"Olisi mielenkiintoista päästä vaihtamaan kokemuksia Tarja Turusen kanssa", Anette tunnustaa. Kuva Liisa Valonen

Anette Olzon luuli saaneensa unelmapestin Nightwishin laulajana. Kun hänet potkittiin bändistä ulos, pintaan nousi samoja tunteita kuin avioerossa. – Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän.

Viisi vuotta sitten metallibändi Nightwish palkkasi sopraano Tarja Turusen tilalle ruotsalaisen laulaja Anette Olzonin, 42. Viime vuoden lokakuussa yhtyeen nettisivuilla ilmoitettiin, että Anetten työsopimus on päättynyt näkemyserojen vuoksi.

Kohun jälkeen Anette häipyi vähin äänin Ruotsiin. Nyt hän on valmis kertomaan oman versionsa tapahtumista.

– Minulle kävi kuten Tarjallekin. Sain potkut, Anette sanoo.

Irtisanomishetki ei ollut paras mahdollinen. Nightwish oli Imaginaerum-kiertueellaan Yhdysvalloissa, Denverissä, kun Anette sairastui vatsaflunssaan ja joutui tiputukseen sairaalaan. Hetkeä aiemmin Anette oli ilmoittanut bändin johtohahmolle, kosketinsoittaja Tuomas Holopaiselle raskaudestaan.

– Kukaan bändin jäsenistä ei tullut sairaalaan katsomaan minua. Olin ehdottanut, että peruisimme keikkoja, kunnes paranen, mutta pojat eivät suostuneet neuvottelemaan asiasta. Olin vielä toipilaana, kun hollantilainen laulaja Floor Jansen lennätettiin tilalleni.

Anette sanoo käyneensä reilun vuoden aikana läpi samoja tunteita kuin avioerossa. Ensimmäiset viikot kuluivat häkellyksen vallassa, sitten tulivat kiukku ja suru.

– Mietin, mitä olin tehnyt väärin ansaitakseni tämän. Pelkäsin tietysti myös, etten pysty elättämään perhettäni.

Anette meni viime kesänä naimisiin muusikkomiehensä Johan Husgafvelin kanssa. Pariskunnalla on 3-vuotias poika Nemo sekä kahdeksan kuukauden ikäinen poika Mio. Edellisestä liitostaan Anettella on 12-vuotias esikoispoika Seth.

Tappouhkauksia ja sairastelua

Anetten alku Nightwishissä ei ollut helppo. Bändin pojat ottivat uuden tulokkaan hyvin vastaan, mutta kriitikot mollasivat hänen ääntään, ja fanit huusivat keikoilla Tarja Turusen nimeä. Etelä-Amerikassa Anette sai jopa tappouhkauksen, jossa hänet uhattiin murhata lapsensa edessä.

– Brasiliassa ja Argentiinassa liikkuminen oli pelottavaa. Ihmiset kiskoivat poskista, repivät hiuksista ja tulivat kaikin tavoin ihoon kiinni. Se oli niin ahdistavaa, että sain välillä paniikkikohtauksia, hän kertoo.

Anette yritti työntää ikävän palautteen taka-alalle, mutta paineet kasvoivat kohtuuttomiksi. Silloinen parisuhde alkoi rakoilla.

– Kiertueella stressasin yksityiselämäni sotkuja mutten viitsinyt purkaa niitä bändiin. Uskon, että jätkät näkivät, että olin hajalla, mutta heiltä en hirveästi tukea saanut.

Helppo tilanne ei ollut Tuomas Holopaisellekaan. Vuoden 2008 kiertueella Nightwish joutui perumaan keikkoja Anetten sairastumisten takia. Jatkuva stressi purkautui flunssakierteinä ja aiheutti laulajalle ääniongelmia.

Anetten mielestä kiertueohjelmat sorvattiin liian tiukoiksi.

– Henkisesti raskainta oli se, että bändin pojat päättivät puolestani kaiken. Minulla ei ollut sananvaltaa. Jos Tuomas keksi, että nyt lähdetään Afrikkaan, niin sitten lähdettiin, Anette kertoo.

Miljoonat miehille

Haasteita Nightwishissä aiheutti Anetten mielestä myös taloudellinen eriarvoisuus. Bändin miesnelikko hallitsee miljoonien eurojen liikevaihtoa yhteisen yhtiön, Scene Nation Oy:n kautta. Anette olisi halunnut firmaan palkolliseksi, mutta joutui perustamaan oman yrityksen, Momma Anka AB:n.

– Keikkapalkkiot ja rojaltit jaettiin kyllä tasan meidän viiden kesken, mutta muut tulot menivät suoraan miesten kassaan. Yrityksen pyörittäminen yksin tuli kalliiksi. Jouduin lainaamaan pojilta rahaa firman perustamiskustannuksiin.

Anette Olzonin yritys teki vuonna 2010 päättyneellä tilikaudella tappiota 72 800 euroa. Samaan aikaan Nightwish-miesten Scene Nation Oy takoi voittoa 351 000 euroa.

Vaikka Anette olisi toivonut toisenlaista loppua bändissä, hän ei ole katkera.

– Minun on tehnyt monta kertaa mieli soittaa Tuomakselle vain siksi, että haluaisin saada asiat päätökseen. Minusta tätä ei ole vielä loppuunkäsitelty.

Omassa elämässään Anette on siirtynyt jo eteenpäin. Hän nauttii tavallisesta perhearjesta Etelä-Ruotsin Helsingborgissa ja valmistelee ensimmäistä sooloalbumiaan.

– Vasta nyt voin sanoa olevani onnellinen. Kurjillakin kokemuksilla on ollut tarkoituksensa. En ole enää se ylitunnollinen tyttö, joka yrittää miellyttää muita ja teeskentelee, että kaikki on aina hyvin.

Lue Me Naisten numerosta 51/52, minkä vuoksi Anette romahti kesken keikan Brasiliassa vuonna 2008. Voit ostaa digilehden täältä.  Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Lue myös:

Nightwish vastaa Anette Olzonin väitteisiin: "Totuuden vääristelyä ja mustamaalausta"

Anette Olzon: "Iso riita puhdisti ilman"

Anette Olzon

Laulaja syntyi 21.6.1971 Ruotsin Katrineholmissa.

Asuu nykyään Helsingborgissa miehensä Johan Husgafvelin sekä lastensa Sethin, 12, Nemon, 3, ja Mion, 8kk, kanssa.

Nightwish-yhtyeen solisti vuosina 2007-2012. Sitä ennen keikkaili rockyhtye Alyson Avenuen kanssa. Erotettiin Nightwishistä 1.10.2012.

Julkaisee sooloalbuminsa Shine helmikuussa 2014.

Harrastaa lenkkeilyä, bloggaamista ja valokuvausta sekä seuraa muotia.

Missä on Chris? Tämä tuntuu olevan kysymys, josta on tullut jo jonkinlainen vakio Ruotsin kuningasperhettä käsittelevissä jutuissa.

Tällä kertaa prinsessa Madeleinen siippa loistaa poissaolollaan Ruotsin hovin julkaisemassa kesäpotretissa.

Kuva on kuningashuoneen kesätervehdys, jonka myötä kuningasperhe siirtyy lomanviettoon. Seuraavan kerran he kokoontunevat yhteiskuvaan kruununprinsessa Victorian syntymäpäiväjuhlinnassa 14. heinäkuuta.

Nyt julkaistu kuva on otettu 6. kesäkuuta Ruotsin kansallispäivänä, mutta hovi jakoi sen Twitterissään vasta nyt. Kuvassa miestensä kanssa poseeraavat kansallispukuihin pukeutuneet kruununprinsessa Victoria, kuningatar Silvia ja Carl Philipin vaimo Sofia.

Huomiota herättää kuva reunassa seisova yksinäinen Madde, jonka mies Christopher O'Neill puuttuu kuvasta. Chris ei ilmeisesti päässyt paikalle juhlimaan Ruotsin kansallispäivää, sillä häntä ei näy muissakaan päivän aikana kuvatuissa juhlallisuuksissa. Miehen poissaoloa on ehtinyt ihmetellä myös ruotsalaislehti Expressen.

”Vain kaksi päivää yhteiskuvan ottamisesta, 8. kesäkuuta, vietettiin Chrisin ja Madden hääpäivää.”

Vain kaksi päivää yhteiskuvan ottamisesta, 8. kesäkuuta, vietettiin Chrisin ja Madden hääpäivää, joten kovin kaukaisella matkalla Chris ei kesäpotretin ottamisen aikaan toivottavasti ollut.

Ja tietenkin skeptikon täytyy myös esittää kysymys: jos kerran Twitterissä nyt julkaistu kuva on otettu jo viikkoja sitten, miksei sen tilalle voinut saman tien valita yhteiskuvaa, jossa olisi myös Chris?

 

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Sampo Kaulanen kertoi aikoinaan Diiilissä, että hänen ihannenaisellaan ei ole finnejä selässä eikä hän piere. Tämä jäi Minttu Murphy-Kaulasen mieleen niin vahvasti, että hän vältteli vessakäyntejä jopa pari vuotta.

Kyläkauppias Sampo Kaulanen, 36, ja hänen vaimonsa Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, muistelevat suhteensa alkuaikoja Kodin Kuvalehden haastattelussa. Alku oli Mintulle välillä vähän hankalaa, sillä hän ei pystynyt ottamaan rennosti vessahädän yllättäessä.

– Sampo mainitsi aikoinaan Diili-ohjelmassa, että hänen ihannenaisellaan ei ole finnejä selässä eikä hän piere. Se jäi mieleeni niin vahvasti, etten pariin vuoteen kehdannut käydä isolla hädällä Sampon ollessa luonani Tampereella. Vatsahan siinä tuli kipeäksi, Minttu kertoo lehdessä.

– Häivyin aina jossakin vaiheessa oikein ajoitetulle kävelylle. Onneksi tuostakin vaiheesta päästiin yli, Sampo sanoo.

”Syömisen suhteen olemme kuin alkoholistipariskunta”

Nyt pari on ollut yhdessä viitisen vuotta. He kertovat, että tuona aikana molemmat ovat saaneet parikymmentä kiloa lisää painoa.

– Yhdessä olemme lihoneet, yhdessä aiomme myös laihtua. Syömisen suhteen olemme kuin alkoholistipariskunta, kannustaneet toisiamme huonoihin elämäntapoihin, Sampo kertoo.

Mintun mukaan kiloja on tullut sen verran, että vihkisormuskaan ei mahdu enää sormeen. Pari on kokeillut ihmedieettejä, mutta huomannut, ettei niistä ole apua. Nyt he yrittävätkin syödä säännöllisesti aterioita ja keskittyä terveellisiin raaka-aineisiin.

”Halaamme ja pussaamme joka kerta, kun eroamme.”

Se ei kuitenkaan ole aina mutkatonta, sillä kauppiaan arki on epäsäännöllistä. Lisäksi Minttu asuu kahdessa paikassa, joiden välimatka on lähes 900 kilometria. Mintun toinen koti on Tampereella, jossa hänen ensimmäisestä liitosta syntyneet tyttäret Jasmin, 16, ja Jade, 11, käyvät koulua. Puolet kuukaudesta hän asuu Sampon luona Ylläksellä, jossa he pyörittävät Jounin kauppaa. Uusperheeseen kuuluvat myös yhteinen Rianna-tytär, 3, sekä Jenriina, 11, Sampon edellisestä suhteesta.

Vaikka parin arki on usein kiireistä, he eivät unohda pieniä hellyydenosoituksia.

– Parasta liitossamme on se, että voin luottaa Sampoon sataprosenttisesti. Olen naimisissa parhaan kaverini kanssa. Sampo on myös seksikäs. Halaamme ja pussaamme joka kerta, kun eroamme. Sampo muistaa aina sanoa sekä minulle että lapsilleen, että rakastaa, Minttu kertoo.

 

Tulkaahan paikalle! Ollaan Tuurissa! Huomenna tyrkyllä mm.PoroSpydäriä! #miljoonatuning

Kuva, jonka Sampo Kaulanen (@jouninkauppa) julkaisi

Mintulla ei ole osuutta Jounin kaupasta, mutta pistää Sampon mukaan itsensä täysillä likoon sen eteen.

Sampolla on todettu lievä ADHD. Lue Kodin Kuvalehden numerosta 13/2016, miten se näkyy parin arjessa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

 

Maailmankuulun muotibrändin Daniel Wellingtonin takana on 31-vuotias ruotsalaismies, joka loi menestyvän bisneksen Instagramin avulla.

2,2 miljoonaa Instagram-seuraajaa osoittaa, että kuluneista Nato-hihnoistaan tunnettu Daniel Wellington on arvostettu brändi. Harva kuitenkaan tietää, tarinaa yrityksen takana.

Daniel Wellingtonin perustaja on 31-vuotias ruotsalaismies Filip Tysander, joka sai ajatuksen tyylikkäistä, mutta samalla rennon näköisistä kelloista reppureissullaan vuonna 2011.

Viidessä vuodessa Tysander loi ideastaan 160 miljoonan arvoisen muoti-imperiumin, jonka voittomarginaali on tänä päivänä yli 50 prosenttia.

Kuinka hän teki sen? Nordic Business Insiderin mukaan Tysanderin tarkka silmä sosiaalisen median suhteen oli tie menestykseen.

"Daniel Wellington ei maksa mainoksista, vaan hyödyntää Instagramin voimaa."

Kun Tysander perusti Daniel Wellingtonin vuonna 2011, hän sijoitti siihen noin 20 000 euroa. Myös ajoituksella oli osansa menestyksessä. Tysander perusti yrityksensä, kun pahin finanssikriisi oli ohitettu ja maailmantalous osoitti taas elpymisen merkkejä.

Yritys lähti kasvattamaan myyntiään hyvin suunnitellulla ja täsmällisellä somemarkkinoinnilla. Daniel Wellington ei maksa mainoksista, vaan hyödyntää Instagramin voimaa. Yritys lahjoittaa tuotteitaan Instagram-tähdille, jotka puolestaan poseeraavat seuraajilleen kello ranteessaan.

Kelloimperiumi on myös keksinyt tavan, jolla kuluttajat mainostavat kelloja sen puolesta. Yrityksellä on esimerkiksi kampanjoita, joissa pyydetään tavallisia Instagram-käyttäjiä jakamaan omia kuviaan Daniel Wellingtonin kello ranteessaan. Joka viikko yksi näistä kuvista nostetaan yrityksen viralliselle Instagram-tilille.

Jotta Filip Tysanderin tarinaa ei tarvitsisi tyytyä pelkästään kadehtimaan, Nordic Business Insider on listannut keinoja, joiden avulla voi tulla miljonääriksi alle 30-vuotiaana.

Kokeile esimerkiksi näitä miljonäärien antamia neuvoja:

 

1. ”Älä uuvuta itseäsi jatkuvilla päätöksillä”

Näin neuvoo Tucker Hughes, josta tuli miljonääri 22-vuotiaana. Huomiokyky on rajallinen resurssi, joka kuluu päivässä nopeasti loppuun. Tämä taas heikentää tuottavuuttasi.

2. ”Anna aikaa itsellesi”

– Turvallisin sijoitus, jonka olen koskaan tehnyt, on oma tulevaisuuteni, toteaa maailman menestyneimmäksi liikemieheksi tituleerattu Warren Buffett. Itseensä pitää sijoittaa huolehtimalla hyvinvoinnistaan. Lue joka päivä vähintään puoli tuntia kirjaa tai kuuntele hyvää radio-ohjelmaa.

Buffet itse on kertonut, että 80 prosenttia hänen työajastaan on omistettu lukemiselle.

3. ”Ympäröi itsesi lahjakkailla ihmisillä”

Yhdysvaltalainen Andrew Carnegie, joka aloitti tyhjästä ja puursi tiensä yhdeksi Amerikan rikkaimmista miehistä, on paljastanut salaisuuden menestykseensä. Hän neuvoo hakeutumaan lahjakkaiden ja visioita omaavien ihmisten seuraan, jotka voivat auttaa sinua suunnitelmiesi kanssa.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

 

Ministeri

Suomessa lahjakkaista hankkiudutaan ensimmäisenä eroon. Eihän sitä kukaan halua esiintyä sellaisen vieressä, näyttäytyen itse kaikille täysin lahjattomana.

Lahjakkaat pystyy kaiken lisäksi vielä ihan itse perustelemaan asioitaan, eivätkä tarvitse ulkoa opettelua keskeisistä fraaseista.
Menkööt ulkomaille lahjoineen. Suomessa vedetään jukolavite vain tasa-arvoa keskinkertaisille. Jos ei kelpaa, menee pois.

Akaan kaupungissa on pian neljä laulaja Aki Sirkesalon mukaan nimettyä tietä.

Thaimaan tsunamissa jouluna 2004 kuolleen Aki Sirkesalon mukaan nimetään Akaan kaupunkiin neljä tietä, kertoo Ilta-Sanomat. Akaanportin yritysalueella, E75-moottoritien liittymän ja ABC-huoltoaseman lähellä sijaitsevat tiet saavat nimekseen Sirkesalontie, Akinkuja, Levytie ja Musakuja.

Akaan kaupungin kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen sanoo Ilta-Sanomille, että Sirkesalon mukaan nimetty katu haluttiin keskeiselle paikalle, jonka läpi ihmiset kulkevat usein.

– Toijalan ABC:n liittymä on sellainen, Sarkkinen sanoo.

Sirkesalon omaiset ovat Ilta-Sanomien mukaan antaneet hyväksyntänsä teiden nimeämisille.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.