Nightwishistä erotettu Anette Olzon: "Bändin pojat päättivät puolestani kaiken"

"Olisi mielenkiintoista päästä vaihtamaan kokemuksia Tarja Turusen kanssa", Anette tunnustaa. Kuva Liisa Valonen

Anette Olzon luuli saaneensa unelmapestin Nightwishin laulajana. Kun hänet potkittiin bändistä ulos, pintaan nousi samoja tunteita kuin avioerossa. – Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän.

Viisi vuotta sitten metallibändi Nightwish palkkasi sopraano Tarja Turusen tilalle ruotsalaisen laulaja Anette Olzonin, 42. Viime vuoden lokakuussa yhtyeen nettisivuilla ilmoitettiin, että Anetten työsopimus on päättynyt näkemyserojen vuoksi.

Kohun jälkeen Anette häipyi vähin äänin Ruotsiin. Nyt hän on valmis kertomaan oman versionsa tapahtumista.

– Minulle kävi kuten Tarjallekin. Sain potkut, Anette sanoo.

Irtisanomishetki ei ollut paras mahdollinen. Nightwish oli Imaginaerum-kiertueellaan Yhdysvalloissa, Denverissä, kun Anette sairastui vatsaflunssaan ja joutui tiputukseen sairaalaan. Hetkeä aiemmin Anette oli ilmoittanut bändin johtohahmolle, kosketinsoittaja Tuomas Holopaiselle raskaudestaan.

– Kukaan bändin jäsenistä ei tullut sairaalaan katsomaan minua. Olin ehdottanut, että peruisimme keikkoja, kunnes paranen, mutta pojat eivät suostuneet neuvottelemaan asiasta. Olin vielä toipilaana, kun hollantilainen laulaja Floor Jansen lennätettiin tilalleni.

Anette sanoo käyneensä reilun vuoden aikana läpi samoja tunteita kuin avioerossa. Ensimmäiset viikot kuluivat häkellyksen vallassa, sitten tulivat kiukku ja suru.

– Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän. Pelkäsin tietysti myös, etten pysty elättämään perhettäni.

Anette meni viime kesänä naimisiin muusikkomiehensä Johan Husgafvelin kanssa. Pariskunnalla on 3-vuotias poika Nemo sekä kahdeksan kuukauden ikäinen poika Mio. Edellisestä liitostaan Anettella on 12-vuotias esikoispoika Seth.

Tappouhkauksia ja sairastelua

Anetten alku Nightwishissä ei ollut helppo. Bändin pojat ottivat uuden tulokkaan hyvin vastaan, mutta kriitikot mollasivat hänen ääntään, ja fanit huusivat keikoilla Tarja Turusen nimeä. Etelä-Amerikassa Anette sai jopa tappouhkauksen, jossa hänet uhattiin murhata lapsensa edessä.

– Brasiliassa ja Argentiinassa liikkuminen oli pelottavaa. Ihmiset kiskoivat poskista, repivät hiuksista ja tulivat kaikin tavoin ihoon kiinni. Se oli niin ahdistavaa, että sain välillä paniikkikohtauksia, hän kertoo.

Anette yritti työntää ikävän palautteen taka-alalle, mutta paineet kasvoivat kohtuuttomiksi. Silloinen parisuhde alkoi rakoilla.

– Kiertueella stressasin yksityiselämäni sotkuja mutten viitsinyt purkaa niitä bändiin. Uskon, että jätkät näkivät, että olin hajalla, mutta heiltä en hirveästi tukea saanut.

Helppo tilanne ei ollut Tuomas Holopaisellekaan. Vuoden 2008 kiertueella Nightwish joutui perumaan keikkoja Anetten sairastumisten takia. Jatkuva stressi purkautui flunssakierteinä ja aiheutti laulajalle ääniongelmia.

Anetten mielestä kiertueohjelmat sorvattiin liian tiukoiksi.

– Henkisesti raskainta oli se, että bändin pojat päättivät puolestani kaiken. Minulla ei ollut sananvaltaa. Jos Tuomas keksi, että nyt lähdetään Afrikkaan, niin sitten lähdettiin, Anette kertoo.

Miljoonat miehille

Haasteita Nightwishissä aiheutti Anetten mielestä myös taloudellinen eriarvoisuus. Bändin miesnelikko hallitsee miljoonien eurojen liikevaihtoa yhteisen yhtiön, Scene Nation Oy:n kautta. Anette olisi halunnut firmaan palkolliseksi, mutta joutui perustamaan oman yrityksen, Momma Anka AB:n.

– Keikkapalkkiot ja rojaltit jaettiin kyllä tasan meidän viiden kesken, mutta muut tulot menivät suoraan miesten kassaan. Yrityksen pyörittäminen yksin tuli kalliiksi. Jouduin lainaamaan pojilta rahaa firman perustamiskustannuksiin.

Anette Olzonin yritys teki vuonna 2010 päättyneellä tilikaudella tappiota 72 800 euroa. Samaan aikaan Nightwish-miesten Scene Nation Oy takoi voittoa 351 000 euroa.

Vaikka Anette olisi toivonut toisenlaista loppua bändissä, hän ei ole katkera.

– Minun on tehnyt monta kertaa mieli soittaa Tuomakselle vain siksi, että haluaisin saada asiat päätökseen. Minusta tätä ei ole vielä loppuunkäsitelty.

Omassa elämässään Anette on siirtynyt jo eteenpäin. Hän nauttii tavallisesta perhearjesta Etelä-Ruotsin Helsingborgissa ja valmistelee ensimmäistä sooloalbumiaan.

– Vasta nyt voin sanoa olevani onnellinen. Kurjillakin kokemuksilla on ollut tarkoituksensa. En ole enää se ylitunnollinen tyttö, joka yrittää miellyttää muita ja teeskentelee, että kaikki on aina hyvin.

Lue Me Naisten numerosta 51/52, minkä vuoksi Anette romahti kesken keikan Brasiliassa vuonna 2008. Voit ostaa digilehden täältä.  Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Lue myös:

Nightwish vastaa Anette Olzonin väitteisiin: "Totuuden vääristelyä ja mustamaalausta"

Anette Olzon: "Iso riita puhdisti ilman"

Anette Olzon

Laulaja syntyi 21.6.1971 Ruotsin Katrineholmissa.

Asuu nykyään Helsingborgissa miehensä Johan Husgafvelin sekä lastensa Sethin, 12, Nemon, 3, ja Mion, 8kk, kanssa.

Nightwish-yhtyeen solisti vuosina 2007-2012. Sitä ennen keikkaili rockyhtye Alyson Avenuen kanssa. Erotettiin Nightwishistä 1.10.2012.

Julkaisee sooloalbuminsa Shine helmikuussa 2014.

Harrastaa lenkkeilyä, bloggaamista ja valokuvausta sekä seuraa muotia.

Kommentit (52)
Vierailija
Viesti

"En oo vittu koskaan niin pelannyt elaissani"  sanoi Holopainen haastattelussa Anetten lahdon johdosto jalkeenpain, joten.... siita voi kuvitella kuka "irtisanoi" kenet.  Oli hirmu paineet vieda kiertua loppuun, etta mahtoikohan olla aika ja paikka "irtisanoa" solisti?

Usein (naisissa) tapaa ihmeellisia "nakemyksia" tapahtumista, jotka olivatkin "vaarin kasityksia" heidan mielesta olleensa taysin oikealla asialla, vtr ex-solisti + husband

 

Vierailija
Viesti

Anette Olzon ei ollut Nightwishin työntekijä, vaan Nightwishin yhti osti laulupalvelut Anette Olzonin yhtiolta. Tallaiseen kahden yhtion liikesuhteeseen ja sen purkamiseen ei voi soveltaa tyolainsaadantoa. 

Anette otettiin laulajaksi Nightwishiin, vaikka hänellä oli yksi lapsi. Sitten hän sai 2. lapsen, eikä häntä erotettu. Miksi ihmeessä olisi erotettu kolmannen lapsen raskauden vuoksi. Kyllä Anette erotettiin siitä syystä, että hän halusi peruuttaa keikat eikä ottaa Floor Jansenia äitiysloman sijaiseksi.(onpa kummallista, toisinaan saan ja toisinaan en skandinaavisia kirjaimia)

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Jussi Vatanen: ”En halua herätä kuusikymppisenä siihen, että olen tavoitellut vääriä asioita"

Downshiftaajat-näyttelijä on pohtinut viime aikoina sitä, mikä elämässä on tärkeää ja oleellista.

Näyttelijä Jussi Vatasella on ollut äskettäin eniten vapaata pitkään aikaan.

– Olin kuukauden ”kesälomalla”, koska en kesällä kerinnyt lomailla. Tosin olen tehnyt koko ajan teatterikeikkoja Stella Polaris -ryhmässä. Seuraavaksi lähdemme Tukholmaan parille keikalle. Maaliskuussa alkaa sketsiohjelma Saturday Night Live, jossa olen mukana, Jussi luetteli Downshiftaajat-sarjan kutsuvierasensi-illassa keskiviikkona.

Hän esittää sarjassa yhtä päähenkilöistä, eli Iina Kuustosen aviomiestä. Näyttelijä ei ole itse kokeillut downshiftaamista – vielä.

– Suhtaudun työhöni niin kunnianhimoisesti, että teen sitä täysillä. Haluan koko ajan tehdä isommin ja enemmän. Ei ole tullut tarvetta viheltää peliä poikki ja miettiä omaa elintasoaan, Jussi mietti.

Välillä on hyvä pysähtyä. Jussi onkin viime aikoina pohtinut arvojaan ja sitä, mikä elämässä on tärkeää ja oleellista.

– En halua herätä kuusikymppisenä siihen, että olen tavoitellut vääriä asioita. Jos vaikka tajuankin, että olisin halunnut aina puutarhuriksi enkä näyttelijäksi. Toistaiseksi ei ole alanvaihtoa suunnitteilla, hän jatkoi.

10-osainen draamasarja Downshiftaajat keskiviikkona Elisa Viihde -palvelussa. Jussi Vatasen lisäksi sarjassa näyttelevät Iina Kuustonen, Mikko Leppilampi, Niina Lahtinen ja Anna-Leena Härkönen.

Kommentit (1)
Jukkka
Viesti

Olen kohta kuusikymppinen, eikä elämäni ole kummoista, mutten koe sen menneen hukkaan kun olen elänyt sen yhteydessä universumin Luojaan ja Vapahtajaani. Kun elämä ja valinnat suuntautuvat kohti ikuisuutta ja Jumalan tuntemista niin on vain  tunne, että Jumalan armo riittää ja Hän on palkitseva pienetkin uskollisuudessa ja ihmisten silmiltä salassa tehdyt teot ja valinnat. Ylistetty olkoon Hänen nimensä! 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tähän näyttelijä Iina Kuustonen käyttää kaikki rahansa

Näyttelijä Iina Kuustosella on lista valmiina seuraavista kohteista.

Näyttelijä Iina Kuustonen nähdään uudessa Downshiftaajat-sarjassa. Hän on yksi Elisa Viihteellä nähtävän sarjan neljästä päätähdestä.

– Olen iloinen, että pääsin mukaan tekemään tätä sarjaa. Se on rohkea ja erilainen aina kuvaustyylistä lähtien. Sarja on kuvattu käsivaralla ja dokumentaarisella meiningillä, Iina jutteli sarjan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Maxim-elokuvateatterissa.

Harvinaiset, jopa 10 minuutin otot ovat olleet haastavia myös näyttelijöille.

– En halunnut olla se, joka mokaa sen vikan replan, koska sitä eivät muut olisi katsoneet hyvällä, hän nauroi.

Iina on kokeillut downshiftaamista myös omassa elämässään vähentämällä työntekoa ja kuluttamista. Tällä hetkellä hän kuvaa Syke-sairaalasarjan uusia jaksoja kevääseen saakka. Vapaa-aikanaan hän joogaa ja ottaa kutimet esiin. Lempiharrastuksen parissa ystäville ja kollegoille syntyy esimerkiksi villasukkia.

Hän pohtii vielä, viettääkö jouluna pidettävän kuvaustauon Suomessa vai karkaako kaukomaille. Hän laskee olleensa puolet elämänsä jouluista ulkomailla.

– Käytän kaikki rahani matkustamiseen. Minulla on pitkä lista maista, joissa haluan käydä. Haluaisin matkustaa maailman ympäri. Itse asiassa en muuta haluaisi tehdäkään, hän haaveili.

Perhe oli tulossa ensi-iltaan kannustamaan Iinaa.

– Pyydän aina siskoni Minkan kaikkiin ennakkokatseluihin mukaan, koska hän nauraa takuuvarmasti ja kovaa. Perheeni on aina puolellani, tapahtui mitä vain.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällainen on Finlandia-voittaja Laura Lindstedt

Kirjailija Laura Lindstedt kirjoitti kahdeksan vuotta Oneiron-romaaniaan, joka palkittiin tänään Finlandialla. Haastattelimme häntä lokakuussa.

Uskokaa pois, kuolemasta ja kuolemisesta voi kirjoittaa vetävän, omaperäisen ja hauskan 400-sivuisen romaanin. Se tosin vaatii aikaa, hermoja ja älyä enemmän kuin monella on. Lisäksi tarvitaan ymmärtäväinen puoliso.

Nämä kaikki kirjailija Laura Lindstedtillä, 39 on. Hänen tuore Oneiron-romaaninsa on tämän syksyn tapaus.

Lauran järkälemäisessä kirjassa seurataan seitsemän naisen hortoilua kuolemanjälkeisessä välitilassa. Välillä kelataan takaisin naisten elämiin ja kuolemaa edeltäviin tapahtumiin. Lukija saa juosta itseään näännyttävän performanssitaiteilijan mukana lenkkiä New Yorkissa, naukkailla paukkuja moskovalaisen pääkirjanpitäjän asunnossa ja haaveilla mallinurasta köyhän senegalilaistytön kanssa. Sinne tänne tarinaan on ripoteltu taidekritiikkiä ja yhteiskunta-analyysiä.

Voi kuulostaa sekavalta, mutta on kaikkea muuta.

Tärkeä elämänkumppani

Kun Oneironin laskee käsistään, ei yhtään ihmettele, että Lauralta meni toisen romaaninsa kirjoittamiseen kahdeksan vuotta. Samaan aikaan hän myös teki ranskankielistä väitöskirjaansa kommunikaation ongelmista. Jossain vaiheessa kirjallisuus vei voiton ja Laura päätti keskittyä ainoastaan romaaniinsa.

Laura paneutui kunkin romaanihenkilönsä elämään perin pohjin, teki loputtomasti tutkimustyötä ja jopa matkusti osaan niistä paikoista, joihin sijoitti romaanihenkilöidensä elämät.

Kaikilla taustoitusreissuilla mukana matkusti Lauran elämänkumppani Martti-Tapio Kuuskoski.

– Hyvin tärkeä osa kirjoittamistani on se, että pystyn keskustelemaan työstäni kumppanini kanssa. Martti-Tapio on ollut minulle tärkein kanssakulkija. Hän todella ymmärtää, mitä teen ja on valmis loputtomasti keskustelemaan kanssani ongelmista, Laura kertoo puolisostaan. He tapasivat 1990-luvun lopussa yliopistolla, kun mies opetti elokuvatutkimusta kurssilla, jolle Laura osallistui.

Kunnianhimoa riittää

Lauran esikoiskirja Sakset ilmestyi vuonna 2007 ja valittiin heti Finlandia-ehdokkaaksi. Romaani kertoo yksinäisen naisen vaikeasta kasvusta kiinalaisen adoptiotyttären äidiksi. Lauran hämmästykseksi haastatteluissa kyseltiin adoptiosta, vaikka hänellä ei ole aiheesta omaa kokemusta.

– Proosan kohdalla puhutaan aina vain sisällöistä ja juonesta. Olisi hienoa, jos tajuttaisiin, että tärkeitä ovat myös keinot, joilla tarinoita kerrotaan.

Toiseen romaaniinsa Laura halusi yhden kertojan sijaan monta naista.

– Halusin kertojaksi naiskuoron, jossa kaikilla on oma ääni. Aluksi heitä oli yhdeksän, mutta onneksi tajusin, että seitsemän riittää, Laura kertoo nauraen.

Kunnianhimoiselle Lauralle pelkkä naisten elämäntarinoiden kertominen ei riittänyt.

– Yritin löytää jokaiselle oikean kerronnan tavan. Lähtöajatuksena oli, että kirja kestää hyvin monenlaisia kerronnan muotoja ilman, että ne tuntuvat tuputetuilta.

Maan pinnalle

Tutkijan ja kirjailijan töidensä lisäksi Laura on aktiivinen poikkitaiteellisessa ryhmittymässä, joka valmistelee sinfonista revyytä Susikoira Roin tarinan ympärille ja yksi Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran perustajajäsenistä.

Onneksi akateemiseen Lindstedt-Kuuskosken perheeseen kuuluu yksi jäsen, joka palauttaa muut kaksi nopeasti korkeakirjallisista sfääreistä maanpinnalle. Kaksivuotias amerikankääpiöterrieri Bouboulino on Lauran silmäterä ja suurin onnen aihe. Laura halusi koiraa niin palavasti, että kävi läpi pari vuotta kestäneet ja tuhansia euroa maksaneet siedätyshoidot.

– Koiraa ei kiinnosta paskaakaan kirjoittamiseni tai se, paljonko kirjani on myynyt. Työkseen istuvan ihmisen koira palauttaa nopeasti perusasioiden äärelle, Laura sanoo.

Hän kuvailee kreikkalaisen itsenäisyystaistelijan mukaan nimettyä lemmikkiään leikkisäksi ja riehakkaaksi persoonaksi, jolla on hyvin kommunikoivat kasvot.

– Osan eläimen viesteistä ymmärtää, niin pitkälle inhimillistynyt koira kulttuurissamme on. Osa koiran tarpeista taas on ihan erilaisia kuin ihmisen ja koira ajattelee eri tavalla kuin ihminen. Mutta kun näkee, että koira iloitsee, se riemu todella tarttuu.

Erämaan kutsu

Hyvällä tavalla maanpinnalle palautuu myös Lapissa. Laura ja Martti-Tapio tekivät ensimmäinen vaelluksensa viime vuonna ja hurahtivat heti eräelämään.

– Vaeltaessa pitää funtsia, mihin jalkansa asettaa, jottei kompastu juurakkoon. Silloin tuntee olevansa perusasioiden äärellä ja omien voimavarojensakin kanssa tekemisissä, mutta aika turvallisessa mittakaavassa. Se ei ole mitään extremeä, Laura miettii.

Erämaassa aikakäsitys muuttuu.

– On mahtava tunne, kun selässä on kaikki, mitä seuraavan viikon aikana tarvitsee. On tietty määrä ruokaa ja sen täytyy riittää: en voi käydä nopeasti Siwassa vielä viimeiseksi illalla.

– Usein elämä on hektistä suorittamista. Kun alkaa autiotuvalla lämmittää trangialla ruokaa, niin se vie sen ajan kun vie. Hienointa on, ettei voi hötkyillä minnekään.

Hautajaisia ja yllätyshäät

Kun Lauran kahdeksan vuoden urakka päättyi elokuussa kirjan ilmestymiseen, hän järjesti ikimuistoisen julkistamisjuhlan.

Ensin ohjelmassa oli seitsemät hautajaiset, olihan romaanissa seurattu seitsemän naisen vaiherikasta matkaa tuonpuoleiseen.

Martti-Tapion suunnittelemassa dramaturgiassa luettiin näyte kunkin naisen tarinasta ja kuunneltiin tämän elämään sopivaa musiikkia. Lopuksi kutakin henkilöä symboloiva kynttilä puhallettiin sammuksiin.

Todellisen yllätyksen vuoro oli, kun muistotilaisuudet oli vietetty.

Kiitospuheen lopussa vaaleaan harsomaiseen iltapukuun sonnustautunut Laura ja Martti-Tapio paljastivat menneensä edellisenä päivänä naimisiin. Lauran iltapuku olikin hääpuku, jonka Martti-Tapio oli ostanut hänelle vuosia aiemmin alennusmyynnistä.

Sopivaa hetkeä puvun käyttämiseen ei ollut tullut.

– Nyt ajattelimme, että jos on seitsemät hautajaiset, niin yhdet häätkin voisimme viettää. En julkaise hirveän usein, joten isoja juhlia ei joka vuosi ole luvassa, Laura kertoo.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2015.

Laura Lindstedt
  • Kirjailija on syntynyt 1.5.1976 Kajaanissa.
  • Esikoisteos Sakset (2007) oli Finlandia-ehdokas.
  • Filosofian maisteri kirjallisuustieteestä valmistelee väitöskirjaa kommunikaation ongelmista.
  • Asuu Helsingissä aviomiehensä Martti-Tapio Kuuskosken ja Bouboulino-koiran kanssa.
Kommentit (2)
Vierailija
Viesti

Onnea kirjailijalle. Kahdeksan vuoden kirjoittamisen jälkeen tuli voitto. Tietysti väitöskirjakin söi ajasta osansa. Odotan innolla saavani lukea kirjan.

Vierailija
Viesti

Onnea kirjailijalle. Kahdeksan vuoden kirjoittamisen jälkeen tuli voitto. Tietysti väitöskirjakin söi ajasta osansa. Odotan innolla saavani lukea kirjan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mihin ihastuit Olgassa, Tuukka Temonen? Katso video

Temosilla kotityöt jaetaan fiilispohjalta: se tekee, joka ehtii. Parisuhteellista -haastattelussa Olga myös paljastaa, mikä Tuukassa on seksikkäintä. Katso video!

Tuukka, 40, ja Olga Temonen, 37, ovat pitäneet yhtä yli kymmenen vuotta. Pariskunta tapasi sketsisarjan kuvauksissa, joissa Olga ihastui cooliin ja vähäsanaiseen kuvaajaan.

– Hän oli todella itsevarma ja siksi äärettömän kiinnostava, Olga muistelee.

– Esteetikkona kiinnitin ensin huomiota esteettiseen puoleen sekä Olgan tehokkuuteen ja vauhdikkuuteen. Sen jälkeen löytyi hellä ja huolehtivainen ihminen, Tuukka puolestaan kertoo tutustumisestaan Olgaan videolla.

Pariskunta riitelee harvoin ja sopii kärhämänsä nopeasti.

– Tuukka mököttäisi pidempään, mutta minä en voi mennä nukkumaan, jos emme ole tehneet sovintoa, Olga kertoo.

Miten Temosilla jaetaan kotityöt? Mikä on Olgassa seksikkäintä? Katso video!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.