Yhteinen työ ja talonpito maalla eivät ole uuvuttaneet Olga ja Tuukka Temosen parisuhdetta. Tuukan mielestä suhde on kuitenkin maksanut Olgalle näyttelijänuran verran. –Koen syyllisyyttä siitä, että pilasin Olgan uran, hän sanoo.

On moneen kertaan kuultuja iskuläppiä ja sellaisia sananvaihtoja, jotka jäävät ikuisiksi ajoiksi mieleen.

Kaksitoista vuotta sitten Tuukka Temonen oli vaikeasti tavoiteltava nuori mies, Apulannan basisti ja tv-kuvaaja, johon näyttelijä Olga Koskikallio oli epätoivoisesti ihastunut.

Sarjaa oli kuvattu jo melkein vuosi, kun Olga viimein pääsi lippispäätä lähelle lounastauolla. Kun nuori nainen alkoi viritellä keskustelua ruokavalinnoista, kasvissyöjä Tuukka tokaisi Olgalle tiukan kommentin: ”Lihansyöntisi on ihan ok, jos pystyt itse teurastamaan eläimen”.

– Olen teurastanut aika monta lammasta, maalaistalossa varttunut Olga vastasi.

Hän teki cooliin kuvaajaan lähtemättömän vaikutuksen.

Kamera käy

Ensitapaamisensa jälkeen Tuukka, 40, ja Olga, 37, ovat olleet lähes erottamaton parivaljakko. Aviopuolisoilla on hoidettavanaan kolme lasta, liuta eläimiä ja suuri talo Iitissä. Lisäksi he tekevät jatkuvasti töitä yhdessä Tuukan elokuvatuotantoyhtiössä, jonka hallitukseen Olga kuuluu.

Nyt pariskunta istuu kylki kyljessä luurit korvillaan tapittamassa televisiomonitoreja, joihin välittyy kuvaa Teit meistä kauniin -elokuvan kuvaajien kameroista. Ollaan Heinolan nuorisotalolla Pleissillä, jonne on tänään kerääntynyt kymmeniä innokkaita leffa-avustajia. Eriparisohvilla lojuu 90-luvun tyyliin flanellipaitoihin ja maihareihin pukeutuneita teinejä, virkeimmät ovat asettuneet vihreiden pöytien ympärille pelaamaan biljardia.

– Kiva, että teitä on näin paljon, mutta Apulanta ei vielä tässä vaiheessa ollut kovin suosittu. Vain pari tyyppiä diggailee bändiä. Muiden mielestä se on vain noloa, apulaisohjaaja Olga opastaa.

Salin nurkassa soittimiaan virittelevät nuoret Apulannan jätkät: näyttelijät Roope Salminen, Iiro Panula, Tatu Sinisalo ja Teppo Manner.

– Näyttelijät soittavat paremmin kuin me tuolloin, ohjaaja Tuukka, Apulannan entinen basisti, myöntää auliisti vieressä.

Vaikea alku

Suhteen alku ei ollut Olgalle ja Tuukalle helppo.

Olga seurusteli toisen pojan kanssa, eikä suhteessa sinänsä ollut mitään vikaa. Tuukka vain yksinkertaisesti vei jalat alta. Olga ei ollut edes tiennyt, että niin voimakkaita tunteita on olemassa.

– Olen aika periaatteellinen enkä yhtään pettäjätyyppi. Tuntui erittäin väärältä jatkaa vanhassa suhteessa, koska tunsin niin vahvasti Tuukkaa kohtaan. Otin tosi ison riskin, sillä jätin poikaystäväni ennen kuin meillä oli Tuukan kanssa tapahtunut yhtään mitään. Jouduin tavallaan valitsemaan ensin hänet, Olga kertoo.

– Syyllisyyden kestäminen ja itselleen rakkaan ihmisen murskaaminen oli kamalinta, mitä olen käynyt läpi. Sitä ei helpottanut edes orastava suhde Tuukan kanssa. Aina ajatellaan, että jätetty kärsii, mutta kyllä jättäjänkin elämä voi olla kamalaa.

"Tarvitsin vastavoimaa, sillä otan helposti johtajan roolin."

Olga kertoo ihastuneensa ennen kaikkea Tuukan vahvaan persoonaan. Hän sai nyt olla suhteessa heikompi osapuoli.

– Vastavoimaa tarvitsinkin, sillä otan helposti johtajan roolin, Olga sanoo.

– Olen aina ollut poikamainen ja lihaskunnoltani vastannut montaa miestä. Edellisissä suhteissani olin se, joka avasi hajulukot vessasta. Nyt löytyi mies, joka pani mulle fyysisestikin kampoihin.

 

 

 

 

Saumaton yhteistyö

Apulanta-elokuvan teko käynnistyi tämän vuoden alussa. Tuukka oli suunnitellut leffaa jo pitkään, ja alusta saakka oli selvää, että Olga olisi mukana.

Olgalla on leffassa rooli Sipe Santapukin äitinä Sirkkana, mutta samalla hän hoitaa isompaa tonttia apulaisohjaajana.

Tuukan ja Olgan luonteet sopivat hyvin yhteen. Kinaa ei synny, vaikka toinen toimiikin toisen pomona. Vaikeaakin se on toisinaan ollut.

– Aluksi otin kaiken Tuukan kritiikin henkilökohtaisesti. Nyt tajuan, että se koskee vain työtä, ei parisuhdetta, Olga kertoo.

– En muutenkaan ole omanarvontuntoinen tai sellainen, joka haluaisi aina sanoa viimeisen sanan. En sano, että alistuisin, mutta se on tapani luovia tilanteissa ja saada tahtoni läpi. Tykkään kysyä Tuukan mielipidettä. Töissä mun on tosi helppo järjestää hänelle asioita etukäteen kysymättä, sillä tunnen työtavat.

"Joskus Tuukka tulee talliin kiukuttelemaan. Minä en edes osaa räyhätä."

Eikä pariskunta keksi riideltävää kotonaankaan, vaikka voisi luulla, että talli- ja kotitöistä riittäisi kinasteltavaa. Käytännössä kaikesta siellä vastaa Olga.

– Koko paketti kotona on minun vastuullani. Joskus Tuukka tulee talliin kiukuttelemaan, jos siellä on sen mielestä roskapussi väärässä paikassa. Sitten me tallityttöjen kanssa tehdään Tuukan mieliksi muka jokin muutos siellä, mutta oikeasti se kaikki on minun vastuullani, Olga kertoo.

Jos Olga joskus yrittääkin suuttua, ei siitä tule mitään.

– Olen sillä lailla outo, etten edes osaa räyhätä. Jos yritän, se on niin koomista, että Tuukka ja lapset nauravat minulle.

Pikku pahis ja kiltti tyttö

Vuosi Olgan ja Tuukan tutustumisen jälkeen Tuukka sulki bassokitaransa koteloon ja lähti Apulannasta. Parhaillaan kuvattava leffa kertoo bändin alkuajoista, mutta suuria salaisuuksia puolison menneisyydestä ei ole Olgalle leffaa tehdessä paljastunut.

"Äitini ei olisi ikinä antanut mun seurustella Tuukan kanssa."

– Tuukka on aika karmea ja ärsyttävä tyyppi tässä elokuvassa. Hän ei ole tehnyt kaunisteltua kuvaa itsestään, Olga sanoo.

– Tuollaiset pahikset vetävät naisia puoleensa, mutta äitini ei olisi ikinä antanut mun seurustella Tuukan kanssa. Toisaalta olin niin ankea, hontelo rääpäle, ettei paikallinen Temonen olisi katsonut minuun päinkään.

Rajuinta leffanteossa onkin ollut kohdata nuoruus uudestaan.

– Kuvauksissa koulun diskossa itkeskelin, kun muistin kaikki teiniaikojen diskoillat savukoneineen. Kukaan ei ikinä hakenut mua tanssimaan, hän kertoo.

Jos Olga vietti maailman kilteimmän nuoruuden keskellä Nurmeksen korpea, Tuukan teinivuodet Heinolassa olivat kaikkea muuta.

– 90-luvulla pikkukaupungissa on kaksi tapaa pärjätä: joko aletaan tehdä pikkurikoksia tai muutetaan opiskelemaan jonnekin muualle. Tein kaikkeni, jotta elämäni olisi kuin tv-sarjassa tai elokuvassa, eikä opiskelu sopinut siihen kuvaan, Tuukka kertoo.

– 16–20-vuotiaana ajattelin, että jos en nyt hanki itselleni kokemuksia, niin kadun jälkeenpäin. Skeittaaminen vei paljon aikaa, mutta kokemuksiin kuului myös ihan tolkuton juominen jo tosi pienenä, Tuukka kertoo.

Rellästäjäpojan elämä muuttui kuitenkin yhdessä hetkessä, kun hänen isänsä sairastui vakavasti ja kuoli syöpään. Samoihin aikoihin 1990-luvun puolivälissä Apulanta oli alkanut menestyä. Bändiläisten oli pakko alkaa ottaa vastuuta tekemisistään.

– Olin tajunnut jo aikaisemmin, että minun olisi pitänyt tehdä isäni kanssa sovinto, mutta se vain oli tosi vaikeaa. Isäni oli kuitenkin kasvattanut mut aika hyvin äitini kanssa, ja koin, että jäin hänelle tosi paljon velkaa. Voin hyvittää velkani vain sillä, että elän niin kuin hän eli ja opetti, Tuukka sanoo.

 

 

 

 

Koululaisen baabuska

Temosten arki muuttui tänä syksynä, kun esikoistyttö Helga aloitti koulun Lahdessa, 40 kilometrin päässä kotoa.

Jo aiemmin Tuukka oli ajanut päivittäin 130 kilometrin matkan Iitistä Helsinkiin, ja nyt perheelle hankittiin Lahdesta koulun vierestä kakkosasunto, jonne muutti Tuukan äiti. Välillä osa perheestä yöpyy baabuskan luona, ja Lahdesta porhaltaa helposti junalla Helsinkiin.

– Olemme naureskelleet, että Tuukka muutti äitinsä luokse. Seurustelen aikamiespojan kanssa, joka asustaa peräkamarissa, Olga kertoo.

Maalaiskoulun sijasta Olga ja Tuukka päättivät laittaa tyttärensä kouluun Lahdessa, koska uskovat ympäristön tarjoavan lapselle riittävästi virikkeitä.

– Lahti on oikea kaupunki. Siellä on harrastukset ja enemmän lapsia, Tuukka sanoo.

– Maalaiselämän lapset saavat meillä vapaa-ajalla. Minun puolestani he saavat halutessaan jäädä jatkamaan tilallamme sitten aikanaan, mutta toivon, että he hankkivat uran ja koulutuksen. Se on maaseudulla vaikeampaa kuin kaupungissa. Haluaisin, että he tottuvat kaupunkielämään.

Olga ja Tuukka eivät koe olevansa maalaisia, vaikka asuvat maalla ja pyörittävät ”harrastetilaa”, kuten itse tiluksiaan kuvailevat.

– Kuvio on työläs, mutta kokeilemme nyt sitä, Olga sanoo.

– Töidemme takia elämme tavallaan koko ajan kaupunkielämää. Haluaisin, että lapsemmekin kasvaisivat avoimeen ja monikulttuuriseen ajatteluun. Se ei toteudu, jos jätämme heidät syrjään maaseudulle.

Lasten paikka on kotona

Tavallisiin ratkaisuihin Temoset eivät ole aiemminkaan perheessään tyytyneet. Heillä lapset on kouluikään asti hoidettu kotona. Siellä Olga on pystynyt tekemään työnsäkin.

– Ihmiset ovat hyväksyneet sen, että jonkun yhteiskunnan maksaman hoitajan pitäisi hoitaa lapsia, Tuukka aloittaa.

– En ymmärrä, miksi on niin ihailtavaa, että mennään mahdollisimman nopeasti töihin. Minun mielestäni vanhempien pitää kasvattaa lapsensa, ei tarhan tätien. Eihän tarhan täti kasvata heitä, vaan silloin syntyy tilanne, ettei heitä kasvata kukaan.

– Mutta pankit asettavat ihmiset tilanteeseen, että on pakko tehdä hirveästi töitä. Eihän meillä ole siihen muuta syytä kuin asuntolainan maksaminen.

Olga on samaa mieltä, mutta myöntää, ettei kuvio olisi heillekään mahdollinen ilman hyviä verkostoja. Baabuska on aina puhelinsoiton päässä, samoin Olgan isä. Lisäksi Olgaa auttaa lastenhoidossa tallityttö Emma, joka on jälkikasvulle kuin kolmas äiti.

– Helppohan tällaisesta ammatista on huudella. En tiedä, miten me tämä asia olisi ratkaistu, jos Tuukka olisi metalli­konepajalla ja minä kirjanpitäjä tai sairaanhoitaja, Olga sanoo.

– Olemme etuoikeutettuja, sillä lapsemme pystyvät elämään kanssamme tällaista elämää. Vaatii se toki heiltäkin pinnaa, kun äiti kirjoittaa eikä leiki. Se on myös asennekysymys: lapset pitää opettaa siihen, ettei video ole ainoa ratkaisu siihen, että äiti voi olla rauhassa. Meillä lapset voi laittaa keskenään pihalle.

Tuukka kertoo, että perhe elää säästäväisesti eikä edes matkustele. Hän pihistää mieluummin kuin tuhlaa luksukseen.

– Meillä kaksi yritystä ja teemme tosi paljon töitä. Nykyinen asuntomme on ollut käytännössä ilmainen: koska teimme sen valinnan, että muutamme 140 kilsan päähään pääkaupunkiseudusta, saimme 300 000 euron edun verrattuna muihin ihmisiin.

Ura pilalle

Kymmenen vuoden aikana koetut vastoinkäymiset ovat hitsanneet Olgan ja Tuukan entistä tiukemmin yhteen. Kun Tuukka sai lokaa niskaansa Presidentintekijät-elokuvastaan, Olga ei voinut olla puolustamatta miestään sosiaalisessa mediassa.

– Minulla on tosi vahva usko siihen, että tässä mennään koko loppuelämä. Meille tapahtuu jatkuvasti kaikkea, mikä vahvistaa meitä. Meidän on helppo yhdessä taistella pieniä tuulimyllyjä vastaan, Olga kuvailee.

"Kun Olga tuli meille tuottajaksi, hän naulasi viimeisen naulan arkkuunsa näyttelijänä."

Yhdessä työskentely on ollut kivaa ja helppoa. Tuukka tosin tuntee välillä syyllisyyttä Olgan takia.

– Tuotantoyhtiö on minun unelmani, jota Olga tukee täysillä. Samalla hetkellä, kun Olga tuli meille tuottajaksi, hän naulasi viimeisen naulan omaan arkkuunsa näyttelijänä. Koen syyllisyyttä siitä, että pilasin hänen uransa, hän sanoo.

– Tv- ja elokuvamaailma on kauhean mustasukkaista. Jos myyt ohjelmia, kilpailijat eivät enää osta sinulta mitään, eivät edes näyttelemistä.

Mutta salamarakastumistaan kumpikaan ei ole ikinä katunut. Toisen naama ei ole alkanut ärsyttää, vaikkei päiväkausiin muita aikuisia näkisikään.

– Edelleenkin, kun Tuukka katsoo minua vaikka kuvauksissa toiselta puolelta settiä tietyllä omalla tavallaan, se herättää minussa samat vibat kuin kymmenen vuotta sitten. Se on makeinta, Olga sanoo.

– Olga on paras ystäväni. Ei ole mitään, mistä en hänen kanssaan voisi puhua. Vaikka meistä kahdesta minä olenkin se, joka haluaa enemmän puhua ja itkee elokuvissa, Tuukka jatkaa.

– Olemme valinneet toisemme. Miksi kaipaisin jotain muuta?

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.