Nyrkkeily on Jussi ja Ara Koivulan perheen yhteinen juttu. ”Mutta jos urani loppuu, se ei saa olla mahdoton pettymys. Tämä matka on ollut niin hyvä.”

Jussi Koivula halusi lastenkodista takaisin vanhempiensa luo, vaikka vastassa oli tyhjä jääkaappi ja varasteleva juoppoporukka. Kun alkoholi vei vanhemmat, Jussin pelasti nyrkkeily. 

Tamperelaisella nyrkkeilysalilla kuuluu huudon säestämä mäiske, kun nyrkit osuvat pistehanskoihin. Tänäkin arki-iltana yhdessä nurkassa harjoittelee perhe Koivula.

Pyry Koivula, 12, on voittanut jo pari Suomen mestaruutta. Ara Koivula, 36, on harrastanut nyrkkeilyä vuosikymmenen ajan. Jussi Koivula, 32, on Pyryn isä, Aran aviomies, ammattilaisnyrkkeilijä sekä perheensä valmentaja.

Se, että Jussi Koivula viettää iltaa perheensä kanssa katuojan sijaan, on paljolti nyrkkeilyn ansiota.

– Minulla on ollut surkeat lähtökohdat. Oli epätodennäköistä, että minusta tulisi mitään muuta kuin vanki tai narkkari.

Mummelin luona turvassa

Vanhempien juominen lähti käsistä. Viisivuotiaana Jussi oppi soittamaan ambulanssin tai poliisin, kun kotona mölysi väkivaltainen juopporemmi.

Jussi oli kuusilapsisen hämeenlinnalaisperheen nuorin ja haki nälkäänsä hampurilaisia tai karkkia läheiseltä kioskilta. Kotona ei ollut ruokaa, sääntöjä eikä läheisyyttä ja turvapaikkaan, mummeli-isoäidin luo, oli kymmenen kilometrin matka.

– Siellä sai kaakaota ja leipiä ja oli hiljaista, Jussi muistaa.

– Jos sinne ei olisi päässyt, ei olisi kypärä kestänyt.

Mummelin luota Jussi pyöräili silti usein illaksi kotiin. Pikkupoika kesti pitkän matkan, sillä mieltä painoi huoli. Känniporukka saattoi varastaa kotoa tavaroita, kun äiti ja isä eivät huomanneet, ja sen Jussi halusi estää. Usein isä sammui sohvalle tupakka suussa. Isä saattoi myös yrittää itsemurhaa lämmittämällä takan ja laittamalla pellit kiinni.

– Tuli sellainen olo, että onkohan siellä kaikki kunnossa.

Sairaala kuin vankila

Kuukauden lopussa vanhempien rahat olivat loppu. Ne olivat Jussin lapsuuden onnellisimpia hetkiä, jolloin vanhemmilla ei ollut varaa viinaan. Silloin äiti teki ruokaa ja leipoi pullaakin. Isän kanssa pelattiin pihalla lätkää.

”En näe vikaa vanhemmissani. Ongelma oli vain se, että he olivat humalassa.”

– En näe vikaa vanhemmissani, Jussi sanoo nyt kaikesta huolimatta.

– Meillä ei halattu tai oltu sylissä, mutta oli sanomattakin selvää, että kaikki välittivät toisistaan. Ongelma oli vain se, että vanhemmat olivat humalassa.

Siksi kuusivuotias Jussi oli vihainen, kun hänet sijoitettiin lastenkotiin. Sääntöjä elämäänsä hän ei saanut sieltäkään.

– Minua ahdisti, koska halusin koko ajan kotiin.

Jussin lisäksi kaksi veljeä sijoitettiin kasvatuslaitoksiin. Vanhimmat sisarukset olivat jo muuttaneet pois kotoa.

Koulussa Jussi tappeli. Väkivalta oli hänelle pikkupojasta saakka niin tuttua, että alakoulussa pieninkin tönäisy oli liikaa. Jussi vastasi hyökkäämällä toisen kimppuun. Koulun jälkeen hän viskoi lumipalloja ikkunoihin tai varasti naapurista omenat.

Muutaman vuoden päästä osoitteeksi vaihtui psykiatrinen sairaala. Syy: liian aikuismainen käytös ja vanhempien asioista huolehtiminen.

– Sairaala tuntui vankilalta. Suunnittelin karkaamista, mutta minulle luvattiin, että jos jään, pääsen sairaalasta kotiin.

Koko ajan Jussi toivoi, että hän pääsisi takaisin vanhempiensa luo. 12-vuotiaana hän pääsikin. Sitten vanhemmat menehtyivät: ensin äiti, runsaan kuukauden päästä isä.

– Olin jo vuosia odottanut, että kohta isä ja äiti kuolevat. Miljoona kertaa oli soinut puhelin, että joku on viety ambulanssilla. Olin käynyt sen läpi niin monta kertaa, ettei kuolema lopulta ollut niin iso sokki kuin sen pitäisi lapselle olla.

Nyrkkeily pelasti

Vanhempien kuolema ei tuonut suurta muutosta arkeen. Jussin elämä jatkui Tampereella isosiskon luona, jonne hänet sijoitettiin. Yksi asia oli kuitenkin toisin: nyrkkeily oli korvannut väkivallan.

Kuri ja itsensä rääkkääminen vetosivat Jussiin heti.

– Jos en olisi aloittanut nyrkkeilyä, olisi se mennyt siihen, että olisin varastanut autoja tai tapellut jossakin. Olin tosi energinen, mutta rauhoituin, kun aloin nyrkkeillä.

Viikonloppuisin Jussi matkusti edelleen Hämeenlinnaan. Vähän vanhempana hän tapasi siellä Aran, keskiluokkaisen perheen tytön, jonka vanhemmat olivat syvästi uskonnollisia seurakunta-aktiiveja. Kaverisuhde muuttui nopeasti perheeksi. Pienellä paikkakunnalla sana kiiri nopeasti, joten Jussin menneisyys tuli selväksi heti.

”Meillä ei ollut seurusteluvaihetta, vaan muutimme heti saman katon alle.”

– Teininä minulle oli yllätys, millaisia ihmiset ovat kännissä, koska en ollut nähnyt sellaista. Isäni on ollut Jussin koulussa opettajana, joten hän tiesi hyvin, mitä Jussin perheessä on tapahtunut. Ei tarvinnut kertoa mitään, Ara sanoo.

– Meillä ei ollut seurusteluvaihetta, vaan muutimme heti saman katon alle Tampereelle, Jussi jatkaa.

Pariskunnan Pyry-poika on nyt samanikäinen kuin Jussi menettäessään vanhempansa.

– Pyry on tottunut olemaan niin kiinni meissä, että eihän hän pärjäisi täällä yksin.


Ara hoitaa perheessä useimmat käytännön asiat, sillä Jussilla ei ole siitä esimerkkiä lapsuudestaan.
Ara hoitaa perheessä useimmat käytännön asiat, sillä Jussilla ei ole siitä esimerkkiä lapsuudestaan.


Koko ajan yhdessä

Aamulla Tampereen Hämeenpuistossa koko perhe herää seitsemän aikaan. Ara lähtee parturi-kampaajan ja meikkaajan töihin omaan salonkiinsa, joka sijaitsee lähellä kotia. Pyryn koulumatka on 250 metriä. Pitkään Jussi halusi vähintään seurata ikkunasta, että poika pääsee perille. Uimareissulta Pyry soittaa aina isälle perille päästyään.

Jussin lapsuus vaikuttaa mielessä yhä.

– Jussi pelkää, että minulle tai Pyrylle sattuu jotakin, Ara kertoo.

– Olen yrittänyt sanoa, että isompana Pyryn pitää voida mennä viikonloppuleirille ilman, että Jussi lähtee mukaan.

Kun muu perhe aamuisin lähtee kotoa, Jussi vie ranskanbulldogit Rutun ja Rollon lenkille ja kävelee sitten nyrkkeilysalille.

”Jussilla ei ole kokemusta siitä, että joulu olisi kiva juttu.”

Pienten arkiasioiden hoitaminen on vaikeaa, sillä ne eivät merkinneet mitään Jussin lapsuudessa. Siksi laskut, hammaslääkärit ja juhlat ovat Aran vastuulla.

– Jussilla ei ollut mitään kokemusta siitä, että joulu olisi kiva juttu. Hän teki kaikki asiat Pyryn takia, mutta ihmetteli lahjojen antamista ja sitä, että synttäreitäkin juhlitaan, Ara kertoo.

Aran työpäivän, Pyryn koulun ja Jussin kaksien treenien jälkeen perhe nyrkkeilee vielä yhdessä. Yhteisen tekemisen takia Jussi toivoo, että yhteys poikaan pysyy hyvänä murrosiässäkin. Yhteinen aika on hyväksi myös parisuhteelle.

– Me teemme kaiken yhdessä, ja se on meidän juttu, Jussi sanoo.

–Nykyään pitää olla muka omaa aikaa ja omia juttuja. Joidenkin ihmisten pitää päästä tyttö- tai poikaporukalla tuulettumaan, mutta meillä ei ole sellaista.

Jos hän halvaantuu

Sen jälkeen kun Jussi pääsi 13-vuotiaana maajoukkueeseen, hän on vain nyrkkeillyt. Seitsemän vuotta sitten hän siirtyi amatööristä ammattilaiseksi. Nyt tähtäin on maailman huipulla.

Vuoden ammattilaisuuden jälkeen ura joutui katkolle tavalla, joka järkytti Araa mutta ei lannistanut Jussia. Välilevyn repeämä, kolme välilevyn pullistumaa ja rappeumat aiheuttivat sen, että Jussin vasen jalka lakkasi hetkellisesti tottelemasta kokonaan.

– Minä olin töissä ja meillä oli pieni lapsi, ja sitten Jussi soitti, ettei pysty tekemään Pyrylle aamupalaa tai pääse itse vessaan. Päässäni pyörittelin, että jos Jussi nyt halvaantuu, miten saan hänet pyörätuolissa pienellä hissillä kuudenteen kerrokseen, Ara muistelee.

– Ara on meistä se stressipesä. Jos olisin halvaantunut vyötäröstä alaspäin, minua ei olisi tarvinnut nostella, vaan olisin voinut itse pyörittää pyörätuoliani. Niin muutkin liikkuvat, Jussi sanoo napakasti.

”Jos en treenaa, tulee olo, että tekee mieli ryöstää alakerran kioski.”

Nyrkkeily on Jussille paitsi työ myös tapa selviytyä. Kotona Jussin ja Aran ei tarvitse riidellä, sillä he nyrkkeilevät ärsytykset pois.

– Jos en treenaa, tulee olo, että tekee mieli ryöstää alakerran kioski, Jussi kuvailee.

Nyt, 32-vuotiaana, Jussi on nyrkkeilijäksi parhaassa iässä, joten hänellä on vielä muutama vuosi aikaa tehdä läpimurto. Matka maailman huipulle on mutkikas. Jussin pitäisi päästä ottelemaan Euroopan parhaita vastaan. Kovien vastustajien tuominen Suomeen maksaa kymmeniätuhansia euroja, ja otteluorganisaatiollekin pitää pulittaa viisinumeroinen summa. Sellaiseen ei ole varaa.

– Ulkomailta tulee kuitenkin tarjouksia otteluista. Yksi ilta voi muuttaa kaiken. Nyrkkeilyssä se on niin pienestä kiinni, Jussi sanoo.

Mitä äiti sanoisi

Nyrkit osuvat säkkeihin ja seinillä kaikuu Jussin ääni, kun Koivulan perhe harjoittelee salin nurkassa. Ennen yhteistä iltapalaa on vedettävä treenit loppuun, ja täällä Jussi on pomo.

– Olen personal trainerina huutamassa koko ajan. Ara ja Pyry tarvitsevat minut siihen luomaan henkeä ja fiilistä, hän sanoo.

”En minä ole mikään ihmetapaus.”

Henkeä Jussi haluaa nostattaa myös kotinsa ulkopuolella. Hän kiertää elokuvaohjaaja Ninni Rokosan kanssa yläkouluissa esittämässä elämästään tehtyä dokumenttielokuvaa. Sen sanoma on, että kenestä tahansa voi tulla mitä vain. Elämän menestyjät eivät yleensä ole heitä, joiden olisi arvellut pärjäävän parhaiten.

– Ei minun tarinani ole mikään ihmetarina enkä minä ole mikään ihmetapaus. Kaikki ovat ihan samanlaisia, Jussi sanoo.

”Äiti ja isä olisivat olleet tosi ylpeitä.”

Illalla kotona Jussi rapsuttaa koiriaan ja katsoo Pyryn palkintokaappia. Se seisoo olohuoneessa vastapäätä nyrkkeilijöiden mestaruusvöitä, joita Jussi on tilannut Pyrylle lahjaksi Yhdysvalloista. Hän tietää, että Pyryn maailmanmestaruus on ihan yhtä todennäköinen kuin kenen tahansa amerikkalaiskaverin. Vyö yllään Pyry voi kokeilla, miltä mestaruus tuntuu. Sitä samaa tavoittelee yhä isäkin.

– Olen joskus miettinyt, mitä isä ja äiti olisivat ajatelleet, jos he olisivat olleet elossa, kun aloin pärjätä nyrkkeilyssä. He olisivat olleet tosi ylpeitä.

– Mutta jos vastustaja tyrmääkin minut ja urani loppuu siihen, se ei saa olla mikään mahdoton pettymys. Tämä matka on ollut niin hyvä. Me kolme olemme menestyneet ja nousseet. 

Siunausta!

Nyrkkeilijän ankara lapsuus: ”Oli epätodennäköistä, että minusta tulisi muuta kuin vanki tai narkkari”

Hienoa lukea, että lapsuuden vaikeudet eivät ole katkeroittaneet ja että oma perhe pitää noin yhtä. Onni on tässä ja läheisissä! Ja useinhan riittää, että on yksikin turvallinen ja tukeva aikuinen, oli se sitten mummi tai joku muu. Kaikkien pitäisi muistaa tämä, etenkin jos lähipiirissä on perheitä, joilla on ongelmia.
Lue kommentti

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Suomalaislaulaja esittää ohjelmassa Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää lauantain livelähetyksessä islantilaislaulaja Björkin vuonna 1995 ilmestyneen kappaleen It's Oh So Quiet. Saaran kappalevalinnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä MTV.

Tunnettu kappale on upea, joskin vaikea. Teknisesti Saara on älyttömän taitava laulaja, mutta kappale on muutenkin yllättävä valinta. Björkin tuotanto henkilöityy vahvasti laulajaan itseensä, joten voi miettiä, miten se taipuu toisen esitykseen. Aallon musikaalimaisuus on myös aika kaukana omaperäisen Björkin tyylistä.

Vaikka Björk on iso nimi, laulajan musiikki myös jakaa vahvasti mielipiteitä. Biisillä ei välttämättä ole helppo kerätä yleisöääniä.

Saara Aallon Facebook-seinän perusteella suurin osa faneista on huolissaan kappalevalinnasta.

”Voi voi... Ei taida engelsmannit tykätä tuosta biisistä. Parempi valinta olisi ollut joku tunnettu diiva, Houston, Adele tai Dion. Tsemppiä kuitenkin”, kuuluu eräs kommentti.

”Nyt kyllä pelottaa.”

”Nyt kyllä pelottaa”, kirjoittaa toinen kommentoija.

Toisaalta osa kommentoijista kehuu kappalevalintaa rohkeaksi ja mielenkiintoiseksi sekä uskoo Saaran mahdollisuuksiin selvitä vaikeastakin biisistä.

Katso Björkin kappaleen musiikkivideo:

Viikon teemana on diivat. Muut kilpailijat esittävät esimerkiksi Mariah Careyn, Adelen, Whitney Houstonin, Aretha Franklinin ja Michael Jacksonin kappaleita. Kaikkien kilpailijoiden kappaleet voi nähdä ITV-kanavan nettisivuilta.

Kisassa on vielä mukana kymmenen osallistujaa.

Toivotaan, että Saara selviää tästäkin haasteesta!

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

Yhä useampi nelikymppinen nainen palaa nuoruutensa heppatytöksi. 

Toimittaja Katja Ståhl on saanut leikkimielisen lähestymiskiellon muutamalta ystävältään. Tai oikeammin kiellon ovat sanelleet ystävien puolisot, jotka kauhuissaan ovat seuranneet vaimossaan riehuvaa heppakuumetta. Sen tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva hevosista höpöttäminen, talleille unohtuminen ja äkilliset rahanmenot, kun 2 500 euron satula on ”vain ollut pakko” hankkia.

– Kyllä, olen kuumeen tartuttaja, tällainen hevostelun Turmiolan Tommi, Katja myöntää.

Viikonloppuna Katja ja 40 000 samanhenkistä hevosiin kallistunutta kohtaa toisensa Horse Show’ssa Helsingin Jäähallissa. Tapahtuman esteratsastuksen maailmancup tuo areenalle maailman esteratsastajien kaksikymmentä huippua.

– He ovat kuumempaa katseltavaa kuin futarit, Katja sanoo.

Tallielämän ihana tittelittömyys

Katja itse on elävä esimerkki ilmiöstä, jossa nelikymppiset, ruuhkavuosistaan selvinneet naiset palaavat nuoruutensa heppatytöiksi. Hänen mukaansa siinä on kyse halusta palata luontoon ja juurilleen – sekä elämän tyhjyydestä. 

– Teiniyden päätteeksi on pyritty cityyn, uralle, kreisibailaamaan ja haluttu tulla nähdyksi. Se kaikki on tarpeellista, mutta jossain vaiheessa siihen väsähtää: tulee fiilis, että tämä on nähty, Katja sanoo.

40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
40 000 heppafania kokoontuu tänä viikonloppuna Helsingin Jäähalliin. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

Hänelle itselleen syy hurahtamiseen löytyi halusta olla tekemisissä luonnon kanssa.

– Hevoset vastasivat siihen tarpeeseen sivistyneesti. Minun ei tarvinnut erakoitua metsiin.

Luonnon lisäksi tallielämässä viehättää tittelittömyys.

– Hevostelijoiden kesken vallitsee mieletön ekumenia. Tallilla lakkaa olemasta kenenkään äiti, alainen tai pomo. 14-vuotiaalla tyttärelläni on 74-vuotias tallikaveri.

Katjan tytöt

Katjallehan ei riittänyt arki-iltaharrastaminen tallilla, vaan lopulta piti sukeltaa syvään päähän – hankkia oma hevonen.

– Halusin kokea kaiken ja saada hevosesta ystävän. Se on vähän kuin hoitokoiran kanssa: ei sitä opi tuntemaan kunnolla, vaikka otus olisi miten kiva, hän perustelee.

Perheeseen tuli Pullukka, nyt 15-vuotias hollantilainen puoliverinen ratsuhevonen. Kun sen ura kilpahevosena Hollannissa oli tullut päätökseen, Pullukka muutti Suomeen downshiftaamaan ja ryhtyi täällä ensisynnyttäjäksi iässä, joka naisen vuosissa vastaa nelikymppistä.

”En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.”

Katja teetti Pullukalla varsan, koska halusi kokea, millaista on tuntea eläin sen ensiminuuteista lähtien. Nykyään hän puhuu hevosistaan samalla äänellä kuin lapsistaan. Siitä, miten Hilppa joutui tekemään bänksit poikaystävänsä Kallen kanssa tai siitä, joutuuko Hilppakin vaihtamaan osoitetta, jos sen kämppäkaveri Raili myydään.

Yhdessä jutussa ladut kuitenkin eroavat: ihmislapsiaan Katja ei ole ilmoittanut mannekiinikilpailuun. Hilpan kyllä.

– En ole pahastunut, kun Hilpasta on puhuttu, että siinä on muuten vetävän näköinen muija.

Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa 20.–23.10.