Vuoden 2009 haastattelussa Antti Reini pohti yksinäisyyden tuntojaan, perheasioita ja itseään näyttelijänä.

Kun Antti Reinin, 45, tuikeat kasvot tärähtävät valkokankaalle,
ei tulisi mieleenkään käydä ryppyilemään. Miehen rooliminät
ovat lähes poikkeuksetta päivänvalon tuolla puolen hääräileviä hämärämiehiä, joiden puuhat saavat katsojan pohtimaan moraalin rajoja.

Päivänvalossa Antti itse ei vaikuta kovin pahikselta. Kapinallisuudesta kielivät vain prätkäbuutsit ja pitkäksi venähtänyt ponnari, mutta kuuluisaa renttukarismaa

pehmentävät olalle heitetty läppärilaukku, nenälle lykätyt lukulasit ja kasvoilla vilahtava ilkikurinen virne.

Antti on tottunut epäsäännölliseen elämään ja tehnyt melkein aina näyttelijäntyön ohella myös erilaisia hanttihommia.

– Duuneja tulee ja menee, mikään ei ole varmaa, ennen kuin
kamera käy. Näyttelijän duuni on hienoa, koska se on liikkuvaa ja pääsee matkustamaan myös ulkomailla. Siihen liittyy irrallisuuden ja vapauden tunne, Antti sanoo.

Avonainen perhe

”Minulla on kolme hienoa ja kaunista tyttöä: Verna, 12, Saga, 10, ja Moona, 3. Tyttäret asuvat äitiensä luona, ja vietän heidän kanssaan aikaa silloin kun sovitaan. Asiat ovat sen suhteen lutviutuneet eksien kanssa ihan ok. Mieluummin hyvin toimiva avonaisempi perhe kuin tulehtunut ydinperhe.

Itse kasvoin Helsingin Kalliossa ja vietin idyllisen villiä kaupunkilaislapsuutta: ratapihoilla leikkimistä, ratikalla matkustamista, kolttosia frendien ja pikkubroidin kanssa. Äiti työskenteli ravintolaalalla ja isä rautateillä. Heillä oli vaihtelevat työajat, ja olin paljon hoidossa isoisän luona. Vaikka sain tulla ja mennä vapaasti, Kalliossa oli turvallinen meininki, sillä kaikki pitivät huolta toisistaan. Läheisimmän frendini olen tuntenut
ihan lapsuudesta.

Isoisä oli minulle erittäin tärkeä. Hän opetti elämänarvot ja
painotti hyvän ihmisyyden merkitystä. Pitäisi pyrkiä elämään niin, että on rehellinen itselleen ja sitä kautta muille. Vasta viime aikoina olen ymmärtänyt, miten tärkeä oppi se oli, ja pyrkinyt toteuttamaan sitä oikeasti. Välillä olen onnistunut, välillä en.
Tyttärieni kanssa olen koettanut olla mahdollisimman minä.
Skidit ovat saaneet syödä kuralätäköstä ja liata vaatteensa, mutta silti heillä on rajat, että he voivat tuntea olonsa turvalliseksi. Myös mielikuvituksen tukeminen on tärkeää.
Ei se ole kiinni lelun arvosta: lapset tekevät lelun vaikka  tiskirätistä.

Olen pyrkinyt välttämään sitä, että lasten kalenterit olisivat
täynnä tuputettuja harrastuksia. Minulle ei lapsena tyrkytetty
tekemistä. Urheilin ja pelasin jalkapalloa, mutta isoin juttu oli musiikki. Suvussa oli musikaalista verta, isoisä soitti haitaria ja faija puhaltimia. Isoisän kanssa kävimme rokkikonserteissa, ja hän antoi minulle rummut 11-vuotiaana. Opin nopeasti soittamaan.

Samassa korttelissa asui vanhempia frendejä, jotka opettivat
meitä nuorempia kuuntelemaan hyvää musaa. Pidimme  levyraateja ja haaveilimme rocktähteydestä.
Soittaminen oli enemmän itseilmaisua, en tehnyt sitä  esiintymisinnon vuoksi. Sama juttu pätee nyt näyttelijän työssä.

Murrosiässä tunsin oloni rumaksi ja epävarmaksikin, enkä
tyttöjen seurassa uskaltanut olla rocktähteä. Kävin poikakoulua
400 kundin kanssa, ja mimmit olivat mystisiä olentoja, kun niitä
ei joka päivä edes nähnyt.

Levoton Ruotsissa

En ole opiskellut näyttelemistä virallisesti päivääkään, vaan olen
oppinut työni tekemällä. Teatterikorkeaan pyrin kerran, mutta tie tyssäsi toiseen vaiheeseen. Auktoriteettikammo on seurannut alakoulusta asti. Olen aina kyseenalaistanut ja ollut kova väittelemään, enkä viihtynyt koulussa ollenkaan. Kun oppivelvollisuus tuli täyteen, lopetin koulut.

Parikymppisenä tienasin elantoani – huonosti – soittamalla
rumpuja bändeissä. Kun Helsinki alkoi käydä pieneksi, lähdin
Tukholmaan seikkailemaan. Asustelin siellä sun täällä, vuokrakämpissä ja muiden nurkissa, soittelin yöt ja tein hanttihommia päivisin, kun oli pakko. Tukholmassa tuli elettyä rokkenroll- elämää ja kokeiltua kaikenlaista. Meno oli rankkaa.
Sellainen elämä vaatii veronsa.

Tietynlainen levottomuus ja omien rajojen etsintä on vaivannut
minua lapsesta asti. Olen kokeillut kaikenlaisia juttuja. En tiedä,
olenko nyt vanhempanakaan päässyt rajojen etsimisestä, ehkä se on vain muuttanut muotoaan. Ennen kiksit tulivat vain ääripäistä. Nyt olen huomannut, että välissäkin on jotain. Mutta kyllä kova vauhti on aina kova vauhti. Siksi kai rakastan moottoripyöräilyäkin.

Palasin Ruotsista Helsinkiin 24- vuotiaana. Olin aika loppu ja
tunnekylmä, eikä elämässä ollut suuntaa. Latailin pattereita ja ajattelin, että näytteleminen voisi olla sellainen juttu, jolla saisin itseäni auki. Ajauduin harrastajateattereihin, ja näyttelemisestä
tuli hyvää terapiaa.

Oikeassa paikassa

En tiedä, olenko näyttelijänä kovin lahjakas, sen saavat muut
arvioida. Olen kai ollut joskus oikeassa paikassa oikeaan aikaan, niin kuin ekan elokuvani Il Capitanonkin kanssa tapahtui. Sen koekuvauksiin menin lehti-ilmoituksen perusteella. Olin silloin 25. Leffamaailma oli mulle uutta ja hämmentävää. Näyttelin kolmoismurhaajan roolin ihan vaistonvaraisesti ja löin 150 prossaa tiskiin koko ajan. Tein roolia niin tosissani, että se uuvutti henkisesti täysin.

Kun leffa palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla, käyttäydyin ylimielisesti, en mennyt tilaisuuksiin ja haistatin toimittajilla paskat. Olin shokissa. Toisaalta nautin huomiosta, toisaalta halusin vain päästä pois parrasvaloista. Tuo elokuva oli kuitenkin merkittävä juttu elämässäni. Tuntui, että aukesi mahdollisuus löytää elämään sisältöä. En kuitenkaan ajatellut, että nyt musta tulee näyttelijä. Kesti pari vuotta, ennen kuin sain seuraavat duunit. Sen jälkeen leffa- ja tv-töitä on tipahdellut tasaisesti, välillä enemmän, välillä vähemmän. Kun näyttelijänduuneja ei ole ollut, olen elättänyt itseni  remppahommilla, maalannut seiniä ja ollut putkimiehenä. Työn statuksella ei ole mitään merkitystä – jostain ne leivänpäällykset pitää saada. Kaikki duunit, joita olen tehnyt, olen pystynyt muokkaamaan itselleni mielenkiintoisiksi ja yrittänyt oppia niistä jotain.

En kauheasti suunnittele tulevaisuutta, eikä minulla ole  ihmeellisiä ammatillisia haaveita. Tietysti toivon, että pystyn hankkimaan ruokaa jääkaappiin. Tärkeämpää kuitenkin on, että pystyn kehittymään ihmisenä ja voimaan henkisesti ja fyysisesti paremmin. Nuorempana ajattelin, että kun olen tehnyt yli 50 leffaa, voin kutsua itseäni näyttelijäksi. Nyt olen tehnyt sen verran, enkä vieläkään sano olevani näyttelijä. En oikein tiedä, mitä näytteleminen on. Yritän vain ymmärtää ohjaajien visioita
ja toteuttaa niitä parhaani mukaan. Hyvä näyttelijä ei esitä itkemistä vaan saa minut itkemään.

Roolini ovat usein olleet mielensä kanssa tasapainoilevia  ihmisiä. Enää ne eivät käy psyyken päälle kuten nuorempana, sillä prosessoin asiat etukäteen. Joskus on tullut sellaisia päiviä, että teemat heräävät henkiin omassa elämässä, mutta sitten niiden kanssa vain eletään.

En tiedä, kiinnostaako tyttäriäni esiintyvän taiteilijan työ.  Vanhimmalla on ainakin siihen viittaavia piirteitä ja haluja. Mutta
mulle on ihan sama, mitä heistä tulee. Pääasia, että tulee  onnellisia. Pyrin tukemaan heitä siinä, mihin he itse  suuntautuvat.

Juomisen loppu

Olen ollut raittiina kohta viisi vuotta. Lopetin, koska huomasin,
etten elä niin kuin ajattelen. Olin juonut oman osuuteni, tai enemmänkin. Mitta tuli täyteen.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen akut alkoivat loppua. Oli ollut
paljon duunia ja liikaa vapaa-aikaa, ja se vaati veronsa, oli burn
outia ja muuta. Konkreettisia muistikuvia siitä ajanjaksosta on
aika vähän. Ihmissuhteet kaatuivat, ja töissäkin tuli uskottavuusongelmia. Asiat jäivät kesken. En pitänyt itsestäni sellaisena.

En ajattele olevani sen parempi tai huonompi kuin muutkaan,
mutta huomaan voivani paljon paremmin kuin ennen. Onneksi ääripäiden saavuttamisen jälkeen jokin sisäinen ääni on aina sanonut, että nyt pitää vaihtaa suuntaa. Olen kai onnekas, kun olen osannut sitä kuunnella. Ja kun täällä vielä ollaan. Joku on sanonut, että juominen on helppo lopettaa, mutta vaikeinta on pysyä selvin päin. Toistaiseksi en ole ruvennut juomaan uudelleen, ja hyvä niin.

Ei stressiä isyydestä

Olen aina kokenut ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunnetta.
Joskus nuorempana kärsinkin siitä. Myöhemmin olen hyväksynyt
sen ja huomannut, että mulla vain on erakkomainen luonne.
Tarvitsen ympärilleni rauhaa ja tilaa hengittää. Perinteinen perhe-elämä ei ole minun kohdallani vain toiminut. Ainahan se on ikävää, kun perheet hajoavat. Siinä kokee valtavaa  epäonnistumisen tunnetta. Minulla asiat ovat onneksi järjestyneet positiivisesti.

Jos tietäisin, millainen on hyvä parisuhde, kai olisin elänyt siinä
ikuisesti. Kriteereitä suhteelle on turha luetella, kun ei niitä itsekään pysty täyttämään. Ehkä tärkeintä olisi, että osapuolet
pystyisivät kommunikoimaan ja kunnioittamaan toisiaan. Silloin
suhde saattaisi jopa toimia.

Tyttärien syntymät ovat olleet minulle kasvattava paikka. Lasten
myötä olen oppinut vastuuta ja ymmärtänyt katsoa maailmaa
muustakin kuin omasta näkökulmasta, vähemmän itsekkäästi.
Käyn tyttöjen kanssa leikkipuistossa, leffassa, piirtelen paljon, ja vanhemman kanssa shoppailen. Yhteistä tekemistä löytyy aina. En ota stressiä siitä, olenko hyvä isä vai en, annan tyttärien määritellä sen. Ja kun ne vielä toistaiseksi kutsuvat minua isäksi, kaikki on hyvin.

Erakoksi maalle

Viime aikoina olen pysähtynyt miettimään elämää. Ehkä jotakin
minussa on muuttunut. Sen sijaan, että tuhoaisin kaikkea ympärilläni, yritän elää rakentavasti. Voi olla, että se on ikääntymiseen liittyvä juttu. Oli tai ei, olen silti löytänyt paremmin rauhan itseni kanssa, ja ympäristönikin tuntuu sen johdosta voivan paremmin. Duunit ja yksityiselämä sujuvat.
Vaikka menneisyydessäni on paljon karikkoja, siellä on myös
paljon hyvää. Nykyään yritän olla mahdollisimman läsnä ja yritän
elää tätä hetkeä, joka on mennyttä ja tulevaa tärkeämpi.

Ympäristönvaihdos on ollut pitkään mielessä, ja siksi muutin pois
Helsingistä. Olen löytänyt maalta talon, jossa voin erakoitua  ihan rauhassa. Luonnossa oleminen on tullut tosi tärkeäksi kiireen ja hälinän sijaan. Maalla on rauhaa ja lungimpi meininki. Itseään ei pääse karkuun, mutta ympäristöönsä voi aina vaikuttaa.”

Taru sormusten herrasta -trilogia nosti Viggo Mortensenin Hollywood-nimien kuumaan kärkeen. Megatuotannon jälkeen hän on kerta toisen jälkeen kieltäytynyt ison budjetin elokuvista.

Viggo Mortensen, olet sanonut ei esimerkiksi Wolverinen roolille X-menissä ja ohjaaja Quentin Tarantinolle. Miksi?

Suurimmaksi osaksi kieltäydyn rooleista sen takia, ettei minulla ole kaikelle aikaa. Se on ainoa syy, miksi en lähtenyt Tarantinon Hateful Eight -elokuvaan.

En valitse elokuviani koskaan sen perusteella, mistä studiosta tai maasta ne tulevat. Haluan näytellä elokuvissa, joiden tarina kiehtoo minua henkilökohtaisella tasolla. Rahalla ei ole minulle merkitystä. Siksi voin katsoa valintojani jälkeenpäin hyvällä mielellä, vaikka teos ei menestyisikään.

Näyttelet Captain Fantastic -elokuvassa yhteiskunnasta eristäytynyttä isää, joka haluaa kasvattaa lapsistaan yli-ihmisiä. Mikä roolissa innosti?

Isänä minua kiehtoi hahmoni Benin suhtautumistapa lapsiinsa. Hän on äärimmäisyyksien mies, mutta hänessä on paljon hyvää. Hän on kasvattaja, joka ei koskaan käske, vaan vaivautuu aina keskustelemaan – oli lapsen kysymys kuinka vaikea tahansa. Haluaisin olla samanlainen isä.

Elokuva on jatkuvaa mielipide-erojen taistelua, vasemmiston ja oikeiston nokittelua. Onko se oikeastaan kuvaus nykymaailmasta?

Ehdottomasti. Elokuvassa kuvataan yhden perheen kautta se kommunikaatio-ongelma, joka vaivaa Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Sen takia uskon, että elokuva tule kymmenen vuoden päästä nousemaan tämän ajan kuvaksi.

Tällä hetkellä suurin haaste on, että ihmiset eivät kommunikoi vaikeista asioista. Uskonnosta ja rodusta ei voida keskustella, vaan mieluummin eristäydytään. Politiikka on jakautunut kahteen ääripäähän, ja se on riitaisaa. Elokuvalla on juuri tähän hetkeen tärkeä sanoma: ihmisten pitäisi kuunnella myös vastapuolta. Maailmalta ei voi eristäytyä.

Millainen oma poliittinen suuntautumisesi on?

Monessa mielessä ajattelen samalla tavalla vasemmistolaisesti kuin Ben. Mutta en kuitenkaan ole yhtä radikaali kuin hän.

Millaista palautetta elokuva on saanut?

Erittäin hyvää. Se on herättänyt runsaasti kiivastakin keskustelua. Sitä toivoimmekin. Elokuva on myös koskettanut ihmisiä, ja olen nähnyt katsojien poistuvan kyyneleet silmissä teatterista. Liikutuksen lisäksi toivoisin, että elokuvan huumori iskee katsojiin.

Olet nyt 57-vuotias. Urasi on jo pitkällä ja näyttelemisen lisäksi maalaat sekä runoilet. Miltä tulevaisuutesi näyttää?

Vain noita voi antaa vastauksen tuohon [nauraa]. En siis tiedä, mitä on luvassa. Suurin suunnitelmani on elää mahdollisimman vanhaksi.

Captain Fantastic ensi-illassa 26.8.2016. Lue leffan arvio samana päivänä MeNaiset.fistä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Frendit-tähti Courteney Cox myöntää kokeneensa ulkonäköpaineita.

Hollywood-näyttelijöihin kohdistuvia ulkonäköpaineita ovat kuluneen kesän aikana kritisoineet muun muassa Jennifer Aniston ja Renee Zellweger.

Nyt ulkonäköpaineita myöntää kokeneensa myös Anistonin kollega, Frendit-tähti Courteney Cox.

Asiasta kertoo Vanity Fair, jonka mukaan Cox puhuu asiasta ohjelmassa Running Wild With Bear Grylls, jossa hän kertoo yrittäneensä pysyä vanhenemisen vauhdissa mukana.

– Yritin jahdata nuoruutta. Se on jotain, jonka perässä et pysy, Cox sanoo.

Näyttelijä ei edelleenkään kerro, millä menetelmillä hän on nuoruutta tavoitellut, mutta myöntää, että on myös joutunut pettymään tuloksiin, eikä oma ulkonäkö ole aina ollut mieluinen.

– Sitä huomaa, että on yrittänyt pysäyttää ikääntymistä, ja sitten katsoo kuvaansa ja toteaakin näyttävänsä kamalalta. Olen tehnyt asioita, joita kadun. Onneksi on myös asioita, jotka liukenevat pois, hän muotoilee.

Samaan syssyyn Cox paljastaa, että hänellä on uusi motto, joka auttaa suhtautumisessa ilkeisiin kommentteihin.

– Let it be (anna olla).

Cox vuonna 2011. Kuva: Reuters
Cox vuonna 2011. Kuva: Reuters

Coxin muuttunut ulkonäkö pantiin merkille vuosi sitten, kun hän saapui Hand of God -sarjansa julkistustilaisuuteen nuorekkaan näköisenä.

Frendit-tähden tuore paljastus on yllättävä, sillä tämä on aiemmin vakuuttanut, ettei koskaan menisi kauneusleikkaukseen, koska hänen kihlattunsa Johnny McDaidin ei pidä niistä.

Sen sijaan Cox on kertonut turvautuneensa botoxiin.

– Ei ole mikään salaisuus, että olen aikaisemmin käyttänyt botoxia. En kuitenkaan menisi veitsen alle korjauttamaan kasvojani. Johnny ei pidä Hollywood-lookista ollenkaan. Minulla ei siis ole paineita näyttää parikymppiseltä hänen takiaan, Cox kertoi viime vuonna Closer-lehdelle.

Cox ja Snow Patrol -yhtyeestä tunnettu artisti ovat huhujen mukaan karkaamassa vihille tänä syksynä.

Lue lisää aiheesta: Frendit-tähtien hääsalailu jatkuu: nyt Courteney Cox aikoo karata vihille

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Vapaaottelija Makwan ”Maku” Amirkhanin isä menetti henkensä Suomessa liikenneonnettomuudessa. Makwan muistelee isänsä kuolemaa Maaret Kallion uudessa ohjelmassa.

Terapeutti Maaret Kallio saa keskiviikkona alkavan Yhden illan juttu -ohjelmansa ensimmäiseksi vieraaksi vapaaottelija Makwan ”Maku” Amirkhanin, 27. Makwan muistelee uutuusohjelmassa hetkeä, kun hän sai tietää isänsä kuolemasta. Makwanin isä kuoli Suomessa liikenneonnettomuudessa, kun perhe oli ollut maassa noin vuoden.

– Olin oppitunnilla, mun naapuri ja naapurinpoika tulivat hakemaan mut. Ne sumpli jotain opettajan kanssa. Sitten opettaja tuli sisään ja sanoi, että Maku, sä voit lähteä. Kun menin kotiin, me mentiin suoraan mun naapurille – kaikki itki siellä. Mun iskä ei ollut siellä, ja tajusin heti, mistä on kyse, Makwan kertoo.

”Se on yksi iso syy, miksi odotan todella innolla, sitä että mulla on oma perhe.”

Makwanin perhe on kotoisin Iranin Kurdistanista. Kymmenhenkinen perhe pakeni Suomeen 1990-luvun alussa Irakin ja Iranin välistä sotaa. Maaret miettii ohjelmassa, miten ristiriitaista on, että Makwanin perhe on ollut karuissa oloissa pakolaisleirillä, mutta perheen isä kuitenkin menehtyi Suomessa. Makwan oli tuolloin vasta kuusi vuotta.

– Kyl mä sanon, että lapsen on helpompi elää, kun sillä on isä, välttyy monelta harmilta. Se on yksi iso syy, miksi odotan todella innolla sitä, että mulla on oma perhe. Tiedän, miten pystyisin neuvomaan mun omia lapsia, Makwan miettii.

2717104

Vieraana vain miehiä

Makwanin lisäksi Maaret saa ohjelmassa vieraakseen myös muusikko Jussi69:n, näyttelijä Antti Reinin, muusikko Toni Wirtasen, laulaja Waltteri Torikan, muusikko Mikko Kuustosen ja poliitikko Pekka Haaviston.

Jokaisessa jaksossa on vain yksi vieras, jonka kanssa Maaret käy läpi tämän elämää. Tarkoitus on tuoda kustakin vieraasta esiin muitakin puolia kuin hänestä julkisuudessa yleensä nähdään.

Maaret Kallio tunnetaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta. Sarjasta alkaa syyskuussa uusi kausi, jossa Maaretia ei enää nähdä. Ohjelman uudet asiantuntijat löydät täältä.

Yhden illan juttu Livillä keskiviikkoisin 24.8. alkaen kello 21.00.

Robin Packalén latasi Instagramiin kuvan, jossa paljastuu hänen lapsuusinstrumenttinsa.

Teinitähti Robin Packalén saavuttaa tänään keskiviikkona täysi-ikäisyyden rajapyykin.

Syntymäpäivänsä kunniaksi hän julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa hän kiittää fanejaan ja iloitsee menneistä vuosistaan.

Edessään hänellä on sähköpianolta näyttävä instrumentti.

– Jipiii! On ollu ehkä siisteimmät lapsuusvuodet ever! Kiitos siitä kuuluu teille kaikille! Nyt meikä ottaa väistämättömän stepin elämässä eteenpäin, kirjoittaa Robin kuvassaan.

”Nyt meikä ottaa väistämättömän stepin elämässä eteenpäin.”

 

Kuva, jonka ROBIN (@robinpackalen) julkaisi

Lue myös: ”En itke kovin usein – tämä asia sai Robinin kyyneliin

Edeltävänä viikonloppuna Robin julkaisi Instagramissa kuvan Helsingin-keikaltaan. Kuvan yhteydessä hän hehkutti, että kyseessä oli hänen uransa ”viimeinen keikka alaikäisenä”.

Me Naisille laulaja kertoi noin viikko sitten, että hän saa pian ajokortin. Samalla Robin arvioi, ettei hänen syntymäpäivänsä muuta välittömästi mitään hänen arjessaan. Korkeintaan hän käy jatkossa alle 18-vuotiailta kielletyillä keikoilla ja ajaa itse autoa pidemmillä keikkareissuilla.

– Kenenkään ei tarvitse enää virallisesti pitää huolta minusta. Se on hieman kuumottavaa, Robin kertoi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.