"Olisi mielenkiintoista päästä vaihtamaan kokemuksia Tarja Turusen kanssa", Anette tunnustaa. Kuva Liisa Valonen

Anette Olzon luuli saaneensa unelmapestin Nightwishin laulajana. Kun hänet potkittiin bändistä ulos, pintaan nousi samoja tunteita kuin avioerossa. – Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän.

Viisi vuotta sitten metallibändi Nightwish palkkasi sopraano Tarja Turusen tilalle ruotsalaisen laulaja Anette Olzonin, 42. Viime vuoden lokakuussa yhtyeen nettisivuilla ilmoitettiin, että Anetten työsopimus on päättynyt näkemyserojen vuoksi.

Kohun jälkeen Anette häipyi vähin äänin Ruotsiin. Nyt hän on valmis kertomaan oman versionsa tapahtumista.

– Minulle kävi kuten Tarjallekin. Sain potkut, Anette sanoo.

Irtisanomishetki ei ollut paras mahdollinen. Nightwish oli Imaginaerum-kiertueellaan Yhdysvalloissa, Denverissä, kun Anette sairastui vatsaflunssaan ja joutui tiputukseen sairaalaan. Hetkeä aiemmin Anette oli ilmoittanut bändin johtohahmolle, kosketinsoittaja Tuomas Holopaiselle raskaudestaan.

– Kukaan bändin jäsenistä ei tullut sairaalaan katsomaan minua. Olin ehdottanut, että peruisimme keikkoja, kunnes paranen, mutta pojat eivät suostuneet neuvottelemaan asiasta. Olin vielä toipilaana, kun hollantilainen laulaja Floor Jansen lennätettiin tilalleni.

Anette sanoo käyneensä reilun vuoden aikana läpi samoja tunteita kuin avioerossa. Ensimmäiset viikot kuluivat häkellyksen vallassa, sitten tulivat kiukku ja suru.

– Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän. Pelkäsin tietysti myös, etten pysty elättämään perhettäni.

Anette meni viime kesänä naimisiin muusikkomiehensä Johan Husgafvelin kanssa. Pariskunnalla on 3-vuotias poika Nemo sekä kahdeksan kuukauden ikäinen poika Mio. Edellisestä liitostaan Anettella on 12-vuotias esikoispoika Seth.

Tappouhkauksia ja sairastelua

Anetten alku Nightwishissä ei ollut helppo. Bändin pojat ottivat uuden tulokkaan hyvin vastaan, mutta kriitikot mollasivat hänen ääntään, ja fanit huusivat keikoilla Tarja Turusen nimeä. Etelä-Amerikassa Anette sai jopa tappouhkauksen, jossa hänet uhattiin murhata lapsensa edessä.

– Brasiliassa ja Argentiinassa liikkuminen oli pelottavaa. Ihmiset kiskoivat poskista, repivät hiuksista ja tulivat kaikin tavoin ihoon kiinni. Se oli niin ahdistavaa, että sain välillä paniikkikohtauksia, hän kertoo.

Anette yritti työntää ikävän palautteen taka-alalle, mutta paineet kasvoivat kohtuuttomiksi. Silloinen parisuhde alkoi rakoilla.

– Kiertueella stressasin yksityiselämäni sotkuja mutten viitsinyt purkaa niitä bändiin. Uskon, että jätkät näkivät, että olin hajalla, mutta heiltä en hirveästi tukea saanut.

Helppo tilanne ei ollut Tuomas Holopaisellekaan. Vuoden 2008 kiertueella Nightwish joutui perumaan keikkoja Anetten sairastumisten takia. Jatkuva stressi purkautui flunssakierteinä ja aiheutti laulajalle ääniongelmia.

Anetten mielestä kiertueohjelmat sorvattiin liian tiukoiksi.

– Henkisesti raskainta oli se, että bändin pojat päättivät puolestani kaiken. Minulla ei ollut sananvaltaa. Jos Tuomas keksi, että nyt lähdetään Afrikkaan, niin sitten lähdettiin, Anette kertoo.

Miljoonat miehille

Haasteita Nightwishissä aiheutti Anetten mielestä myös taloudellinen eriarvoisuus. Bändin miesnelikko hallitsee miljoonien eurojen liikevaihtoa yhteisen yhtiön, Scene Nation Oy:n kautta. Anette olisi halunnut firmaan palkolliseksi, mutta joutui perustamaan oman yrityksen, Momma Anka AB:n.

– Keikkapalkkiot ja rojaltit jaettiin kyllä tasan meidän viiden kesken, mutta muut tulot menivät suoraan miesten kassaan. Yrityksen pyörittäminen yksin tuli kalliiksi. Jouduin lainaamaan pojilta rahaa firman perustamiskustannuksiin.

Anette Olzonin yritys teki vuonna 2010 päättyneellä tilikaudella tappiota 72 800 euroa. Samaan aikaan Nightwish-miesten Scene Nation Oy takoi voittoa 351 000 euroa.

Vaikka Anette olisi toivonut toisenlaista loppua bändissä, hän ei ole katkera.

– Minun on tehnyt monta kertaa mieli soittaa Tuomakselle vain siksi, että haluaisin saada asiat päätökseen. Minusta tätä ei ole vielä loppuunkäsitelty.

Omassa elämässään Anette on siirtynyt jo eteenpäin. Hän nauttii tavallisesta perhearjesta Etelä-Ruotsin Helsingborgissa ja valmistelee ensimmäistä sooloalbumiaan.

– Vasta nyt voin sanoa olevani onnellinen. Kurjillakin kokemuksilla on ollut tarkoituksensa. En ole enää se ylitunnollinen tyttö, joka yrittää miellyttää muita ja teeskentelee, että kaikki on aina hyvin.

Lue Me Naisten numerosta 51/52, minkä vuoksi Anette romahti kesken keikan Brasiliassa vuonna 2008. Voit ostaa digilehden täältä.  Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Lue myös:

Nightwish vastaa Anette Olzonin väitteisiin: "Totuuden vääristelyä ja mustamaalausta"

Anette Olzon: "Iso riita puhdisti ilman"

Anette Olzon

Laulaja syntyi 21.6.1971 Ruotsin Katrineholmissa.

Asuu nykyään Helsingborgissa miehensä Johan Husgafvelin sekä lastensa Sethin, 12, Nemon, 3, ja Mion, 8kk, kanssa.

Nightwish-yhtyeen solisti vuosina 2007-2012. Sitä ennen keikkaili rockyhtye Alyson Avenuen kanssa. Erotettiin Nightwishistä 1.10.2012.

Julkaisee sooloalbuminsa Shine helmikuussa 2014.

Harrastaa lenkkeilyä, bloggaamista ja valokuvausta sekä seuraa muotia.

Vierailija
Viesti

"En oo vittu koskaan niin pelannyt elaissani"  sanoi Holopainen haastattelussa Anetten lahdon johdosto jalkeenpain, joten.... siita voi kuvitella kuka "irtisanoi" kenet.  Oli hirmu paineet vieda kiertua loppuun, etta mahtoikohan olla aika ja paikka "irtisanoa" solisti?

Usein (naisissa) tapaa ihmeellisia "nakemyksia" tapahtumista, jotka olivatkin "vaarin kasityksia" heidan mielesta olleensa taysin oikealla asialla, vtr ex-solisti + husband

 

Vierailija
Viesti

Anette Olzon ei ollut Nightwishin työntekijä, vaan Nightwishin yhti osti laulupalvelut Anette Olzonin yhtiolta. Tallaiseen kahden yhtion liikesuhteeseen ja sen purkamiseen ei voi soveltaa tyolainsaadantoa. 

Anette otettiin laulajaksi Nightwishiin, vaikka hänellä oli yksi lapsi. Sitten hän sai 2. lapsen, eikä häntä erotettu. Miksi ihmeessä olisi erotettu kolmannen lapsen raskauden vuoksi. Kyllä Anette erotettiin siitä syystä, että hän halusi peruuttaa keikat eikä ottaa Floor Jansenia äitiysloman sijaiseksi.(onpa kummallista, toisinaan saan ja toisinaan en skandinaavisia kirjaimia)

 

Ella Lymi aikoo seurata vanhempiensa Tiina Lymin ja Eero Ahon jalanjälkiä ja pyrkii keväällä Teatterikorkeakouluun. Hän tekee myös musiikkia.

Ella Lymi, 18, julkaisi juuri esikoissinglensä (kuuntele se jutun lopusta), mutta musiikin teon lisäksi hän aikoo seurata myös vanhempiensa jalanjälkiä. Hän pyrkiii keväällä Teatterikorkeakouluun. Ellan vanhemmat ovat näyttelijä Tiina Lymi ja Eero Aho.

– Jos olisin kasvanut perheessä, jossa kaikki on duunareita, niin ehkä mulla ei olis ollut samanlaista paloa tähän. Mutta kummaltakaan – äidiltä tai isältä – ei ole tullut minkääntyyppistä painostusta tai edes kannusta tälle alalle, Ella kertoi Radio Suomipopin haastattelussa. Voit kuunnella haastattelun täältä.

Ella tietää myös alan varjopuolet ja suhtautuu realistisesti mahdollisuuksinsa. Moni joutuu pyrkimään TeaKiin monta kertaa ennen kuin pääsee sisään.

– Olen valmistautunut, etten varmaan ihan heittämällä mene sisään. Oon vielä niin nuori, että pitää ehkä vielä kasvaakin.

Eero Aho, Tiina Lymi ja Ella Aho Juoksuhaudantie-elokuvan kuvauksissa vuonna 2004. Ella näytteli elokuvassa vanhempiensa roolihahmojen tytärtä. Tiina ja Eero erosivat vuonna 2006. Kuva: Sanoma-arkisto
Eero Aho, Tiina Lymi ja Ella Aho Juoksuhaudantie-elokuvan kuvauksissa vuonna 2004. Ella näytteli elokuvassa vanhempiensa roolihahmojen tytärtä. Tiina ja Eero erosivat vuonna 2006. Kuva: Sanoma-arkisto

Ellan mukaan äiti ei ole ollut tyrkyttämässä neuvoja.

– Hän ei ehkä halua antaa ohjeita, ja mä en ehkä halua saada niitä. Olemme molemmat aika tulisieluisia, ja senkin takia ollaan joskus otettu yhtään. Mutta siitäkin on selvitty.

Töitä äiti ja tytär pääsivät tekemään Äkkilähtö-elokuvassa, joka on Tiinan esikoisohjaus. Ellan esikoissingle Mulle käy on leffan tunnuskappale.

– Leffaan tarvittiin biisi ja nuoren naisen ääni. Ellalla oli jo levytyssopimus, ja hän on lahjakas laulaja, Tiina kertoi Me Naisten uusimmassa numerossa.

Kuuntele Mulle käy -biisi:

Viihdetaiteilija iloitsee, että saa jakaa elämänsä uuden kumppanin kanssa.

Viihdetaiteilija Pirkko Mannola, 77, on rakastunut nainen.

Hänen elämänsä sai yllättäen uuden suunnan, kun pitkäaikainen perhetuttavuus jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin, 80, kanssa muuttui rakkaudeksi. Ystävykset löysivät toisistaan kumppanit leskiksi jäämisen jälkeen.

– En suoraan sanoen olisi ikinä uskonut, että tässä iässä voi vielä löytää uuden rakkauden, hyväntuulinen Pirkko kertoi saapuessaan torstaina Akoya-gallerian viisivuotisjuhlanäyttelyn avajaisiin Helsingissä.

Vuoden 1958 Miss Suomi, näyttelijä ja laulaja jäi leskeksi vuonna 2009 kun hänen puolisonsa, näyttelijä-ohjaaja Åke Lindman menehtyi pitkälliseen sairauteen. Pariskunta oli yhdessä 40 vuotta. Pirkko on sittemmin tehnyt surutyötään rauhassa ja puhunut julkisuudessa avoimesti suuresta surustaan ja kaipuustaan.

Nyt Pirkon ja Göranin elämään tuovat iloa yhdessäolo sekä molempien lapsenlapset: Pirkon Heidi-tyttären tytär Ia sekä Göranin Alexander- ja Nicolas-poikien yhteensä kuusi lasta.

– Ihanaa, että on löytynyt rinnalle ihminen, jonka kanssa voi jakaa iloja ja suruja. Onhan se onnellista, Pirkko hymyili.

– Tänään juhlitaan tyttöporukalla, näyttelijä Sinikka Sokan ja meikkitaiteilija Raili Hulkkosen kanssa iltaa viettänyt Pirkko naurahti.

Supernaiset kiertueella

Pirkko esiintyy parhaillaan kymmenessä konsertissa Supernaiset-kokoonpanolla, johon kuuluvat myös Vieno Kekkonen ja Marjatta Leppänen. Konsertteja on muun muassa Helsingin Savoy-teatterissa ja Järvenpää-talossa.

– Luukutamme täysillä Supernaisia, mutta välillä pitää levätä. Ei tässä enää olla mitään kaksikymppisiä, ja keikkamatkat ovat usein pitkiä, Pirkko nauroi.

Pirkko sai vuonna 2013 sydänkohtauksen, jonka seurauksena hänelle tehtiin pallolaajennus. Kunnossa pysymistä edesauttaa aktiivinen elämä, kuten lenkkeily ja vuosia jatkunut joogaharrastus.

– Mäyräkoirani Vili pitää minut liikkeellä myös, Pirkko virnisti.

Alle seitenkymp...
Viesti

Onnea Pirkolle, joka ei ole ryvettynyt skandaalijutuissa.

Että rakastuminen ei ole iästä kiinni. Tunnen yli kandeksankymppisiäkin rakastuneita...

F1-kuljettaja Valtteri Bottas ja uimari Emilia Pikkarainen ovat saaneet alkuvuoden olla yhdessä. Se on etäsuhteessa harvinaista.

F1-kuljettaja Valtteri Bottas, 26, ja uimari Emilia Pikkarainen, 23, viettävät nyt ystävänpäivänä kihlauksensa ensimmäistä vuosipäivää. Pariskunta elää etäsuhteessa, sillä Monacossa asuva Valtteri ja Suomessa treenaava Emilia luovat intohimoisesti urheilu-uriaan.

– Kyllähän toista kaipaa aina, mutta sitten on kaksin verroin kivempaa, kun taas tavataan, Emilia jutteli Valtterin vierellä torstai-iltana Akoya-gallerian viisivuotisjuhlanäyttelyn avajaisissa Helsingissä.

Kun pariskunta näkee toisiaan tauon jälkeen, he pyrkivät ottamaan kaiken irti yhteisestä ajasta.

– Valtteri on herrasmies. Hän huomioi minua pienin elein, kuten ostamalla kukkia. Parasta hänessä on suojelevuus, Emilia hehkutti rakastaan.

Pari on ehtinyt viettää alkuvuodesta harvinaisen pitkän pätkän rauhassa kahdestaan ennen kisakiireiden alkua.

"Osaamme tsempata toisiamme ja ymmärrämme jo puolesta sanasta, mitä toinen tarkoittaa."

– Perusarkemme pyörii treenaamisen ympärillä. Vapaapäivinä teemme tavallisia asioita. Käymme hyvissä paikoissa syömässä, näemme perhettä ja kavereita, Emilia kertoi.

Emilia myöntää, että kahden huippu-urheilijan toisilleen antama tuki on elintärkeää.

– Osaamme tsempata toisiamme ja ymmärrämme jo puolesta sanasta, mitä toinen tarkoittaa.

Ero edessä

Valtteri matkustaa ensi viikolla Isoon-Britanniaan ja alkaa valmistautua täysillä 20. maaliskuuta Australian Melbournessa alkavaan F1-kauteen. Emilia puolestaan harjoittelee elokuun 5. päivä alkaviin Rio de Janeiron kesäolympialaisiin. Emilian vierailut F1-kisoissa miehensä tukena jäävätkin tänä vuonna vähemmälle.

– Loppuvuodesta ehkä ehdin mukaan varikolle, hän suunnitteli.

Pari tapasi toisensa Arto Nybergin keskusteluohjelman kuvauksissa viisi vuotta sitten. Urheilu-uran vuoksi hääsuunnitelmat on siirretty myöhemmäksi tulevaisuuteen.

– Emme ole ehtineet puhua kokoa hääasiasta viime aikoina. Hiljaa hyvä tulee, Emilia totesi.

Uinnin ohella Emilia on innostunut ratsastuksesta, ja hänellä on oma hevonen nimeltään Grando. Lapsista pari ei vielä haaveile.

– Pitää mennä uinnin ehdoilla, ja Valtteri kyllä ymmärtää sen. Olemme vielä nuoria ja urheilemme täysillä.

Jenkkiräppäri Kanye West julkaisee tänään torstaina sekä vaatemalliston että uuden levyn. Luvassa on valtavat bileet New Yorkissa. Illan tähtikään ei ole päässyt helpolla.

Kanye Westin Twitter-tili on viime päivinä täyttynyt juhliin liittyvistä yksityiskohdista. Kanye sovittaa hansikkaita. Kanye käy tsekkaamassa bilepaikan. Tästä materiaalista rakennetaan fanituotteiden myyntipiste. Nyt tarvitaan lisää ompelijoita! Kutsutaan mukaan joitain mielettömiä ammattipainijoita!

Juhlissa julkistetaan Kanye Westin ja Adidaksen yhteistyönä syntynyt vaatemallisto sekä miehen seitsemäs soololevy. Kukaan ei oikein tiedä, mitä odottaa illalta, sen verran arvaamaton tyyppi Kanye on. Pelkästä konsertista tuskin on kyse. Fanit odottavat ainakin Kanyelta ainakin kantaaottavaa, improvisoitua monologia, jollainen nähtiin viimeksi vuoden 2015 MTV Video Music Awards -gaalassa. Julkkaribileitä voi seurata suorana lähetyksenä verkossa sekä elokuvateattereissa ympäri maailmaa. Suomessa lähetys alkaa Helsingissä Tennispalatsin kolmossalissa klo 23.15.   

Järjestelyt ovat vaatineet illan päätähden huomion aivan viime hetkiin saakka. Stressi alkaa myös näkyä. Eilen hän kielsi Twitterissä ketään kysymästä häneltä enää mitään ennen ensi viikon maanantaita.

Katso illan bileet verkossa täältä.