Nightwishistä erotettu Anette Olzon: "Bändin pojat päättivät puolestani kaiken"

"Olisi mielenkiintoista päästä vaihtamaan kokemuksia Tarja Turusen kanssa", Anette tunnustaa. Kuva Liisa Valonen

Anette Olzon luuli saaneensa unelmapestin Nightwishin laulajana. Kun hänet potkittiin bändistä ulos, pintaan nousi samoja tunteita kuin avioerossa. – Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän.

Viisi vuotta sitten metallibändi Nightwish palkkasi sopraano Tarja Turusen tilalle ruotsalaisen laulaja Anette Olzonin, 42. Viime vuoden lokakuussa yhtyeen nettisivuilla ilmoitettiin, että Anetten työsopimus on päättynyt näkemyserojen vuoksi.

Kohun jälkeen Anette häipyi vähin äänin Ruotsiin. Nyt hän on valmis kertomaan oman versionsa tapahtumista.

– Minulle kävi kuten Tarjallekin. Sain potkut, Anette sanoo.

Irtisanomishetki ei ollut paras mahdollinen. Nightwish oli Imaginaerum-kiertueellaan Yhdysvalloissa, Denverissä, kun Anette sairastui vatsaflunssaan ja joutui tiputukseen sairaalaan. Hetkeä aiemmin Anette oli ilmoittanut bändin johtohahmolle, kosketinsoittaja Tuomas Holopaiselle raskaudestaan.

– Kukaan bändin jäsenistä ei tullut sairaalaan katsomaan minua. Olin ehdottanut, että peruisimme keikkoja, kunnes paranen, mutta pojat eivät suostuneet neuvottelemaan asiasta. Olin vielä toipilaana, kun hollantilainen laulaja Floor Jansen lennätettiin tilalleni.

Anette sanoo käyneensä reilun vuoden aikana läpi samoja tunteita kuin avioerossa. Ensimmäiset viikot kuluivat häkellyksen vallassa, sitten tulivat kiukku ja suru.

– Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän. Pelkäsin tietysti myös, etten pysty elättämään perhettäni.

Anette meni viime kesänä naimisiin muusikkomiehensä Johan Husgafvelin kanssa. Pariskunnalla on 3-vuotias poika Nemo sekä kahdeksan kuukauden ikäinen poika Mio. Edellisestä liitostaan Anettella on 12-vuotias esikoispoika Seth.

Tappouhkauksia ja sairastelua

Anetten alku Nightwishissä ei ollut helppo. Bändin pojat ottivat uuden tulokkaan hyvin vastaan, mutta kriitikot mollasivat hänen ääntään, ja fanit huusivat keikoilla Tarja Turusen nimeä. Etelä-Amerikassa Anette sai jopa tappouhkauksen, jossa hänet uhattiin murhata lapsensa edessä.

– Brasiliassa ja Argentiinassa liikkuminen oli pelottavaa. Ihmiset kiskoivat poskista, repivät hiuksista ja tulivat kaikin tavoin ihoon kiinni. Se oli niin ahdistavaa, että sain välillä paniikkikohtauksia, hän kertoo.

Anette yritti työntää ikävän palautteen taka-alalle, mutta paineet kasvoivat kohtuuttomiksi. Silloinen parisuhde alkoi rakoilla.

– Kiertueella stressasin yksityiselämäni sotkuja mutten viitsinyt purkaa niitä bändiin. Uskon, että jätkät näkivät, että olin hajalla, mutta heiltä en hirveästi tukea saanut.

Helppo tilanne ei ollut Tuomas Holopaisellekaan. Vuoden 2008 kiertueella Nightwish joutui perumaan keikkoja Anetten sairastumisten takia. Jatkuva stressi purkautui flunssakierteinä ja aiheutti laulajalle ääniongelmia.

Anetten mielestä kiertueohjelmat sorvattiin liian tiukoiksi.

– Henkisesti raskainta oli se, että bändin pojat päättivät puolestani kaiken. Minulla ei ollut sananvaltaa. Jos Tuomas keksi, että nyt lähdetään Afrikkaan, niin sitten lähdettiin, Anette kertoo.

Miljoonat miehille

Haasteita Nightwishissä aiheutti Anetten mielestä myös taloudellinen eriarvoisuus. Bändin miesnelikko hallitsee miljoonien eurojen liikevaihtoa yhteisen yhtiön, Scene Nation Oy:n kautta. Anette olisi halunnut firmaan palkolliseksi, mutta joutui perustamaan oman yrityksen, Momma Anka AB:n.

– Keikkapalkkiot ja rojaltit jaettiin kyllä tasan meidän viiden kesken, mutta muut tulot menivät suoraan miesten kassaan. Yrityksen pyörittäminen yksin tuli kalliiksi. Jouduin lainaamaan pojilta rahaa firman perustamiskustannuksiin.

Anette Olzonin yritys teki vuonna 2010 päättyneellä tilikaudella tappiota 72 800 euroa. Samaan aikaan Nightwish-miesten Scene Nation Oy takoi voittoa 351 000 euroa.

Vaikka Anette olisi toivonut toisenlaista loppua bändissä, hän ei ole katkera.

– Minun on tehnyt monta kertaa mieli soittaa Tuomakselle vain siksi, että haluaisin saada asiat päätökseen. Minusta tätä ei ole vielä loppuunkäsitelty.

Omassa elämässään Anette on siirtynyt jo eteenpäin. Hän nauttii tavallisesta perhearjesta Etelä-Ruotsin Helsingborgissa ja valmistelee ensimmäistä sooloalbumiaan.

– Vasta nyt voin sanoa olevani onnellinen. Kurjillakin kokemuksilla on ollut tarkoituksensa. En ole enää se ylitunnollinen tyttö, joka yrittää miellyttää muita ja teeskentelee, että kaikki on aina hyvin.

Lue Me Naisten numerosta 51/52, minkä vuoksi Anette romahti kesken keikan Brasiliassa vuonna 2008. Voit ostaa digilehden täältä.  Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Lue myös:

Nightwish vastaa Anette Olzonin väitteisiin: "Totuuden vääristelyä ja mustamaalausta"

Anette Olzon: "Iso riita puhdisti ilman"

Anette Olzon

Laulaja syntyi 21.6.1971 Ruotsin Katrineholmissa.

Asuu nykyään Helsingborgissa miehensä Johan Husgafvelin sekä lastensa Sethin, 12, Nemon, 3, ja Mion, 8kk, kanssa.

Nightwish-yhtyeen solisti vuosina 2007-2012. Sitä ennen keikkaili rockyhtye Alyson Avenuen kanssa. Erotettiin Nightwishistä 1.10.2012.

Julkaisee sooloalbuminsa Shine helmikuussa 2014.

Harrastaa lenkkeilyä, bloggaamista ja valokuvausta sekä seuraa muotia.

Kommentit (52)
Vierailija
Viesti

"En oo vittu koskaan niin pelannyt elaissani"  sanoi Holopainen haastattelussa Anetten lahdon johdosto jalkeenpain, joten.... siita voi kuvitella kuka "irtisanoi" kenet.  Oli hirmu paineet vieda kiertua loppuun, etta mahtoikohan olla aika ja paikka "irtisanoa" solisti?

Usein (naisissa) tapaa ihmeellisia "nakemyksia" tapahtumista, jotka olivatkin "vaarin kasityksia" heidan mielesta olleensa taysin oikealla asialla, vtr ex-solisti + husband

 

Vierailija
Viesti

Anette Olzon ei ollut Nightwishin työntekijä, vaan Nightwishin yhti osti laulupalvelut Anette Olzonin yhtiolta. Tallaiseen kahden yhtion liikesuhteeseen ja sen purkamiseen ei voi soveltaa tyolainsaadantoa. 

Anette otettiin laulajaksi Nightwishiin, vaikka hänellä oli yksi lapsi. Sitten hän sai 2. lapsen, eikä häntä erotettu. Miksi ihmeessä olisi erotettu kolmannen lapsen raskauden vuoksi. Kyllä Anette erotettiin siitä syystä, että hän halusi peruuttaa keikat eikä ottaa Floor Jansenia äitiysloman sijaiseksi.(onpa kummallista, toisinaan saan ja toisinaan en skandinaavisia kirjaimia)

 

Krista Kosonen ja Antti Jokinen vihdoin yhteiskuvassa: "Tänään juhlitaan"

Kätilö-elokuvan kutsuvierasensi-iltaa vietettiin Finlandia-talossa.

Katja Ketun romaaniin perustuvan ja Antti J. Jokisen ohjaaman Kätilö-elokuvan pääosaa näyttelee miehen kihlattu Krista Kosonen. Raskaana oleva Krista synnyttää parin esikoislapsen myöhemmin tänä syksynä.

Pari tapasi kolme vuotta sitten, kun Krista näytteli Antin edellisessä elokuvassa Puhdistus. He eivät ole aiemmin poseeranneet yhteiskuvissa, mutta tekivät sen vihdoin Kätilön kutsuvierasensi-illassa Finlandia-talossa keskiviikkona.

- Upeaa, että  pitkään ja hartaasti työstetty elokuva saa arvoisensa gaalan, eikä mitään tennarit jalassa leffateatterin aulassa-meininkiä, Krista sanoi juhlahumun keskellä.

Katri Niskasen suunnittelema kauniisti laskeutuva, tummanvioletti iltapuku korosti kauniisti näyttelijän pyöristynyttä vauvavatsaa.

- Oli ihanaa antaa naissuunnittelijalle vapaat kädet. Katri osasi tehdä raskaana olevalle sopivan puvun, Krista kiitteli.

Krista työskentelee vielä hetken ennen äitiyslomalle jäämistä. Hän ei kuitenkaan osannut arvioida etukäteen äitiyslomansa pituutta.

- En yhtään tiedä mitä odottaa. Äitiys tuntuu minusta isolta asialta, muttei siihen osaa etukäteen varautua. Tiedän vain sen, etten tiedä mitään. Mutta totta kai haluaisin olla hyvä, turvallinen ja rakastava äiti, Krista sanoi aiemmin Me Naisten haastattelussa. Lue koko haastattelu täältä.

Cheekin kaksosveli Jere Tiihonen uutuuskirjassa: ”Isä opetti, että takaisin lyödään, jos tilanne vaatii”

Jere Tiihonen kertoo Yön sankarit -kirjassa hurjasta nuoruudestaan ja kotoa saamastaan mallista.

Cheekin eli Jare Tiihosen kaksosveli Jere Tiihonen, 33, kertoo tänään ilmestyneessä Yön sankarit – kasvoja punaisen köyden takaa rankasta nuoruudestaan ja työstään portsarina.

Jere kertoo saaneensa miehen mallin isältään, jota hän kuvailee lämpimäksi ja vahvaksi alfaurokseksi. Isä oli Jerelle iso auktoriteetti. Jeren ja Jaren isä kuoli 72-vuotiaana vuonna 2012.

– Tärkeimmät hänen korostamansa arvot olivat ”veljeä ei jätetä” ja "takaisin lyödään, jos tilanne sen vaatii”. Muistan, että iskä opetti meitä lyömään sohvatyynyihin ollessani vasta viisivuotias. Hän yritti sillä tavalla kasvattaa meitä miehiksi, Jere kertoo Teemu Potapoffin kirjoittamassa kirjassa.

Jeren mukaan isän kasvatusmetodit vaikuttivat myös siihen, että veljekset päätyivät tappelemaan kaduille kotikaupungissaan Lahdessa.

– Hän ei ehkä ajatellut loppuun asti sitä, kuinka tilanne muuttuu, kun meistä tulee vanhempia. Lapsena nujutessamme ketään ei sattunut oikeasti. Silloin hän vain naureskeli: ”pojat ovat poikia". Tilanne muuttui, kun olimme aikuisuuden kynnyksellä, mutta homma jatkui samanlaisena. Siinä vaiheessa se ei enää ollutkaan niin hyvä juttu, mutta ei iskä koskaan tuominnut sitä tappelemista.

Jere sanoo kokeneensa lapsuuden "lämpinämä ja turvallisena", vaikka saikin remmistä ja tukkapöllyä, jos ei käyttäytynyt kunnolla.

Halusi tarkkikselle, joutui sairaalahoitoon

Kirjan mukaan Jeren lyhyt pinna ja tappelualttius johtivat huonoon koulumenestykseen ja hän saikin potkut peruskoulusta. Jere pyysi, että pääsisi tarkkailuluokalle, mutta opettajat eivät halunneet häntä sinne aggressiivisen käytöksen takia.

– Sen sijaan minut passitettiin sairaalahoitoon. Siellä tutkittiin, olenko hullu. Vuotta myöhemmin pääsin sorittamaan peruskoulun loppuun kansanopistossa.

"Oman juttunsa" Jere löysi vasta kolmekymppisenä, kun pääsi opiskelemaan urheiluhierojaksi. Hierojan työn ohella Jere on tehnyt portsarin töitä viitisen vuotta. Hän haaveili ovimiehen hommista jo aikaisemminkin, muttei saanut järjestyksenvalvojakorttia nuoruuden hölmöilyjensä takia.

– Onneksi minulla oli apunani konkariportsari, joka takasi viranomaisille, että olen muuttunut mies. Myös itse koin kypsyneeni, joten pelkoa hermojen menettämisestä ei ollut enää samalla tavalla kuin aiemmin.

Teemu Potapoff & Julius Konttinen: Yön sankarit – kasvoja punaisen köyden takaa (Docendo 2015) ilmestyi 2.9.2015. Kirjassa on viidentoista portsarin tarinat.

Anssi Kela tympääntyi ihmisten kylmyyteen: "Minulla on lapsistani jatkuva huoli"

"Jos ihmisten hätä lakkaa koskettamasta meitä, lakkaamme olemasta ihmisiä", muusikko vetoaa.

Muusikko Anssi Kela vetoaa Facebookissa fanejaan auttamaan turvapaikanhakijoita. Henkilökohtaisessa viestissä Kela kirjoittaa avoimesti siitä, miten isyyden myötä hän on herkistynyt ihmisten hädälle.

– Minulla on lapsistani jatkuva huoli ja suurin pelkoni on se, että he joutuisivat liian aikaisin tekemisiin maailman pahuuden kanssa. Pienen lapsen viattomuus toki karisee matkalla aikuisuuteen, mutten kestä ajatusta siitä, että se riistettäisiin arvaamatta. Ehkä enemmän kuin mitään muuta, haluan lasteni olevan turvassa. Tällaiset ajatukset ja tunteet tekevät minusta haavoittuvaisen ihmisten hädälle. Ensimmäisen lapseni syntymän jälkeen minussa tapahtui jotain: äkkiä oli hyvin vaikeaa nähdä kuvia kärsivistä lapsista. Jopa tv:n poliisisarjojen katsomisesta tuli vastenmielistä, jos tarinaan oli kirjoitettu lapseen kohdistunutta väkivaltaa. Aina kun näen kärsivän tai kuolleen pienen ihmisen, niin omat tyttöni välähtävät kivuliaasti mieleen. Tuota kanavaa on vaikea sulkea.

Kahden tyttären isä pyytää tekstin lukevia huomioimaan muiden hädän. Hän muistuttaa, että suomalaiset elävät yhdessä maailman rauhallisimmista ja rikkaimmista maista. Voit lukea koko kirjoituksen Anssi Kelan Facebook-sivuilla.

– Jos ihmisten hätä lakkaa koskettamasta meitä, niin me lakkaamme olemasta ihmisiä, muusikko tiivistää.

Myös juuri levyn julkaissut Iisa on ottanut kantaa pakolaiskriisiin. Hän on pyytänyt fanejaan lykkäämään albumin ostamista ja auttamaan sen sijaan.

– Jos ajattelit juuri sijoittaa 20 euroa uuteen levyyni, ohjaa raha esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun kautta pakolaiskriisin avustustyöhön. Levyllä ei ole yhtä kova kiire.

Jos haluat auttaa, se onnistuu myös Punaisen Ristin tai Unicefin kautta.

Kommentit ([comment_count])
halo
Viesti

Kuulepas, Anssi, kyllä täällä meillä sinun näkökulmastasi väärin ajattelevilla on myös lapsistamme jatkuva huoli ja suuri pelko maailman pahuudesta. Ilmeisesti sinua ei kuitenkaan kosketa sellaisten ihmisten hätä, jotka ovat eri mieltä kanssasi. Heidäthän voi kätevästi lokeroida kylmiksi ihmisiksi ilman moraalista ristiriitaa.

Jussi Vaan
Viesti

Jos Anssi on oikeasti huolissaan lapsista, hänen kannattaisi alkaa vastustamaan sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, joka tekee Suomesta kriisimaiden kaltaisen, jossa lasten ei ole hyvä olla.

Lisäksi hänen kannattaisi säästää roposensa, eikä tuhlata niitä "hyvän"tekeväisyysjärjestöihin. Afrikan historia on osoittanut, ettei satojen miljardienkaan jakaminen vastikkeettomasti kehitysapuna saa aikaan muutosta. Se muutos syntyy kyllä aikanaan vapaan markkinatalouden myötä, kun köyhille saadaan töitä, kuten on nähty Kiinasta. Siksi Anssillekin olisi parempi kuluttaa ne rahat esimerkiksi ulkomailla valmistettuihin tuotteisiin. Vai onko hänen tarkoituksensa oikeasti saada aikaan muutosta, vai pelkästään mainostaa itseään hyväsydämisenä ja epäitsekkäänä ihmisenä?

Jarkko Ruutu paljastuskirjassaan rankoista hetkistä: "Itkin hiljaa vaimoni sylissä"

Jääkiekon lopettaminen oli yksi Jarkko Ruudun vaikeimmista päätöksistä. Tuore elämäkerta paljastaa, miltä lopettaminen kaukaloiden rähinäpojasta todella tuntui.

Kaukaloiden kauhu Jarkko Ruutu, 40, on tunnettu rajuista taklauksistaan ja mittavasta kiekkourastaan NHL:ssä ja SM-liigassa.

Elämäkerrassaan Jarkko Ruutu – jumalainen näytelmä Jarkko avaa, kuinka hänestä tuli huippukiekkoilija, ja kertoo myös vaikeasta päätöksestään lopettaa lähes parikymmentä vuotta kestänyt jääkiekkouransa.

Se kävi viime vuonna. Jarkko mietti, lähtisikö hän pelaamaan Ruotsiin ja Venäjän KHL:ään.

"Jokin puuttui. En halunnut sanoa kyllä", hän kertoo kirjassa.

"Seuraavana aamuna heräsin kummalliseen oloon. Pitkä hiljainen prosessi sisälläni oli viimeinkin kulkenut kaarensa päähän."

Ensimmäisenä Jarkko soitti veljelleen Mikolle ja kertoi, että lopettaa.

"Itkin, kun sanat pääsivät suustani ensimmäisen kerran."

Vaimo Sofia huomasi, että Jarkolla oli kyyneleet silmissä.

"Hän tiesi, mistä on kysymys. Ei sanonut mitään, halasi vain. Itkin hiljaa vaimoni sylissä", hän sanoo kirjassa.

"Koin suurta helpotusta siitä, että tuo sirkus oli viimeinkin ohi, mutta samalla olin sokissa. Se ainoa asia, jolle olin itseni uhrannut viimeistä veripisaraa myöten, oli yhtäkkiä kadonnut ulottuviltani."

Alkamassa uusi työ

Elämäkerrassaan Jarkko paljastaa oman näkökulmansa pahoihin taklauskohuihin ja riitoihin. Esimerkiksi vuonna 2009 Jarkko puri Andrew Petersiä sormeen, mistä napsahti kahden pelin pelikiellon ja kymmenien tuhansien dollarien sakot.

Jarkko on aina ollut siitä ristiriitainen pelaaja, että usein hänen omakin joukkueensa hermostui hänen aggressiiviseen pelityyliinsä. Me Naisille mies myöntääkin olleensa suoranainen kaukaloterroristi.

– Tein asioita, jotka eivät sopineet koodiin. Mikään ei ollut tabu. Pahan pojan maineella tein urani, hän sanoo.

Nyt Jarkolla on alkamassa uusi työ, jossa Jarkko mentoroi nuoria kiekkoilijoita NHL-seura Columbus Blues Jacketsille. Muutosta on luvassa myös perherintamalla: Jarkko on pian kahden lapsen isä, sillä vaimo Sofia, 27, on raskaana. Sofia julkaisi blogissaan kuvia pyöristyneestä mahastaan.

Parin esikoisella, Gretalla, on ikää vuosi ja yhdeksän kuukautta.

– Tekemistä vapaa-ajalle ei ole tarvinnut paljon miettiä. Se on lastenhoitoa, Jarkko naurahtaa Me Naisille.

Tuomas Nyholmin teos Jarkko Ruutu – jumalainen näytelmä (Otava 2015) ilmestyi keskiviikkona 2.9.

Lue Me Naisten numerosta 36/2015 Jarkon koko tarina. Millaista elämä NHL:ssä oli ja minkälaisia kommelluksia kävi, kun hän tapasi vaimonsa Sofian? Lue myös, miten Jarkko ja Greta-tytär viettävät yhdessä aikaa. Lehti ilmestyy 3.9.