Laulaja-näyttelijä Olavi Uusivirta tarvitsee potkuja persuksilleen saadakseen itsestään parhaan irti.

Kuva Jouni Harala

Voi voi niitä, jotka eivät pidä Olavi Uusivirrasta, 28. Tänä keväänä helsinkiläistaiteilijaan on melkein mahdotonta olla törmäämättä. Elokuvissa Olavi tekee tärkeän sivuroolin Härmässä, Suomen Kansallisteatterissa hänet on nähnyt jo 37 600 Homo!n katsojaa, ja kun uusi albumi, Elvis istuu oikealla, parhaillaan juhlii ilmestymistään, sen kappaleet taatusti eksyvät myös radiosoittoon.

Vaikka Olavi tunnustautuu patalaiskaksi, monen sortin tekeminen tulee häneltä luonnostaan. Niin hän on toiminut oikeastaan aina: kun esikoisalbumi ilmestyi vuonna 2003, Olavi oli jo kuvaamassa toista elokuvarooliaan. Juuri nyt hän valmistautuu konserttikiertueelle samalla kun kirjoittaa lopputyötään Teatterikorkeakouluun. Haastavinta on kuulemma aikatauluttaminen, ja Olavi haaveilee teleportista, jonka avulla voisi siirtyä paikasta toiseen silmänräpäyksessä.

Juuri Teatterikorkeakoulu on muokannut Olavia tuntuvimmin. Samalla, kun taiteilija on oppinut kestämään kritiikkiä, hän on myös opetellut kuuntelemaan muita ja olemaan jyräämättä mielipiteillään.

Perspotkuja ja pelottomuutta

”Saatan tehdä monta juttua yhtä aikaa, mutta tosiasiassa olen patalaiska jätkä. Tarvitsen nyhtämistä ja potkuja perseelle, jotta saan itsestäni parhaan suorituksen ulos. Olen vähän kuin appelsiini, jota niistetään ja puristetaan, kunnes kaikki mehu on saatu pihalle.

Vaikka olen laiska, pidän itseäni kunnianhimoisena. Haluan kehittyä lauluntekijänä, ja sillä tiellä tunnen olevani hyvässä vaiheessa. Parasta kehitystä on ollut löytää pelottomuus ja vapauden tunne kirjoittajana. Levyntekovaiheessa uhraan yhä vähemmän ajatuksia sille, mitä muut musiikistani ajattelevat. Osaan jo heittäytyä tyhjän päälle, antaa mennä ja olla ennakkoluuloton. Pieni hölmöys on hyvä pohja mille tahansa luovalle työlle.

Luotan myös intuitioon, niin musiikissa kuin muussakin elämässä. Kuka se sanoikaan, että taiteessa intuitio on tiedon vastine? Siihen ajatukseen on helppo yhtyä.

Musiikin tekemisessä minulle tärkeintä ja mielekkäintä on kappaleiden kirjoittaminen. Laulajana en ole kummoinen, mutta se ei haittaa. En tunne siihen suuria intohimoja.

Jos kirjoittamani musiikki kuvaa omia fiiliksiäni, uuden levyn perusteella voi nähdä, että olen nyt valoisammassa vaiheessa kuin edellisen albumini aikoihin. Enpä minä silloinkaan ollut ranteitani avaamassa, mutta nyt valoa on paljon enemmän.

Ehkä varhaiseen aikuisuuteen kuuluva eksistentiaalinen angsti alkaa helpottaa, tai sitten asioita vain katsoo nyt eri kulmasta.

Ihmisen mielenmaisemat menevät sinikäyrän tavoin ylös ja alas. Joillakin meno on tasaisempaa, mutta minulla on vaihtelua ja dynamiikkaa vaikka muille jakaa. Olen herkkä, ja se on hyvä asia. Ilman herkkyyttäni olisin varmasti päätynyt muulle alalle kuin taiteen pariin.

Lapsuudesta tarttui vaatimattomuus

Soittamisesta innostuin vasta kouluiässä, kun aloitin Helsingissä Kruununhaan yläasteella musiikkiluokalla. Lapsena olin enimmäkseen piirtänyt ja harrastanut teatteria. Kun asuin vaippaikäisenä Kotkassa, notkuin dramaturgi-isäni mukana kaupunginteatterilla, ja kun alakouluikäisenä muutin Karkkilaan, äitini piti siellä näytelmäkerhoa.

Karkkilassa asuimme pahimpaan lama-aikaan, kunta oli varmasti lama-Suomen köyhin ja punaisin, ja kaikilla oli tiukkaa. On vähän toista olla köyhä Karkkilassa kuin köyhä Kauniaisissa. Juuston kilohintaa tuijotettiin jokaisella kauppareissulla, ja jos oli hyvä päivä, saatettiin ostaa Ilta-Sanomat. Noista ajoista tarttunutta vaatimattomuuden ajatusta kannan mukanani edelleen.

Muutama kaverini asui omakotitalossa, me kerrostalokaksiossa. Muistan kadehtineeni heitä aina, kun palasimme lomilta kouluun. Vauraimmat olivat lomailleet Kyproksella, meidän perhe aina mökillä. Sittemmin olen matkustellut paljon, mutta myös tajunnut, miten aliarvostettu Suomen kesä on. Kesäillan valo pohjoisessa Sodankylän filmifestareiden aikaan on pään räjäyttävä elämys.

Olin hyvä koulussa mutta laiska jo silloin. Opin, miten sluibailla ja saada silti hyvät arvosanat. Pystyin puhumalla antamaan vaikutelman paremmasta tietämyksestä kuin mitä minulla todella oli. Aktivoiduin vain haastavien opettajien tunneilla. Halusin kiitosta niiltä, joilta sitä oli vaikeinta saada.

Peruskoulusta pääsin vielä 9,8:n keskiarvolla. Lukiossa innostus vähän lässähti, ja tytöt ja musiikinteko alkoi kiinnostaa derivointia enemmän. Ylioppilastodistuksen huonoin arvosana oli B, jonka kirjoitin pitkästä matematiikasta.

Mielipideautomaatti oppii vaikenemista

Tänä keväänä valmistun Teatterikorkeasta. Sille koululle olen paljosta kiitollinen. Teak on pakottanut opettelemaan myös ryhmässä tekemistä ja ryhmän osana olemista. Se ei ole aina ollut minulle selvää tai helppoa. Minulla on mielipiteitä vähän joka asiasta, ja olen helposti dominoiva. Nyttemmin olen
oivaltanut, että mielipiteet voi pitää ominaankin ja kannattaa harkita, mitä suustaan päästää.

Toisaalta, osaan minä kuunnellakin. Voin olla vaikka marionettinukke, jos uskon, että sillä, joka pitää lankoja käsissään, on homma hanskassa. Luotan johtajaan, jolla on kirkas visio. Silloin siedän melkein mitä tahansa. Ohjaaja Jari Halonen on hyvä esimerkki haastavasta ja ristiriitaisesta ryhmänjohtajasta. Harva tekee töitä kahdesti hänen kanssaan, mutta minä kyllä tekisin. Opiskeluvuosina tehdyn Kalevala-tv-elokuvan kuvauksissa hän sanoi pahasti ja hirveyksiä ja vaati kohtuuttomia. Työpäivä saattoi venyä 30-tuntiseksi, jonka jälkeen hän räyhäsi: ’Mitä paskaa, Uusivirta!’ Silti minulla oli koko ajan vahva luotto Haloseen, hänen jyrkät lausahdukset liittyivät aina suorasti työhön, ei henkilöön. Uskon, että
ilman ankaruutta ei synny hyvää.

Olin näytellyt muutamissa elokuvissa, mutta vasta opiskellessani ymmärsin, ettei sillä ollut mitään tekemistä teatterityön kanssa. Elokuvakohtauksessa tarvitsee onnistua vain kerran, ja jos kamera on pyörinyt silloin, halleluja. Teatterin ihme ja haaste onkin esitysten treenaamisessa ja toistoissa.

Näyttelijän on hallittava monen tunnin kaari herpaantumatta ja toistettava se ilta toisensa jälkeen ihan kuin jokainen esitys olisi ensimmäinen ja ainutlaatuinen. Esimerkiksi Homo! on pyörinyt jo yli 50 kertaa, ja lisää on tulossa. Siinä esiintyminen on ollut opettavaista ja stimuloivaa aikaa. Myös siksi, että vihaan musikaaleja ja musiikkiteatteria ja ajattelin aina, että mua on turha tulla pyytämään mukaan sellaiseen. Tähän lähdin käsikirjoittaja Pirkko Saision ja säveltäjä Jussi Tuurnan vuoksi, he vaikuttivat kiinnostavalta parivaljakolta.

Suhtaudun vieläkin musikaaleihin hyvin suurella varauksella. Hyviä olen nähnyt vain West Endissä ja Broadwaylla. Kenkuttaa sanoa, mutta harvassa ovat ne teatterikokemukset, jotka saavat minut katsojana liimautumaan kiinni penkkiin ja kokemaan räjähtävää energiaa lavalta. Tunsin sellaista viimeksi Berliinissä, jossa virolaiset teatterikoululaiset esittivät Kristian Smedsin 12 Karamazovia.

Varasta, lainaa ja vuokraa

Teatterin opiskelu on laittanut tarkastelemaan myös esiintymistäni muusikkona, sitä, millaisen suhteen yleisööni luon. Haluanko vetäytyä umpiooni vai heittäydynkö tuttavalliseksi? Hassua, mutta keikalla välispiikit ovat usein ne haastavin juttu.

Kerran eräs musiikkikriitikko arvosteli juuri keikkaläppiäni. Loukkaannuin kritiikistä ja päätin vetää seuraavan keikan puhumatta yhtään mitään. Ajattelin sitä kostona, vaikka eihän kuopiolaisyleisöllä ollut osaa eikä arpaa keikka-arvion kanssa. Soitimme sanomatta sanaakaan kappaleiden välillä, kunnes lopuksi lausuin kiitos. Se tuntui oudolta ja vaikealta, ja vaikka vedimmekin hyvän keikan, kokeilu jäi kertaluontoiseksi. Idea oli lopulta aika typerä.

On ehkä vähän sairasta, mutta muistan jokaisen minusta kirjoittaneen kriitikon nimen. Joskus loukkaannun kritiikeistä, mutta en ole pitkävihainen. Moni arvostelleista on nyttemmin Facebook-kaverini. Toisinaan käy niin, että ymmärrän arvosteluja vasta pitkän ajan jälkeen. Ensimmäinen levyni lytättiin, ja vaikka arvostelu silloin kirpaisi, nykyään näen, ettei levy ole järin komea. Itse asiassa se on aika paska.

Aina uuden levyn ilmestyessä pitää tuntua siltä, että se on paras ja täydellinen, ja että voin seistä sen jokaisen soinnun takana. Uusimmankin levyn tekemisessä minua piiskasi tuotantopäällikkö Riku Mattila, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä jo vuosia. Kun olen kirjoittanut 15 kappaletta, hän käskee tehdä toiset 15 ja vielä parempia.

Muusikoilta aina penätään, miten he aikovat uusiutua työssään. Mitä silläkin oikein tarkoitetaan? Eihän popissa voi uusiutua, kaikki on jo tehty, ja hyvä niin. Menneestä löytyy paljon ammennettavaa. Pop on lainaamisen, vähintään vuokraamisen tai jopa varastamisen taidetta. En pode huonoa omaatuntoa siitä, että lainaan ja kierrätän hyväksi todettuja elementtejä.

Muusikkona suhteeni musiikin kuluttamiseen on muuttunut. Vähän surullista, mutta kuuntelen aina analyyttisin korvin, mietin tekstin tyyliä ja melodian suhdetta sointuihin. Saan harvoin enää instant-hurmosta, jonka musiikki parhaimmillaan aiheuttaa. Loistava musa toimii kuin karkki, sitä haluaa aina lisää.

Suosikkini löytyvät Love Recordsin katalogista. Tehtäisiinpä sellaista musiikkia nykyäänkin. Nykyradiohiteillä on lyhyt elinkaari, ne tyhjenevät heti. Sellainen kompressoitu jöötti tulee korvista ulos jo kolmannella kuuntelulla. Paljon mieluummin teen levyn, jota myytäisiin vaikka vain 12 kappaletta, mutta joka kestäisi kuuntelua vielä kolmenkymmenen vuoden päästä.

Idässä on henkinen koti

Olen vanhanaikainen mies, jolle juurien tunteminen on tärkeää. Arvostan muun muassa vanhaa arkkitehtuuria ja kammoksun elementtitaloja. Okei, kyllähän Kiasmassa on jotain jengaa, mutta paljon esimerkiksi Helsingin keskustaa on raiskattu karmeilla elementtikiinteistöillä kumisaumoineen.

Juuri nyt minua puhuttaa ja kiihdyttää tälle ajalle tyypillinen lyhytjänteisyys sekä tulevaisuuden että menneisyyden suhteen. Juurien tiedostamista ja rituaaleja ei tunnuta pitävän kovin suuressa arvossa. Tulevaisuutta tarkastellaan kvartaalien tai korkeintaan vuosien perspektiivillä, vaikka nyt tekemiemme päätösten seuraukset ulottuvat satojen vuosien päähän.

Mutsin puoli sukuani on Karjalasta ja koen, että henkinen kotini on idässä. Kun ukin veljen vaimo, Liisa-täti, täytti 90 vuotta, sukumme järjesti bussimatkan heidän kotiseudulleen Viipuriin. Paakkasten suku pitää tiiviisti yhtä, ja bussillinen pamahti heti täyteen lähtijöitä.

Oli vaikuttavaa nähdä talo, josta ukki oli aikoinaan joutunut lähtemään evakkona vain reppu selässään. Tuntuu mahdottomalta kuvitella, millaista olisi joutua jättämään ihan kaikki. Ränsistyneisyydessään ja rujoudessaan Viipuri on yhä mielettömän kaunis. Kaupunkia katsellessa oli yhtä aikaa surullinen ja mahtava fiilis. Ehkä oli hyvä, ettei täkäläinen uudisrakentaminen ole päässyt vanhan Viipurin kimppuun. Monessa asiassa pätee ajatus, että ennen oli paremmin.”

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.