Milka Alanen ja Matti Ijäs. Kuva Jouni Harala

Ohjaaja Matti Ijäksen ja näyttelijä Milka Ahlrothin taiteilijaliitto on kestänyt 20 vuotta. Suhde toimii, kun töitä ei tuoda kotiin ja kummallakin on tilaa olla yksin.

Matti Ijäs, 63, on yksi suomalaisen elokuvan tunnetuimpia nimiä. Hän on ohjannut leffoja niin valkokankaalle kuin televisioon kolmenkymmenen vuoden ajan. Milka Ahlroth, 47, on niin ikään tehnyt pitkän uran näyttelijänä, mutta miehensä leffoissa häntä on nähty harvoin.

Tänä sunnuntaina television Kotikatsomossa nähdään kuitenkin pariskunnan yhteinen elokuva Puolin ja toisin. Siinä Milka esittää pikkukaupunkielämään kyllästynyttä yrittäjän vaimoa, jonka ympärillä pyörii monenlaista kaksilahkeista. Oma aviomies haluaa tehdä rahaa rakentamalla tien rajan yli Venäjälle, ja nopeasta rikastumisesta haaveilevat myös venäläiset yhteistyökumppanit. Kun paikkakunnalle saapuu Jussi Vatasen esittämä rehti insinööri, alkaa pyöritys, josta ei käänteitä eikä ruumiitakaan puutu.

Ahneudesta ja vähän rakkaudestakin kertovan humoristisen leffan taustalla on tositarina työntekijästä, joka oli niin lojaali työnantajalleen, että keksi oma-aloitteisesti alibeja tämän syrjähypyille.

– Tässä elokuvassa vilpitön mies joutuu keskelle mustaa maailmaa, josta se ei oikein tiedä, mitä siellä tapahtuu, vaikka katsoja tietää kyllä. Uskon, että työpaikoilla on nykyään aika paljon pelonsekaista lojaaliutta. Elokuva kysyykin milloin ylitetään se raja, jonka jälkeen lojaalius on jo vastuutttomuutta, Matti sanoo.

Omat hommat

Milka ja Matti eivät ole koskaan kantaneet työasioita kotiin. 

– Varmasti se on jollain tasolla ollut ihan tietoinenkin päätös, että emme ole halunneet jakaa työelämääkin. Tein hyvin vähän yhteistyötä myös aikaisemman rouvan (Marja Packalen) kanssa. Ei töistä puhuminen tosin ole kiellettykään, Matti sanoo.

Milkan mukaan töistä jauhaminen kotisohvalla ei ole hedelmällistä, koska kukaan toinen ei voi ratkaista näyttelijän työssään kohtamaa ongelmaa tai umpikujaa.

– Olemme toki kiinnostuneita toistemme töistä, mutta ratkaisut  täytyy löytää itse tai työryhmässä. Ainoa ohje, jonka olen Matilta saanut on: ’Sun pitäisi nukkua enemmän.’ Matin mielestä ei ole mitään järkeä, että pyörin valveilla miettimässä töitäni. Hänen mielestään olisin paljon parempi töissä seuraavana päivänä, jos miettisin vähemmän ja nukkuisin enemmän.

Matti ja Milka tapasivat ensimmäisen kerran Elokuvataiteen laitoksella 90-luvun alussa ja ovat pitäneet yhtä parikymmentä vuotta. Liitto on toiminut, koska molemmilla on ollut siinä omaa tilaa.

– Jos osaa olla yksin, osaa olla kaksinkin. Mutta jos ei osaa, alkaa avioliitossakin helposti nokittaa toista ja kerätä erilaisia ongelmia. Saatetaan mennä väärällä tavalla toisen elämään, vaikkapa kieltämään toisen ystäväpiiri. Yksi hyvän avioliiton perusedellytys on yksinolo. Se, että puoliso antaa toiselle tilaa olla omassa maailmassa, Matti sanoo.

Matin omaa reviiriä kotona on työhuone, jonne Milkakin nykyään änkeää, koska siellä on pariskunnan yhteinen tietokone.

– Kun menen Matin työhuoneeseen, niin useimmiten kuuluu sana ’pois’. Tai nykyään ei edes sitä: kun raotan ovea, Matti tekee vain kädellään hätistämistä kuvaavan eleen. Mun nähdäkseni hän aina lukee tai nukkuu ja 99-prosenttisesti pötköllään siellä, Milka kertoo.

Sopuisa pari

Milkan ja Matin yhteiseloa auttaa myös se, että kumpikaan jaksa mököttää loputtomasti.  Yleensä pariskunnan riidat ovat lyhyitä, ytimekkäitä ja ohi vuorokaudessa.

Jos Matilta palaa hermo, se menee usein käytännön asioissa.

– Saan raivokohtauksen, jos mulla menee rikki joku yksinkertainen asia tai vaikka tietotekniikka ei toimi. Milka taas on niissä tilanteissa ihan rauhallinen, Matti kertoo.

– En mä välttämättä luontaisesti ole rauhallinen. Mutta kun sä hermostut, niin toisen pitää säilyttää hermonsa. Niin kauan kuin kukaan ei ole kuollut tai satuttanut itseään, ajattelen, että mitään oikeaa ongelmaa ei ole, Milka sanoo.

Kummallakaan ei ole tapana esittään mitään suurieleisiä anteeksipyyntöjä riidan jälkeen. Matti tietää, että vaimon saa leppymään vaikka ottamalla puheeksi uudet ensi-iltaelokuvat. Milka ei nimittäin tykkää rypeä pahassa olossa. 

 – Mulla menee kaikki päin persettä, jos riita jatkuu kauan. En kestä pitkävihaisuutta. On helvetin vaikeaa mennä vaikka töihin, jos kotona ei ole selvät välit, Milka kertoo.

Lue lisää taiteilijapariskunnan elämästä ja töistä Me Naisten numerosta 46/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi täältä.

Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan jutun täältä.

Lue myös:

Tv-kriitikon arvio Puolin ja toisin -elokuvasta

Milka Ahlroth

■ Näyttelijä syntyi 15.8.1966 Turussa mutta asui kouluvuodet Tampereella.
■ Tuttu tv-sarjoista Sydänten Akatemia, Benner & Benner ja Remontti sekä elokuvista Onnen varjot ja Ilonen talo, josta hänet palkittiin parhaan naispääosan Venlalla 2006.
■ Asuu Helsingissä miehensä Matti Ijäksen sekä heidän teini-ikäisen tyttärensä kanssa.

Matti Ijäs

■ Käsikirjoittaja ja ohjaaja syntyi 25.2.1950 Helsingissä.
■ Tunnetuimpia elokuvia Painija, Katsastus, Räpsy & Dolly ja Kaikella rakkaudella.  
■ Sokkotanssi ja Haaveiden kehä havainnoivat tarkasti lapsen maailmaa.
■ Ohjannut sekä käsikirjoittanut yhdessä Heikki Reivilän kanssa Puolin ja toisin -elo­kuvan, joka nähdään sunnuntaina 17.11. TV1:ssä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti