Eläkeläinen Maj Aldén haluaa kuoltuaan luonnonkukkia arkulleen.

Toiset meistä ovat miettineet jo valmiiksi, millaiset hautajaiset haluavat. Niissä saatetaan kuunnella Juha Tapiota ja ottaa hömpsyt portviiniä.

Eläkeläinen Maj Aldén, 69: Farkut, luonnonkukkia ja Rod Stewart

”Kun kuolen, haluan mäntyarkun ja sen päälle luonnonkukkia. Minut on puettava farkkuihin ja paitapuseroon – olen aina ollut farkkutyttöjä. Jalkoihini tahdon sandaalit tai nilkkurit. Eikä mitään virsiä, vaan mieluummin vaikkapa Rod Stewartin musiikkia.

Minut tulee tuhkata. Uurna on puinen ja se lasketaan perheeni sukuhautaan Helsingin Malmilla. Hautakivessä on jo nimenikin valmiina. Vain kuolinpäiväni enää puuttuu.

Olen miettinyt kaiken valmiiksi. Päätin tehdä hautajaistestamentin sen jälkeen, kun mieheni Tapsa kolme vuotta sitten kuoli syöpään. Olen sukuni viimeinen: äitini ja isäni ovat kuolleet eikä minulla ole lapsia. Tapsan lapset hänen edellisestä liitostaan perivät minut. He saavat myös järjestää hautajaiseni, ja halusin helpottaa heidän taakkaansa.

”Olen elänyt itseni näköisen elämän, haluan myös itseni näköiset hautajaiset.”

Hautajaistestamentti oli helppo tehdä tutussa hautaustoimistossa, samassa, joka hoiti myös isäni ja mieheni hautajaiset. Se on ihan yhtä virallinen asiakirja kuin mikä tahansa muukin testamentti, eikä sen tekeminen maksanut mitään. Sitä säilytetään toimistossa odottamassa kuolemaani.

Olisin voinut jopa maksaa hautajaiseni valmiiksi, mutta ne saa kyllä sitten hoidettua perinnöstäni. En halua mitään komeaa. Olen järjestänyt kolmet hautajaiset ja tiedän, että pienetkin sellaiset muistojuhlineen maksavat helposti kymppitonnin.

Tapsan lapset saavat päättää, pidetäänkö minulle lainkaan muistotilaisuutta vai riittääkö pelkkä siunaus, jonka haluan toimitettavan mahdollisimman maallisin menoin. Kuulun kirkkoon, mutta liityin siihen aikoinani vain kirkkohäät halunneen mieheni mieliksi.

En usko, että istun pilven päällä katselemassa hautajaisiani. Ajattelen, että kun kuolemme, lakkaamme vain olemasta. Silti hautajaisillani on minulle väliä. Olen elänyt itseni näköisen elämän, haluan myös itseni näköiset hautajaiset.

Olen aina ollut tarkka tyylistäni. Kermakakulta näyttävä arkku olisi minulle kauhistus. Muistan, kun jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth kuoli ja katselin hautajaisia televisiosta. Niissä leski laski arkulle vain kaksi tulipunaista ruusua, leskenruusut. Ele teki minuun vaikutuksen tyylikkyydellään. Kun mieheni kuoli, hyvästelin hänet yhtä elegantisti kahdella ruusulla.

Kuoleman ajatteleminen ei tunnu pelottavalta. Ehkä se johtuu siitä, että olen terve ja hyväkuntoinen. Ensi kertaa puhuimme mieheni kanssa hautajaistoiveistamme jo joskus alle viisikymppisinä ja laitoimme asioita ylös paperillekin. Matkustelimme paljon ja ajattelimme, että jos jotakin tapahtuu, hänen poikansa tietävät, mitä tehdä. Lisäksi Tapsa kysyi isältäni naimisiin mennessämme, saako hänkin aikanaan tulla sukuhautaamme. Hän menikin sinne ennen minua.

Tapsan sairastuttua emme puhuneet järjestelyistä enää kertaakaan. En halunnut ottaa asiaa puheeksi, kun hänkään ei ottanut. Mutta uskon, että sain hänelle sellaiset hautajaiset kuin hän olisi halunnut.

Kun olen puhunut ystävättärilleni hautajaistestamentistani, moni on kavahtanut aihetta. Ehkä minulla on mutkattomampi suhde kuolemaan kuin monella muulla. Minulta onkin kuollut paljon läheisiä, ja tuntuu, että olen juossut hautajaisissa koko ikäni. Äidin kuolema oli pahin. Olin vasta 23-vuotias ja vielä hänessä kovin kiinni.

Tapsa meni kahdessa kuukaudessa saatuaan diagnoosin. Aluksi aamuisin tuntui, ettei minulla ole enää yhtään syytä nousta vuoteesta. Sitten luin jostakin lauseen: Älä murehdi sitä, mitä sinulla ei enää ole, vaan iloitse siitä, mitä sinulla on yhä. Aloin tehdä töitä toipumisen eteen ja vuodessa olin päässyt pahimmasta yli. Surullinen saa olla, mutta siihen ei pidä jäädä.

Toivoisin, etteivät omat hautajaiseni olisi surujuhla. Se on kirjattu hautajaistestamenttiinikin: Iloitkaa, naurakaa te, jotka jäätte jälkeeni. Eläkää! Lähden täältä rikkaana naisena. Olen saanut elämältä kaiken – enemmänkin!”

 

Hautaustoimistoyrittäjä Antti Riihimäki kertoo, että tuhkaaminen yleistyy: pääkaupunkiseudulla jo 80 prosenttia vainajista tuhkataan. Kuvan arkut ovat pienoismalleja.

 

Hautaustoimistoyrittäjä Antti Riihimäki, 34. Iloiset läksiäiset

”Haluaisin, että omat hautajaiseni olisivat surujuhlan sijasta läksiäiset, joissa minut potkaistaan kohti tuntematonta ja toivotetaan hyvää reissua. Juhlat järjestettäisiin minulle rakkaassa paikassa, vaikkapa mökkini pihalla. Olisi hyvää ruokaa, hiukan viiniä, naurua, muistelua ja musiikkia. Vähän lapsenomaisesti ajattelen tietysti itse istuvani jossakin näkymättömissä katselemassa ilonpitoa.

Kuolemasta puhuminen on vaikeaa, eikä moni saa koskaan kerrottua omaisille hautajaistoiveistaan. Omien hautajaisten suunnitteleminen voi kuitenkin tuoda mielenrauhaa. Maailmasta voi lähteä keveämmin mielin, kun tietää kaiken olevan hoidossa.

”Maailmasta voi lähteä keveämmin mielin, kun tietää kaiken olevan hoidossa.”

Omien hautajaistoiveiden kirjaaminen on ollut toki aina mahdollista hautaustoimistoissa, mutta viime vuosina hautajaiset on voinut suunnitella ennakkoon myös netissä. Meidänkin toimistomme lanseerasi verkkopalvelun kolme kuukautta sitten. Arkku, uurna, vaatteet, kukat, ruoka, musiikki – kaikki on mahdollista miettiä valmiiksi aina pöytäliinojen väriä myöten. Ja sen saa tehdä omassa rauhassa kotona silloin kun itselle sopii. Lomake lähetetään sähköisesti meille ja vastaamme suunnitelmaan kahdessa päivässä tarjouksella.

Uskon, että omien hautajaisten suunnittelu on kasvava trendi. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa 900 000 ihmistä on ostanut hautajaisensa ennakkoon. Eikä tarvitse olla vanha tai kuolemansairas tehdäkseen hautajaistestamentin. Ihmiset matkustelevat paljon ja voivat välillä asuakin ulkomailla. Hautajaisjärjestelyjään voi joutua miettimään ihan vakuutustenkin takia.

Oman kuoleman ajatteleminen voi olla helpompaakin silloin, kun on vielä nuori ja terve. Kun menin hoivakotiin kertomaan hautajaistestamenteista, puolet porukasta häipyi paikalta. Että kiitos vain, mutta olemme kyllä vielä elossa!

Hautajaisten ennakkosuunnitelmien yleistyminen kertoo tästä ajasta. Etenkin suurissa kaupungeissa elämä on hektistä ja ihmiset kiireisiä. Omaisia ei haluta kuormittaa hautajaisjärjestelyillä. Varmasti ilmiö kertoo myös individualismin lisääntymisestä: ihmiset haluavat olla yksilöllisiä myös kuollessaan. Maallistuminenkin vaikuttaa: kun ei kuuluta kirkkoon eikä ole enää yhtenäistä kaavaa, jota noudattaa, syntyy uusia, persoonallisia tapoja. Hautajaisethan voivat olla nykyään vaikka vainajan suosikkiyhtyeen keikka.

Ennakkosuunnitelma voi helpottaa omaisia. He voivat keskittyä itse suremiseen ja antaa toimiston hoitaa kaiken valmiin suunnitelman mukaan. Toisinaan omaisilla saattaa myös olla eriäviä näkemyksiä siitä, kuinka hautajaiset tulisi järjestää. Järjestelyistä ei tarvitse kiistellä, kun toiveista on mustaa valkoisella.

Joskus tuntuu, että hautajaisten arvostus laskenut. Niistä on tullut välttämätön paha, joka halutaan hoitaa nopeasti pois alta, jotta omaiset pääsevät jatkamaan taas elämäänsä. Ennen etenkin maaseudulla hautajaiset olivat suuria juhlia, jonne tuli koko kylä. Nykyään valtaosa hautajaisista vietetään pienimuotoisesti lähiomaisten kesken. Se on vähän harmi, sillä hautajaiset voisivat olla omaisille ainutkertainen tilaisuus tavata vainajan ystäväpiiri. Suomalaisille hautajaiset ovat olleet perinteisesti tapa kunnioittaa vainajan muistoa, mutta voisivatko ne olla myös hänen viimeiset juhlansa?

Mutta eivät kaikki hautajaiset tietenkään voi olla iloisia tilaisuuksia. Lapsen tai nuoren yllättävästä poismenosta ei saa ilojuhlaa millään.”

 

 

Uskontotieteilijä ja surututkija Mari Pulkkinen, 42: Pikkuisten viereen

”Kun kuolen, rakkaani saavat muistaa minua haluamallaan tavalla. Luulen heidän kuitenkin tuntevan minut niin hyvin, että he soittavat hautajaisissani Juha Tapion musiikkia ja tarjoavat vieraille lasilliset portviiniä. Uskon heidän myös tietävän, että haluaisin tulla haudatuksi kahden kuolleen lapseni viereen.

Jokaisen olisi hyvä ajatella välillä omaa kuolemaansa, sillä se tekee onnellisemmaksi. Elämän rajallisuuden kohtaaminen saa ymmärtämään sen ainutkertaisuuden.

Mielestäni hautajaiset ovat kuitenkin jäljelle jääviä varten, ja heidän tulee saada järjestää vainajalle sellaiset juhlat kuin he haluavat. Moni haluaa itsensä näköiset hautajaiset, mutta ihminen ei ole vain sitä, mitä itse ajattelee itsestään. Ihminen on myös sitä, kuinka muut hänet kokevat.

Hautajaistestamentin tekijä voi ajatella helpottavansa omaisten roolia. Mutta ei ehkä ole hyvä, jos kaikki järjestelyt siirtyvät ammattilaisille. Sureville omaisille on kuitenkin tärkeää saada olla mukana hautajaisten kaltaisissa rituaaleissa ja myös muistaa ne. Siksi ihmettelen, miksi Suomessa omaisia lääkitään hautajaisiin. Terveydenhuollosta tarjotaan lähes automaattisesti lääkkeitä.

Olen tutkinut suomalaisten kuolemansurua. Väitöskirjani Salattu, suoritettu ja sanaton suru – Läheisen menettäminen kokonaisvaltaisena kokemuksena tarkistetaan elokuussa. Pyysin tutkimustani varten kirjeitä surevilta, ja moni heistä kertoi, ettei muista hautajaisista mitään. Mitä merkitystä rituaalilla on, jos siitä ei jää muistoja?

Suru on suomalaisille hyvin intiimiä, eikä sitä haluta näyttää julkisesti. Omasta surusta ei välttämättä puhuta edes lähimmille. Romahtaa ei saa, ja hautajaisista on suoriuduttava arvokkaasti. Mutta jos ihminen ei saa romahtaa edes rakkaimpiensa hautajaisissa, missä siihen on lupa? Kaikille ei sekään sovi, ettei ollenkaan itke. Osa surevista kertoi tunteneensa syyllisyyttä siitä, ettei hautajaisissa tullutkaan kyyneleitä.

”Olemme kaikki joskus surevia. Jos emme vielä, niin kohta.” 

Etenkin sähköisten hautajaistestamenttien teko voi vain lisätä omiin poteroihimme käpertymistä: toiveistaan ei tarvitse puhua ääneen. Ymmärrän kyllä, että kuolemasta voi olla vaikeaa, pelottavaakin keskustella. Minäkin olen ollut puolisoni kanssa yhdessä kaksikymmentä vuotta, mutta en voi väittää tietäväni, millaiset hautajaiset hän haluaisi.

Kuolemansurua on tutkittu Suomessa hämmästyttävän vähän. Ehkä sekin johtuu siitä, että aihe pelottaa. Aivan kuin kuolemaa ja surua tutkimalla alkaisi vetää sitä puoleensa. Omaa rohkeuttani lähestyä aihetta on kasvattanut se, kun menetin kaksi pikkuistani kesken tutkimusprosessini: Taimi kuoli raskausviikolla 24, Veikko raskausviikolla 17. Kun suru on tullut kerran oikein lähelle, sitä kohti uskaltaa mennä.

Surutyön käsitettä vierastan. Aivan kuin suru olisi suoritus, joka saatetaan päätökseen ja lopulta palataan normaaliin elämään. Surusta jää jälki, joka ei katoa koskaan. Puolisonsa tai lapsensa menettäneen elämä muuttuu lopullisesti. Surun kanssa voi oppia elämään, mutta ei siitä tarvitse päästä yli.

Myös toisen surun kohtaaminen on suomalaisille vaikeaa; joskus tuntuu, että melkein vaikeampaa kuin oman. Lohdun sanoja on vaikea löytää. Uskon, että sosiaalinen media muuttaa suhtautumistamme. Siellä ihmiset voivat kertoa menetyksistään avoimesti isollekin joukolle. Jos ei keksi muuta, aina voi lohduttaa toista postaamalla edes sydämen. Sen jälkeen surevan kohtaaminen voi olla helpompaa tosielämässäkin.

Surua kohdatessaan on turhaa kysyä, miksi minä. Parempi kysymys on: miksi en minä, kun kaikki muutkin? Olemme kaikki joskus surevia. Jos emme vielä, niin kohta. ”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Maalaisseurakunnan suntio

Oletko sinä jo suunnitellut omat hautajaisesi – he ovat

Olen työni puolesta miettinyt hautajaisten järjestelyjä aika syvällisestikin. Kokemuksia on tullut myös lähisukulaisten siunaustilaisuuksista. Vastoin yleistä ajattelutapaa koen, että hautajaiset ovat ensisijaisesti omaisten ja saattoväen surujuhla. Siksi pidän erikoisena, että vainajan omaa tahtoa painotetaan niin voimakkaasti ja sitä pidetään ensisijaisena. Hautajaisissa omaisten pitäisi saada ilmaista suruaan heille luonteenomaisella tavalla: musiikkivalinnat, muistotilaisuuden sisältö,...
Lue kommentti

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.