.

Hän kertoo perhe-elämän ja fitnessin yhdistämisen olevan pientä säätämistä.

– Aamulla vedän lämmöt lasitetulla parvekkeella, jossa minulla on spinning-pyörä. Sen jälkeen treenit jatkuvat esimerkiksi vastuskuminauhoilla.

Rane ja Jonna syövät samaa ruokaa, lapsille tehdään oma satsi.

– Onneksi on mies, joka haluaa syödä samaa ruokaa. Olisi kauheaa jos toinen vetäisi pitsaa vieressä! Syömme aina aika lailla saman kaavan mukaan: riisiä, bataattia, kanaa, munia ja vähärasvaista lihaa.

Kun Jonnalla on löysäilyaika, hän yrittää silti syödä mahdollisimman puhtaasti.

– Mutta sitten se lähtee aina käsistä. Irtokarkit ovat parhaita, olen makean perään, parhaillaan personal traineriksi kouluttautuva Jonna paljastaa.

Syksyllä Jonna suuntaa jälleen bikini fitness -kilpailuihin. Yli 35-vuotiaiden sarjassa kilpailevalla Jonnalla on omien sanojensa mukaan kova kilpailuvietti.

– Ehkä siksi tällainen laji sopii minulle!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Juontaja asuu tällä hetkellä kumppaninsa kanssa eri kaupungeissa.

Tänä viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla juontajana työskennellyt Sami Kuronen kertoi suunnittelevansa yhteen muuttamista tyttöystävänsä Mirkka Torikan kanssa. Tällä hetkellä Mirkka asuu lapsineen toistaiseksi Jyväskylässä, mutta tilanteeseen saattaa tulla pian muutos.

– Ensi vuosi mennään näin, koska tytöillä alkavat syksyllä koulut. Olemme puhuneet yhteen muuttamisesta, mutta emme pidä sen kanssa kiirettä. Päivä, viikko ja vuosi kerrallaan, Sami kertoi.

Samin kesäloma alkaa ensi viikolla. Esimerkiksi Temptation Island Suomi -ohjelmasta tuttu Sami sanoi festivaalien ja syksyllä nähtävän Toisenlaiset äidit -sarjan kuvausten sotkevan lomarytmiä.

– Tälle kesälle kasaantui kaikenlaista ekstraa, joten lomailut jäävät nyt vähemmälle. Mutta se oli tietoinen valinta, Sami tokaisi.

Elokuun alussa Kuronen suuntaa perheineen Etelä-Pohjanmaalle maakuntamatkailemaan.

– Lisäksi säästin yhden viikon syksyyn, jolloin suuntaamme koko porukka etelään lämpöön.

Yli 25 vuotta radiota tehnyt Kuronen sai ennen tv-pestejä kävellä kaduilla rauhassa. Nykyään hänen kasvonsa kuitenkin tunnistetaan päivittäin.

– Nyt kaverikuvan pyytäjiä riittää ruokakaupoissakin. Mutta se on vain mukava asia!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Ennakkoluuloista huolimatta näyttelijä aikoo imettää myös toista lastaan julkisilla paikoilla, kun tarve vaatii.

Näyttelijä Mila Kunis, 32, odottaa toista lastaan näyttelijä Ashton Kutcherin, 38, kanssa. Pariskunnan esikoistyttär Wyatt Isabelle on jo parivuotias.

Nyt Mila paljasti Vanity Fair -lehdelle, että ensimmäisen lapsensa syntymän jälkeen hän sai kohdata runsaasti epämiellyttäviä katseita, koska imetti tytärtään julkisilla paikoilla.

– Se sai aina minun ja puolisoni olon oudoksi. Hämmennyimme, koska ihmiset oikeasti katsoivat meitä tuomitsevasti ja me ajattelimme 'voi hyvä jumala', koska se ei ole millään tavalla seksuaalista, Mila totesi.

Ravintolassa, puistossa ja lentokoneissa

Mila ei kuitenkaan antanut katseiden lannistaa. Hän kertoi haastattelussa, että muiden asenteista huolimatta imetti tytärtään juuri silloin, kun siltä tuntui.

– Imetin lastani kirjaimellisesti kaikkialla. Oli monia kertoja, kun en peittänyt itseäni millään, ja imetin häntä ravintolassa, metrossa, puistossa, lentokentillä ja lentokoneissa.

Hänen mielestään jokaisella on oikeus valita, imettääkö julkisesti vai ei. Vastaus siihen, miksi hän itse päätti tehdä niin, on Milan mukaan yksinkertainen.

– Minun oli ruokittava nälkäinen lapseni. Minun on ruokittava lastani myös julkisesti siitä huolimatta, että ruoka tulee pullon sijaan rinnasta.

”Minun on ruokittava lastani myös julkisesti siitä huolimatta, että ruoka tulee pullon sijaan rinnasta.”

Kulttuurin syytä

Epämiellyttävistä katseista Mila syytti haastattelussa erityisesti ympäröivää kulttuuria, jossa rintoja seksualisoidaan.

– On valitettavaa, että ihmiset suhtautuvat niin ikävästi naisiin, jotka päättävät imettää julkisesti. Kulttuurissamme rintoja seksualisoidaan niin paljon, etteivät ihmiset osaa suhtautua siihen, että joku näyttää rintaansa julkisesti.

”Kulttuurissamme rintoja seksualisoidaan niin paljon, etteivät ihmiset osaa suhtautua siihen, että joku näyttää rintaansa julkisesti.”

Mila kertoi ymmärtävänsä, myös niitä, jotka eivät hyväksy julkisilla paikoilla imettämistä. Oudoista katseista huolimatta hän kuitenkin aikoo imettää myös toista lastaan julkisilla paikoilla, kun tarve vaatii. Hänellä on yksikertainen vinkki siihen, miten julkisesti imettävään naiseen tulisi suhtautua.

– Jos se ei ole sinua varten, älä katso.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kumma

Myös ulostaminen on ihmiselle täysin tarpeellinen ja luonnollinen toimitus. Pitäisikö myös sitä alkaa suorittaa julkisesti kuten imettämistä ? Ymmärrän, että imettäminen on tehtävä silloin , kun pienokaisella on nälkä, selvä juttu, mutta tuskin julkisesti kuitenkaan. 

Demokraatti

Imettämispaikka löytyy takuuvarmasti mualtakin kuin muiden katseiden ristitulessa!!! Onkohan tämä imettäjä ajatellut miltä siitä vauvasta tuntuu???