Nuorena Antti reissasi kaveriporukalla, nykyään vaimonsa kanssa. Kuva: Milka Alanen.

Laulaja Antti Ketonen suunnittelee jo kaveriporukan nelikymppismatkaa – ja miettii, uskaltaako lähteä sille.

Ne karaokesta voitetut tuhat markkaa eivät kauan poltelleet taskunpohjia. 18-vuotiaat muusikonalut Antti Ketonen ja Juha Mäki päättivät sijoittaa voitto­pottinsa yhteiseen autoreissuun. Kun Antti ajoi Mitsubishinsa laivaan Turun satamassa, road tripin tähtäin oli Tanskassa asti.

– Lopulta käännyimme ympäri Ruotsin Helsingborgissa, kun rahamme eivät riittäneet Juutinrauman sillan ylitykseen, Antti muistelee.

Nuoruuden autoretkellä Antti ja Julle tuskin osasivat kuvitella, miten paljon yhteisiä kilometrejä vielä kertyisi Neljänsuora-yhtyeen laulajana ja kitaristina.

– Silloin löysimme kauniin hiekkarannan, pystytimme teltan ja majoituimme siihen. Nyt vaadin matkoilta vähän enemmän.

10 x Bangkok

Nykyään Antin loma alkaa puntaroinnilla: innostuako uudesta vai lähteäkö tuttuun ja turvalliseen?

– Jos matkustan uuteen kohteeseen, näen vaivaa tutustuakseni siihen etukäteen. Etsin hotelli- ja ravintolasuosituksia ja opiskelen karttaa ulkoa. Olen kuitenkin vähän laiska ja päädyn usein vanhaan tuttuun.

” Olemme löytäneet hotellin vähäsaasteisimmalta alueelta, missä ilmasto vaihtuu tuulien ansiosta.”

Samasta syystä Antti matkustaa tammikuussa vaimonsa kanssa Bangkokiin jo kymmenettä kertaa. Huone on varattu suosikkihotellista Chao Praya -joen varrelta.

– Moni kiroaa Bangkokin saasteita ja liikennettä. Olemme kuitenkin löytäneet hotellin vähäsaasteisimmalta alueelta, missä ilmasto vaihtuu tuulien ansiosta. Liikkuminen on helppoa, kun tuntee, miten pääkadut kulkevat.

Antti odottaa Bangkokilta lämpöä ja ihania makuelämyksiä. Kuva: Shutterstock.
Antti odottaa Bangkokilta lämpöä ja ihania makuelämyksiä. Kuva: Shutterstock.

Antti pitää kaupunkia erinomaisena ruokamatkakohteena.

– Bangkok on kaikkien ruokakulttuurien kohtaamispaikka. Olen syönyt siellä elämäni parasta ruokaa.

Vessakammoa

Hotellissa Antille tärkeintä ovat siisteys ja keskeinen sijainti.

– Arvostan huonepalvelua ja yön läpi päivystävää vastaanottoa, pidemmillä lomilla myös kuntosalia tai lenkkimaastoa lähellä. Ja jos aurinkolomilla huoneeseen vielä kuuluu oma uima-allas, se on jo mieletöntä plussaa.

” Lentokonevessat ovat niin karmivia paikkoja, että yritän olla käymättä niissä ollenkaan.”

Aikaerosta Antti toipuu hyvin, mutta lennoilla viihtyvyys on vähän niin ja näin.

– En osaa nukkua lennoilla. Lisäksi lentokonevessat ovat niin karmivia paikkoja, että yritän olla käymättä niissä ollenkaan.

Antin kaveriporukassa juhlitaan parin vuoden sisällä nelikymppisiä. Se on saanut muistelemaan lössin ensimmäistä ulkomaanreissua.

– Pakettimatkalla Alanyaan lentokone oli sitä luokkaa, että aplodit annettiin jo onnistuneesta noususta. Hotelli arvottiin kohteessa, ja sen kaksikin tähteä olivat liioittelua, Antti nauraa.

– Jätkien kanssa on puhuttu kerran vielä -reissusta. En oikein tiedä, uskaltaako sellaiselle lähteä.

Näitä oloja ei voita mikään! Kuva: Antti Ketonen.
Näitä oloja ei voita mikään! Kuva: Antti Ketonen.

EUROOPAN TOP3

  1. Tukholma on aina helppo: kaikki löytyy keskustasta. Suosittelen visiittiä tunnelmallisessa Boqueria-ravintolassa, aivan Nobis-hotellin vieressä Kungsträdgårdenissa. www.boqueria.se.
  2. Tämä kevät oli ensimmäinen seitsemään vuoteen, kun en ehtinyt kaupunkilomalle Barcelonaan. Sen loistavista ruokapaikoista kannattaa kokeilla vaikkapa näitä: Luzia, Pintor Fortuny 1, 08001 Barcelona, sekä Font de Santa Anna, Carrer Cucuru, 6, 08002 Barcelona.
  3. Kreeta on suosikkini Euroopan rantakohteista. Kerran lomailimme Rhodoksella, mutta en tykännyt yhtään. Kreeta on autenttisempi, ja rannat ovat kauniimmat. Siellä ei voi syödä huonosti.

Ostoksilla talvisessa Tukholmassa. Kuva: Antti Ketonen Instagram.
Ostoksilla talvisessa Tukholmassa. Kuva: Antti Ketonen Instagram.

ELÄMYKSET TOP3

  1. New York yllätti kiehtovuudellaan mutta myös hotellien kalleudella. Asuin kolmen tähden hotellissa ja harmittelin, etten voinut valita naapurin Sheratonia tai Hiltonia.
  2. Dubai on niin yltäkylläinen, että riittää, jos siellä käy kerran kymmenessä vuodessa. Asuin Grand Hyattissa, joka oli varmasti hienoin näkemäni hotelli. Valtava hotellikokonaisuus oli kuin oma kylä, josta ei olisi tarvinnut poistua lainkaan.
  3. Italian Gardajärvi on jäänyt mieleen rentoudellaan ja kauneudellaan. Leppoisiin kahviloihin saattoi unohtua fiilistelemään. Suosittelen polkupyörän vuokraamista. Haluaisin palata Gardalle myös löytääkseni sikäläisen viinin, jonka rypälettä ei kuulemma muualta saa.

EHDOTON EI :(

”Minua ei lomillani näe järjestetyillä retkillä. Kerran jollain etelänmatkalla keksimme kuitenkin lähteä päiväretkelle Kairoon. Suurin osa ajasta kului muiden odotteluun, kun aina joku oli kateissa! Meidät myös vietiin lounaalle buffettiin, jonka ruoka oli syömäkelvotonta. Silloin päätin, etten toiste tuhlaisi lomapäivääni linja-autossa kökkimiseen. Keikkamatkoilla tulee jo istuttua bussissa ihan tarpeeksi.”

LÄHELTÄ PITI!

Paljon matkailevaksi Antti on selvinnyt reissuistaan ilman kommelluksia. Ainoa läheltä piti -tilanne tapahtui edellisellä Bangkokin-lomalla vuosi sitten.

”Hotellia varatessani olin katsonut lentojen päivämäärät väärin. Olimme jo pakkaamassa tavaroitamme kotimatkaa varten, kun tulin katsoneeksi lippujamme ja huomasin, että paluu olikin vasta kahden yön päässä. Onneksi hotellissa oli tilaa, eikä huonetta ollut myyty seuraaville!”

ELÄMÄ TIEN PÄÄLLÄ

Lapsena Antti perheineen kävi muutaman kerran Amerikassa sekä etelän aurinkokohteissa. Eniten kuitenkin kierrettiin laskettelukeskuksia vanhempien asuntovaunulla. ”Styroksiboksin kanssa ajelu oli oma lajinsa. Nyt teen liki samaa keikkabussilla.”

AJOISSA VAI EX TEMPORE?

Neljänsuoran lomat sijoitetaan kalenteriin keikkakausien mukaan jo edellisvuonna, ja Antti varaa lentonsa kuukausia ennen matkaa. Edelliseltä matkalta palatessa saisi jo olla seuraava varattuna.

”Lennot saa edullisimmin heti, kun yhtiö avaa reitin myyntiin. Vain kerran jätimme loman äkkilähtövalikoiman varaan. Reissusta tuli yllättävän kallis, kun mukavimmat paikat alkoivat olla täynnä. Mieluiten löydän edullisen lennon ja satsaan hyvään hotelliin.”

 

Antti Ketonen

  • 38-vuotias laulaja kuuluu Neljänsuora-yhtyeen perustajiin.
  • Asuu Salossa ja Helsingissä vaimonsa kanssa.
  • Esiintyi syksyn Tähdet, tähdet -kaudella.

Viulisti on nauttinut viime aikoina siitä, että saa määritellä oman vuorokausirytminsä. 

Elonkerjuu-yhtyeen viulisti Johanna Koivu on elänyt pian vuoden uutta elämänvaihetta, kun yhtyeen kuusitoista vuotta kestänyt bändiura päättyi. Elonkerjuu teki viimeisen keikkansa viime kesänä.

– Olen nauttinut, että saan nyt itse määritellä oman vuorokausirytmin. Keikkaillessa rytmi oli koko ajan hukassa. Viikolla elin Suomen aikaa ja viikonlopuksi piti hypätä sitten Aasian aikaan, kun vedimme keikkoja. Olin vuosia todella väsynyt.

Viimeisen bändivuoden aikana Johanna aloitti liiketoimintaterapiamenetelmien opinnot, jonka ohjauksia hän tekee nyt.

– En ottanut paniikkia työllistymisestä. Olen ajatellut, että nyt on uuden etsimisen ja seesteisemmän elämänvaiheen aika.

Helsinkiin asettunut näyttelijä-muusikko sanoo, että ihmissuhteille ei kiertue-elämässä ollut juuri aikaa.

”Olen ajatellut, että nyt on uuden etsimisen ja seesteisemmän elämänvaiheen aika.”

– Myös monet perhejuhlat menivät ohi, kun olimme tien päällä. Viikonloput ovat nyt olleet vapaina, olen ehtinyt nähdä ystäviä. Ja onhan uusille ihmissuhteille tässä elämänvaiheessa eri tavalla tilaa kuin aikaisemmin, yksityisasioistaan vaitonainen Johanna sanoo.

Vanhasta elämästä hän kaipaa esiintymistä ja isoja lavoja. Yhtye keikkaili ensin Lauri Tähkä ja Elonkerjuu -nimellä. Tähkän jätettyä yhtyeen vuonna 2011 bändi jatkoi uuden solistin kanssa Elonkerjuu-nimellä.

– Oli hyvä, että jatkoimme. Muuten olisi jäänyt tunne, että kaikki loppui kesken kaiken. Nyt haluan luoda jotain uutta. Olen itse asiassa esiintyjänä isossa roolissa, joka lanseerataan syksyllä, Johanna kertoi tänään Granonin ja Suomen Urheiluliiton hyvinvointi-iltapäivässä.

Kirjailija-kolumnisti lopettaa radiojuontajan hommat perjantaina. Erityisesti Anna jää ikävöimään kollegaansa Kimmo Vehviläistä.

Anna Perho, 46, on juontanut Radio Aallon Dynastia-aamuohjelmaa jo viisi ja puoli vuotta.

Kaikkea kuitenkin aikansa: tänä perjantaina koittaa hänen viimeinen päivänsä radiossa.

Juontaja kertoo Me Naisille pallotelleensa lopettamispäätöstä jo vuodenvaihteesta asti. Hän ilmoitti irtisanoutumisestaan ensimmäistä kertaa kuukausi sitten Radiogaalassa.

– Ihan itse tajusin lähteä, en saanut potkuja, Anna kertoo.

Mistä päätös kumpusi? Uusista uratuulista tietenkin. Anna kertoo aikovansa panostaa entistä enemmän työhönsä ratkaisukeskeisenä valmentajana. Hän on koko ajan tehnyt muita töitä radiojuontamisen ohella.

”Sosiaalisen elämän kaipuu oli yksi osatekijä päätöksessäni, samoin kuin perheaika.”

– Vaikka radion tekeminen on edelleen hauskaa, kaiken muun ohella alkoi tuntua siltä, etteivät vuorokauden tunnit enää riitä kaikkeen siihen, mitä haluan tehdä.

Aikaiset herätykset eivät olleet kuitenkaan sinänsä ongelma.

–  Alkushokin jälkeen olen oppinut arvostamaan aikaisia aamuja. Kello viiden herätys tarkoittaa kuitenkin aikaista nukkumaanmenoa, mikä on rajoittanut sosiaalista elämää. Sen kaipuu oli yksi osatekijä päätöksessäni samoin kuin perheaika. Lapseni ovat aikuisuuden kynnyksellä, mutta tarvitsevat edelleen aikaa ja huolenpitoa.

Iki-ihana Kimmo

Aamuohjelmaa tehdessään Anna on ollut tiiviissä yhteistyössä juontaja Kimmo Vehviläisen kanssa. Miltä Kimmosta luopuminen tuntuu?

– Oudolta. Yhteisessä lähetyksessä hitsaudutaan hiljalleen vanhaksi aviopariksi – sellaiseksi, joka tuntee toisen hyvät ja huonot puolet kuin omat taskunsa. Eli kyllä tässä varmasti jonkinlaista haamusärkyä aiheutuu.

– En ihmettele, että monista aamujuontajista on tullut pariskuntia. Me ohitimme Kimmon kanssa pariutumisen ja siirryimme suoraan vaiheeseen, jossa voi antaa pahaa silmää, kun toinen yskäisee ärsyttävästi.

”En ihmettele, että monista aamujuontajista on tullut pariskuntia.”

Parasta Kimmossa on Annan mielestä leppoisa elämänasenne.

– Kimmon lempisitaatteja on ”ei se mitään.” Se on armollista ja kuvastaa hänessä arvostamaani piirrettä, äärimmäistä lojaliteettia toisia kohtaan. Ja tietenkin hän on radion rautainen ammattilainen. Minun pärjäämiseni radiossa on nojannut pitkälti siihen, että on kaveri joka ei koskaan jätä tyhjän päälle, Anna kertoo. 

– Harvan ihmisen kanssa olen myöskään nauranut yhtä paljon ennen kello seitsemää aamulla. Sellainen työkaveruus on sanoinkuvaamattoman hienoa, ja sitä tulen varmasti myös eniten kaipaamaan.

Anna Perho ja kollega Kimmo Vehviläinen viime kesänä Radio Aallon -konserttissa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Anna Perho ja kollega Kimmo Vehviläinen viime kesänä Radio Aallon -konserttissa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Niin hyvää kuin pahaa

Viiden ja puolen vuoden aikana Anna, Kimmo ja Dynastia ovat saaneet paljon ristiriitaista palautetta. Annan mielestä se on ennen kaikkea mahtavaa.

– On hienoa onnistua herättämään reaktioita. Siksi kiukkuisetkin palautteet ovat aina tervetulleita.

Myös kovia kommentteja on tullut. Negatiiviseen palautteeseen toimituksessa on kuitenkin aina suhtauduttu huumorilla.

– Toimituksen entisissä tiloissa oli tussitaulu, jolle merkkasimme aina, kun kuuntelija kertoi lopettaneensa kuuntelemisen. Minua on epäilty muun muassa Saatanan lähettilääksi. Mieleen on myös jäänyt pitkä henkilöanalyysi, jossa todettiin, että yritän peittää huonoa itsetuntoa pelaamalla golfia ja haukkumalla miestäni radiossa, Anna naurahtaa.

”Toimituksen entisissä tiloissa oli tussitaulu, jolle merkkasimme aina, kun kuuntelija kertoi lopettaneensa kuuntelemisen.”

Kaikista mieleenpainuvimman positiivisen palautteen Anna kertoo saaneensa silloin, kun Dynastian juontajat yllätettiin SuomiLOVE-jaksossa.

– Ohjelmassa kuuntelijamme Taru kertoi itsetuhoisista ajatuksista, joita hän oli hautonut pitkään. Työskennellessään hautausmaan työtekijänä hän oli alkanut kuunnella meidän ohjelmaa, ja hän kertoi lykänneensä ratkaisuaan koska halusi kuulla vielä seuraavankin aamun läpät. Hänen toipumisensa lähti siitä liikkeelle.

Anna kertoo miettineensä usein sitä, miksei viihteen tekemisen sijaan ole esimerkiksi lääkäri tai vakava journalisti.

– Tarun tarina muistutti siitä, että kepeydellä ja hauskuudellakin voi olla ratkaisevan iso merkitys jonkun elämässä. Hetki oli ehdottomasti koko urani kohokohtia.

Pikkuisen Paulo Coelho

Vaikka päätös tuntuu oikealta, viimeinen viikko Dynastiassa on ollut täynnä haikeutta.

– Yleensähän asiat tuntuvat parhailta ja hauskimmilta juuri ennen kuin ne loppuvat. Olen ajatellut, että miksi ihmeessä lopetan ja että tämä on hauskinta työtä ikinä, vain ääliö lopettaa.

”Viihdyn muutostilanteissa ja olen parhaimmillani tilanteissa, joissa joutuu tekemään jotain melkein liian vaikeaa.”

– Esimieheni sanoi minulle tänään, että mieti, tulevaisuudessa joudut tekemään joidenkin vieraiden ihmisen kanssa töitä. Se osui. Monet radiolaiset on ystäviäni myös siviilissä, joten minulla on ollut etuoikeus käydä kavereiden kanssa töissä.

Samaan aikaan Anna on kuitenkin varma, että irtisanoutumispäätös on täysin oikea.

– Tulevaisuus tuntuu jännittävältä, enimmikseen hyvällä tavalla. Viihdyn muutostilanteissa ja olen parhaimmillani tilanteissa, joissa joutuu tekemään jotain melkein liian vaikeaa. Minulle kehittyminen merkitsee onnellisuutta. Jos putoan, olisi kiva pudota korkealta.

Näyttelijä Kalle Lamberg lähtee kesällä kihlattunsa kanssa kuukaudeksi Los Angelesiin. Häät koittavat syksyllä.

Näyttelijä Kalle Lamberg avioituu tulevana syksynä Maria-rakkaansa kanssa. Pariskunta kihlautui lokakuussa Espanjassa vajaan viiden vuoden seurustelun jälkeen.

– Tapasimme aikoinamme laivalla. Hän jäi mieleeni ja aloimme Facebook-kavereiksi. Siitä alkoi kolmen kuukauden kivitys minun puoleltani, eli käytin väsytystaktiikkaa, kunnes sain hänet hurmattua, Kalle paljasti Elisa Viihteen uuden Pää edellä -sarjan lanseeraustilaisuudessa tiistaina.

Hääjärjestelyt ovat Kallen mukaan jo hyvällä mallilla.

– Kaikki on hyvin, kunhan pysyttelen taka-alalla. Eihän minulla ole mitään sanottavaa mihinkään.

Morsiamen vastatessa suurista linjoista jää Kallen vastuulle kaksi asiaa: Hääauton ja bändin hankinta.

– Haluamme kunnon bileet. Vieraita on tulossa useampi sata. Meillä on molemmilla suuret suvut, joten porukkaa riittää. Oli pakko myös vähän rankata vieraita, koska ensimmäisellä listalla oli yli 350 henkilöä.

Kalle ja Maria eivät ota tulevista häistään isompaa stressiä.

– Sen takia on kaasot ja bestmanit. He saavat hoitaa stressaamisen.

Ennen häitä pari suuntaa kuukaudeksi Los Angelesiin, jossa tarkoitus olisi sekä lomailla että haistella uusia työmahdollisuuksia.

– Tarkoitus olisi tavata ainakin Duudsonien Jukka Hildén. Los Angeles on niin valtava paikka, että hän voisi antaa vähän vinkkejä.

Kalle ei usko, että naimisiinmeno tulee mitenkään muuttamaan pariskunnan arkea.

– Meillä menee niin hyvin, että haluamme häillä lähinnä juhlistaa yhteiseloamme. Muuten elämme perusarkea.

Nikke Ankara versioi Juha Tapio Pettävällä jäällä -biisin täysin uusiksi Vain elämää -ohjelmassa. Juha Tapio kertoi Radio Suomipopilla, mitä hän siitä ajattelee.

Jussi Hakulisen Joutsenlaulusta Vain elämää -ohjelmassa on tullut iso kohu, ja viime torstaina Hakulinen kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa harkitsevansa jopa rikosilmoituksen tekemistä. Vain elämää -ohjelmassa Samu Haberin tulkitsema biisi typistettiin viidestä ja puolesta minuutista kolmeen minuuttiin. Kappale on Hakuliselle henkilökohtaisesti tärkeä, eikä hän olisi halunnut, että tarinasta jää niin paljon kertomatta.

Viime perjantain jaksossa Hakulisen biisi ei ollut kuitenkaan ainut kappale, joka sovitettiin täysin uusiksi. Myös Juha Tapion säveltämä ja sanoittama Pettävälllä jäällä -hitti oli täysin erilainen kuin alkuperäinen. Sen esitti räppäri Nikke Ankara.

2968819

Juha Tapio kommentoi Nikke Ankaran versiota Radio Suomipopin haastattelussa. Hän oli ehtinyt kuunnella sen kerran.

– Se kuulosti vaikuttavalta. Nikke on tuonut siihen ensikuulemalta upeasti uutta näkökulmaa. Pystyn silti tunnistamaan tietyn pohjavireen ja moodin, mikä siinä on, Juha Tapio sanoi radiohaastattelussa.

”Popmusiikin ja lauluntekijöiden historia perustuu siihen, että laulut kiertävät ja elävät.”

Hän kertoi myös, ettei ole yhtään mustasukkainen omista biiseistään, vaikka niistä tehtäisiin hyvinkin erilaisia sovituksia kuin alkuperäiset. Pettävällä jäällä oli pitkään Juha Tapion pöytälaatikkobiisi. Lopulta siitä tuli Yö-yhtyeen kappale, mutta myös Suvi Teräsniska on levyttänyt siitä oman versionsa. Lisäksi Juha Tapio on ottanut sen omaankin keikkaohjelmistoonsa.

– Uudelleenmuokkaus ei häiritse mua – varsinkaan, jos se tehdään hyvin. Popmusiikin ja lauluntekijöiden historia perustuu siihen, että laulut kiertävät ja elävät. Laulut ovat toisintoja, ja niitä muokataan. Musta on upeaa olla mukana laulumiesten ketjussa – ja että myös laulumiesten muisto elää sitten joskus.

2971360
Kuuntele Juha Tapion haastattelu videolta. Video: Radio Suomipop
New kid in town

Jussi Hakulisen Joutsenlaulu ei ole ainut! Myös Juha Tapion hitti versioitiin täysin uusiksi: näin hän kommentoi

Minusta on hyvä, että laulun tekijällä on oikeus määritellä missä raja menee sovituksellisesti tai missä yhteydessä kappaletta esitetään tai pätkitäänkö sitä. Jussi Hakulinen ei myöskään ollut Vain elämää-ohjelmassa itse mukana vaan kappale tuotiin ikäänkuin Olli Lindholmin ansiosta.
Lue kommentti