Niina Backmanilla on 7-,9- ja 13-vuotiaat lapset. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niina Backmanilla on 7-,9- ja 13-vuotiaat lapset. Kuva: Jonna Öhrnberg

Niina Backman, 33, on juontanut 20-vuotissyntymäpäivää juhlivan Radio Novan iltapäivässä vähän yli vuoden. Niina siirtyi iltapäivään aamuohjelmasta.

Niina iloitsee, että uusi työaika on helpompi perhe-elämän ja oman jaksamisen kannalta. Niina on naimisissa Lorenz Backmanin kanssa ja parilla on kolme lasta.

– Alkuun ajattelin, että aamuohjelma sopii minulle, olenhan aamuihminen. Minulle kävi kuitenkin niin, että työ alkoi määrittää liikaa elämää ja olin jatkuvasti väsynyt.

”Lore tuntee minut parhaiten. Minun ei edes tarvitse sanoa mitään, kun Lorelta tulee analyysi.”

Lore on kokenut työuupumuksen ja huomautti Niinalle moneen otteeseen, että olisi hyvä hiljentää tahtia.

– Lore tuntee minut parhaiten. Minun ei edes tarvitse sanoa mitään, kun Lorelta tulee analyysi. Olen työssäni kunnianhimoinen, enkä osaa pistää rajoja itselleni. Onneksi Lore osaa jopa komentaa minua karsimaan työmäärää.

Ymmärrys tuli jälkikäteen

Eniten Niinaa harmitti aamutyössä, että hän tunsi käyvänsä illat säästöliekillä, kun perheellä oli yhteistä aikaa. Hän ymmärsi tilanteen vasta, kun hän aloitti työt iltapäivässä.

– Jälkikäteen esimieheni sanoi, että nyt tiedän, miltä näytät hereillä olevana. Itse olin usvassa ja vasta kun olin päässyt kehästä ulos, tajusin, kuinka väsynyt olin ollut. Tein aamua vuoden ja se riitti minulle. Aamushow'n juontaminen on kestävyyslaji ja minun oli vain myönnettävä, että se ei sopinut minulle.

”Aamushow'n juontaminen on kestävyyslaji ja minun oli vain myönnettävä, että se ei sopinut minulle.”

Tällä hetkellä Niina nauttii freelancer-vuosien jälkeen säännöllisistä työajoista. Perheessä alkaa myös uusi ajanjakso, kun parin nuorinkin lapsi aloittaa koulun.

– Tarhaelämä jää meidän perheen osalta taakse ja esikoinen aloittaa yläasteen. Olemme varautuneet taas Loren kanssa itkemään läpi kevätjuhlien, Niina naurahti tänään Novan 20-vuotisjuhlissa toimituksen tiloissa Kaapelitehtaalla.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.