Nightwishistä erotettu Anette Olzon: "Bändin pojat päättivät puolestani kaiken"

"Olisi mielenkiintoista päästä vaihtamaan kokemuksia Tarja Turusen kanssa", Anette tunnustaa. Kuva Liisa Valonen

Anette Olzon luuli saaneensa unelmapestin Nightwishin laulajana. Kun hänet potkittiin bändistä ulos, pintaan nousi samoja tunteita kuin avioerossa. – Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän.

Viisi vuotta sitten metallibändi Nightwish palkkasi sopraano Tarja Turusen tilalle ruotsalaisen laulaja Anette Olzonin, 42. Viime vuoden lokakuussa yhtyeen nettisivuilla ilmoitettiin, että Anetten työsopimus on päättynyt näkemyserojen vuoksi.

Kohun jälkeen Anette häipyi vähin äänin Ruotsiin. Nyt hän on valmis kertomaan oman versionsa tapahtumista.

– Minulle kävi kuten Tarjallekin. Sain potkut, Anette sanoo.

Irtisanomishetki ei ollut paras mahdollinen. Nightwish oli Imaginaerum-kiertueellaan Yhdysvalloissa, Denverissä, kun Anette sairastui vatsaflunssaan ja joutui tiputukseen sairaalaan. Hetkeä aiemmin Anette oli ilmoittanut bändin johtohahmolle, kosketinsoittaja Tuomas Holopaiselle raskaudestaan.

– Kukaan bändin jäsenistä ei tullut sairaalaan katsomaan minua. Olin ehdottanut, että peruisimme keikkoja, kunnes paranen, mutta pojat eivät suostuneet neuvottelemaan asiasta. Olin vielä toipilaana, kun hollantilainen laulaja Floor Jansen lennätettiin tilalleni.

Anette sanoo käyneensä reilun vuoden aikana läpi samoja tunteita kuin avioerossa. Ensimmäiset viikot kuluivat häkellyksen vallassa, sitten tulivat kiukku ja suru.

– Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän. Pelkäsin tietysti myös, etten pysty elättämään perhettäni.

Anette meni viime kesänä naimisiin muusikkomiehensä Johan Husgafvelin kanssa. Pariskunnalla on 3-vuotias poika Nemo sekä kahdeksan kuukauden ikäinen poika Mio. Edellisestä liitostaan Anettella on 12-vuotias esikoispoika Seth.

Tappouhkauksia ja sairastelua

Anetten alku Nightwishissä ei ollut helppo. Bändin pojat ottivat uuden tulokkaan hyvin vastaan, mutta kriitikot mollasivat hänen ääntään, ja fanit huusivat keikoilla Tarja Turusen nimeä. Etelä-Amerikassa Anette sai jopa tappouhkauksen, jossa hänet uhattiin murhata lapsensa edessä.

– Brasiliassa ja Argentiinassa liikkuminen oli pelottavaa. Ihmiset kiskoivat poskista, repivät hiuksista ja tulivat kaikin tavoin ihoon kiinni. Se oli niin ahdistavaa, että sain välillä paniikkikohtauksia, hän kertoo.

Anette yritti työntää ikävän palautteen taka-alalle, mutta paineet kasvoivat kohtuuttomiksi. Silloinen parisuhde alkoi rakoilla.

– Kiertueella stressasin yksityiselämäni sotkuja mutten viitsinyt purkaa niitä bändiin. Uskon, että jätkät näkivät, että olin hajalla, mutta heiltä en hirveästi tukea saanut.

Helppo tilanne ei ollut Tuomas Holopaisellekaan. Vuoden 2008 kiertueella Nightwish joutui perumaan keikkoja Anetten sairastumisten takia. Jatkuva stressi purkautui flunssakierteinä ja aiheutti laulajalle ääniongelmia.

Anetten mielestä kiertueohjelmat sorvattiin liian tiukoiksi.

– Henkisesti raskainta oli se, että bändin pojat päättivät puolestani kaiken. Minulla ei ollut sananvaltaa. Jos Tuomas keksi, että nyt lähdetään Afrikkaan, niin sitten lähdettiin, Anette kertoo.

Miljoonat miehille

Haasteita Nightwishissä aiheutti Anetten mielestä myös taloudellinen eriarvoisuus. Bändin miesnelikko hallitsee miljoonien eurojen liikevaihtoa yhteisen yhtiön, Scene Nation Oy:n kautta. Anette olisi halunnut firmaan palkolliseksi, mutta joutui perustamaan oman yrityksen, Momma Anka AB:n.

– Keikkapalkkiot ja rojaltit jaettiin kyllä tasan meidän viiden kesken, mutta muut tulot menivät suoraan miesten kassaan. Yrityksen pyörittäminen yksin tuli kalliiksi. Jouduin lainaamaan pojilta rahaa firman perustamiskustannuksiin.

Anette Olzonin yritys teki vuonna 2010 päättyneellä tilikaudella tappiota 72 800 euroa. Samaan aikaan Nightwish-miesten Scene Nation Oy takoi voittoa 351 000 euroa.

Vaikka Anette olisi toivonut toisenlaista loppua bändissä, hän ei ole katkera.

– Minun on tehnyt monta kertaa mieli soittaa Tuomakselle vain siksi, että haluaisin saada asiat päätökseen. Minusta tätä ei ole vielä loppuunkäsitelty.

Omassa elämässään Anette on siirtynyt jo eteenpäin. Hän nauttii tavallisesta perhearjesta Etelä-Ruotsin Helsingborgissa ja valmistelee ensimmäistä sooloalbumiaan.

– Vasta nyt voin sanoa olevani onnellinen. Kurjillakin kokemuksilla on ollut tarkoituksensa. En ole enää se ylitunnollinen tyttö, joka yrittää miellyttää muita ja teeskentelee, että kaikki on aina hyvin.

Lue Me Naisten numerosta 51/52, minkä vuoksi Anette romahti kesken keikan Brasiliassa vuonna 2008. Voit ostaa digilehden täältä.  Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Lue myös:

Nightwish vastaa Anette Olzonin väitteisiin: "Totuuden vääristelyä ja mustamaalausta"

Anette Olzon: "Iso riita puhdisti ilman"

Anette Olzon

Laulaja syntyi 21.6.1971 Ruotsin Katrineholmissa.

Asuu nykyään Helsingborgissa miehensä Johan Husgafvelin sekä lastensa Sethin, 12, Nemon, 3, ja Mion, 8kk, kanssa.

Nightwish-yhtyeen solisti vuosina 2007-2012. Sitä ennen keikkaili rockyhtye Alyson Avenuen kanssa. Erotettiin Nightwishistä 1.10.2012.

Julkaisee sooloalbuminsa Shine helmikuussa 2014.

Harrastaa lenkkeilyä, bloggaamista ja valokuvausta sekä seuraa muotia.

Kommentit (52)
Vierailija

"En oo vittu koskaan niin pelannyt elaissani"  sanoi Holopainen haastattelussa Anetten lahdon johdosto jalkeenpain, joten.... siita voi kuvitella kuka "irtisanoi" kenet.  Oli hirmu paineet vieda kiertua loppuun, etta mahtoikohan olla aika ja paikka "irtisanoa" solisti?

Usein (naisissa) tapaa ihmeellisia "nakemyksia" tapahtumista, jotka olivatkin "vaarin kasityksia" heidan mielesta olleensa taysin oikealla asialla, vtr ex-solisti + husband

 

Vierailija

Onneksi en ole koskaan pitänyt tuon bändin musiikista. Maailmalta löytyy hyvää ja parempaa musaa, josta voi jopa nauttia.

Ben Affleck petti Jennifer Garneria lastenhoitajan kanssa – "Roskaa"

Viihdelehden väite on tähden edustajien mukaan täysin perätön.

Ben Affleckin, 42, ja Jennifer Garnerin, 43, ympärillä kuhisee. Pariskunta ilmoitti tässä kuussa eroavansa, ja ennen sitä asiasta oli jo huhuttu muutaman kuukauden aikana. Benin on väitetty heilastelevan jälleen ex-kihlattunsa Jennifer Lopezin kanssa, ja tuoreimpien juorujen mukaan mies petti vaimoaan pariskunnan lastenhoitajan Christine Ouzounianin, 28, kanssa.

Viihdelehti Us Weeklyn mukaan uusi suhde on siinä pisteessä, että Affleck on muuttamassa yhteen lastenhoitajan kanssa. Näyttelijän edustajat ovat kuitenkin teilanneet huhun. Daily Mailin saaman tiedotteen mukaan "se on roskaa". Väitteillä ei ole edustajien mukaan mitään tosiperää, ja suhdehuhu on pelkkä valhe.

– Tarina on pelkkää roskaa ja täynnä valheita. Tiedotusvälineet eivät saisi piileksiä nimettömien lähteiden takana ja yrittää tuhota perheitä, jotka elävät vaikeita aikoja. Us Weekly päätti satuilla, jotta lehti myisi. Se on häpeällistä ja epätoivoista.

Ehkä suhdeväite ei ole totta, mutta eipä stara–lastenhoitaja-suhteessa mitään uutta olisi. Muistellaan vaikkapa brittinäyttelijä Jude Law'ta, joka petti kihlattuaan Sienna Milleria lastenhoitajansa Daisy Wrightin kanssa vuonna 2005.

Hollywood-tähden uskomaton muodonmuutos: ikääntyi aivan tavalliseksi 63-vuotiaaksi

Liam Neesonin edustajan mukaan tähti voi paremmin kuin koskaan ja hänestä napattu kuva on yksinkertaisesti epäedustava.

Näyttelijä Liam Neesonin, 63, muuttunut ulkonäkö puhuttaa. Mirror ihmettelee, onko Liamista otetussa tuoreessa kuvissa joku muu, Entertainment Online kuvailee muodonmuutoksen olevan sokki ja TMZ toteaa näyttelijän näyttävän sairaalta.

Irlantilais-amerikkalainen näyttelijä tosiaan näyttää erilaiselta kuin vaikkapa vuosi sitten otetussa kuvassa (tämän jutun pääkuva). Hänen harmaantuneet hiuksensa hapsottavat lippalakin alta ja painokin näyttää vähän pudonneen. Tuoreen kuvan näet vaikka täällä.

Näyttelijän edustajat ehtivät jo vahvistaa monelle ulkomaiselle medialle, että kaikki on kunnossa ja Liam voi "paremmin kuin koskaan aiemmin". Hän on muuttanut vuosi sitten ruokavaliotaan, ja sen myötä paino on pudonnut. Heidän mukaansa paparazzikuva on yksinkertaisesti epäedustava.

Ennen Liamia ulkomaiset viihdemediat ovat kauhistelleet muun muassa Renée Zellwegerin ja Uma Thurmanin ulkonäönmuutosta.

Ehkä olisi aika antaa vähän löysää? Vaikka näyttelijät tekevätkin työtä ulkonäöllään, ovat he myös ihmisiä, joita koskevat samat luonnonlait kuin meitä muitakin.

Liam Neeson on näytellyt monessa tunnetussa elokuvassa. Hänen viimeisimpiä leffojaan ovat kolme Taken-toimintapläjäystä. Liam on jo kertonut, ettei häntä tulla näkemään enää neljännessä, vaan luvassa on jotain muuta. Ehkä ulkonäkömuutos johtuukin uudesta roolista?

 

Neljän vuoden avioliitto ohi – julkkiskokki Harri Syrjänen eroaa

Harri Syrjäsen bloggaajavaimo muutti pois maaliskuussa, Seitsemän päivää -lehti kertoo.

Monesta televisio-ohjelmasta tuttu kokki Harri Syrjänen, 46, ja hänen vaimonsa Tuuli Syrjänen, 32, eroavat. Pariskunta jätti avioerohakemuksen Espoon käräjäoikeuteen maaliskuun alussa.

Ensimmäisenä asiasta kertoneen Seitsemän päivää -lehden mukaan Tuuli muutti maaliskuussa muutaman sadan metrin päähän pariskunnan yhteisestä kodista.

Pariskunta meni naimisiin vuonna 2011, ja heillä on kaksi lasta. Harri Syrjänen kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2013, ettei kumpikaan heistä arvosta uraa ja rahaa, vaan perhettä ja hyvää elämää.

– Näemme maailman samalla tavalla: perhe ja hyvä elämä voittavat menestyksen. Ura ja mammona eivät ole kaikki kaikessa. Elämän pitää antaa jotain joka päivä, eikä sitä pidä kuluttaa keräten omaisuutta vain tulevaan, jota ei ehkä ole olemassa. Minua ei kiehdo olla rikkain mies hautausmaalla.

Tuuli on toinen Cloudcuckooland-blogin kirjoittajista.

Kommentit ([comment_count])

Cheekin kappaleella laulanut Yasmine Yamajako: "Puolet kommenteista liittyy ihonväriini"

Cheekin hittikappaleella laulanut Yasmine Yamajako kertoo yrittäneensä pitkään suhtautua rasismiin huumorilla. – Opettelin nauramaan messissä, kun mulle sanottiin teininä, että "en halua tanssia hitaita neekerin kanssa".

Laulaja Yasmine Yamajako, 24, kertoi Facebookissa rasismista, jota hän on saanut kohdata. Cheekin Syypää sun hymyyn -hittikappaleella laulanut ja Helsingin kaupunginteatterin High school musical -näytelmissä esiintynyt laulaja kertoo saaneensa kuulla viisivuotiaasta lähtien elävänsä suomalaisten verorahoilla. Hän on opetellut suhtautumaan kohtaamaansa rasismiin huumorilla, koska ei halua leimautua tosikoksi.

– Opettelin nauramaan messissä, kun mulle sanottiin teininä, että "en halua tanssia hitaita neekerin kanssa".

– En ole koskaan halunnut täyttää stereotypiaa siitä, miten "elän suomalaisten verorahoilla" (jota oon kuullut kuukausittain siitä lähtien, kun oon ollut 5-vuotias). Saatan itseni työuupumukseen käymällä kahta koulua ja tekemällä kahta musikaalia ja hanttihommia, etten vaan tarvitsisi kenenkään apua, hän jatkaa.

Rasismi nousi jälleen ajankohtaiseksi puheenaiheeksi, kun Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen julkaisi viime viikonloppuna monikulttuurisuutta vastustavan Facebook-kirjoituksen. Yasmine kertoo, että Immosen postauksen jälkeen hänestä on tuntunut erilaiselta kävellä kadulla. Yasmine ei voi olla ajattelematta, kuinka moni vastaan kävelevistä ihmisistä on samaa mieltä kansanedustajan kanssa ja ajattelee hänen olevan painajainen, josta on päästävä eroon.

– Se on pikkuisen pelottavaa tehdä levyä maassa, jossa ei ole menestyneitä tummia naisartisteja. Varsinkin, kun kolme vuotta sitten Syypää sun hymyyn -Youtube-videon kommenteista yli 50 %:a liittyi mun ihonväriin, laulaja paljastaa.

– Sellaisen ilmapiirin keskellä eläminen vaikuttaa ihmiseen. Mulla on ollut maailman rakastavimmat vanhemmat ja vanhemmiten myös ihmeellisistä ystävistä koostuva tukiverkko, mutta sen ilmapiirin takia suoristin teininä itku kurkussa hiuksiani niin kauan, että kiharani paloivat, ostin liian vaaleata meikkivoidetta ja laihdutin lakkaamatta, koska inhosin vartalomalliani. Olisin niin toivonut vaan olevani "normaali", ja että ihmiset katsoisivat minua niin kuin muitakin ihmisiä, Yasmine kirjoittaa.

– Toivoin, että että mun ei tarvitsisi edustaa kaikkia maapallon samannäkösiä ihmisiä. Että saisin tehdä virheen ilman, että se liittyisi mun taustaani. Että mun ihonväriä ei automaattisesti liitettäisi laiskuuteen tai raiskaamiseen tai muihin negatiivisiin juttuihin.

Yasmine Yamajakon isä on beniniläis-ranskalainen, äiti suomalainen. Hänen tätinsä on muusikko Laura Voutilainen.

Yasminen Facebook-päivitys on julkinen, ja voit lukea sen kokonaan täällä.

Kommentit ([comment_count])
Kari

Höpö höpö, ei ihonväristä ole kyse vaikka se puheissa/uutisissa jne on ns "näkyvä tunniste", vaan Yasmine nyt asiasokeasti popularisoi faktoja :katso ulkomaan uutisia, mitä esim Ruotsin siirtolais-mix saa aikaan, kranaatteja,poltettuja autoja ja omaisuutta, ampumisia, puukotuksia jne, kun siellä ei edes ,monikulttuuritaustaisetkaan tule keskenäänkään tule toimeen toistensa kanssa (uskonnot, heimovihat jne jne). Ja katsopa kaukomaita, siellä vielä kovempaa ja raaempaa menoa, ja monet euroopankin maat laittavat stoppia massasiirtolaisuudelle (jossa kulkee myös mukana terrorismia,ja hallintahakuisia toimijoita- esim uskontoperäisiä- jne). Itsekin ollut muualla siirtolaisena ja neuvoni: elä kussakin maassa "maan tavoilla" ja harrasta omaa kulttuuriasi kuin esitellen muille, tai omalle porukallesi lähipiirissä, ja no problem. Väittäisin tapaus Immosen ylilyönti-väärinymmärrykseksi (on maailmalla paljon järeänpiä lausumia poliittisestikin esitetty!). Mielestäni muusiikkiväki nyt popularisoi asian paremmin ajattelematta kuin elettäsiin hippiaikaa ja samoin presidentti reakoi hätäiseen tuohon Helsinki-tapahtumaan!