Tarja on nähnyt monen ystävänsä kuolleen huumeisiin. "Olen aina halunnut pitää kaikki narut omissa käsissäni. En voi sietää hallinnantunteen menettämistä, siksi olen sanonut huumeille aina ei."

Yrittäjä Tarja Malströmin lapsuus vaihtuvissa kodeissa värittyi alkoholismilla, väkivallalla ja hyväksikäytöllä. Traumoista selviytyminen on yhä kesken. – Minulla oli kaikki syyt tappaa itseni. Kokemukseni eivät katoa koskaan, mutta enää ne eivät hallitse elämääni.

Helsinkiläinen Tarja Malmström on 36 vuoden ikään mennessä ehtinyt tehdä enemmän kuin moni koko elämässään.

Hän on omistanut siivousyrityksen, pyörittänyt omaa hevostilaa ja kauneudenhoitoketjua, voittanut kilparatsastuskisoja ja kasvattanut yhden Suomen kuuluisimmista hevosista. Nyt hän säveltää musiikkia ja toimii pr-palveluita tarjoavan yrityksen toimitusjohtajana.

Tasaisin väliajoin Tarja on nähty julkisuudessa: milloin eliittitamman omistajana, milloin Pertti Neumannin kumppanina. Rahaa on tullut ovista ja ikkunoista, eikä mikään Tarjan yrityksistä näytä epäonnistuvan.

– Ystävät sanovat minua Hannu Hanheksi, jonka käsissä kaikki muuttuu kullaksi, Tarja hymyilee itsekin.

Jotkut ovat luulleet häntä perijättäreksi, joka on saanut kaiken annettuna. Se ei ole totta.

– Olen tehnyt valtavasti töitä sen eteen, mitä minulla on.

Tyttö likaisissa vaipoissa

Alun perin Tarjan ei pitänyt edes syntyä. Alkuvuonna 1978 hänen biologinen äitinsä merkitsi kalenteriin lääkäriajan aborttia varten. Viime hetkellä mieli muuttui. Syyskuussa Tarja syntyi kolmanneksi lapseksi perheeseen, jossa pelosta tuli hänelle päivittäinen seuralainen.

– Lastensuojelun papereista olen lukenut, että meidät jätettiin päiviksi yksin.

Kun aikuiset lähtivät reissuilleen, pikku-Tarjan itkut kaikuivat isosiskon ja -veljen korville.

– Aloin pitää sisaruksiani vanhempinani, koska vaihtoehtoja ei ollut. En muista noilta ajoilta mitään tarkkaa, ainoastaan tunnetiloja. Turvattomuuden ja yksinjäämisen tunteet olivat voimakkaita.

Kotona Tarja näki väkivaltaa ja rajua alkoholinkäyttöä säännöllisesti. Kerran naapurit löysivät pienen Tarjan hortoilemasta rappukäytävästä likaisissa vaipoissaan. Perheestä tehtiin lastensuojeluilmoituksia.

– Minulla on myös muistikuvia seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vaikka mieleni ei sitä muista, keho muistaa, Tarja kertoo.

Lopulta lapset otettiin huostaan, kun isä pahoinpiteli miehen, jonka äiti oli tuonut kotiin.

– Muistan, että verta oli ihan joka paikassa. Jonkun piti melkein kuolla ennen kuin perheemme tilanteeseen puututtiin, Tarja kertoo.

Helvetistä toiseen

Isä joutui vankilaan – Tarja ja hänen sisaruksensa lastenkotiin.

– Siellä oli sellainen silmä silmästä -meininki, ja oman kokemukseni mukaan esimerkiksi seksuaalinen käyttäytyminen lasten kesken oli kieroutunutta.

Koko sisaruskolmikko sijoitettiin pian yhdessä uuteen perheeseen. Lyhyen ajan jälkeen tie vei kuitenkin takaisin lastenkotiin, koska kolme lasta olivat olleet sijaisvanhemmille mahdoton pala hoidettavaksi. Terapiaa lapsille ei tarjottu.

Kolmevuotiaana Tarja sijoitettiin uudelleen siskonsa kanssa erään nuoren parin luokse. Veli sijoitettiin toiseen perheeseen.

– He eivät tienneet historiastamme mitään. Perhe kuvitteli saavansa kotiinsa kaksi kaunista tyttöä, mutta sen sijaan he saivat kaksi kovia kokenutta lasta. Minä esimerkiksi oireilin paljon ja hajotin paikkoja. Saatoin hetkessä tuhota vaikkapa keittiön, Tarja kuvailee.

Tyttöjä oiottiin kurittamalla.

– Edelleenkin miesten nahkavyön haju saa niskakarvani nousemaan pystyyn, Tarja kertoo.

Siskokset siirrettiin taas lastenkotiin – tällä kertaa uuteen osoitteeseen. Siellä Tarja sai mukaviakin muistoja ja oppi soittamaan pianoa. Musiikki auttoi ikävien asioiden käsittelyssä.

Paha olo kuitenkin kyti syvällä. Kun Tarjan sisko adoptoitiin toiseen perheeseen, neljävuotias Tarja ei reagoinut mitenkään, vaikka aiemmin kaksikko oli ollut erottamaton.

– En luottanut enää keneenkään enkä osannut olla surullinen. Hyväksikäyttö ja väkivalta olivat saaneet minussa aikaan sen, että olin muiden seurassa ainoastaan fyysisesti läsnä. Mieleni oli aina jossain muualla.

Henkistä ruoskaa

Viisivuotiaana Tarja vihdoin sai turvallisen kodin, kun hänen nykyiset vanhempansa adoptoivat hänet. Tarja sai usein tavata siskoaan. Hän alkoi vähitellen luottaa uusiin vanhempiinsa.

– Se näkyi pahan olon purkautumisena. Huusin jatkuvasti enkä nukkunut öitä. Ahdistuin, jos joku halasi tai kosketti.

Adoptiovanhemmilla oli onneksi pitkä pinna. He ymmärsivät, kun Tarja sulkeutui omaan maailmaansa.

– Oli kuin minulla olisi ollut panssari, josta kaikki kimposi pois.

Vuosien varrella Tarja on kokeillut monia tapoja menneisyytensä selättämiseksi. Musiikki ja ratsastus toivat lohtua jo lapsena.

– Ratsastus antoi hallinnan- ja vapaudentunnetta, jota minulla ei elämässäni aiemmin ollut.

Koulussa keskittyminen tuotti vaikeuksia. Teini-ikäisenä Tarja kipuili menneisyyttään kapinoimalla. Alkoholi virtasi, ja Tarja pyöri jengeissä. Hänestä kehkeytyi nainen, jolle harva uskalsi sanoa vastaan. Ulospäin hän huokui voimaa, mutta sisin huusi.

– Saatoin mennä hirveällä syöksyllä syvälle synkkyyteen. Sieltä nouseminen oli todella vaikeaa. En viillellyt, mutta ruoskin itseäni henkisellä tasolla.

Menneisyys nousi mieleen välähdyksenomaisina muistikuvina. Ne ahdistivat niin, että Tarja yritti nuorena kahdesti itsemurhaa.

– Ajattelin yksinkertaisesti, että nyt saa riittää. Olen sietänyt tarpeeksi, eikä minun tarvitse kestää enempää.

 

 

Pakoa työhön

Tarja alkoi käydä läpi menneisyyttään ja kaikkea kokemaansa, koska koki sen auttavan häntä eteenpäin. 16-vuotiaana hän lähti tapaamaan biologista äitiään.

– Äidin kohtaaminen ei herättänyt minussa oikeastaan mitään tunteita.

Samalla vierailulla Tarja sai yllättäen tietää, että hänellä on kahden sisaruksensa lisäksi pikkuveli ja isosisko, joista hän ei aiemmin ollut tiennyt.

– Uusi isosisko tupsahti elämääni positiivisena hahmona menneisyydestäni. Hänen avullaan aloin käydä läpi omaa historiaani. Ymmärsin, että perheessäni kaikilta löytyy historiastaan isoja traumoja.

Isosisko pyöritti omaa siivousfirmaansa, johon pyysi Tarjaa töihin.

– Rupesin neuroottisesti purkamaan pahaa oloani työhön. Siivoushommat olivat traumatisoituneelle nuorelle oiva pakotie. Siivotessa tavallaan siivosin omaa sisintäni. Itsessäni löytyi niin paljon siivottavaa, että hinkkasin kaiken puhtaaksi hammasharjalla, Tarja kertoo.

18-vuotiaana Tarja osti yrityksen siskoltaan.

– Yrittäjyyskin oli pakoreitti. Koska tein töitä koko ajan, minun ei tarvinnut pysähtyä ajattelemaan lapsuuden kauhuja.

Suhdepakka sekaisin

Lapsuuden kokemukset ovat heijastuneet Tarjan ihmissuhteisiin.

– Minulla ei ole koskaan ollut tasapainoista parisuhdetta. Kaikki on ollut vuoristorataa.

Tarjan takaraivossa kyti pitkään ajatus, että elämä ei voi olla hyvää. Siksi hän on usein luonut suhteisiin ongelmia juuri silloin, kun kaikki on mennyt mukavasti.

– Nuorempana tunsin eläväni ainoastaan vaikeuksien kautta. Jos elämä kävi tasaiseksi, halusin aina sekoittaa pakan. Minulla on edelleen sellainen oman sopan keittämistaito, joka tulee esiin, kun pitäisi heittäytyä parisuhteeseen täysillä.

Luottamus muihin oli pitkään nollassa.

– Se on yhä kompastuskiveni ihmissuhteissa.

Ensimmäinen kumppani, johon Tarja oppi luottamaan, on hänen kahden lapsensa isä. Menneisyys sai Tarjan harkitsemaan lastenhankintaa moneen kertaan.

– Jossain vaiheessa olin sitä mieltä, että tämä maailma ei ole oikea paikka lapsille, koska täällä on niin paljon pahuutta.

Tarja kuitenkin päätti, että oikean kumppanin kanssa lapsilla olisi hyvä olla. Kun pariskunnan esikoinen syntyi, vanhat pelot heräsivät. Pieni tyttö oli kuin ilmetty äitinsä. Tarja kuvitteli, että sama historia toistuisi pienokaisen kohdalla.

– Kuvittelin jopa päiväkodin työntekijöiden ja lapsen isän käyttävän häntä hyväksi, mikä ei tietenkään ollut totta, Tarja kertoo.

Lopulta Tarja näki itsekin ajatustensa järjettömyyden. Nykyään hän osaa ajatella äitiyttä rationaalisemmalta kantilta eikä ole enää yhtä neuroottinen.

– En ole pullantuoksuinen vaan pikemminkin realistinen äiti. Mielestäni levännyt ja itseään toteuttava äiti on hyvä äiti. Kun saan tehdä omia juttujani, olen onnellinen. Se heijastuu lapsiini.

Muutama vuosi sitten Tarja erosi miehestään, ja nykyään lapset asuvat isänsä luona.

– Eron jälkeen mietimme pitkään, kumman luona lapset asuvat. Lopulta tein raskaan päätöksen, että he ovat minulla vain laajennetulla tapaamisoikeudella, koska työni on niin aikaa vievää. Isänsä luona lapsilla on se rauhallinen ympäristö, jossa heidän kuuluu kasvaa.

 

 

Kohti kipeimpiä tilanteita

– Kun joutuu hyväksikäytetyksi alle viisivuotiaana, siinä on kaikki syyt vaikka tappaa itsensä. Näiden asioiden käsitteleminen ei ole ollut missään nimessä helppoa, mutta se on ollut pakko tehdä, Tarja miettii.

Tarja oli päälle kaksikymppinen, kun hän päätti alkaa järjestelmällisesti purkaa traumojaan. Hän kävi läpi menneitä tapahtumia ja vieraili lapsuuden maisemissaan. Ensimmäisenä hän asteli synnyinkotinsa oven taa. Talon uudet asukkaat päästivät Tarjan katsomaan paikkaa, josta kaikki oli alkanut.

– Vierailulla jäsentelin mielessäni liikkuneita välähdyksiä todellisiin paikkoihin. Epämääräinen vereen liittyvä muisto sai oikean ympäristön. Se oli merkityksellistä minulle.

Pitkän harkinnan jälkeen Tarja soitti väkivaltaisille sijaisvanhemmilleen. Se oli hänen elämänsä vaikein puhelu.

– Kun esittelin itseni, puhelimen päässä mentiin paniikkiin ja kyseltiin, aionko soittaa poliisille. Vaikka olin itse pelännyt soittoa, jouduinkin rauhoittelemaan heitä.

Anteeksipyyntöä tai katumusta Tarja ei saanut sijaisäidistään irti. Ei hän sitä kaivannutkaan.

– Minulle oli tärkeintä oppia ymmärtämään heitä. Jokaisella on historiansa. Kaikilla minulle väkivaltaisilla ihmisillä on ollut oma väkivaltainen historiansa.

Menneisyyden perkaamisesta tuli vuoden mittainen projekti.

– Olen jääräpäisesti mennyt tosi kipeisiin tilanteisiin. Olen käsitellyt tapahtuneita mielessäni ja matkan varrella kertonut muutamalle valitulle tästä kaikesta. Se on auttanut.

Elämä aina uusiksi

Lapsuudesta puhuminen ei ole vieläkään helppoa. Kyyneleet nousevat, kun rankat aiheet otetaan esiin.

– Toki suren yhä, mutta enää menneisyys ei saa minusta otetta. Jossain vaiheessa se hallitsi elämääni. Nyt sillä ei ole enää sellaista voimaa, Tarja kuulostaa vahvalta.

– Kokemukseni eivät koskaan katoa. Ne ovat osa mieltäni ja fysiikkaani. Mutta ne tekivät minusta tällaisen. Ilman näitä kokemuksiani olisin eri ihminen. En vaihtaisi elämääni, enkä ole katkera.

Vaikeuksien jälkeen Tarjaa ei pysäytä tai pelota mikään.

– Kun nykyään päätän jotain, en kysele muiden mielipiteitä. Luotan intuitiooni, se ei ole koskaan mennyt harhaan.

Toisinaan päätökset mullistavat koko Tarjan elämän kertaheitolla. Yhden suurista valinnoistaan hän teki 2000-luvun puolivälissä, juuri kun oma siivousfirma oli isoimmillaan. Tarjalla oli kuusi alaista ja töitä riitti, mutta Tarja keksi laittaa hommalle stopin ja tehdä rakkaasta hevosharrastuksestaan ammatin.

– Minulla on aina ollut hirveä kilpailuvietti ja palo menestyä. Jostain syystä tykkään tehdä asioita aina isosti, Tarja kertoo.

Viime vuonna hevosurakin sai päättyä, kun Tarja luopui viimeisestä hevosestaan. Nyt intuitio on käskenyt Tarjaa tähtäämään musiikkiuralle. Hän on alkanut säveltää omia kappaleita.

Lisäksi sisäinen ääni on ohjannut kertomaan lapsuuden kokemuksista avoimesti, jotta Suomen lastensuojelutilanne muuttuisi. Hiljattain julkisuudessa esillä olleet lapsisurmat ja huostaanottopäätökset ovat saaneet Tarjan peilaamaan nykymaailmaa omiin kokemuksiinsa. Hän on kokoamassa menneisyydestään kirjaa.

Vaikka Tarja pitää montaa rautaa tulilla, hän ei pelkää epäonnistumista.

– Olen kokenut niin paljon, etten usko pahan olevan enää edessä. Johdatus vie nyt ehdottomasti toiseen suuntaan.

Lue lisää:

Sijaisäitiyden koettelema Olga Temonen: "Tunnen biologisen äidin tuskan"

Satu Taiveaho: ”Minua sanottiin uraihmiseksi, jolla ei ole aikaa perheelle”

 

Tarja Malmström

Yrittäjä syntyi 5.9.1978. Asuu Helsingissä koiransa Ronjan kanssa.Tytär ja poika asuvat isänsä luona. Tarja tapaa heitä joka toinen viikonloppu sekä juhlapyhinä.Ryhtyi yrittäjäksi 18-vuotiaana ostamalla siivousalanyrityksen. Sen jälkeen pyöritti omaa hevostilaa. Säveltää musiikkia ja on tehnyt kappaleita yhteistyössä saksalais-albanialaisen laulaja Alida Dukan kanssa.Harrastaa kuntosalia, juoksua ja pianonsoittoa.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.